CD mechanika ako rovinna bruska

Nevizuální úpravy HW, elektronika - Voltage-mody, regulace otáček, schémata... nejde o přetaktovávání.
Odpovědět
martin850
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

CD mechanika ako rovinna bruska

Příspěvek od martin850 »

napadlo ma, ze by som si zo starej mechaniky spravil brusku, tak, ze by som na odpadove CDcka nalepil smirgel a tie ked mechanika roztoci (samozrejem otvorena) pouzivat jemnu rovinnu brusku. Ale mam problem: ako donutim mechaniku aby stale tocila motorcekom kym je zapnuta?
Napajal by som z klasickeho pocitacoveho zdroja.
Este ma napadlo, ze by som mohol vybrat uplne vsetku elektroniku a nechat tam len motorcek ktory by som napevno spojil z napajacim konektorom, ale potom mam problem zase, lebo chcem aby mi fungoval mechanizmus otvarania dvierok aby som mohol menit ,,brusne kotuce".
DOSKA Asus P5K CPU C2D E8500 @ 3.9GHz RAM A-DATA Vitesta 2x2GB 1066MHz HDD WD SE 250GB, WD GP 500GB zdroj Seasonic 750W VGA Sapphire HD4870 DVD RW LG GSA 4040B, HP GSA-H31L (ligh scribe) BEDNA Thermaltake Eureka ZVUK audigi 2 ZS bulk, creative T7900 7.1 TLACIREN HP 5550, HP LaserJet 1150, Samsung CLX-2160 SCANER Acer scanprisa 640UT MONITORBenQ T241WA (24" LCD) + male upravy
no_-_name
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: CD mechanika ako rovinna bruska

Příspěvek od no_-_name »

martin850 píše:napadlo ma, ze by som si zo starej mechaniky spravil brusku, tak, ze by som na odpadove CDcka nalepil smirgel a tie ked mechanika roztoci (samozrejem otvorena) pouzivat jemnu rovinnu brusku. Ale mam problem: ako donutim mechaniku aby stale tocila motorcekom kym je zapnuta?
Napajal by som z klasickeho pocitacoveho zdroja.
Este ma napadlo, ze by som mohol vybrat uplne vsetku elektroniku a nechat tam len motorcek ktory by som napevno spojil z napajacim konektorom, ale potom mam problem zase, lebo chcem aby mi fungoval mechanizmus otvarania dvierok aby som mohol menit ,,brusne kotuce".
- pripojit na IDE rozhrani a pouzit software :)
- ten motorek je trifazovy na stridave napeti, potreboval bys nejaky obvod co by to napajel (modelarsky regulator zda se byti idealni :) )
- na co vysouvani dvirek? nechas je zasunuty a cedecka budes menit zvrchu,akorat si ten "upinaci vrsek" rozeberes tak aby to slo vzit rukou (je tam jen magnet)

EDIT: jinak je to docela kravina :) ale proc nenapsat aspon teoreticky jak bys mohl kravit
EDIT2: bavil jsem se tim ze jsem ten unasec cedecek pridelal na motorek na 12V a napral do nej 24... modelarskej otackomer nameril asi 18 tisic otacek, pote se disk roztrhl a poskrabal mi subwoofer, porezal ruku, skrabnul nad okem ( :oops: ) a udelal mensi otvor do malby na stene... takze bacha na to, strepiny jsou celkem razantni. ale muzes to roztocit min,skubnout unasecem, ten magnet to uz neudrzi a prudce roztocene posilat po byte (pri narazu vyskakuje do vzduchu, toci se v rohu na miste, pripadne se rozleti a strepiny a datova vrstva poletuji vsude okolo :roll:
martin850
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od martin850 »

no crepin sa nebojim, aspon uvidim co to spravi.

myslel som si, ze to nemoze byt len tak polozene a zaistene tym magentom, ale dobre.

