Genius 5.1 - zkreslený zvuk všech repro a nejde regulovat
Moderátor: CageJ
- Dino12
- Nováček

-
Genius 5.1 - zkreslený zvuk všech repro a nejde regulovat
nazdar lidi, mám Genius 5.1 SW - HF5.1 5000 - přesně 26 měsíců - záruka 24 měsíců - samozřejmě ....a byl jsem celkem spokojen. Včera jsme je zapnul a ozvaly se rušívé kvílivé pazvuky - něco jako když protáčíte frekvence zvukového generátoru a neskutečně zkreslené zvuky ze všech 5 repráků, navíc basák neskutečně hučí - jako při nezapojeném stínění .... Zkusil jsem nejdříve zvuk z DVD 5.1 pak i stereo z CD přes vybrané vstupy, ale bohužel nerozchodil jsme to. Pak jsme vymontoval přední panel a navrtal obal potenciometru hlasitosti a prostříkal ho Kontoxem - celkem vydatně. Bohužel výsledek se vůbec nezměnil, pouze zmizely ty kvílivé pazvuky ....celkově zvuk nereaguje na nastavení hlasitosti, bedny hrají velmi zkresleně a basák hučí jak o život. Než rozdělám zadní panel a začnu se v tom hrabat se vás chci zeptat na to, jestli jste už tuto závadu neřešili. Pokud ano tak poraďte, jak na to - kdysi jsme bastlil, takže s pájkou umím a integrovaný obvod nebo kondík taky vyměním. Poslední možnost by ještě bxl nějaký servis, ale nemám vůbec žádný kontakt - tak poraďte případně i tady - díky Dino 12
- crashPC
- Mírně pokročilý

Re: Genius 5.1 - zkreslený zvuk všech repro a nejde regulovat
Dino, takovouto závadu, a mnoho podobných jsem řešil, a jiní tady i jinde taky. Prostě to zesík odsral, s největší pravděpodobností konce TDA..... koukni se v této sekci na "recenze reproduktorů trochu jinak" nebo jak jsem to psal, a najdeš tam nějaké foto Genius 5.1 HT home hůůůů zevnitř. Já bych to typoval na celkové usmažení pár komponent na PCB. To co jsem měl já, to se ani nevyplatilo vůbec opravovat - dva vyteklé kondenzátory, dva hodně přehřáté rezistory a opálené PCB, a TDAčka v křemíkovém pekle. celková oprava za asi 300 s nejistým výsledkem a pravděpodobnou opakovatelností závady...
Lenovo ideapad 16“, Ryzen 5800H (8C/16T) 16GB DDR4 @ 3200MHz, 1TB M.2 SSD
We are not here because we're free, we are here because we're not free...
- Dino12
- Nováček

-
díky za názor, no já to vidím podobně , že se to uvnitř usmažilo - ale než to začnu rozebírat, tak chci posbírat pár názorů - třeba to pak využiju. Ještě dopřesnění - je uplně jedno, který vstup přepnu, hlasitost je minimální anebo když to zesílím skoro naplno, tak to hraje otřesněě a zkresleně ale extrémně a ještě vypadávají jednotlivé bedny . Předpokládám, že tam je i něco jako předzesilovač - tak teď jen učit jak na to:
třeba - zkontroluj koncáky, kondenzátory apod ..... počkám ještě na nějakou radu od ostatních. Jinak budu mít alespoň pro někoho potenciometr s motorkem
)) ten vypadá zdravě a reaguje normálně
)
třeba - zkontroluj koncáky, kondenzátory apod ..... počkám ještě na nějakou radu od ostatních. Jinak budu mít alespoň pro někoho potenciometr s motorkem
- crashPC
- Mírně pokročilý

Tam nejsou pokud vím žádné předzesilovače. Mělo by to být vidět i z těch fotek. O vše se starají ty (asi pajcované) TDA....
Postup bude uplně jiný. Pokud nemáš multimetr, a znalosti s elektronikou, tak se na to vyser, a pokud ano, tak se na to vyser taky
V případě vadných kondenzátorů je můžeš vyměnit za +- ty samé s rizikem, že se jejich porucha bude opakovat. Pokud tam dáš nějaké kvalitní lowESR, může nastat problém se zbytkem napájení, může to odsrad poddymenzvaný můstek a tak podobně. Pokud je na desce ještě něco pořádně popáleného, je to nahouby, bylo by potřeba to taky vyměnit za kvalitnější, jestli je ten tišťák vůbec schopnej rozumnýho provozu. Můžeš vyměnit ty TDA. Kupuj výhradně v EZK. No řeknu ti to takhe - pokud to není jen banalita, bude tě kvalitní oprava stát přes 1000Kč a moře práce. Neříkám že to nejde za míň, ale nepokládám za rozumné postupovat to riziko levné opravy "aby to chvilku zas fungovalo" a nezapálilo barák když to nebudeš zrovna hlídat..... Pak nastává otázka, zda to celý nehodit dokýble, a nekoupit něco jiného.
Genius 5.1 home hůůů, to je normálně balada. Chmurný děj a tragický konec
Postup bude uplně jiný. Pokud nemáš multimetr, a znalosti s elektronikou, tak se na to vyser, a pokud ano, tak se na to vyser taky
V případě vadných kondenzátorů je můžeš vyměnit za +- ty samé s rizikem, že se jejich porucha bude opakovat. Pokud tam dáš nějaké kvalitní lowESR, může nastat problém se zbytkem napájení, může to odsrad poddymenzvaný můstek a tak podobně. Pokud je na desce ještě něco pořádně popáleného, je to nahouby, bylo by potřeba to taky vyměnit za kvalitnější, jestli je ten tišťák vůbec schopnej rozumnýho provozu. Můžeš vyměnit ty TDA. Kupuj výhradně v EZK. No řeknu ti to takhe - pokud to není jen banalita, bude tě kvalitní oprava stát přes 1000Kč a moře práce. Neříkám že to nejde za míň, ale nepokládám za rozumné postupovat to riziko levné opravy "aby to chvilku zas fungovalo" a nezapálilo barák když to nebudeš zrovna hlídat..... Pak nastává otázka, zda to celý nehodit dokýble, a nekoupit něco jiného.
Genius 5.1 home hůůů, to je normálně balada. Chmurný děj a tragický konec
Lenovo ideapad 16“, Ryzen 5800H (8C/16T) 16GB DDR4 @ 3200MHz, 1TB M.2 SSD
- Laker
- Nováček

