Core i5 - přetaktování, problemy, rady
- Navazka
- Začátečník

-
Re: Core i5 - přetaktování, řešení problémů
djuras: LinX procesor vytíží opravdu na 100%, to hry nedokážou, proto je v LinX teplota vyšší. Ale 76°C je podle mě hodně. Dej pak vědět, jestli nové nanesení pasty a důkladné usazení chladiče pomohlo (nezapomeň s chladičem jakoby zavrtět).
Ještě mě napadlo, jak máš chlazenou skříň? Ono možná hodně pomáhá i to, že mám ve skříni celkem pět ventilátorů, dva 120mm nasávají vzduch zepředu, jeden 140mm nasává zespoda, jeden 120mm fouká ven zezadu a jeden 140mm fouká ven nahoru.
Ještě mě napadlo, jak máš chlazenou skříň? Ono možná hodně pomáhá i to, že mám ve skříni celkem pět ventilátorů, dva 120mm nasávají vzduch zepředu, jeden 140mm nasává zespoda, jeden 120mm fouká ven zezadu a jeden 140mm fouká ven nahoru.
- djuras
- Nováček

- Kontaktovat uživatele:
Navazka píše:djuras: LinX procesor vytíží opravdu na 100%, to hry nedokážou, proto je v LinX teplota vyšší. Ale 76°C je podle mě hodně. Dej pak vědět, jestli nové nanesení pasty a důkladné usazení chladiče pomohlo (nezapomeň s chladičem jakoby zavrtět).
skrin ma chlazenou dobre na default mam 23C ve win 7.....kolik mas ty ?
i5 750 oc: 3.82Ghz 1.3425V @ Gigabite P55-UD3 @ Gigabyte Radeon HD 7970 OC WindForce na 1185mhz@1850Mhz pri 1.25v
- Navazka
- Začátečník

-
Já mám na 3.6 GHz 22 - 25°C, podle toho, kolik je okolní prostředí. Čidlo základní desky mi hlásí 34°C, GPU 36°C a systémový disk Samsung F1 320 GB 25°C.
Nicméně to vypadá, že chladič máš nasazený dobře, 23°C v idle je v pořádku. Zřejmě máš smůlu na horší procesor, který sice jde přetaktovat, ale víc topí, stává se to. Jestli se ti podaří srazit teplotu tak, aby v LinX byla do 70°C, tak to bude OK, ale nad 70°C už to není dobré.
Nicméně to vypadá, že chladič máš nasazený dobře, 23°C v idle je v pořádku. Zřejmě máš smůlu na horší procesor, který sice jde přetaktovat, ale víc topí, stává se to. Jestli se ti podaří srazit teplotu tak, aby v LinX byla do 70°C, tak to bude OK, ale nad 70°C už to není dobré.
- djuras
- Nováček

- Kontaktovat uživatele:
Navazka píše:Já mám na 3.6 GHz 22 - 25°C, podle toho, kolik je okolní prostředí. Čidlo základní desky mi hlásí 34°C, GPU 36°C a systémový disk Samsung F1 320 GB 25°C.
ted su na 3700Mhz s vcore 1.3V v biosu a teploty v linx porad max 76 jo a tech 23C je na default ....chladic asi nebudu sundavat pac to asi nema cenu teplovodiva pasta nemuze met vliv stejne vetssi nez + - 3-4C
i5 750 oc: 3.82Ghz 1.3425V @ Gigabite P55-UD3 @ Gigabyte Radeon HD 7970 OC WindForce na 1185mhz@1850Mhz pri 1.25v
- Enemy
- Začátečník