a nechcem to mat pri pocitaci, bude to len mechanika a zdroj, takze regulacny software nebude.
da sa to aj bez toho? alebo si to budem muset vyrobit z HDD ale tam zas neviem ako by som vymienal smirgel.
DOSKA Asus P5K CPU C2D E8500 @ 3.9GHz RAM A-DATA Vitesta 2x2GB 1066MHz HDD WD SE 250GB, WD GP 500GB zdroj Seasonic 750W VGA Sapphire HD4870 DVD RW LG GSA 4040B, HP GSA-H31L (ligh scribe) BEDNA Thermaltake Eureka ZVUK audigi 2 ZS bulk, creative T7900 7.1 TLACIREN HP 5550, HP LaserJet 1150, Samsung CLX-2160 SCANER Acer scanprisa 640UT MONITORBenQ T241WA (24" LCD) + male upravy
decried
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od decried »

martin850 píše:alebo si to budem muset vyrobit z HDD ale tam zas neviem ako by som vymienal smirgel.
Prilepis s chemoprenom na platnu disku :lol: Nieco podobne planujem spravit aj ja. HDD ma na rozdiel od CD-ROM pevnejsiu konstrukciu a elektroniku zospodu tak dufam ze to aj nieco vydrzi.
Make it idiot proof and someone will make a better idiot.
Dr Meduza
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Dr Meduza »

motory v HDD sou hodne slaby a pri maly zatezi se hnes zastavi
u mechanik budou asi vo neco silenjsi, ale stejne na brouseni moc slabi
*EasY_TarGeT*
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od *EasY_TarGeT* »

jakože nápad pěknej, ale asi ne moc funkční... CD hrozí tím, že se ti rozletí, navíc v tom magnetu nedrží tak pevně jak by se mohlo zdát... disk? to už je lepší řešení, ale ten motorek opravdu nebude žádnej zázrak... ale za pythlovinu měsíce bys měl dostat nějaký ocenění :roll: třeba žlutou kartu :-D (to byla čurina :wink: )
Intel P4 630 3.0GHz Prescott, TT Golden Orb II, Gigabyte 8N-SLI Pro nForce4, Gigabyte nVidia 6600GT silent 128MB DDR3 extreme VIVO PCI-Ex, DIMM DDR2 2048MB (533,CL4) Kingston (4x512), DVD LG GSA-4166B, HDD Maxtor ATA133 120GB 7200ot., EC 8023, Fortron Blue Storm 400W, 2 x modrá katoda
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Jak říká Medůza - motor z HDD hned zastavíte, ty mají sice otáčky, ale výkonové maximum je někde kousek za výkonem potřebným na roztočení ploten z klidu. :)

CDROM je na tom trochu líp. Ty motory se po úpravě dají snadno napájet modelářským regulátorem (spousta modelářů na ně lítá :)), ale museli byste si převinout vinutí a v nejlepším případě vyměnit magnety (místo té magnetické gumy tam dát malé neodymy). Pak je to schopné podat nějaký rozumný výkon. Ale nebude to rozumný výkon na broušení, to taky hned zastavíš.

Podle mně je to dost blbej nápad. Spousta práce s tím a nic z toho...
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
martin850
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od martin850 »

takze fungovat to nebude? no chcel som to len na brusenie skalpelov, lebo nato mi treba rychlost. neviem z coho to spravim, asi budem muset uplne prerobit HDD, v ratane vymeny motorceka ale to zas bude velke...
martin850
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od martin850 »

a ja som si ju vyrobil z CDromky:

Obrázek

je to slabe, ale otacky to ma dobre, este som natom nebrusil, musim skusit.
Trinom
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trinom »

Dr Meduza píše:motory v HDD sou hodne slaby a pri maly zatezi se hnes zastavi
Někde (asi na půdě) mám malou sekačku ze starýho KO 40MB HDD 8-) , takže nevidím problém použít něco takovýho starýho jako brusku...

