Netvrdim ze by cerpadlo a ventilatory bez regulace byla nejaka katastrofa, ale s regulaci jsem dosahl znatelneho ztiseni.
Vodní chlazení - vybíráme komplet
Moderátor: morke
- Gorelord
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Re: Vodní chlazení - vybíráme komplet
Kazdy vnimame hluk/ticho jinak. Je statisticky nemozny abych mel za ty roky vsechny cerpadla a ventilatory vadny
Netvrdim ze by cerpadlo a ventilatory bez regulace byla nejaka katastrofa, ale s regulaci jsem dosahl znatelneho ztiseni.
CPU: AMD Ryzen 5 5600G, MB: Asus ROG STRIX B550-A, GPU: AMD Radeon RX 6700 XT, RAM: Crucial Ballistix DDR4 32GB (4x8GB) 3200MHz CL16, PSU: Be quiet! Straight Power 11 - 750W BN283, HDD: Samsung 970 EVO 500GB, Case: Lian Li PC-A7010, Headphones: Beyerdynamic DT 990 PRO, LCD: 32" LG 32GP850-B, **PC is Aquacooled**
- HrdinaJan
- Začátečník

-
Tak pro me jsou treba vetraky NOCTUA NF P-12 1300 od cca 750-800 ot slysitelne a hlucne od cca 950-1000 ot. A to se bavim o uzavrene LIAN-LI castli s nalepenou tlumici hmotou. Proste kazdej mame jine naroky jak uz bylo receno. Co se cerpadla tyce tak zatim nemuzu slouzit. 
Jeste par otazek. Cerpadlo se chladi ''samo'' tim jak proteka voda nebo se musi nejak vymyslet chlazeni? Mel jsem zalusk ho nejak ''oblait'' aby bylo opravdu tiche. To samozrejme jen kdyz to bude potreba.
Jak resite napajeni treba 6x 12cm vetraku na radiatoru, kterej je treba 2m od castle? Proste jen prodluzkama s 3 pinem a treba rozdvojkou na konci? Ono je to spajto i reguleci. Jestli chci mit ve 2D jen pasivni reseni a po prepnuti do 3D nechat vetraky roztocit na nejake otacky. Nebo se to nechat nejakym zpusobem ovladane podle teploty kapaliny.
Dik
Jeste par otazek. Cerpadlo se chladi ''samo'' tim jak proteka voda nebo se musi nejak vymyslet chlazeni? Mel jsem zalusk ho nejak ''oblait'' aby bylo opravdu tiche. To samozrejme jen kdyz to bude potreba.
Jak resite napajeni treba 6x 12cm vetraku na radiatoru, kterej je treba 2m od castle? Proste jen prodluzkama s 3 pinem a treba rozdvojkou na konci? Ono je to spajto i reguleci. Jestli chci mit ve 2D jen pasivni reseni a po prepnuti do 3D nechat vetraky roztocit na nejake otacky. Nebo se to nechat nejakym zpusobem ovladane podle teploty kapaliny.
Dik
ASUS MAXIMUS IX HERO+7700K@4,8GHz 1.28V+NOCTUA NH-D15+GIGABYTE AORUS GTX 1080 Ti +Kingston 16GB KIT DDR4 3333MHz CL16 HyperX Predator Series+SSD INTEL 750 400GB+EIZO 3237
- MaWa
- Čestný člen

- Kontaktovat uživatele:
vetsinou to lidi ovladaji teplotou kapaliny nebo teplotou komponent, podle toho, co nastane drive 
jinak ano, obvykle se to resi 3pin prodluzkami + na konci splitter. akorat bacha na to, aby ti regulator utahnul tolik ventilatoru na jednom kanalu - jedna noctua ma +- 5W, pokud bys jich tam chtel mit 9, tak to mas skoro 50W a to zdaleka ne kazdy regulator zvladne
k tomu chlazeni cerpadla...chladit netreba, teda muze se, ale nepozoroval jsem nejaky rozdil v procentualni umrtnosti chlazenych a nechlazenych cerpadel...pokud by se ti zdalo hlucne tak molitan to jisti
jinak ano, obvykle se to resi 3pin prodluzkami + na konci splitter. akorat bacha na to, aby ti regulator utahnul tolik ventilatoru na jednom kanalu - jedna noctua ma +- 5W, pokud bys jich tam chtel mit 9, tak to mas skoro 50W a to zdaleka ne kazdy regulator zvladne
k tomu chlazeni cerpadla...chladit netreba, teda muze se, ale nepozoroval jsem nejaky rozdil v procentualni umrtnosti chlazenych a nechlazenych cerpadel...pokud by se ti zdalo hlucne tak molitan to jisti
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
- myom
- Středně pokročilý