Pokud je teplovodiva pasta nanesena spravne nemuze to mit vetsi vliv jak 3°C tak jak rikas ale v pripade ze mas pastu nanesenou hodne spatne (coz by u dodavane k CM hyper 212 nebylo nic divneho vzhledem k jeji konzistenci) muze byt rozdil obrovsky...djuras píše:ted su na 3700Mhz s vcore 1.3V v biosu a teploty v linx porad max 76 jo a tech 23C je na default ....chladic asi nebudu sundavat pac to asi nema cenu teplovodiva pasta nemuze met vliv stejne vetssi nez + - 3-4C
Ale tak se mi zda ze se tady vic resi chlazeni nez core i7
- jcdenton12
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
a pritom to je core i5 topicEnemy píše:Pokud je teplovodiva pasta nanesena spravne nemuze to mit vetsi vliv jak 3°C tak jak rikas ale v pripade ze mas pastu nanesenou hodne spatne (coz by u dodavane k CM hyper 212 nebylo nic divneho vzhledem k jeji konzistenci) muze byt rozdil obrovsky...djuras píše:ted su na 3700Mhz s vcore 1.3V v biosu a teploty v linx porad max 76 jo a tech 23C je na default ....chladic asi nebudu sundavat pac to asi nema cenu teplovodiva pasta nemuze met vliv stejne vetssi nez + - 3-4C
...
- djuras
- Nováček

- Kontaktovat uživatele:
Pokud je teplovodiva pasta nanesena spravne nemuze to mit vetsi vliv jak 3°C tak jak rikas ale v pripade ze mas pastu nanesenou hodne spatne (coz by u dodavane k CM hyper 212 nebylo nic divneho vzhledem k jeji konzistenci) muze byt rozdil obrovsky...
[/quote]
a pritom to je core i5 topic
[/quote]
Pri jakem napeti vcore se da dosahnout 4Ghz sem na 3820Mhz pri 1.34v a uncore na 1.190V a na 4Ghz pri 1.35 modra obrazovka po jednom loopu v linx
a pritom to je core i5 topic
Pri jakem napeti vcore se da dosahnout 4Ghz sem na 3820Mhz pri 1.34v a uncore na 1.190V a na 4Ghz pri 1.35 modra obrazovka po jednom loopu v linx
- Jája
- Středně pokročilý

Já mám při 4GHz 1,38V, možná by stačilo o trochu míň, ale už se mi to nechtělo testovat.
Core i7 8700K , Asus Prime Z370-A, 2x8GB DDR4 3200 G.Skill TridentZ, GTX1060 6GB, Adata SX 8200 Pro 512GB, 120GB Intel SSD 320, 2x Crucial MX500 1TB, X-Fi Titanium, 22" LG W2252TQ, EK water blocks (CPU+GPU, DDC1+EKtop, NexXxos Pro III+II), Avance C001 Terminator, Seasonic Focus GX-650
- goelr
- Začátečník

tak mam konecne svou i5 doma a trochu jsem si pohral...
co me hned zarazilo byla teplota - na def s turbem mi Core Temp 0.99.5 hlasi pri LinkX 54 stupnu s tim, ze to preskakuje na 41...a to na tom mam Noctuu NH-C12P, kterou jsem mel i na predesle sestave...asi spatny teplotni cidla, nebo CT nedokaze dobre spolupracovat s moji deskou...MSI Control Center hlasil v zatezi 41 stupnu
pri @3600 a zatezi Core Temp ukazuje dokonce 81 stupnu...ale podivne opet preskakuje na 65...MSI CC ukazuje 58...Noctua je pritom vlazna..dokonce jsem se dokopal k tomu, ze jsem sdelal chladic a nanesel novou pastu, ale nepomohlo
Jájo prosim mas podobny zkusenosti nebo ti to ukazuje dobre?
co me hned zarazilo byla teplota - na def s turbem mi Core Temp 0.99.5 hlasi pri LinkX 54 stupnu s tim, ze to preskakuje na 41...a to na tom mam Noctuu NH-C12P, kterou jsem mel i na predesle sestave...asi spatny teplotni cidla, nebo CT nedokaze dobre spolupracovat s moji deskou...MSI Control Center hlasil v zatezi 41 stupnu
pri @3600 a zatezi Core Temp ukazuje dokonce 81 stupnu...ale podivne opet preskakuje na 65...MSI CC ukazuje 58...Noctua je pritom vlazna..dokonce jsem se dokopal k tomu, ze jsem sdelal chladic a nanesel novou pastu, ale nepomohlo
CPU: AMD RYZEN 5 7600X MB: ASUS ROG STRIX B650E-F GK: GAINWARD GeForce RTX 5080 Phoenix 16G RAM: Kingston FURY 32GB SSD: Samsung 850 PRO, Crucial M4 HDD: Seagate 8TB PSU: Seasonic Focus Gold 850W Case: Fractal Define R6
- djuras
- Nováček

