AMD Graphics news
Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik
- alisan
- Začátečník
-
Re: ATi news
Nechápu to myšlenku s kriplením ovladačů. Výrobce mi nabídl produkt za určitou cenu s určitým výkonem. Buď to chci nebo nechci koupit. Jak výrobce toho výkonu dosáhl a proč, je jeho věc (není-li to na úkor kvality obrazu, například). To bys pak mohl tvrdit, že když mi prodá kartu na taktech, které jsou nižší, než karta snese, také mne okradl. Nikoli.
Ponechat si rezervu (je-li to tak) v ovladačích je korektní a je to konkurenčí boj. Pokud mi tu rezervu pak za již utrecený peníz poskytne, je to pro mne jen plus. Koupil jsem totiž původně za tu cenu nižší výkon a byl jsem s tím takto srozuměn.
V autech také můžeš pomocí "ovladačů" upravit výkon. Kriplí mi tedy výrobce auto, pokud mi ho dodá jen s nižším výkonem? Třeba i proto, aby mohl stejný motor prodat dráž s lepším "řízením" a tudíš s vyšším výkonem?
On nabízí, ty kupuješ. Víš co a za kolik a pak se vztekat, když ti zdarma přidá něco víc, to mi přijde divné
Ponechat si rezervu (je-li to tak) v ovladačích je korektní a je to konkurenčí boj. Pokud mi tu rezervu pak za již utrecený peníz poskytne, je to pro mne jen plus. Koupil jsem totiž původně za tu cenu nižší výkon a byl jsem s tím takto srozuměn.
V autech také můžeš pomocí "ovladačů" upravit výkon. Kriplí mi tedy výrobce auto, pokud mi ho dodá jen s nižším výkonem? Třeba i proto, aby mohl stejný motor prodat dráž s lepším "řízením" a tudíš s vyšším výkonem?
On nabízí, ty kupuješ. Víš co a za kolik a pak se vztekat, když ti zdarma přidá něco víc, to mi přijde divné
- obcanskej
- Začátečník
-
Já se nevztekám a netvrdím, že by tím byl zákazník okraden. S takty to není paralela. Z morálního hlediska nevidím rozdíl mezi úmyslným kriplením ovladačů a úmyslným kriplením obrazu (samozřejmě za předpokladu, že degradace obrazu nebude zjevná a obtěžující). Zákazníkovi může být ve finále jedno, jestli zvýšení výkonu v ovladačích je díky tvrdé práci a pilování výkonu dodatečně, nebo díky úmyslnému "brždění" kvůli konkurenčnímu boji hned od začátku. Stejně tak mu může být jedno, jestli má více FPS díky zjednodušení vykreslování scény, kde bez podrobného zkoumání nepostřehne rozdíl oproti složitějšímu vykreslení scény. To není nic, kvůli čemu bych se vztekal, jen to stavím na stejnou úroveň, v obou případech je "bit" zákazník, i když de facto k žádné újmě nedošlo.
Beardie: Já neříkám, že bych to nechápal z pohledu výrobce, jen že je to podle mě stejná úroveň "kriplení" produktu a nechápu pouze jásání, že je to úžasné a jaký že je to skvělý přístup k zákazníkovi, když je to typický případ jednání, které dělá výrobce pro svůj prospěch, zákazník mohl mít větší výkon již před půl rokem.
Beardie: Já neříkám, že bych to nechápal z pohledu výrobce, jen že je to podle mě stejná úroveň "kriplení" produktu a nechápu pouze jásání, že je to úžasné a jaký že je to skvělý přístup k zákazníkovi, když je to typický případ jednání, které dělá výrobce pro svůj prospěch, zákazník mohl mít větší výkon již před půl rokem.
Řeknu to asi takhle, 20% výkonu u GTX 580 navrch proti GTX 480? To bude stačit tak maximálně na nejslabší modely z řady HD 6900.
...majitelé KEPLER grafik budou brečet, protože ve většině hrách mají nižší výkon, než za tu samou cenu mají konkurenční grafiky HD 7800...
Mohu vám již se 100% jistotou říci, že zatím grafické karty KEPLER rozhodně výkonné HD 7900 neohrozí.