to mi chces rict, ze ma noctua odber skoro 0,5A? 
*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*
prave si ctete krasny, uzasny, inteligentni, gradiozni podpis a velice ho obdivujete! touzite po nem! chcete ho! uz bez nej nemuzete byt a radi byste ho videli i pod svymi prispevky! a co ja udelam? napisu: ol rajt ryzvd (c) myom
prave si ctete krasny, uzasny, inteligentni, gradiozni podpis a velice ho obdivujete! touzite po nem! chcete ho! uz bez nej nemuzete byt a radi byste ho videli i pod svymi prispevky! a co ja udelam? napisu: ol rajt ryzvd (c) myom
- MaWa
- Čestný člen

- Kontaktovat uživatele:
startovaci ano. ono bohuzel jedna vec je to, co uvadeji vyrobci ve specifikacich, a druha vec je realita
papir snese vsechno...a zrovna tohle nikdo moc neresi...
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
- Woyta
- Středně pokročilý

Kdyz das na zadni stranu pasiv tak nic nezkazis. Tak dobre vodou elektronika chlazena neni. Kdyz do molitanu tak jedine s vodnim blokem na zadni strane, jinak ho upeces zaziva.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25
Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W
It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W
It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
- Jája
- Středně pokročilý

K těm regulátorům pro fany, já mám od Akasy co má 10W na kanál a na jednom mám hozený 3 120mm nexusy u kterejch je psaný od výrobce že mají max 0,3A a vpohodě to funguje už tři roky, takže si myslím že pokud Noctua uvádí odběr v hodnotě "MAX", tak by to mělo taky sedět. Pokud uvádí hodnoty jako average tak je to pěknej ojeb.
Jestli to máte někdo změřený tak odvolávam co sem odvolal a slibuji co sem slíbil.
Jestli to máte někdo změřený tak odvolávam co sem odvolal a slibuji co sem slíbil.
Core i7 8700K , Asus Prime Z370-A, 2x8GB DDR4 3200 G.Skill TridentZ, GTX1060 6GB, Adata SX 8200 Pro 512GB, 120GB Intel SSD 320, 2x Crucial MX500 1TB, X-Fi Titanium, 22" LG W2252TQ, EK water blocks (CPU+GPU, DDC1+EKtop, NexXxos Pro III+II), Avance C001 Terminator, Seasonic Focus GX-650
- HrdinaJan
- Začátečník

-
Tak ja jsem to ted zmeril jen tak od oka. Spotreba me sestavy v klidu je 132w +- 2W. Když jsem naraz vypnul vsech 5 NOCTUA NF P-12 1300, ktere bezi na 900ot tak potreba spadla o 7W. Když jsem je zase vsechny naraz pustil tak spotreba vylitla na 136W a zase spadla na tech +- 132W. Na vetraku pisou, že max spotreba pri 1300ot je 1,08W. Tak si to preberte. 
Vim, že je to mereni hooodne od oka, ale alespon neco to rika.
Vim, že je to mereni hooodne od oka, ale alespon neco to rika.
ASUS MAXIMUS IX HERO+7700K@4,8GHz 1.28V+NOCTUA NH-D15+GIGABYTE AORUS GTX 1080 Ti +Kingston 16GB KIT DDR4 3333MHz CL16 HyperX Predator Series+SSD INTEL 750 400GB+EIZO 3237
- Gorelord
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Konecne nekdo s realnym pohledem na tichoHrdinaJan píše:Tak pro me jsou treba vetraky NOCTUA NF P-12 1300 od cca 750-800 ot slysitelne a hlucne od cca 950-1000 ot. A to se bavim o uzavrene LIAN-LI castli s nalepenou tlumici hmotou. Proste kazdej mame jine naroky jak uz bylo receno. Co se cerpadla tyce tak zatim nemuzu slouzit.Nebo se to nechat nejakym zpusobem ovladane podle teploty kapaliny. Dik
CPU: AMD Ryzen 5 5600G, MB: Asus ROG STRIX B550-A, GPU: AMD Radeon RX 6700 XT, RAM: Crucial Ballistix DDR4 32GB (4x8GB) 3200MHz CL16, PSU: Be quiet! Straight Power 11 - 750W BN283, HDD: Samsung 970 EVO 500GB, Case: Lian Li PC-A7010, Headphones: Beyerdynamic DT 990 PRO, LCD: 32" LG 32GP850-B, **PC is Aquacooled**
- HrdinaJan
- Začátečník

