Intel Core 2 Duo E5x00 - rady, problemy, taktovanie
- HunterGtNet
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nové Pentium DC E5200 - zkušenosti,rady,názory....
az koupim zdroj s 8pinem do desky tak snad pofrci 400x10
- Vipous
- Nováček

- Kontaktovat uživatele:
no muj zdroj ma 8mi pin, ale tahle frekvence mi nebezela ani na 1,5V
HTPC: Zotac GF9300-D-E, Intel Celeron Dual-Core E3200, Arctic-Cooling Freezer 7 LP, A-Data 2GB 800MHz, case CFI A6719 ITX 150W černá
- Blue Storm
- Odborník PCT

bavili jsme se o FSB 300MHz a 320MHz, nikoliv 340MHz...to už FSB wall být může, ale pravděpodobně není...je mnoho faktorů, které tohle ovlivňují...naschvál hoď násobič na 6x, nastav napětí, aby bylo 1.5-1.6V reálně, nech procesor najet třeba s 320x6 a potom frekvenci zvyšuj přes SetFSB a sám uvidíš, kde skončíšMastodont píše:A jak popíšeš toto: 10x266 jede krásně, ale 34x8 ani nepostne. To je FSB nopost? Obecně E5xxx nechtějí pracovat za 300MHz FSB.
PC: AMD Ryzen 7 9700X | Asus Prime B650-Plus WiFi | GTX 980 Ti | Kingston Fury 64 GB 5600MHz | Samsung 990 Evo Plus 1 TB | ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 1 TB | Samsung 870 Evo 2 TB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
NTB: Apple MacBook Air M1 | Phone: Apple iPhone 15 Pro
NTB: Apple MacBook Air M1 | Phone: Apple iPhone 15 Pro
- seban.ra
- Nováček

-
Intel Pentium Dual Core E5300 2.06GHz
Ahoj, chtel bych se zeptat jestli nahodou nekdo z vas nevi co by mohklo zapricinovat Blue Screen pri nacitani windowsu.
Puvodni sestava:
Mainboard: Asus Pb5 MX/Wifi AP / Alfa Computer
CPU: Intel Celeron D 3.20GHz / Alfa Computer
Memory: Zeppelin 2x1GB DDR2 / Alfa Computer
System: Windows Seven Ultimate 64Bit / Alfa Computer
Graphic Card: Asus EAX1050 TD 256MB DDR Alfa Computer
S touto sestavou jsem nemel zadny problem, nikdy zadny blue screen, padani systemu nebo sekani.
Upgrade sestavy:
CPU: Intel Pentium Dual-Core E5300 2.6Ghz / Alfa Computer
Graphic Card: Asus EN8500GT HTD 256MB DDR2 Alfa Computer
Nejprve jsem instaloval grafickou kartu [Asus EN8500GT] a fungoval na ni 5 dni i s puvodnim procesorem [Celeron D 3.20GHz] a bez problemu.
Pote jsem nainstaloval do puvodni sestavy s novou grafickou kartou novy procesor [Intel Dual-Core 2.6GHz] a nijak moc jsem ho nezatezoval pouze prohlizeni internetu a asi 15 minut hrani, neprehrival se, ani se nesekal, fungoval plynule. Nechal jsem pocitac jet na minimum pres noc a stahoval jsem, nic nebylo zapnute, pouze stahovani. Kdyz jsem se probudil tak pocitac byl vypnuty a po zapnuti mi pri najizdeni systemu [Logo Windows "spousteni systemu"] pocitac hodil Blue Screen, po restartu znova a znova, po "replugu" procesoru najel do windowsu a asi po 10 minutach opet Blue Screen, procesor vymenen za puvodni [Intel Celeron D 3.20 GHz] a nyni bezi bez problemu.
System jsem instaloval na puvodni sestavu.
Zajimal by me vas nazor, zda-li by pomohlo smazat cely HDD a nainstalovat system na novou sestavu s procesorem Intel Dual Core 2.6GHz, nebo by to nemelo zadny smysl.
Dekuji za vase navrhy, pripominky, rady ...
Puvodni sestava:
CPU: Intel Celeron D 3.20GHz / Alfa Computer
Graphic Card: Asus EAX1050 TD 256MB DDR Alfa Computer
S touto sestavou jsem nemel zadny problem, nikdy zadny blue screen, padani systemu nebo sekani.
Upgrade sestavy:
CPU: Intel Pentium Dual-Core E5300 2.6Ghz / Alfa Computer
Graphic Card: Asus EN8500GT HTD 256MB DDR2 Alfa Computer
Nejprve jsem instaloval grafickou kartu [Asus EN8500GT] a fungoval na ni 5 dni i s puvodnim procesorem [Celeron D 3.20GHz] a bez problemu.
Pote jsem nainstaloval do puvodni sestavy s novou grafickou kartou novy procesor [Intel Dual-Core 2.6GHz] a nijak moc jsem ho nezatezoval pouze prohlizeni internetu a asi 15 minut hrani, neprehrival se, ani se nesekal, fungoval plynule. Nechal jsem pocitac jet na minimum pres noc a stahoval jsem, nic nebylo zapnute, pouze stahovani. Kdyz jsem se probudil tak pocitac byl vypnuty a po zapnuti mi pri najizdeni systemu [Logo Windows "spousteni systemu"] pocitac hodil Blue Screen, po restartu znova a znova, po "replugu" procesoru najel do windowsu a asi po 10 minutach opet Blue Screen, procesor vymenen za puvodni [Intel Celeron D 3.20 GHz] a nyni bezi bez problemu.
System jsem instaloval na puvodni sestavu.
Zajimal by me vas nazor, zda-li by pomohlo smazat cely HDD a nainstalovat system na novou sestavu s procesorem Intel Dual Core 2.6GHz, nebo by to nemelo zadny smysl.
Dekuji za vase navrhy, pripominky, rady ...
- Lokomotiva
- Začátečník