...majitelé KEPLER grafik budou brečet, protože ve většině hrách mají nižší výkon, než za tu samou cenu mají konkurenční grafiky HD 7800...
Mohu vám již se 100% jistotou říci, že zatím grafické karty KEPLER rozhodně výkonné HD 7900 neohrozí.
- Ache
- Pokročilý
Kdyby radši v těch ovladačích opravili to zkriplené anisotropní filtrování. Je hezký, že textury jsou filtrovány bez úhlový optimalizace, ale anisotropní filtrace některých bumpmap textur je příšerná!
(pro slepý jsem bilineární přechod zvýraznil červenou šipkou)
http://www.abload.de/img/hd5870-srackyanisovxqm.jpg
Při použití obyčejného trilinear filtru (bez AF) je vše ok a i bumpmapy jsou filtrovány plynule = chyba v anisu (nebo spíše nějaké šizení za účelem zvýšení výkonu / bug).
Narazil jsem zatím na to u pravidelných textur (jako je tenhle plech) a to v hrách TMNU, Crysis, UT3.
Doufám, že to další navýšení výkonu není na úkor filtrace i obyčejných textur
(pro slepý jsem bilineární přechod zvýraznil červenou šipkou)
http://www.abload.de/img/hd5870-srackyanisovxqm.jpg
Při použití obyčejného trilinear filtru (bez AF) je vše ok a i bumpmapy jsou filtrovány plynule = chyba v anisu (nebo spíše nějaké šizení za účelem zvýšení výkonu / bug).
Narazil jsem zatím na to u pravidelných textur (jako je tenhle plech) a to v hrách TMNU, Crysis, UT3.
Doufám, že to další navýšení výkonu není na úkor filtrace i obyčejných textur
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | INNO3D RTX 4070 Ti | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
- Lukfi
- Mírně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Ještě se neví vůbec nic, ale obc si vybere tu nejhorší možnou variantu a vzteká se nad neexistujícím problémem. Proč jen mám dojem, že být to nVidia, tak samozřejmě nebude nic prokázané, všechno bude v naprostém pořádku a kdo by kritizoval navýšení výkonu zadarmo by byl pošahaný fanatik...
Výkaly prosím umisťujte do záchodové mísy a nikoliv diskuzního fóra.
- obcanskej
- Začátečník
-
Motivaci tvých dojmů já neznám, i když je mohu odhadovat. Opakuji, že se nevztekám a tím, že jsem zde tak příznivě přijatou možnost že ATI ten výkon karet mohla spustit celou dobu, stavím na úroveň hrátek s obrazem, jsem si žádnou možnost nevybral, jen jsem hodnotil jednu z tebou nabídnutých možností jako ne úplně košer. Překvapuje mě, že člověk, kterého pokládám za vcelku inteligentního, si v mých příspěvcích našel něco, co tam není, takže mi laskavě ukaž, kde jsem si vybral tu nejhorší možnou variantu a vztekal se nad neexistujícím problémem.
Řeknu to asi takhle, 20% výkonu u GTX 580 navrch proti GTX 480? To bude stačit tak maximálně na nejslabší modely z řady HD 6900.
- Lukfi
- Mírně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Píšeš tu cosi o tom, že ponechávání záměrné rezervy je stejně špatné jako šizení kvality obrazu... přitom se neví, jestli ATI udělala jedno či druhé. A hlavně s tím názorem zkrátka zásadně nesouhlasím. ATI nabídla produkt s nějakým výkonem za nějakou cenu. Nemusí tě zajímat, zdali byl výkon záměrně přibržděn, protože za své peníze jsi dostal přesně to, co bylo v recenzích. To už bych spíš chápal, kdybys nadával třeba na nedotažené ovladače pro Eyefinity, které bylo od začátku slibováno i s bezel correction. Za druhé, softwarové omezení výkonu je naprosto standardní postup diferenciace produktů. Často jsou dva modely grafické karty fyzicky totožné a liší se pouze BIOSem. Cítíš se tedy podveden, pokud si koupíš níže taktovanou variantu? A představ si tohle: Intel ti prodá procesor s frekvencí 2,66 GHz, ten se ti ale porůznu sám přetaktovává třeba až přes 3 GHz. To je skutečně neslýchaná ohavnost, aby výkon přesahoval původní papírové hodnoty, že?