- Kontaktovat uživatele:
JA MAM coler master hyper 212 plus a na default mam 59C po 20lopech v linx a na 3.6 pri 1.3v mam 78C v linx takze teploty asi normal i kdyz pri 3.82ghz a 1.345v mam v linxgoelr píše:tak mam konecne svou i5 doma a trochu jsem si pohral...
85C vehrach max 63C mereno core temp
- Jája
- Středně pokročilý

to goelr: to že teplota trochu skáče (při linx) je normální, někdy totiž není CPU vytěžovanej na 100%
Coretemp bere teploty z čidla na CPU takže deskou by to nemělo být ovlivněno, jedině nepřímo - třeba tím že by deska dávala CPU trochu jinou voltáž.
Vidím že máš stejnou desku P55-GD65, já mám při 4GHz v linx max 70°C v coretemp a při této teplotě ukazuje MSI controlcenter 54°C a někdy to klesá na 52. Ale já mám vodní chlazení, takže to nemůžeme srovnávat.
Jinak controlcentr bych na měření teploty nepoužíval, coretemp je určitě ověřenější program.
Coretemp bere teploty z čidla na CPU takže deskou by to nemělo být ovlivněno, jedině nepřímo - třeba tím že by deska dávala CPU trochu jinou voltáž.
Vidím že máš stejnou desku P55-GD65, já mám při 4GHz v linx max 70°C v coretemp a při této teplotě ukazuje MSI controlcenter 54°C a někdy to klesá na 52. Ale já mám vodní chlazení, takže to nemůžeme srovnávat.
Jinak controlcentr bych na měření teploty nepoužíval, coretemp je určitě ověřenější program.
Core i7 8700K , Asus Prime Z370-A, 2x8GB DDR4 3200 G.Skill TridentZ, GTX1060 6GB, Adata SX 8200 Pro 512GB, 120GB Intel SSD 320, 2x Crucial MX500 1TB, X-Fi Titanium, 22" LG W2252TQ, EK water blocks (CPU+GPU, DDC1+EKtop, NexXxos Pro III+II), Avance C001 Terminator, Seasonic Focus GX-650
- goelr
- Začátečník

diky...je to zvlastni..jakoby Noctua NH-C12P nestacila, pritom jsem tam zkousel max 1,3V...pastu jsem menil...tak me napada jedine, ze bych mel extra horsi kousek procesoruJája píše:to goelr: to že teplota trochu skáče (při linx) je normální, někdy totiž není CPU vytěžovanej na 100%
CPU: AMD RYZEN 5 7600X MB: ASUS ROG STRIX B650E-F GK: GAINWARD GeForce RTX 5080 Phoenix 16G RAM: Kingston FURY 32GB SSD: Samsung 850 PRO, Crucial M4 HDD: Seagate 8TB PSU: Seasonic Focus Gold 850W Case: Fractal Define R6
- Jája
- Středně pokročilý

