Problem NB Amilo PA 1538 (Fujisu siemens)
Moderátor: Don
- Akus
- Nováček
-
Problem NB Amilo PA 1538 (Fujisu siemens)
nazdárek mám tenhle notas amilo pa 1538 a při zapnuti se mi rozjede ale nenaběhne windows ani se nemužu dostat do nouzového režimu,jen se rozjede mechanika a ventilátor,myslel jsem že je to deskou, po nějakém čase když jsem ho zapnul asi 2 dny ležel jen tak mi naběhl ale do biosu a tak jsem ho restartoval a najel už normálně windows jel jeden den a při restartu a zase nejel jsem ho jen zaklapl a nechal jet ráno už zasej nic jen ventilátor ale sklo černé,neví někdo co by to mohlo dělat a jak bych mohl popřípadě resetovat bios? Nebo bude poskozeni desky s hodou okolnosti mi pred 10 dny skoncila zaruka
- smoula
- Mírně pokročilý
Re: Problem NB Amilo PA 1538 (Fujisu siemens)
Tak to každopádně gratuluji,vypadá to na desku nebo grafiku,zkusit nějaký blízký servis a nechat jej tam na diaglostiku.Akus píše:nazdárek mám tenhle notas amilo pa 1538 a při zapnuti se mi rozjede ale nenaběhne windows ani se nemužu dostat do nouzového režimu,jen se rozjede mechanika a ventilátor,myslel jsem že je to deskou, po nějakém čase když jsem ho zapnul asi 2 dny ležel jen tak mi naběhl ale do biosu a tak jsem ho restartoval a najel už normálně windows jel jeden den a při restartu a zase nejel jsem ho jen zaklapl a nechal jet ráno už zasej nic jen ventilátor ale sklo černé,neví někdo co by to mohlo dělat a jak bych mohl popřípadě resetovat bios? Nebo bude poskozeni desky s hodou okolnosti mi pred 10 dny skoncila zaruka
- -- DiL --
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Tak zaprvé - když už chci od někoho poradit, měl bych být alespoň natolik slušný, abych svůj dotaz formuloval jasně a srozumitelně. To cos napsal je taková prasečina, že jsem to musel číst dvakrát a pomalu abych to alespoň z části pochopil.
To co popisuješ může mít několik příčin. Jelikož ale celá řada Pi/Pa 1536/1556 měla problémy s přehříváním a následným kolapsem GPU, můj tip je právě grafika (navíc GF 7400 je hodně poruchová).
To co popisuješ může mít několik příčin. Jelikož ale celá řada Pi/Pa 1536/1556 měla problémy s přehříváním a následným kolapsem GPU, můj tip je právě grafika (navíc GF 7400 je hodně poruchová).
POZOR! koupim pouzity rostlinny / fritovaci olej v jakemkoliv mnozstvi!
www.NTBOOK.cz - DIY opravy, pouzite notebooky, nahradni dily pro notebooky, informace o rework-u BGA (reflow, reball - prekulickovani)
DELL Precision M70 s WUXGA (1920 x 1200) a nVidia Quadro FX Go1400
BGA rework stanice ACHI-IR-PRO-SC
www.NTBOOK.cz - DIY opravy, pouzite notebooky, nahradni dily pro notebooky, informace o rework-u BGA (reflow, reball - prekulickovani)
- smoula
- Mírně pokročilý
Grafika by vysvětlovala tmavou obrazovku,výměna desky tě nemine.-- DiL -- píše:Tak zaprvé - když už chci od někoho poradit, měl bych být alespoň natolik slušný, abych svůj dotaz formuloval jasně a srozumitelně. To cos napsal je taková prasečina, že jsem to musel číst dvakrát a pomalu abych to alespoň z části pochopil.
- -- DiL --
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
To je sice pravda, ale defektní RAM / řadič či CPU by tak se mohly projevovat podobným způsobem. Jestli je ale problém skutečně v grafice, pak to vidim na konečnou. Cena nový desky bude tak 6k, použitou za rozumnej peníz neseženeš a za opravu bude chtít každej tak 3-4k.smoula píše: Grafika by vysvětlovala tmavou obrazovku,výměna desky tě nemine.