- obcanskej
- Začátečník
-
Tak ještě jednou - já nikde neříkám, že ATI udělala tohle nebo tohle, pouze jsem psal svůj názor na podobné jednání a reagoval jsem na konkrétní příspěvek, a vyprošuji si, aby ses mi nějaké tebou vydedukované tvrzení, i přes to že jsem ti to extra negoval, snažil vsugerovat.
Že tobě nebo dalším to, že výrobce záměrně ovladači brzdí výkon karty, přijde jako marketingově skvělá věc, která je ideální pro zákazníky, to ti (vám) nikdo nebere. Já to tak nevidím. Nerozčiluje mě to, nepohoršuje mě to, chápu to a neschvaluji to. A nevidím to ani jako porovnatelné, pokud si koupím níže taktovanou kartu, protože tam jsem se stavem srozuměn, výrobce mi neprodal záměrně neplnohodnotný výrobek, který bude plnohodnotný, až výrobce uzná za vhodné. I když já, jako zákazník se to nemusím dozvědět, kupoval jsem za nějakou cenu něco o čem jsem věděl jaké má výkony a nejsem tudíž de facto vůbec poškozen. Příklad s Intelem je už úplný nesmysl, který nemá ani cenu komentovat.
\\EDIT\\ Lukfi: děkuji za "poklonu", a abych ti vrátil kompliment, tak tvoje argumentace ve mně zase vyvolává reminiscence na Stacha, který si sám vytvoří svůj argument oponenta, se kterým pak diskutuje.
Že tobě nebo dalším to, že výrobce záměrně ovladači brzdí výkon karty, přijde jako marketingově skvělá věc, která je ideální pro zákazníky, to ti (vám) nikdo nebere. Já to tak nevidím. Nerozčiluje mě to, nepohoršuje mě to, chápu to a neschvaluji to. A nevidím to ani jako porovnatelné, pokud si koupím níže taktovanou kartu, protože tam jsem se stavem srozuměn, výrobce mi neprodal záměrně neplnohodnotný výrobek, který bude plnohodnotný, až výrobce uzná za vhodné. I když já, jako zákazník se to nemusím dozvědět, kupoval jsem za nějakou cenu něco o čem jsem věděl jaké má výkony a nejsem tudíž de facto vůbec poškozen. Příklad s Intelem je už úplný nesmysl, který nemá ani cenu komentovat.
\\EDIT\\ Lukfi: děkuji za "poklonu", a abych ti vrátil kompliment, tak tvoje argumentace ve mně zase vyvolává reminiscence na Stacha, který si sám vytvoří svůj argument oponenta, se kterým pak diskutuje.
Naposledy upravil(a) obcanskej dne ned 14. bře 2010, 00:41, celkem upraveno 1 x.
- no-X
- Středně pokročilý
Samozřejmě. Když nVidia po vydání Radeonu HD4870 1GB rozeslala recenzentům 5 vybraných her a drivery 180.47, kde právě v těchto hrách zázračně "vyskočil" výkon, bylo to naprosto úžasné. Pokud je nyní ale jen teoretická možnost, že by něco takového mohla udělat ATi, je to záměrné kriplení, nemorální tah...Lukfi píše:Proč jen mám dojem, že být to nVidia, tak samozřejmě nebude nic prokázané, všechno bude v naprostém pořádku a kdo by kritizoval navýšení výkonu zadarmo by byl pošahaný fanatik...
obcanskej: Nejsem si jistej, jestli ti správně rozumím, ale tady nikdo nemluvil o možnosti, že by v ode dne vydání HD5870 bylo v čipu něco vypnutého, co by ATi plánovala zapnout týden před vydáním Fermi. S přihlédnutím k tomu, že plány na catalysty 10.2 a 10.3 byly zveřejněné ještě před posledním odkladem Fermi (ze začátku března na konec), by to ani nebylo realizovatelné.
