ATI/AMD R9xx informace, spekulace, novinky

Grafické karty s libovolným GPU firmy AMD/ATI (např. Rage, Radeon).

Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik

Zamčeno

O kolko percent bude Cayman vykonnejsi ako Cypress?

0 - 20 %
19
15%
21 - 30 %
36
28%
31 - 40 %
45
35%
41 - 50 %
18
14%
51+ %
9
7%

Celkem hlasů: 127
Koky
Redaktor PCT
Redaktor PCT
Kontaktovat uživatele:

Re: ATI/AMD R9xx informace,spekulace,novinky

Příspěvek od Koky »

Dle mého amatérského názoru tam nejspíš žádný de-cap ring není :roll:
MB: Asus Strix X99 Gaming | CPU: Intel Xeon E5-1660 v3 QS @ 4 GHz | GPU: Gainward RTX 3060 Ti Ghost
RAM: Crucial Ballistix Sport LT 4× 8 GB DDR4 3200 MHz | SSD: Crucial M550, 128 GB | HDD1: WD Black, 500 GB | HDD2: WD Blue, 1 TB | HDD3: WD Red, 2 TB | HDD4: Toshiba X300, 5 TB
PSU: Tagan BZ 900 W | CASE: Corsair Obsidian 750D Airflow Edition | COOLING: NH D15
Krteq
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Krteq »

Až na to, že to co postnul Federmann není pravý die-shot RV870, ale práce ve photoshopu :lol:
Koky
Redaktor PCT
Redaktor PCT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Koky »

Chtěl jsem ještě napsat: "Jestli je to pravé" ale nějak jsem to vypustil... :-D
MB: Asus Strix X99 Gaming | CPU: Intel Xeon E5-1660 v3 QS @ 4 GHz | GPU: Gainward RTX 3060 Ti Ghost
RAM: Crucial Ballistix Sport LT 4× 8 GB DDR4 3200 MHz | SSD: Crucial M550, 128 GB | HDD1: WD Black, 500 GB | HDD2: WD Blue, 1 TB | HDD3: WD Red, 2 TB | HDD4: Toshiba X300, 5 TB
PSU: Tagan BZ 900 W | CASE: Corsair Obsidian 750D Airflow Edition | COOLING: NH D15
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

Federmann píše:RV870 má obrovský taktovací potenciál, která se mimo jiné odvíjí od ztrátového výkonu, množství tranzistorů a jejího nízkého taktu. Spotřeba je dána počtem tranzistorů a taky taktem a zde nemá RV870 žádnou konkurenci. Výkon je dán počten stream procesorů a taktem...
Hm - beru v potaz to, že moje 5870 není "nejpovedenější" kousek :sad: , ale hovořit o "obrovském taktovacím potenciálu" (v mém případě o "obrovských" 30MHz @ 880MHz stable na jádře při výchozí voltáži) je v nejlepším případě "nepravda". :huh:

Nabízí se otázka, proč zatím uvedené "OC edice" mají konzervativně nastavené takty jádra zpravidla na 875MHz (neboli na +25MHz)... Proč asi... Ono to nebude asi tak "obrovské"... ;-)
Naposledy upravil(a) Shit dne úte 23. bře 2010, 22:29, celkem upraveno 1 x.
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Protože se čeká, že si je člověk dotaktuje sám? Viz MSI Lightning... ta karta dala v prvních dnech po uvedení prakticky všechny OC rekordy, jaký byly.
Nejlepší moderátor ve výslužbě
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

no-X píše:... Viz MSI Lightning... ta karta dala v prvních dnech po uvedení prakticky všechny OC rekordy, jaký byly.
Ano, ale...
Jsi si jistý tím, že jádra RV870 pro tuto kartu nebyla vybíráná "jen tak" a bereš v potaz to, že výše uvedená karta od MSI má "nadstandardní" napájecí kaskádu?
no-X píše:Protože se čeká, že si je člověk dotaktuje sám?
Hezká teorie, ale OC nikdo negarantuje... => Takže i těch mých 880MHz není na reklamaci... :sad:

Bohužel "anti" OC jádra u OC edicí potvrdilo v testech i více magazínů => nejsem sám, komu 5870 nejde moc taktovat... ;-)
=>
Nemohu s Federmannovým výkorem souhlasit.
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

já neříkám, že Federmannem souhlasím, ale...

1. že zrovna na tebe vyšel oc-unfriendly kus, nebo že najdeš konkrétní recenzi, kde nedosáhli dobrého výsledku, neznamená, že RV870 obecně nejde dobře taktovat

2. jak chceš vyvracet tvrzení, že RV870 má taktovací potenciál, konstatováním, že MSI Lightning má lepší napájecí kaskádu?

