Problémy, rady a tipy při přetaktování AMD CPU
Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee
- Gaspot
- Nováček

-
Re: Problémy, rady a tipy při přetaktování AMD CPU
Takže, chcel by som sa spýtať, ako zvíśiť výkon môjho PC. Mám AMD Athlon 64bit X2 EE 3800+ 2.0 GHz procesor a chcel by som to dať teda aspoňna 2,5 GHz. Chcem sa spýtať, bolo by to možne a ak áno, tak ako. Prosím o stručný návod. Ďakujem
- Michael24
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Když chceš přesný návod, tak bys měl také napsat desku
Shrnu to:
Násobič HT dej o jednu dolu (4X - 800MHz)
Sniž takt pamětí pomocí děličky v BIOSu (nevím na kolik přesně, když ani nepíšeš sestavu. Prostě o jednu dolu)
A pomalu zvedej FSB. Když už bude vykazvat známky nestability, přidej napětí. A hlídej teploty
btw. kdybys četl různé návody, tak to víš
Shrnu to:
Násobič HT dej o jednu dolu (4X - 800MHz)
Sniž takt pamětí pomocí děličky v BIOSu (nevím na kolik přesně, když ani nepíšeš sestavu. Prostě o jednu dolu)
A pomalu zvedej FSB. Když už bude vykazvat známky nestability, přidej napětí. A hlídej teploty
btw. kdybys četl různé návody, tak to víš
PC: CPU: Intel Core i5 2500K @4.4 GHz + Coolink Corator DS Gk: MSI Radeon R9 280X Gaming RAM: Kingston 8GB 1600MHz CL9 SSD: Crucial MX300 1TB MB: Asus P8P67 Pro OS: Windows 10 Home x64
- Lokomotiva
- Začátečník

Zajímavý procesor.Gaspot píše:Mám AMD Athlon 64bit X2 EE 3800+ 2.0 GHz procesor a chcel by som to dať teda aspoň na 2,5 GHz. Chcem sa spýtať, bolo by to možne a ak áno, tak ako.
Pokud ti to dovolí BIOS tvé desky, tak jistě - v tom má kolega pravdu.
Má nízké provozní napětí, asi 1,1V (ověř si to), takže budeš potřebovat tak 1,25V.
S frekvencí HT nepřekračuj 1100 MHz, takže jeho násobič sniž na 4.
Protože frekvence pamětí se odvozuje z frekvence procesoru dělením, musíš použít vyšší děličku, abys snížit frekvenci pamětí.
Nepíšeš, jaké máš, ale aspoň o jeden stupeň (v BIOSu to bude označené nějakou děličkou s frekvencí v MHz).
- Gaspot
- Nováček

-
No takže zistil som cez Everest toto, že čo mám:
PROCESOR: DualCore AMD Athlon 64 X2, 2000 MHz (10x200) 3800+
DOSKA: ASRock ALiveSATA2-GLAN
RAM: 4096 MB (4GB) 2x2GB
GRAFIKA: NVIDIA GeForce 7600 GS (256 MB)
MONITOR: BenQ FP92Wa [19" LCD]
ZVUK: VIA VT8237A High Definition Audio Controller
nechcem sa do toho vrtať, radčej asi zavolam otcovych priatelov, ktorý sa do toho rozumejú, lebo už som si raz podobnou činnostou spalil comp
PROCESOR: DualCore AMD Athlon 64 X2, 2000 MHz (10x200) 3800+
DOSKA: ASRock ALiveSATA2-GLAN
RAM: 4096 MB (4GB) 2x2GB
GRAFIKA: NVIDIA GeForce 7600 GS (256 MB)
MONITOR: BenQ FP92Wa [19" LCD]
ZVUK: VIA VT8237A High Definition Audio Controller
nechcem sa do toho vrtať, radčej asi zavolam otcovych priatelov, ktorý sa do toho rozumejú, lebo už som si raz podobnou činnostou spalil comp
- Jarosatko
- Nováček