koutoučky mám ve skříni :)
Obrázek Measure With Micrometer, Mark With Chalk, Cut With Ax.....................TDI = Ten Dým Ignoruj
Dr Meduza
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Dr Meduza »

Trinom píše:
Dr Meduza píše:motory v HDD sou hodne slaby a pri maly zatezi se hnes zastavi
Někde (asi na půdě) mám malou sekačku ze starýho KO 40MB HDD 8-) , takže nevidím problém použít něco takovýho starýho jako brusku...

koutoučky mám ve skříni :)
tak jeslti to byl disk k salovimu pocitaci a je tam velkej 5kW synchroni motor, tak neni co resit :lol:
Máte-li zájem o levnou laserovou operaci očí, přiložte bulvy k obrazovce
SilverFox
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SilverFox »

[ AthlonXP 2600+ | MSI KT880 Delta | Radeon 9800Pro 125MB | Kingston 512MB | Samsung 160GB | Logitech MX518 | Acer LCD17" ] Nokia N-GAGE QD + MMC 512MB
martin850
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od martin850 »

a akurat tu mam jeden stary disk, skusim to aj s nim
X-Spidy-X
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Haha^^

Příspěvek od X-Spidy-X »

Takze cd je nahowno... CD (jak tu nekdo povidal - uz) nedrzi moc pevne a navic neni moc sliny (stejne jako HDD)... Navic by s tim byla blba manipulace... Nedokazu si to predstavit... A dvirka na meneni kotoucu?? Hmmmm, tady am nekdo velkou fantazii. Kazdopadne pokud vykuchate cd tak aby tam nebyla ta deska s cipama a hromada dalsiho bordelu, tak se to bude tocit porad... :-D :-D :-D
Střewosol
Nováček
Nováček

Příspěvek od Střewosol »

No tak abych se přiznal, tak se mi podařilo motorek z CD-ROMky rozjet i mimo CD-ROMku - kabel, který jde k motorku je zapojený někde na řídící desku - stačí zjistit ke kterému IO vedou drátky z CR-ROMky ( já tam měl typ TA8493), najít si katalogáč a upravit zapojení aby to jelo ( jsou tam myslím 2 vstupy na nastavení otáček a pár dalších vstupů k řízení chování motorku - zapínání/vypínání ...). Já jsem si to upravil tak, že jdou regulovat otáčky. Jak už vše funguje, tak jsem ten řídící IO vyřezal z té desky přidal jsem tam stabilizátor na 5V a teď už mi pěkně jede ... ( ještě jsem to dal na chladič protiže to pěkně hřeje ). Jak to dám na plného, tak to je cekem hukot, ale na brusku to nebude. Ale je s tím celkem sranda - stačí tam dát CD a přichytit takovým kolečkem, které bylo původně v CD-ROMce roztočit to na plného a posunou osu otáčení motorku - magnet to CD neudrží a CD spadne na zem ( točí se asi 20000 ot/min možná i víc) a za chvíli se pěkně rozjede.

//Trinom: Prosím, nevytahuj takto staré thready, pokud to není nutné, díky :).
cola2600
Začátečník
Začátečník

Re: CD mechanika ako rovinna bruska

Příspěvek od cola2600 »

mám brusku z hdd a valí celkem pěkně něco si na tom jemně upravím a nemusím do sklepa na velkou jen vitáhnu specialní trafo a hdd brusku a valim
ale není to pořadná bruska ě se to nezastavuje mám čas tak na to tolik netlačím a jedeto jen sem tam snížení otáček :-)
Grafický adaptér:Gigabite hd5850 1Gb OVERCLOCK 930/1250Mhz Procesor:amd phenom x4 965 3,4@3,7Ghz Overclocked
RAMka:kingston 4Gb 1333Mhz Základní deska:asus M4a785TD-V EVO
hard disk:WD 500gb
Zneužívám operačního systému:Windows seven(7) 64bit verze
Odpovědět

Zpět na „Modifikace hardware“