Je možný že máš topivější kus, nevím jaké teploty mají lidi s noctuou, asi bych se spíš podíval do sekce chlazení.
- Enemy
- Začátečník

pokud je zebrovani chladice opravdu jenom vlazne hledal bych chybu v teplovdive paste nebo nerovnomerným uchycení/dotazení chladice. Kdyz ma moje CPU neco malo prez 60°C zebra chladice jsou celkem horke, ne ze by se nedaly udrzet v ruce ale je citit ze se chladic zahriva a timapdem prenos tepla od CPU do chladice je vporadku.
Intel core i7 860, Asus P7P55D EVO, 2x2GB Kingstone 1600Mhz CL8, Gigabyte Nvidia GTX580 SOC, 2x 320GB Samsung, Seasonic M12D 750W, ThermalRight Ultra 120Extreme ("lapovano") + Arctic Silver 5 + 4x Noctua NF-P12 + Thermaltake Swing
AMD Phenom II X2 555 BE 4300Mhz, MSI 790FX-GD70, 2x1GB Patriot 1333Mhz CL7, Gigabyte Radeon HD5850 970Mhz, 250GB Seagate, Enermax Liberty 500W, ThermalRight IFX-14 ("lapovano") + Arctic Silver 5 + ThermalTake Tsunami
AMD Phenom II X2 555 BE 4300Mhz, MSI 790FX-GD70, 2x1GB Patriot 1333Mhz CL7, Gigabyte Radeon HD5850 970Mhz, 250GB Seagate, Enermax Liberty 500W, ThermalRight IFX-14 ("lapovano") + Arctic Silver 5 + ThermalTake Tsunami
- goelr
- Začátečník

jeste zkusim koupit uplne novou nerozbalenou pastu (mam mx2, kterou pouzivam pres rok, ale pochybuju, ze by za tu dobu nejak ztratila sve vlastnosti)...chladic je dotahly na maximum, pouzival jsem ho bez problemu uz predtim... jeste napada ihs procesoru 
- Enemy
- Začátečník

dotazeny na maximim taky neni idealni protoze se prohyba zakladni deska
ale hlavne se jedna o to aby si pri montazi dotahoval vsechny srouby po krokach rovnomoerne a do krize, pokud dotahnes na fest jednu stranu a teprv potom druhou chladic bude jakoby zesikma, okem to neuvidis ale prenos tepla z CPU do chladice bude znacne zhorseny...
Taky neni od veci se podivat na rovnost IHS a stycne plochy chladice, prilozis k tomu treba subleru a podivas se proti svetlu.
Taky neni od veci se podivat na rovnost IHS a stycne plochy chladice, prilozis k tomu treba subleru a podivas se proti svetlu.
Intel core i7 860, Asus P7P55D EVO, 2x2GB Kingstone 1600Mhz CL8, Gigabyte Nvidia GTX580 SOC, 2x 320GB Samsung, Seasonic M12D 750W, ThermalRight Ultra 120Extreme ("lapovano") + Arctic Silver 5 + 4x Noctua NF-P12 + Thermaltake Swing
- Jerry
- Nováček