- Houmi
- Začátečník
-
ahoj mám podobný problém s Amilo Pa2548.
zapnu noťas, rozsvítí se kontrolka power, zavrčí ventilátory, cvakne hard a noťas se vypne.
zapnu znovu, dlouhou (někdy) dobu černá obrazovka, boot logo a pak někdy za kratší někdy za delší dobu naběhne systém.
dělá to ale jen když je delší dobu (do druhého dne) vypnutý. když ho restartuju nebo vypnu a po chvíli zapnu, tak nabíhá normálně.
jednu dobu to dokonce vyhazovalo hlášku "operating system not found" a startovalo to tak napotřetí, tohle zrovna teď chvilku nedělá.
nový bios, který měl řešit problémy s bootováním evidentně nepomohl.
dělá to už delší dobu, ale přičítal jsem problémy tomu, že na tom mám 2 systémy (vista+xp) a nejspíš je nějak nakopnutý MBR a nějak jsem neměl chuť se tím zabývat, ale teď, když se blíží konec záruky jsem ten dual boot zrušil a problém nezmizel (zkoušel jsem visty, xp i win7 - všechno samostatně)
nějaký nápad čím by to mohlo být než to odnesu do servisu? díky.
zapnu noťas, rozsvítí se kontrolka power, zavrčí ventilátory, cvakne hard a noťas se vypne.
zapnu znovu, dlouhou (někdy) dobu černá obrazovka, boot logo a pak někdy za kratší někdy za delší dobu naběhne systém.
dělá to ale jen když je delší dobu (do druhého dne) vypnutý. když ho restartuju nebo vypnu a po chvíli zapnu, tak nabíhá normálně.
jednu dobu to dokonce vyhazovalo hlášku "operating system not found" a startovalo to tak napotřetí, tohle zrovna teď chvilku nedělá.
nový bios, který měl řešit problémy s bootováním evidentně nepomohl.
dělá to už delší dobu, ale přičítal jsem problémy tomu, že na tom mám 2 systémy (vista+xp) a nejspíš je nějak nakopnutý MBR a nějak jsem neměl chuť se tím zabývat, ale teď, když se blíží konec záruky jsem ten dual boot zrušil a problém nezmizel (zkoušel jsem visty, xp i win7 - všechno samostatně)
nějaký nápad čím by to mohlo být než to odnesu do servisu? díky.
- Mastodont
- Černá karta
-
Tohle jsem řešil u zákoše a bylo to vadné teplotní čidlo na desce. Každopádně ve všech případech, kdy se ntb vypíná/nebootuje/nenaskočí obraz tak jde ven deska.
- Houmi
- Začátečník
-
Amilo PA 2548 (Fujisu siemens)
Tak už mám ve svém Amilu Pa2548 (viz problémy v mých předchozích příspěvcích výše) třetí základní desku. Poprvé se v servisu závada neprojevila (jen doma), ale preventivně desku vyměnili. Podruhé asi za 2 měsíce už šel zastudena nastartovat tak napotřetí (dokonce i v servisu), někdy dokonce s hláškou OS not found, takže následovala další výměna MB. Teď ho mám cca týden doma a zatím asi jen 2 x z deseti zapnutí lehce zaváhal při startu. Tedy po zapnutí se rozběhly ventilátory, rozsvítily kontrolky, pak všechno zhaslo, ale hned se zase rozjelo a ntb normálně naběhl. Jinak je zatím všechno OK. Problém je, že mi za 2 měsíce (když přičtu všechny pobyty v servisu) končí záruka a asi by bylo dobré se ntb v rámci záruky ještě rychle zbavit, takže bych potřeboval navodit nějaký podstatnější problém.
Nemůžou být moje problémy způsobeny grafikou 8400M G, která je všeobecně považována za takřka 100% poruchovu? Myslím, že v tomhle noťasu je grafika napevno v desce (nebo ne?), takže předpokládám, že ji mám už 2x vyměněnou. Napadlo mě zkusit celodenní smyčku 3Dmarku abych to trošku proklepnul, ale mám trochu strach, že se mi ji povede jen "načnout" a odejde až po záruce. Navíc s noťasem jsem měl problémy jen při studeném startování, nikdy ne za provozu. tak nevím.