Nejlepší moderátor ve výslužbě
- Lukfi
- Mírně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Proto mě zaráží, že to stavíš na roveň švindlování s kvalitou obrazu.obcanskej píše:kupoval jsem za nějakou cenu něco o čem jsem věděl jaké má výkony a nejsem tudíž de facto vůbec poškozen.
Jinak s těmi argumenty jsi mi připomněl Radka Hulána. Když se všichni ostatní shodli, že navyšování výkonu pomocí ovladačů je fajn, Radek tvrdil cosi o tom, že nám ATI prodává nehotové produkty, které jsme několik měsíců nemohli používat na plný výkon. Nu, on svou dvojici GeForce na plný výkon používal, ten plný výkon byl však nižší než výkon Radeonů s novými drivery...
- Ache
- Pokročilý
Nějak jste tu v zápalu diskuze obešli můj post (screenshot je s catalist 10.2), já si třeba víc ošizenější obraz už nedokážu představit (leda point-sample rozkostičkovaný textury). A určitě tímhle zjednodušením má Ati nějakou výhodu ve výkonu (ale trpí tím i starší drivery, zítra zkusím nový 10.3). Sranda je, že na většině bumpmap textur to vidět to není. Musí to být takováto s pravidelným vzorem a s odrazem.Lukfi píše: Proto mě zaráží, že to stavíš na roveň švindlování s kvalitou obrazu.
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | INNO3D RTX 4070 Ti | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
- Fofrer
- Začátečník
Zajimave, me se osobne od zacatku zda, ze vykon HD5870 +- na urovni 4870X2 je malo - cekal jsem zhruba 10% nad.
Nicmene, jestli zase nejde o podobou vec, jako uz tu jednou s beta ovladaci byla - ze kompletne nefungovalo AF, nebo to bylo AA? No to je jedno - nejsou uz nekde leaknuty ty Catalysty i pro nas?
Nicmene, jestli zase nejde o podobou vec, jako uz tu jednou s beta ovladaci byla - ze kompletne nefungovalo AF, nebo to bylo AA? No to je jedno - nejsou uz nekde leaknuty ty Catalysty i pro nas?
CPU: Intel Core i7 6700K@4600MHz MB: Asus Z170-A , RAM: 16GB DDR4 Kingston HyperX 2133@2800MHz, SSD: Samsung 850 PRO 256GB, HDD:WD 3TB + 3TB, ZK: Sound Blaster Z, GK: Asus R9 290@1170MHz 4GD5, LCD: Asus PB248Q
- Krteq
- Čestný člen
-
Už se válí pěkně dlouho v podsekci ovladače - ATi Catalyst 10.3 Preview driver (8.710.3) - Win Vista/7 x32/x64.
- Fofrer
- Začátečník
V tom pripade by mohl byt nekdo od te lasky a pretestovat jednu, dve hry doma i se screenem pro porovnani kvality
CPU: Intel Core i7 6700K@4600MHz MB: Asus Z170-A , RAM: 16GB DDR4 Kingston HyperX 2133@2800MHz, SSD: Samsung 850 PRO 256GB, HDD:WD 3TB + 3TB, ZK: Sound Blaster Z, GK: Asus R9 290@1170MHz 4GD5, LCD: Asus PB248Q
- Lukfi
- Mírně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Já jsem to viděl, ale asi těžko to objektivně posoudím, dokud neuvidím screenshot stejné scény i na nVidii.Ache píše:Nějak jste tu v zápalu diskuze obešli můj post (screenshot je s catalist 10.2), já si třeba víc ošizenější obraz už nedokážu představit (leda point-sample rozkostičkovaný textury). A určitě tímhle zjednodušením má Ati nějakou výhodu ve výkonu (ale trpí tím i starší drivery, zítra zkusím nový 10.3). Sranda je, že na většině bumpmap textur to vidět to není. Musí to být takováto s pravidelným vzorem a s odrazem.
- Ache
- Pokročilý
Tak jsem otestoval ty catalist 10.3 preview - vliv na výkon jsem otestoval akorát v 3DM Vantage a Unigine benchmarcích, protože se byl zvědavej jestli 10.3 náhodou obraz nezlepší. bohužel ne.