-
Zdravím, mám problém s přetaktováním procesoru I5-750. Protože jsem amater, proto jsme is našel tento článek http://pctuning.tyden.cz/navody/upravy- ... 56?start=1 , je velice pěkný. Ihned jsem začal s taktováním pamětí, vše jsem udělal podle návodu na té stránce. Po testu mi běželo vše dobře. Test pamětí také bez problému. Problém nastal až při taktování procesoru. Vše jsem dělal podle návodu, ale jedno mě zarazilo, že na webu mají o něco větší napětí na procesoru nějakých 1,29 V, já mám pouze nějakých 1.1250V. To mě trošku zarazilo, ale nakonec jsem nastavil napětí na 1.300V jak uvádějí.
BCLK jsem nastavil na hodnotu 170 MHz s násobičem 20x. Prostě jak uvádějí na webu. Vše jsem uložil a restartoval se Pc, ale po naběhnutí úvodního obráku základní desky se pc kousnul a začal hrozivě pípat. Rychle jsme ho vypnul, a pustil znovu, Pc se mi zaplo už nepípalo, ale sám se restartoval. Další start proběhl v pohodě, až na to že se mi při načítání BIOSu objevila tabulku s chybou ,,pocitac selhal v dusledku bootovani...dále něco, že chyba se vyskytla z důvodu voltage, a ještě něco , ale to už nevim. Ihned mi to nabídlo nastavení BIOSu na původní parametry výkonu 2.66GHz a původního napětím. Přijmul jsem a počítač naběhl. Proto prosím o radu, kde by mohla být chyba, že se mi nechce Pc spustit při tomto taktování. Základní desku mám Intel P55 - UD3, Zdroj: Seasonic EnergiKnight 500W. Dále bych se chtěl zeptat jestli je lepší taktovat procesor přes BIOS a nebo můžu použít přibalený program k desce Smart 6 nebo Easy Tune 6. Trošku mě u těchto programů štve, že se dá u nich nastavit pouze 3,0 GHz a nebo až 4,0GHz to nevim jestli by mi chladič stíhal uchladit tyto takty 4GHz. Fan na Cpu mám: CoolMaster Hyper 212+. Díky předem za odpověď
BCLK jsem nastavil na hodnotu 170 MHz s násobičem 20x. Prostě jak uvádějí na webu. Vše jsem uložil a restartoval se Pc, ale po naběhnutí úvodního obráku základní desky se pc kousnul a začal hrozivě pípat. Rychle jsme ho vypnul, a pustil znovu, Pc se mi zaplo už nepípalo, ale sám se restartoval. Další start proběhl v pohodě, až na to že se mi při načítání BIOSu objevila tabulku s chybou ,,pocitac selhal v dusledku bootovani...dále něco, že chyba se vyskytla z důvodu voltage, a ještě něco , ale to už nevim. Ihned mi to nabídlo nastavení BIOSu na původní parametry výkonu 2.66GHz a původního napětím. Přijmul jsem a počítač naběhl. Proto prosím o radu, kde by mohla být chyba, že se mi nechce Pc spustit při tomto taktování. Základní desku mám Intel P55 - UD3, Zdroj: Seasonic EnergiKnight 500W. Dále bych se chtěl zeptat jestli je lepší taktovat procesor přes BIOS a nebo můžu použít přibalený program k desce Smart 6 nebo Easy Tune 6. Trošku mě u těchto programů štve, že se dá u nich nastavit pouze 3,0 GHz a nebo až 4,0GHz to nevim jestli by mi chladič stíhal uchladit tyto takty 4GHz. Fan na Cpu mám: CoolMaster Hyper 212+. Díky předem za odpověď
- Michael24
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Chladič by ti měl 4GHz uchladit
A na kolik ti běžely paměti při tomhle nastavení? 
PC: CPU: Intel Core i5 2500K @4.4 GHz + Coolink Corator DS Gk: MSI Radeon R9 280X Gaming RAM: Kingston 8GB 1600MHz CL9 SSD: Crucial MX300 1TB MB: Asus P8P67 Pro OS: Windows 10 Home x64
- Navazka
- Začátečník

-
Jerry: když se budeš řídit návodem krok za krokem, mělo by ti to jít. Případně zkus nastavit o malinko vyšší napětí CPU. A rozhodně si dávej pozor na nastavení pamětí, nenapsal jsi jaké máš, ale jestli máš třeba 1333 MHz, tak musíš děličku snížit dřív, než je v návodu.
- Jerry
- Nováček

-
Tak paměti mi jedou na 1333 MHz, to napětí nemusím dávat jak mají v navodu na 1,3 V ale třeba jen na 1,250V?...jetli to bude stačit kvúli stabilitě? A děličku paměti mám nejspíš 8x...nevim přesně jak se to nazívá. Ale víim že jsem nastavoval z 10x na 8x. Když jsem taktoval jen paměti dával jsme to na 10x, ale poté při taktování CPU jsem to změnil na 8x.