-
Zdravím prosím o nějakou radu mám problém s CPU AMD Athlon 64 3000+ 1,8Ghz skoušel sem ho dostat přes 2Ghz povedlo se mi to až na 2,1 Ghz ale potom se mi ani nenabootovalo PC
tak jsem ho vrátil do původního stavu jaký problém v tom je prosím poraďte 
- flanker
- Moderátor

- Kontaktovat uživatele:
podíval bych se nejprve na hlavni FAQ zde v sekci, kde jsou základy přetaktování K8-ček, zda neděláš něco špatně...Ovšem záleží jaký máš typ jádra, mám jako třetí PC A 3000+ jádra Venice do s754 a nad 2200Mhz se také stabilně nedostanu, pro benchmarky je maximum okolo 2350 MHz a konec...
ROG Power PC1:AMD Ryzen 7 5700X, Crosshair VII Hero, ROG Ryuo II 360, 512GB NVMe+500GB Samsung SSD, 2x 16GB GSkill TridentZ Neo RGB 3600 MHz, Dual RTX 2060,CM V750, Lian Li O11 Dynamic XL. PC2:AMD FX-8370, Silentium Fera, Asus 970 Pro Gaming/Aura, 240GB SSD HyperX 3K, R9-270X OC, 2x 4GB GSkill RipjawsX 2400 MHz, Corsair AX750, Bitfenix Pandora
- david1
- Nováček

-
takze vyskusal som unlock Amd Athlon II x3 425. podarilo sa aj 4.jadro aj L3 cache, hodinu v OCCT som testoval a nenaslo chybu akurat ze po tej hodine mal 65°C akonahle som ukoncil padol na 40° je to v poriadku s box chladicom??? teraz mam plnohodnotny Phenom II?
http://img188.imageshack.us/img188/1552/sadrb.png
http://img188.imageshack.us/img188/1552/sadrb.png
- flanker
- Moderátor

- Kontaktovat uživatele:
jj, 65 C je adekvatnich v zátěži a s boxem. Jako plnohodnotné 4-jádro má pak vyšší teploty a zahřívání než 3-jádro bez L3 cache. Gratuluji k úspěšnému odemčení!
ROG Power PC1:AMD Ryzen 7 5700X, Crosshair VII Hero, ROG Ryuo II 360, 512GB NVMe+500GB Samsung SSD, 2x 16GB GSkill TridentZ Neo RGB 3600 MHz, Dual RTX 2060,CM V750, Lian Li O11 Dynamic XL. PC2:AMD FX-8370, Silentium Fera, Asus 970 Pro Gaming/Aura, 240GB SSD HyperX 3K, R9-270X OC, 2x 4GB GSkill RipjawsX 2400 MHz, Corsair AX750, Bitfenix Pandora
- arnie69
- Nováček

-
Ahoj, potreboval bych poradit. mam desku ASUS M4A77TD a procesor Athlon II X4 620, pameti DDR3 1333MHz. Chtel bych jej natktovaz z frek. 2,6 na frek. 3,0GHz, ale aby se mi nezvysovaly pameti, aby jely na 1333MHz, nebo vyse, ale aby nesly pod frek. 1333MHz. Pokud zvysuji CPU clock z 200 tak se mi zaroven zvysuje frek. pameti a to bych nechtel, protoze kdyz zvysim z 200 na 240, tak uz to pameti nemaji sanci zvladnout. Muzete mi nejak poradit?
- Baneshee
- Moderátor

- Kontaktovat uživatele:
To nejde, frekvence pameti se zvysuje spolu s FSB. Pameti nastav na 1066 a pri FSB 240 bude jejich skutecna frekvence cca 1280MHz, coz neni o moc min nez v zakladu. Kdyz FSB zvysis na 250, tak se dostanes na plnych 1333MHz a CPU tech 3250MHz urcite zvladne taky.
Ryzen 7800X3D | Noctua C12P SE14 | 2x32GB Kingston Fury 6000MHz | Sapphire Pulse 9070XT 16GB | ASRock X870 Pro RS | Micron 2TB NVMe & Kingston KC3000 4TB | FD North Black TG | Seasonic GX 750W | Dell G3223Q
- Michael24
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
jj 3250MHz by měl zvládnout bez problémů na defaultní voltáži
X4 630 dal na mírně zvášené voltáži z 1.360 na 1,390V 3600MHz takt úplně bez problémů v 64 bit systému 
PC: CPU: Intel Core i5 2500K @4.4 GHz + Coolink Corator DS Gk: MSI Radeon R9 280X Gaming RAM: Kingston 8GB 1600MHz CL9 SSD: Crucial MX300 1TB MB: Asus P8P67 Pro OS: Windows 10 Home x64
- otrekr
- Začátečník