-
Ahoj,
tak jsem koupil a vyměnil potenciometr za(starý přestal fungovat):
kód:
http://business.conrad.cz/websale7/Prvo ... 8%2fmd5%7d
Má sice o něco menší odpor ale mluvil jsem o tom s člověkem co tomu rozumí a že to nebude zas takový problé.
Každopádně levá strana včetně centru funguje v pohodě ale pravý zadní a pravý přední hrajou na max. hlasitost. (asi) .
Může někde být chyba v pájení nebo tak?
Díky za odpověď...
tak jsem koupil a vyměnil potenciometr za(starý přestal fungovat):
kód:
http://business.conrad.cz/websale7/Prvo ... 8%2fmd5%7d
Má sice o něco menší odpor ale mluvil jsem o tom s člověkem co tomu rozumí a že to nebude zas takový problé.
Každopádně levá strana včetně centru funguje v pohodě ale pravý zadní a pravý přední hrajou na max. hlasitost. (asi) .
Může někde být chyba v pájení nebo tak?
Díky za odpověď...
- Ollie
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Ano, může být špatně zapájený krajní vývod potenciometru patřící na zem, nebo poškozený plošňák...
- NEONET
- Středně pokročilý

patri tam myslim 50K potak, takze dilky za info kde koupit a jenom si myslim, ze pridanim ke kazde draze do serie 40K odpor muzu dosahnout puvodni hodnoty 50K ohm... ne ? samozrejme by sel odpor na vystup jezdce
E// tak ne, protoze se navysi odpor mezi prvnim vyvodem a jezdcem, ale odpor drahy zustane porad stejny
E// tak ne, protoze se navysi odpor mezi prvnim vyvodem a jezdcem, ale odpor drahy zustane porad stejny
MB: Gigabyte P35-DS3R *|*CPU: Intel C2D E6850 @ 3.6Ghz *|*RAM: 4GB @ 800Mhz CL4 *|*GPU:Radeon HD3850@730/2048MHz *|* Windows 8 x64
- Laker
- Nováček

-
Zjistil jsem že starý potenciometr měl přídvné označení Bx6 tenhle má Dx6 .. Neví někdo co to znamená?
- Laker
- Nováček

-
Zjistil jsem že starý potenciometr měl přídvné označení Bx6 tenhle má Dx6 .. Neví někdo co to znamená?
Nemá někdo chéma pinů u starého potenciometru??
Nemá někdo chéma pinů u starého potenciometru??
- Ollie
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Je to trochu jiný průběh než klasický logaritmický, ale to by nemělo vadit.
- GulDucat
- Začátečník

-
Na regulaci hlasitosti pouzivejte pouze potenciometry s exponencialnim prubehem, jinak zazijete neprijemne prekvapeni, regulace bude nepouzitelna.
- Laker
- Nováček

-
Můžeš mi trochu přiblížit v čem je mezi těma dvěma rozdíl? Bude to vůbec fungovat?
- srna
- Středně pokročilý

rozdil je v rozlozeni odporu drahy.
linearni=odpor se s pohybem bezce zvetsuje rovnomerne
exponencialni=odpor se s pohybem bezce zvetsuje exponencialne, tzn na zacatku pomalu a u konce rychleji
GulDucat: spis pouzivejte potenciometry ktere do daneho zarizeni patri (pri oprave, a to zejmena pokud nerozumite funkci zapojeni, ale na vymenu soucastky si troufate)....tak bych to formuloval ja
linearni=odpor se s pohybem bezce zvetsuje rovnomerne
exponencialni=odpor se s pohybem bezce zvetsuje exponencialne, tzn na zacatku pomalu a u konce rychleji
GulDucat: spis pouzivejte potenciometry ktere do daneho zarizeni patri (pri oprave, a to zejmena pokud nerozumite funkci zapojeni, ale na vymenu soucastky si troufate)....tak bych to formuloval ja

- condik31
- Nováček

-
Potenciometr od condradu je použitelný má jiné rozložení pinu, ale po drobné upravě plošného spoje funkční