Nemůžou být moje problémy způsobeny grafikou 8400M G, která je všeobecně považována za takřka 100% poruchovu? Myslím, že v tomhle noťasu je grafika napevno v desce (nebo ne?), takže předpokládám, že ji mám už 2x vyměněnou. Napadlo mě zkusit celodenní smyčku 3Dmarku abych to trošku proklepnul, ale mám trochu strach, že se mi ji povede jen "načnout" a odejde až po záruce. Navíc s noťasem jsem měl problémy jen při studeném startování, nikdy ne za provozu. tak nevím.
Naposledy upravil(a) Houmi dne sob 6. bře 2010, 12:39, celkem upraveno 1 x.
- Mastodont
- Černá karta
-
Zkus bych ho upíct odpojením ventilátoru.
- -- DiL --
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
tusim ze u vsech "Pa" je GPU chip pripajen na zakladni desce. neni ale nic snazsiho, nez se presvedcit sam (snad vsechny tyhle FS-ka maji zespodu jeden velky kryt, ktery staci sundat a hned vis na cem jsi).
s poruchovosti 8400M (respektive G84 a G86) mas pravdu - je takrka 100 procentni. vhodnyma provoznima podminkama dokazes okamzik selhani pouze oddalit. vyborny clanek popisujici priciny tohoto defektu je treba zde - http://www.theinquirer.net/inquirer/new ... -defective .
projevy mohou byt ruzne v zavislosti na tom, jake "bump-y" jsou poskozeny. pokud odejde napajeci bump (ci vice), ostatni zacnou byt namahany vyssim proudem, coz podstatne urychli jejich degradaci (napajecich bump-u ma cip vetsi mnozstvi. je to dano tim, ze bump ma omezenou proudovou zatizitelnost, tzn.pro potrebny napajeci proud chipu jich musi byt nekolik). v teto fazi muze grafika jeste fungovat, ovsem napr.v zatezi muze dochazet k vypadkum. s kazdym dalsim "mrtvym" bump-em se zvysuje zatizeni zbylych, coz opet urychluje jejich degradaci. no a jednoho dne jiz zbyle nedokazi prenest dostatecny proud / vykon, GPU nedostane dostacny prikon a obrazovka zustane mrtva.
pokud jsou poskozeny datove bump-y, projevy mohou byt jine. zapnes booka, obraz nenaskoci a po par vterinach ci desitkach vterin (az se GPU zahreje a "zvetsi" se - latky se zvysujici teplotou zvetsuji svuj objem) muze obraz naskocit. diky rozpinani se totiz defektni bump-y mohou "spojit" (mysleno elektricky). samozrejme to nejde do nekonecna a jednoho krasneho dne uz obraz nenaskoci.
moje rada - zbavit se booka dokud jeste jakz takz funguje a priste nekupovat nic s G84 nebo G86.
s poruchovosti 8400M (respektive G84 a G86) mas pravdu - je takrka 100 procentni. vhodnyma provoznima podminkama dokazes okamzik selhani pouze oddalit. vyborny clanek popisujici priciny tohoto defektu je treba zde - http://www.theinquirer.net/inquirer/new ... -defective .
projevy mohou byt ruzne v zavislosti na tom, jake "bump-y" jsou poskozeny. pokud odejde napajeci bump (ci vice), ostatni zacnou byt namahany vyssim proudem, coz podstatne urychli jejich degradaci (napajecich bump-u ma cip vetsi mnozstvi. je to dano tim, ze bump ma omezenou proudovou zatizitelnost, tzn.pro potrebny napajeci proud chipu jich musi byt nekolik). v teto fazi muze grafika jeste fungovat, ovsem napr.v zatezi muze dochazet k vypadkum. s kazdym dalsim "mrtvym" bump-em se zvysuje zatizeni zbylych, coz opet urychluje jejich degradaci. no a jednoho dne jiz zbyle nedokazi prenest dostatecny proud / vykon, GPU nedostane dostacny prikon a obrazovka zustane mrtva.
pokud jsou poskozeny datove bump-y, projevy mohou byt jine. zapnes booka, obraz nenaskoci a po par vterinach ci desitkach vterin (az se GPU zahreje a "zvetsi" se - latky se zvysujici teplotou zvetsuji svuj objem) muze obraz naskocit. diky rozpinani se totiz defektni bump-y mohou "spojit" (mysleno elektricky). samozrejme to nejde do nekonecna a jednoho krasneho dne uz obraz nenaskoci.
moje rada - zbavit se booka dokud jeste jakz takz funguje a priste nekupovat nic s G84 nebo G86.