Re: Intel Pentium Dual Core E5300 2.06GHz
Já bych začala tím, že bych si na webu výrobce desky ověřila, jestli deska tvůj procesor podporuje.
A pokud ano, od které verze BIOSu.
Pak bych se podívala, jaký BIOS máš na desce.
Jak to je?
A pokud ano, od které verze BIOSu.
Pak bych se podívala, jaký BIOS máš na desce.
Jak to je?
- Lokomotiva
- Začátečník

Je to tak, jak jsem se toho bála:
Deska ten E5300 nepodporuje vůbec a se žádnou verzí BIOSu.
Pěkné od toho procesoru, že vůbec běží, když mu BIOS neumí nic nastavit.
Takže nezbývá než abys základní parametry procesoru nastavil v BIOSu ručně:
frekvenci, násobič, napětí
pak zkontroluj frekvenci pamětí a ev.donastav.
Plnohodnotné to sice nebude - neopravíš třeba žádnou chybu cestou microcode update - ale stabilní by to být mělo.
Deska ten E5300 nepodporuje vůbec a se žádnou verzí BIOSu.
Pěkné od toho procesoru, že vůbec běží, když mu BIOS neumí nic nastavit.
Takže nezbývá než abys základní parametry procesoru nastavil v BIOSu ručně:
frekvenci, násobič, napětí
pak zkontroluj frekvenci pamětí a ev.donastav.
Plnohodnotné to sice nebude - neopravíš třeba žádnou chybu cestou microcode update - ale stabilní by to být mělo.
- seban.ra
- Nováček

-
Hmm, jeste s e k tomu vratim, preinstaloval jsem kompletne operacni system a nepomohlo to, stahl jsem nejnovejsi drivery a po nainstalovani procesoru se mi vyskytl mensi problem a to presne ten ktery mas na mysli
Bios hlasi po kazdem startu pocitace "Unknown CPU installed, Press F1 to Resume" a kdyz to odpalim, tak se normalne nabootuje system a potom hazi blue screen po nejake chvili.
Jak presne myslis to nastavit v BIOSu? Ja tam nemam nic takoveho, a co vim tak bios je na strankach vyrobce jenom verze 0802 z 11.2.2007 a ten mam taky na desce.
Jenom nevim jak si naprogramovat vlastni Bios
Bios hlasi po kazdem startu pocitace "Unknown CPU installed, Press F1 to Resume" a kdyz to odpalim, tak se normalne nabootuje system a potom hazi blue screen po nejake chvili.
Jak presne myslis to nastavit v BIOSu? Ja tam nemam nic takoveho, a co vim tak bios je na strankach vyrobce jenom verze 0802 z 11.2.2007 a ten mam taky na desce.
- Lokomotiva
- Začátečník