-
Tak to neni vubec spatne. Ja zatim pouzivam tohle
http://www.alphacool.cz/produkt/Scythe_ ... ?arg1=0118
a nemuzu si stezovat. Je to ale jina liga.
Az to zkomletutju, coz bude az za cca tri tydny, protoze si pro to prvne musim dojet do Cech a pak si to zase odvezt do Nemecka, kde mam velkej PC, tak dam vedet. Zatim to nebudu hrotit a podle spokojenosti budu dokupovat ''blbustky'' nebo ne.
Koukal jsem na to, ze muj regulator da na jednu vetev taky cca 12W, tak to mozna pobezi i na tom mojem.
To by byl vrchol pohodli. 
EDIT: Na amazon.co.uk se to da sehnat dost pod 2kkc. Uvidime.
http://www.alphacool.cz/produkt/Scythe_ ... ?arg1=0118
a nemuzu si stezovat. Je to ale jina liga.
Az to zkomletutju, coz bude az za cca tri tydny, protoze si pro to prvne musim dojet do Cech a pak si to zase odvezt do Nemecka, kde mam velkej PC, tak dam vedet. Zatim to nebudu hrotit a podle spokojenosti budu dokupovat ''blbustky'' nebo ne.
Koukal jsem na to, ze muj regulator da na jednu vetev taky cca 12W, tak to mozna pobezi i na tom mojem.
EDIT: Na amazon.co.uk se to da sehnat dost pod 2kkc. Uvidime.
- Jája
- Středně pokročilý

Můj názor je, že pokud je laing s topem, tak ho "přeřve" kdejakej 3,5" 7200rpm disk. Takže kdo nemá odhlučněný disky, tak se o čerpadlo nemusí vůbec starat.
k te spotřebě větráků - naměřil si rozdíl max. 11W, takže 2,2W na větrák což je imho vpohodě. To jsi měřil přes takovej ten průchozí měřák co se dává do zásuvky a stojí cca 500?
k te spotřebě větráků - naměřil si rozdíl max. 11W, takže 2,2W na větrák což je imho vpohodě. To jsi měřil přes takovej ten průchozí měřák co se dává do zásuvky a stojí cca 500?
Core i7 8700K , Asus Prime Z370-A, 2x8GB DDR4 3200 G.Skill TridentZ, GTX1060 6GB, Adata SX 8200 Pro 512GB, 120GB Intel SSD 320, 2x Crucial MX500 1TB, X-Fi Titanium, 22" LG W2252TQ, EK water blocks (CPU+GPU, DDC1+EKtop, NexXxos Pro III+II), Avance C001 Terminator, Seasonic Focus GX-650
- HrdinaJan
- Začátečník

-
Jo meril jsem to prez to co popisujes, akorat to stalo cca 1000,- 
Nedelam si iluze o nejake presnosti, Pro orintaci to proste staci. Uz to, ze jsem nameril rozdil je uspech.
Nedelam si iluze o nejake presnosti, Pro orintaci to proste staci. Uz to, ze jsem nameril rozdil je uspech.
- L!po
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj, chtěl bych se optat co by jste mi doporučili za vodníka jelikož jsem v tomhle vcelku amatér.. doteďka jsem chladil vzduchem ale chci jit na quad core a tam se obávám že ani stávajíci noctua NH-U12P nebude vyhovovat mím představám. sestavu mám viz. popis akorát to cpu budu měnit za q9400. Chladit bych chtěl tedy primárně cpu a časem asi přidat bloky i pro grafiku a chipset.
Moje cenová představa pro chlazení čistě cpu je něco do 5k s tím že by se použilo nějaký lepší čerpadlo vyhovující i pro budoucí doplnění bloků. problém je v tom že bych byl rád kdyby se mi to vešlo víceméně do case(radši více něž méně
) a nedělalo zbytečnej randál. Myslíte že by jste se na to mohl někdo podívat a sestavit něco rozumného hlavně v poměru cena/výkon? a za kolik by se tak nějak pohyboval komplet pro chlazeni cpu, gpu i chipsetu? už jsem projel kupu recenzí na různý bloky ale nějak si nedokážu vybrat a nechci koupit něco co budu za měsíc muset zase prodávat protoze mi to bude k ničemu... díky
Moje cenová představa pro chlazení čistě cpu je něco do 5k s tím že by se použilo nějaký lepší čerpadlo vyhovující i pro budoucí doplnění bloků. problém je v tom že bych byl rád kdyby se mi to vešlo víceméně do case(radši více něž méně
PC: CPU: R7 9850X3D, (NOCTUA NH-D14 + offset mnt ), RAM:2x16GB 6GHz CL30 G.Skill TridentZ5, MB: ROG STRIX X670E-A GAMING WIFI, GPU: ASUS RTX 5080, SSD: Samsung 960 PRO 1TB + 970 Evo plus 2TB + 850 EVO 1TB + 2x 860 EVO 500GB, PSU: Seasonic Prime GX-750W, Case: Corsair Obsidian 750D, Dell AW3418DW, Logitech G11 + MX518
- gejmer
- Začátečník