Vliv na výkon je minimální až chyba měření. cat 10.2 / 10.3
Heaven benchmark (1920x1200, 16AF, tesselace): 35,8 / 36,7
Unigine Tropic (1920x1200, 16AF, Ambient OC, DX10.1): 59,4 / 59,6
3D Mark Vantage Extreme profile: 9122 / 9245
Vliv na výkon je minimální až chyba měření. cat 10.2 / 10.3
Heaven benchmark (1920x1200, 16AF, tesselace): 35,8 / 36,7
Unigine Tropic (1920x1200, 16AF, Ambient OC, DX10.1): 59,4 / 59,6
3D Mark Vantage Extreme profile: 9122 / 9245
No kdyby to takovýhle srač** dělalo na nvidii, kterou jsem měl do teď - (8800GTS 512). Určitě by se to tady na fóru objevilo. Mezi války ati vs. nvidia se nějak nemontuju. Ale nějakej bordel v obrazu fakt nesnesu (chyby textur, problikávající stíny a pod...), pro mě zatím obrovský mínus pro generaci HD5000 - mam potvrzeno že na 5770 to minimálně v Trackmanii dělá taky.Lukfi píše: Já jsem to viděl, ale asi těžko to objektivně posoudím, dokud neuvidím screenshot stejné scény i na nVidii.
Naposledy upravil(a) Ache dne ned 14. bře 2010, 16:13, celkem upraveno 1 x.
- Lukfi
- Mírně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Hm, to je zajímavý. Takové ostré přechody, jako v tom screenshotu, by to fakt dělat nemělo. Máš v ovladačích nastavenou nejvyšší možnou kvalitu filtrování textur?
- Ache
- Pokročilý
ATI HD5870: vše na high quality (AI - standard, ale ani jiná možnost AI na to nemá vliv), Catalyst 10.3Lukfi píše:Hm, to je zajímavý. Takové ostré přechody, jako v tom screenshotu, by to fakt dělat nemělo. Máš v ovladačích nastavenou nejvyšší možnou kvalitu filtrování textur?
Nvidia Geforce 9600GT Mobile: globální nastavení: High (default driverů) :
ATI - Trackmania: http://www.abload.de/img/tmu-amdjy2ye.jpg
NV - Trackmania: http://www.abload.de/img/tmu-nvidiajk2db.jpg
ATI - Unreal 3 http://www.abload.de/img/ut3-amdjk0rr.jpg
NV - Unreal 3 http://www.abload.de/img/ut3-nvidiajt33y.jpg
No a aby jsme se pobavili ještě více, na HD2600 je vše ok. - Stejný render jako na NV.
To dokonalý AF na HD5000 má nějaké mouchy. Prostě klasika Ati driverů, a opraveno to bude kdy? za rok?
- Robin_CG
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Jsem asi úplně mimo, ale já vidím u Trackmanie chybný AF u Nvidie... Nemáš to prohozený? P.S.: ATI news není to nejlepší místo pro tyhle věci.
Naposledy upravil(a) Robin_CG dne ned 14. bře 2010, 16:41, celkem upraveno 1 x.
- Robin_CG
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Na tohle si živě pamatuju... Ale... Taky dokud neuvidím testy od vícero zdrojů, neuvěřím...no-X píše:Poslední věc - zmiňoval jsem jí už při launchi R8xx, kdy mi jedna osoba sdělila, že ATi je přichystaná vracet nVidii to, co nVidia dělala v době R6xx/R7xx, tzn. vydávání vlastních modelů před konkurenčními, vydávání driverů navyšujících výkon před konkurenčními produkty, atd. Že by?
- Lukfi
- Mírně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
No jo, tak to snad moderátoři potom vydělí. Já ty chyby u ATI vidím. A taky tam vidím spoustu vysokofrekvenčního šumu. Ache, co se stane, když zapneš anti-aliasing (ideálně s tent filtrem)?Robin_CG píše:Jsem asi úplně mimo, ale já vidím u Trackmanie chybný AF u Nvidie... Nemáš to prohozený? P.S.: ATI news není to nejlepší místo pro tyhle věci.