Myslím to tak, že bys měl alespoň parametry procesoru nastavit v BIOSu ručně.seban.ra píše:Jak presne myslis to nastavit v BIOSu? Ja tam nemam nic takoveho, a co vim tak bios je na strankach vyrobce jenom verze 0802 z 11.2.2007 a ten mam taky na desce.
Kdybych kdysi neměla P5B Deluxe, možná bych ti věřila, že tam nic takového nemáš.
Fajn, že máš nejaktuálnější verzi BIOSu - tak do něj vlez a uvidíš, že po nastavení Manual se k parametrům procesoru (a pamětí) dostaneš.
Proč by sis programoval vlastní BIOS?
Stačí, když ho ručně nastavíš.
- seban.ra
- Nováček

-
Ano je tam nastaveni nerikam ze ne, ale pouze disable/enable funkci procesoru. Nastaveni CPU tam neni, je tma jeste hardware monitor, ale to je tak vsechno, zkusim se jeste jednou kouknout, ale v tom BIOSu jsem casteji nez ve winech, takze vim ze tam nic takoveho neni, proto jsem psal, ze bych si moh jedine naprogramovat vlastni BIOS, nebo pokud to pujde tak stahnout Bios na podobnou desku, ale to je vo hubu 
- Michael24
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Prostě to tam někde musí být. Zvlášť u verze Deluxe 
PC: CPU: Intel Core i5 2500K @4.4 GHz + Coolink Corator DS Gk: MSI Radeon R9 280X Gaming RAM: Kingston 8GB 1600MHz CL9 SSD: Crucial MX300 1TB MB: Asus P8P67 Pro OS: Windows 10 Home x64
- seban.ra
- Nováček

-
Bude to asi tim, ze nemam deluxe ne? 
- Lokomotiva
- Začátečník

Pořídil sis procesor, který tvoje deska nepodporuje - tak se musíš víc snažit.seban.ra píše:Ano je tam nastaveni nerikam ze ne, ale pouze disable/enable funkci procesoru. Nastaveni CPU tam neni, je tma jeste hardware monitor, ale to je tak vsechno...
Ty v BIOSu nemáš kapitolu Advanced?
Ty v ní nemáš řádek JumperFree Configuration?
Ty v něm nemůžeš nastavit AI Overclocking Manual?
- seban.ra
- Nováček

-
Jo to mam, ale nevim co presne si tim pomuzu, pokud vis jak presne na to tak tady to mas...Lokomotiva píše:Pořídil sis procesor, který tvoje deska nepodporuje - tak se musíš víc snažit.seban.ra píše:Ano je tam nastaveni nerikam ze ne, ale pouze disable/enable funkci procesoru. Nastaveni CPU tam neni, je tma jeste hardware monitor, ale to je tak vsechno...
Ty v BIOSu nemáš kapitolu Advanced?
Ty v ní nemáš řádek JumperFree Configuration?
Ty v něm nemůžeš nastavit AI Overclocking Manual?
JumperFree Configuration
>AI Overcloking -Manual/Auto/Overclock Profile
Manual
CPU Frequency - 133-400
DRAM Frequency - Auto/DDR2-533MHz
PCI Express Frequency - 90-104
Overclock Profile
5%
10%
15%
20%
30%
- Michael24
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Promiň, nepročítal jsem to celé, myslel jsem, že máš verzi deluxe
No ale tohle je přece ono,
Tam musíš nastavit ručně parametry tvého procesoru. Není tam ještě náhodou nastavení voltáže? Jinak co přesně ti u Intelu neporadím, ale když si najdeš parametry tvého procesoru, nemůže to být problém 
jenom řeknu:
AI Overclocking - Manual
PCI Express frequency - 100MHz, nebo 101MHz
DRAM Frequency - nejspíš můžeš nechat na auto, ale možná by mohli způsobovat již zmiňovaný bluescreen. Co ti píše CPU-Z v záložce memory?
zbytek ať radši poradí Lokomotiva, má přehled
No ale tohle je přece ono,
jenom řeknu:
AI Overclocking - Manual
PCI Express frequency - 100MHz, nebo 101MHz
DRAM Frequency - nejspíš můžeš nechat na auto, ale možná by mohli způsobovat již zmiňovaný bluescreen. Co ti píše CPU-Z v záložce memory?
zbytek ať radši poradí Lokomotiva, má přehled
PC: CPU: Intel Core i5 2500K @4.4 GHz + Coolink Corator DS Gk: MSI Radeon R9 280X Gaming RAM: Kingston 8GB 1600MHz CL9 SSD: Crucial MX300 1TB MB: Asus P8P67 Pro OS: Windows 10 Home x64
- seban.ra
- Nováček