-
Přidám svou zkušenost,nepatří to sem ale...
Stará grafika začala blbnout.Koupil jsem si starší grafickou starou kartu do agp.Prej funguje,netaktovaná atd...Zadnice mě svědila a nemílila se
Přišel jsem domu,nechal kartu aklimatizovat pár hodinek a zapojil do počítače.
Samozřejmě že nepracovala.
Zkusil jsem vyhodit baterku zapnout a už jen bíííp bip bip.Karta je v háji
Vzkříšení z mrtvích:
chtěl jsem kartu oživit,tak jsem se rozhodnul pro troubu...
1.odlamoval jsem ten kus hliníku.Za boha nechtěl!Tak jsem vzal svíčku,nahřál trochu síly přidal a už byl dole...
2.nahřál troubu.Položil špejle na hlouboký talíř.Trouba se nažhavila.Karta položena kondezatory směrem nahoru.Zapnuté dolní a horní těleso.Sůl,pepř a rozmarín jsem vynechal
Karta 24h chladala
3.nalepil chladič akasou na zkoušku.Hodil kartu.Karta se rozjela.Párkrát jsem restartoval pro zkoušku a chtěl jsem nasadit pěkný velký chladič.Nalepil jsem velkej kusy pásky na paměti,chip,tranzistor a nalepil jsem kusy hliníku.Zapojil do počítače a grafika nefunguje.
Kartu jsem vzal,před pečením, pod lupu a jak ukazuje fotografie,tranzistor malinkatý o rozměrech 0,5x0,5cm způsobila vlivem přetaktování krásně žlutou skvrnu na PCB o rozměrech 4x5cm na jedné straně,a na druhé 3x3cm.Jěště jsem vzal kvalitní multimetr s novou baterkou a po načtení 20 probitejch smd diod jsem přestal počítač,protože bych asi brzo nepřestal
Když budete taktovat,nalepte hliník na vše co nějak trochu hřeje
EDIT://
a proč jsem to dával do trouby i když byly v **** diody?Naděje umírá poslední
Stará grafika začala blbnout.Koupil jsem si starší grafickou starou kartu do agp.Prej funguje,netaktovaná atd...Zadnice mě svědila a nemílila se
Vzkříšení z mrtvích:
chtěl jsem kartu oživit,tak jsem se rozhodnul pro troubu...
1.odlamoval jsem ten kus hliníku.Za boha nechtěl!Tak jsem vzal svíčku,nahřál trochu síly přidal a už byl dole...
2.nahřál troubu.Položil špejle na hlouboký talíř.Trouba se nažhavila.Karta položena kondezatory směrem nahoru.Zapnuté dolní a horní těleso.Sůl,pepř a rozmarín jsem vynechal
3.nalepil chladič akasou na zkoušku.Hodil kartu.Karta se rozjela.Párkrát jsem restartoval pro zkoušku a chtěl jsem nasadit pěkný velký chladič.Nalepil jsem velkej kusy pásky na paměti,chip,tranzistor a nalepil jsem kusy hliníku.Zapojil do počítače a grafika nefunguje.
Kartu jsem vzal,před pečením, pod lupu a jak ukazuje fotografie,tranzistor malinkatý o rozměrech 0,5x0,5cm způsobila vlivem přetaktování krásně žlutou skvrnu na PCB o rozměrech 4x5cm na jedné straně,a na druhé 3x3cm.Jěště jsem vzal kvalitní multimetr s novou baterkou a po načtení 20 probitejch smd diod jsem přestal počítač,protože bych asi brzo nepřestal
Když budete taktovat,nalepte hliník na vše co nějak trochu hřeje
EDIT://
a proč jsem to dával do trouby i když byly v **** diody?Naděje umírá poslední
- romanfurst
- Nováček