- Houmi
- Začátečník
-
koukal jsem dovnitř a grafika je asi napevno, není tam moc vidět, protože je to všechno přikryté společným chladicím blokem, ale jelikož jsou okolo toho na desce napevno nějaké paměti (nechlazené), tak předpokládám, že je to tak.
Jinak dneska už bych si samozřejmě nic s GF 8400M G/GS/GT/8600 GT nekupoval (nové už snad ani nejde), ale na začátku roku 2008 jsem o žádných problémech s těmito grafikami nevěděl. Teď pošilhávám po něčem s Ati 4650 nebo lépe s 5650. Doufám, že ty nějaký podobný problém nemají.
Jinak dneska už bych si samozřejmě nic s GF 8400M G/GS/GT/8600 GT nekupoval (nové už snad ani nejde), ale na začátku roku 2008 jsem o žádných problémech s těmito grafikami nevěděl. Teď pošilhávám po něčem s Ati 4650 nebo lépe s 5650. Doufám, že ty nějaký podobný problém nemají.
- -- DiL --
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
yop, tyhle novy ATI-ny jsou zatim v pohode. navic spousta novych booku s vykonnyma GPU uz vyuziva MXM (tzn.grafika na samostatnym PCB pripojena do MB pres slot), takze pri pripadnym defektu nemusis menit cely MB.
- Houmi
- Začátečník
-
...teď mě jen tak napadlo. jak je to vlastně se zárukou na záruční opravu? neví to náhodou někdo? na normální opravu je tuším půl roku. neměl bych tedy mít na desku vyměněnou v rámci záruční opravy taky půlroční záruku?
sorry za OT
sorry za OT
- DoctoreX
- Nováček
-
Takže nemá smysl ani zkoušet servis když u amilo pa 2548 odejde grafika? Teda myslím, že v mém případě jde jasně o grafickou kartu, už nějakou dobu mi selhávala, na obrazovze jsem viděl modré pixely atd atd atd. Mno a po dvou dnech bezproblémového provozu asi dokonala, protože když chci nyní notebooku spustit, tak sice slyším jak nabíhá, ale na obrazovce mám něco, co bych popsal jako "efekt dřevotřískové desky". Světle hnědé cosi s čárami...
Ale abych se dostal k samotnému dotazu, je možnost vyměnit samotnou grafickou kartu? Díval jsem se a asi bych ji dokázal odstarnit tak maximálně velkym šroubovákem a vhodnym kladivem. Pokud ne, na kolik vyjde nová základní deska? A poslední dotaz, pokud je to pálka, může mi někdo doporučit notebooku tak do 15 000. Nejde mi ani tak o výkon, ale o to, aby byl pokud možno bezporuchový, nechci dopadnout jako tentokrát, problémy mi začali chvíli po vypršení záruky.
Ale abych se dostal k samotnému dotazu, je možnost vyměnit samotnou grafickou kartu? Díval jsem se a asi bych ji dokázal odstarnit tak maximálně velkym šroubovákem a vhodnym kladivem. Pokud ne, na kolik vyjde nová základní deska? A poslední dotaz, pokud je to pálka, může mi někdo doporučit notebooku tak do 15 000. Nejde mi ani tak o výkon, ale o to, aby byl pokud možno bezporuchový, nechci dopadnout jako tentokrát, problémy mi začali chvíli po vypršení záruky.
- Mastodont
- Černá karta
-
Notebooky do 15 tisíc jsou všechny na jedno brdo. Zvol ten, který se ti nejvíc líbí, kvalitou jsou všechny stejné.