-
S tema pametma jsem nejaky zmateny, frequency je v biosu budto auto nebo 533MHz a pritom Pameti jsou 667MHz
a CPU-Z pise 266MHz, tak dela si ten komp srandu?

a CPU-Z pise 266MHz, tak dela si ten komp srandu?

- Lokomotiva
- Začátečník

"seban.ra píše: Jo to mam, ale nevim co presne si tim pomuzu, pokud vis jak presne na to tak tady to mas...
JumperFree Configuration
>AI Overcloking -Manual/Auto/Overclock Profile
Manual
CPU Frequency - 133-400
DRAM Frequency - Auto/DDR2-533MHz
PCI Express Frequency - 90-104
"Ale vždyť o tom zde už dobrou čtvrthodinu hovoříme, Mlho."
Procesor má frekveci z chipu na desce 200 MHz (krát násobič 13), paměti máš 667 MHz-ové, standartní frekvence sběrnice PCI-E je 100 MHz.
Tak to tam dej, ne?
Našel sis už, kde máš k nastavení napětí procesoru a pamětí?
- Lokomotiva
- Začátečník

Paměti běží na 533 MHz (skutečná frekvence 266) s poměrně agresivním časováním 4-4-4-12/2T.seban.ra píše:S tema pametma jsem nejaky zmateny, frequency je v biosu budto auto nebo 533MHz a pritom Pameti jsou 667MHz
a CPU-Z pise 266MHz, tak dela si ten komp srandu?![]()
Pro 667 MHz bys to asi musel změnit na 5-5-5-15 nebo 5-5-5-18.
Když už máš CPU-Z, tak nám ještě ukaž screen karty CPU, ale v zatížení.
Spusť vedle Superpí nebo tak něco, ať v CPU-Z vidíme násobič 13 a k němu napětí.
- seban.ra
- Nováček

-
Jo to muzu, ale mam tam ten puvodni intel celeron D, protoze s timhle nestihnu najet ani na neta zamrzne nebo hodi blue screen.
Nastavil jsem v BIOSu teda VVoltage 1.3625, objevilo se mi v DRAM i 667MHz, tak jsem to tam taky dal, u PCIexpress jsem nic nenastavoval.
Zapnu pocitac, a nabehne uvitaci obrazovka s prihlasenim uzivatele a mrtve. Kdyz zmenim DRAM na Auto tak to same, Kdyz zmenim zpatky voltage CPU tak taky nic, a CPU Frequency si nejsem jist co tam mam napsat... 133-140
CPU Specs jsou tady
http://goo.gl/rOzy
Nastavil jsem v BIOSu teda VVoltage 1.3625, objevilo se mi v DRAM i 667MHz, tak jsem to tam taky dal, u PCIexpress jsem nic nenastavoval.
Zapnu pocitac, a nabehne uvitaci obrazovka s prihlasenim uzivatele a mrtve. Kdyz zmenim DRAM na Auto tak to same, Kdyz zmenim zpatky voltage CPU tak taky nic, a CPU Frequency si nejsem jist co tam mam napsat... 133-140
CPU Specs jsou tady
http://goo.gl/rOzy
- Lokomotiva
- Začátečník

- seban.ra
- Nováček

-
Takze mam napsat do CPUI Frequency 200 jo?Lokomotiva píše:200 MHz