-
zdravim, mám AMD Athlon X2 4200+ 2,2Ghz , DDR2 Kingston 1 GB PC2-4300 (533 MHz), základní deska Asus. Chtěl jsem si lehce přetaktovat procesor , nastavil jsem FSB z 200Mhz na 230Mhz a frekvenci paměti jsem snížil z 266Mhz na 200Mhz (bios mi nabízi hodnoty 200Mhz, 266Mhz,333Mhz a 400Mhz), HT jsem nastavil 4x. Systém v pořádku naběhne, teploty jsou v normálu. Ale když testuji stabilitu sytému programem Orthos tak to po chvíli začne hlásit chybu. Zkoušel jsem lehce snížit i zvýšit hodnotu FSB nebo frekvenci paměti (z 200Mhz na 266Mhz) ale pořád to při kontrole stability hlásí stejný problém. Nemáte někdo radu co s tím? děku
- zoomprojekt
- Nováček

-
Zdravim,
chtěl bych trochu nataktovat procesor, bohužel netuším jak, v tomhle jsem úplný začátečník
chtěl bych trochu nataktovat procesor, bohužel netuším jak, v tomhle jsem úplný začátečník
Kód: Vybrat vše
CPU - AMD Athlon 64 X2 6000+ , chlazení - ARCTIC Freezer 64 PRO
Základní deska - MSI K9N Neo V3
Zdroj - SeaSonic 450W- arnie69
- Nováček

-
Ahoj mam Athlon II X4 620. Pameti DDR3 1333MHZ. Nataktoval jsem jej jen pomoci zvysovani FSB. Z 200 na 262. Procesor ted ma frekvenci 3,4GHz. Nevyznam se v HTT CLOCK a HTT SPEED. HTT clock mam 262MHz a HTT speed 2630. A napeti na CPU 1.47. Nevim co to znamena a zda tam mam dobre hodnoty. V biosu se s nimi da nejak manipulovat. Chtel bych to nataktovat na 3,6GHZ. Co se stane, kdyz o chlup zvednu napeti? Diky.
- Michael24
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Hlavně napiš sestavu
HTT Clock = FSB, to je snad jasné
HTT speed - sniž v BIOSu násobič na 8x
NB frekvence - sniž v BIOSu násobič na 9x
Sniž násobič RAMek, jestli si neudělal
A zkus přidat na FSB
Když máš dobré teploty, tak můžeš napětí přidávat až do 1.5V - 1.55V (ale to už spíš krátkodobě, ne na trvalý provoz pro jistotu
)
A hlavně si přečti http://pctuning.tyden.cz/navody/upravy- ... m3?start=1, než se vůbec budeš více pokoušet taktovat...
EDIT: radši sem ještě dej screen z CPU-Z základní stranu a položku MEMORY a SPD, než aplikuješ mnou udané hodnoty...
HTT Clock = FSB, to je snad jasné
HTT speed - sniž v BIOSu násobič na 8x
NB frekvence - sniž v BIOSu násobič na 9x
Sniž násobič RAMek, jestli si neudělal
A zkus přidat na FSB
Když máš dobré teploty, tak můžeš napětí přidávat až do 1.5V - 1.55V (ale to už spíš krátkodobě, ne na trvalý provoz pro jistotu
A hlavně si přečti http://pctuning.tyden.cz/navody/upravy- ... m3?start=1, než se vůbec budeš více pokoušet taktovat...
EDIT: radši sem ještě dej screen z CPU-Z základní stranu a položku MEMORY a SPD, než aplikuješ mnou udané hodnoty...
- Tersias
- Nováček