-
Čerpadlo+Expanzka Laing DDC 12V Ultra AGB + Alphacool TOP 3 096,-czk
Radiátor Alphacool NexXxoS Xtreme III rev2 1 404,- Kč
Blok na CPU Stixion od Gorelorda 845,- Kč
Hadičky Masterkleer 11/8 Clear 2m 228,- Kč
Fitinky Šroub 1/4 pro 11/8mm 6ks. 378,- Kč
Ventilátory Xilence case fan 120 mm 3ks. 357,- Kč
Celkem 6 308,- Kč
Kapalina destilovaná voda.(možná ještě pro jistotu vzít AC Fluid 162,- Kč)
Tady máš špičkového vodníka na CPU s nejlepším poměrem cena/výkon.
Bohužel s "mírně" navýšeným rozpočtem.
Čerpadlo máš dohromady i s expanzkou,takže expu už nepotřebuješ.
Jinak celkově to jsou velice kvalitní komponenty.
Jak ventilátory tak čerpadlo jsou velice tiché a žádný brajgl Ti to dělat nebude
Další upgrade na chlazení VGA a základní desky bude velice snadný,protože budeš mít dostatečně výkoné čerpadlo i radiátor.
S umístěním do case se už budeš muset poprat sám.
Na případné rozšíření potřebuješ už jen blok pro VGA,můžeš vzít nový od JSC za zhruba 2 500,- Kč.
Nebo momentálně na GTX260 prodává Gorelord za 1tis. kč.
Blok na chipset Ti bohatě stačí maximálně něco na NB,opět bych se zkusil domluvit z Gorelordem.
V neposlední řadě bych Ti určitě doporučoval podívat se do bazaru na našem foru.
Ušetříš další peníze navíc.
Radiátor Alphacool NexXxoS Xtreme III rev2 1 404,- Kč
Blok na CPU Stixion od Gorelorda 845,- Kč
Hadičky Masterkleer 11/8 Clear 2m 228,- Kč
Fitinky Šroub 1/4 pro 11/8mm 6ks. 378,- Kč
Ventilátory Xilence case fan 120 mm 3ks. 357,- Kč
Celkem 6 308,- Kč
Kapalina destilovaná voda.(možná ještě pro jistotu vzít AC Fluid 162,- Kč)
Tady máš špičkového vodníka na CPU s nejlepším poměrem cena/výkon.
Bohužel s "mírně" navýšeným rozpočtem.
Čerpadlo máš dohromady i s expanzkou,takže expu už nepotřebuješ.
Jinak celkově to jsou velice kvalitní komponenty.
Jak ventilátory tak čerpadlo jsou velice tiché a žádný brajgl Ti to dělat nebude
Další upgrade na chlazení VGA a základní desky bude velice snadný,protože budeš mít dostatečně výkoné čerpadlo i radiátor.
S umístěním do case se už budeš muset poprat sám.
Na případné rozšíření potřebuješ už jen blok pro VGA,můžeš vzít nový od JSC za zhruba 2 500,- Kč.
Nebo momentálně na GTX260 prodává Gorelord za 1tis. kč.
Blok na chipset Ti bohatě stačí maximálně něco na NB,opět bych se zkusil domluvit z Gorelordem.
V neposlední řadě bych Ti určitě doporučoval podívat se do bazaru na našem foru.
Ušetříš další peníze navíc.
- MaWa
- Čestný člen

- Kontaktovat uživatele:
pokud potrebujes usetrit tak misto Xtreme III vezmi jen PRO III a misto ultra agb vezmi laing 1T a k tomu XSPC TOP a Expu. ve vysledku je to skoro litr usetreny a ten rozdil ve vykonu nebude zas tak vyrazny.
- L!po
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Díky všem co se k tomu vyjádřili, první verze od gejmera se mi vcelku libí a tak nějak víceméně to dám do kupy podle toho.
PC: CPU: R7 9850X3D, (NOCTUA NH-D14 + offset mnt ), RAM:2x16GB 6GHz CL30 G.Skill TridentZ5, MB: ROG STRIX X670E-A GAMING WIFI, GPU: ASUS RTX 5080, SSD: Samsung 960 PRO 1TB + 970 Evo plus 2TB + 850 EVO 1TB + 2x 860 EVO 500GB, PSU: Seasonic Prime GX-750W, Case: Corsair Obsidian 750D, Dell AW3418DW, Logitech G11 + MX518
- Belgarion
- Začátečník