- Houmi
- Začátečník
-
...sakra doufám že nedopadnu stejně. mám ještě zhruba dva měsíce záruky.
dneska se mi sám od sebe restartnul při pálení dvd. to asi není normální co?
dneska se mi sám od sebe restartnul při pálení dvd. to asi není normální co?
- Houmi
- Začátečník
-
to DoctoreX:
jestli se na to cítíš, můžeš zkusit postup s horkovzduškou a alobalem. třeba se ti to povede aspoň načas rozchodit.
jestli se na to cítíš, můžeš zkusit postup s horkovzduškou a alobalem. třeba se ti to povede aspoň načas rozchodit.
- -- DiL --
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
male resume:
1) jak jsem psal vyse - vsechny "Pa"-cka co jsem zatim videl mely GPU primo na zakladni desce - tzn.bez sance na vymenu.
2) reflow alias pretaveni (viz.alobal a horkovzdusna pistole) v pripade defektnich G84 a G86 nepomuze. je mozne, ze se grafiku podari na prvni pohled ozivit, ale po tydnu maximalne dvou opet klekne a to definitivne. vyzkouseno, potvrzeno.
3) zakladni desky pro FS jsou na e-bayi drahy jak pr...se, myslim ze v autorizovanym servisu by byly dokonce levnejsi.
4) kdo mate FS-ko ci jinej book s G84 / G86, zbavte se ho dokud funguje
1) jak jsem psal vyse - vsechny "Pa"-cka co jsem zatim videl mely GPU primo na zakladni desce - tzn.bez sance na vymenu.
2) reflow alias pretaveni (viz.alobal a horkovzdusna pistole) v pripade defektnich G84 a G86 nepomuze. je mozne, ze se grafiku podari na prvni pohled ozivit, ale po tydnu maximalne dvou opet klekne a to definitivne. vyzkouseno, potvrzeno.
3) zakladni desky pro FS jsou na e-bayi drahy jak pr...se, myslim ze v autorizovanym servisu by byly dokonce levnejsi.
4) kdo mate FS-ko ci jinej book s G84 / G86, zbavte se ho dokud funguje
- z4yd4
- Nováček
-
Zdravim, taky jsem majitelem 8400M GS 256MB, taky mi prestala fungovat, ze zacatku jen obcas nenajela, obcas ano.. Pak jednoho dne konec. Nemel jsem cas a hlavne ani chut to nejak resit taxem ntb par mesicu nepouzival, paxem ho jen tak z nudy rozebral, vyndal kartu otrel pastu (pritom jsem pritlacil na gpu) a znova poskladal a ejhle najelo to.. Zase 2 dny jela a znova nic taxem vzal medeny plisek, natrel pastou a dal ho mezi pasivni chladic a gpu co v mem pripade vyresilo vsechny problemy a grafika jede jako nova bez problemu uz par tydnu ani jeden vypadek.
Dokonce se mi snizila teplota na gpu o par stupnu.
Dokonce se mi snizila teplota na gpu o par stupnu.
- Daniel17
- Nováček
-
Zdravím, jak už sem se dočetl výše tak G84 a G86 trochu hodně poruchové.
Bohužel i můj případ měl sem FS amilo xi 2428... dva roky šlapal téměř bez problémů a
minulí týden noťas zapnu a najednou 8 obrazovek místo jedne a přez ně žluté čáry...
v servisu mi řekly vadná grafika, a že za výměnu chtej téměř 9000kč(docela husté)...
chci se jen zeptat zda nevíte jestli se dá grafika odmontovat popřípadě zda se dá použít do noťase
použít jiná grafárna?
Díky.
Bohužel i můj případ měl sem FS amilo xi 2428... dva roky šlapal téměř bez problémů a
minulí týden noťas zapnu a najednou 8 obrazovek místo jedne a přez ně žluté čáry...
v servisu mi řekly vadná grafika, a že za výměnu chtej téměř 9000kč(docela husté)...
chci se jen zeptat zda nevíte jestli se dá grafika odmontovat popřípadě zda se dá použít do noťase
použít jiná grafárna?
Díky.