-
Dobry den,
nebyl sem si jisty jestli to uplne patri tu, ale asi jo a nechtel sem zakladat nove tema. Samozrejme sem si precetl cely clanek http://pctuning.tyden.cz/navody/upravy- ... cesoru_amd .
Vlastnim ASUS M2N-MX , procesor AMD Athlon (vic netreba uvadet vzhledem k problemu) . Po precteni celeho navodu sem si chtel pretaktovat PC, ale nenasel sem tam zadnou zmenitelnou frekvenci. Cool n quiet se tam dalo vypnout, nastavit CPU voltage a vyber rychlosti (5x1000, 6x 1200.. 11x2200) 2,2Ghz mam zaklad, takze zadny vyssi takt nejde. Co s tim kdyz nemuzu CPU pretaktovat v BIOSu , existuje snad nejaky program kterym by se to bez biosu dalo pretaktovat ?
nebyl sem si jisty jestli to uplne patri tu, ale asi jo a nechtel sem zakladat nove tema. Samozrejme sem si precetl cely clanek http://pctuning.tyden.cz/navody/upravy- ... cesoru_amd .
Vlastnim ASUS M2N-MX , procesor AMD Athlon (vic netreba uvadet vzhledem k problemu) . Po precteni celeho navodu sem si chtel pretaktovat PC, ale nenasel sem tam zadnou zmenitelnou frekvenci. Cool n quiet se tam dalo vypnout, nastavit CPU voltage a vyber rychlosti (5x1000, 6x 1200.. 11x2200) 2,2Ghz mam zaklad, takze zadny vyssi takt nejde. Co s tim kdyz nemuzu CPU pretaktovat v BIOSu , existuje snad nejaky program kterym by se to bez biosu dalo pretaktovat ?
- anti.77
- Začátečník

-
Asi blbá otázka ale používal jsem na testování stability program(nějak související s Prime95) ale nemohu si vzpomenout na jeho název(a tak ho vyhledat) myslím něco jako ORPHAM ,doufám,že se nechechtáte-tenhle program mi vyhovoval víc než prime95 ... prolejzal jsem to tady ale pročíst 77stran nezvládám
.... dík za případný info-název jsem asi zkomolil,dlouho jsem ho nepotřeboval ...
Case: Fractal Design Meshify C - DarkTG ,MB:Asus Maximus VIII Gene,proc:i7 6700K(cooler: Corsair H80i v2 Extreme),GK: EVGA GeForce GTX1080Ti SC BE Gaming ICX,4x8GB ram: DDR4 Corsair Vengeance LPX Black,disky:SSD A-Data XPG SX900 128GB, HDD : Toshiba P300 3TB, Seagate Barracuda7200.14 -1TB,ext.WD Elements Portable 750GB USB 3.0,zdroj:Seasonic Focus Plus Gold 750W,monitor: Samsung C27H711,klávesnice:GIGABYTE Force K85,myš:Asus Echelon,Windows 10 Home 64bit
- Michael24
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Nemyslíš náhodou Orthos? 
- anti.77
- Začátečník

-
Zrovna,když jsem šel od TV k PCMichael24 píše:Nemyslíš náhodou Orthos?
Edit:tak jsem ho zkusil(orthos) a zatěžuje jen dvě jádra na 100%,chci testovat zdroj,jestli utáhne 100% zatížení procesoru X4 965BE 3400@3800(budu ho teda radši testovat prime pro 64bit-bere všechny jádra na 100%) a grafiku ATI HD5850 725/1000@800/1100(FurMark -taky 100%)....
Naposledy upravil(a) anti.77 dne pon 19. dub 2010, 20:40, celkem upraveno 1 x.
Case: Fractal Design Meshify C - DarkTG ,MB:Asus Maximus VIII Gene,proc:i7 6700K(cooler: Corsair H80i v2 Extreme),GK: EVGA GeForce GTX1080Ti SC BE Gaming ICX,4x8GB ram: DDR4 Corsair Vengeance LPX Black,disky:SSD A-Data XPG SX900 128GB, HDD : Toshiba P300 3TB, Seagate Barracuda7200.14 -1TB,ext.WD Elements Portable 750GB USB 3.0,zdroj:Seasonic Focus Plus Gold 750W,monitor: Samsung C27H711,klávesnice:GIGABYTE Force K85,myš:Asus Echelon,Windows 10 Home 64bit