-
Aktuální sestava i5 750, ATI 5770, ASUS GENE III,
Přemýšlím nad vodníkem, po přečtení několik článku, diskuze, FAQ a základního infa jsem předběžně vybral toto:
Pumpa Laing DDC 12V Ultra + Alphacool TOP
Expanzka Cape Coolplex PRO 25 external
Radiátor (2x) Alphacool NexXxoS PRO III rev2
Hadice (3m) Tygon R3400 hadice 11/8mm - 1m
Fitinky (8x) Šroub 1/4 pro 11/8mm
Blok na CPU Stixion od Gorelorda
Řeším blok na GPU – chci nějaký univerzální, v budoucnu plánuji nákup ATI5850, grafiku měním co cca rok.
Řeším blok na chipset jestli má vůbec smysl. Pro GENE III jsem blok nenašel. Chipset se mi zdá vlažný, hřejou mosfety kolem CPU.
Radiátory i expanzku plánuji mít mimo skříň.
Cena cca 10k,-, preferuji ticho.
Ohledně spojení fitinek, hadic a bloků, stále nemám představu jak se tyto věci zapojují, je nutné použít i teflonové pásky? Nějaký postup jak se propojí fitinky s hadicí a blokem – nejlépe video by mi pomohlo.
Stačí radiatory na pasivni chlazení?
Přemýšlím nad vodníkem, po přečtení několik článku, diskuze, FAQ a základního infa jsem předběžně vybral toto:
Pumpa Laing DDC 12V Ultra + Alphacool TOP
Expanzka Cape Coolplex PRO 25 external
Radiátor (2x) Alphacool NexXxoS PRO III rev2
Hadice (3m) Tygon R3400 hadice 11/8mm - 1m
Fitinky (8x) Šroub 1/4 pro 11/8mm
Blok na CPU Stixion od Gorelorda
Řeším blok na GPU – chci nějaký univerzální, v budoucnu plánuji nákup ATI5850, grafiku měním co cca rok.
Řeším blok na chipset jestli má vůbec smysl. Pro GENE III jsem blok nenašel. Chipset se mi zdá vlažný, hřejou mosfety kolem CPU.
Radiátory i expanzku plánuji mít mimo skříň.
Cena cca 10k,-, preferuji ticho.
Ohledně spojení fitinek, hadic a bloků, stále nemám představu jak se tyto věci zapojují, je nutné použít i teflonové pásky? Nějaký postup jak se propojí fitinky s hadicí a blokem – nejlépe video by mi pomohlo.
Stačí radiatory na pasivni chlazení?
- Woyta
- Středně pokročilý

Pasiv mozna v idle. Jinak to vidim na nejakych neslysitelnych 500ot aby se fany vubec tocili. 
Teflonove pasky jsou spise minulost. Dnes mame fitinky s O krouzky.
Video najdes na YT od Tom's Hardware. Sice je stare ale uvidis, ze to je jednodussi nez Lego.
Teflonove pasky jsou spise minulost. Dnes mame fitinky s O krouzky.
Video najdes na YT od Tom's Hardware. Sice je stare ale uvidis, ze to je jednodussi nez Lego.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25
- Gorelord
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Hadice Tygon 16/11, mensi urcite nebrat, fitinky idealne kompresni BP, nebo normalni od EK, cerpadlo staci Laing 11W+XSPC Top, radiatory pasivne urcite ne, 600rpm Noctua ventilator udela s teplotama hodne a slyset nebude. Postup s fitinkama je lehky..zasroubujes fitinku do bloku, nasadis hadici a je to 
Jeste by nebyl spatny nejaky regulator ventilatoru v zavislosti na teplotach vody nebo CPU, ale nutnost to neni.
Jeste by nebyl spatny nejaky regulator ventilatoru v zavislosti na teplotach vody nebo CPU, ale nutnost to neni.
- Belgarion
- Začátečník

-
Budu to rvát do mini ITX Lian Li V351 proto se mi zdají ty 11/8 ideální, nevím jestli 16/11 nebudou uz moc tlusty.Gorelord píše:Hadice Tygon 16/11, mensi urcite nebrat, fitinky idealne kompresni BP, nebo normalni od EK, cerpadlo staci Laing 11W+XSPC Top, radiatory pasivne urcite ne, 600rpm Noctua ventilator udela s teplotama hodne a slyset nebude. Postup s fitinkama je lehky..zasroubujes fitinku do bloku, nasadis hadici a je to