OC potenciál čipu jako takového přece nezávisí na napájecí kaskádě konkrétní karty...
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

Snad nechceš tvrdit, že vylepšená napájecí kaskáda nemá vliv na nadstandardní OC... -> Viz lightning-karty od MSI i s jinými chipy.
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Zkus se nad tím ještě jednou zamyslet. Opravdu kvalita napájecí kaskády jednoho konkrétního produktu nějak souvisí s tím, jaký taktovací potenciál má sám o sobě čip RV870?
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

V mém případě nic moc.... :sad:
A to je (z mého hlediska) ten nejdůležitější údaj pro mně.

Můžeme pouze diskutovat nad tím, kolik procent 5870 zvládá takty XXX MHz (resp. +YY MHz) při nějaké voltáži. :wink:
richie08
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od richie08 »

No-x tím chtěl nejspíš říci to, že sebelepší napájecí kaskáda ti nedovolí překročit fyzikální limity samotného čipu, ale spíš využít jeho potenciál. Pokud ten čip na to nemá, tak nepomůžou ani ty nejkvalitnější součástky. Stejně tak pokud čipy stejného designu jsou na jedné straně schopny běžet přes 1GHz a na straně druhé sotva na 870MHz, pak je jasné že mají OC potenciál přes 1GHz. To že z továrny lezou čipy s různou kvalitou je věc druhá. Ale to při těch problémech s 40nm procesem se dá očekávat.
mazolini
Černá karta
Černá karta

Příspěvek od mazolini »

to Shit : A jakou mas znacku , myslim (PowerColor atd.) ,protoze treba MSI nebo ASUS maji urcite lepsi potencial k pretaktovani , ja si nemuzu stezovat ,me dve 5850 (MSI a ASUS) s flaslym novym biosem jedou naprosto stabilne na 990 a 1290 !? 2.25V :)
Asus P5E WS Pro x38, QX9650 3.80Ghz , OCZ 4GB DDR2 1086Mhz (5,5,5,15) , 2x MSI 5850 CFX (1Ghz Core,5000Mhz memory) Win7 x64 Ultimate, CoolMaster Cosmos, Rosewill 950W , Toshiba REGZA 42" RV530U 1080HDTV
Federmann
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Federmann »

Já mám takty v podpisu, včetně plochy čipu, teploty cca 40°C ...
vendo007
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od vendo007 »

mna napada shit, ze si kupil nejaku skoru verziu (ved si ju mal snad ako prvy clovek na fore) mozno na zaciatku TSMC chrlia nie moc podarene kusky, nehladal si ci neexistuje sposob ako ju "znicit" a vyreklamovat bezpecne? a dufat na lepsi kus?
"Real power can't be given. It must be taken."
HrdinaJan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od HrdinaJan »

Mazik444 píše:to Shit : A jakou mas znacku , myslim (PowerColor atd.) ,protoze treba MSI nebo ASUS maji urcite lepsi potencial k pretaktovani , ja si nemuzu stezovat ,me dve 5850 (MSI a ASUS) s flaslym novym biosem jedou naprosto stabilne na 990 a 1290 !? 2.25V :)
Nemyslels nahodou 1.25V. :)
ASUS MAXIMUS IX HERO+7700K@4,8GHz 1.28V+NOCTUA NH-D15+GIGABYTE AORUS GTX 1080 Ti +Kingston 16GB KIT DDR4 3333MHz CL16 HyperX Predator Series+SSD INTEL 750 400GB+EIZO 3237
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

vendo007 píše:...nehladal si ci neexistuje sposob ako ju "znicit" a vyreklamovat bezpecne? a dufat na lepsi kus?
Úmyslně ji ničit nebudu, i na těch 880MHz to "není pomalé" (i když mně to štve) a s Cat. 10.3a je to konečně zcela stabilní bez "šedé" smrti. :)

Stejně měním grafiku každý rok, takže na podzim budu kupovat novou a do podzimu výkonem bohatě stačí. Jestli to bude R9xx nebo Fermi_2 uvidím podle aktuální situace. :)
Mazik444 píše:to Shit : A jakou mas znacku , myslim (PowerColor atd.) ,protoze treba MSI nebo ASUS maji urcite lepsi potencial k pretaktovani , ja si nemuzu stezovat ,me dve 5850 (MSI a ASUS) s flaslym novym biosem jedou naprosto stabilne na 990 a 1290 !? 1.25V :)
Mám PowerColor a BIOSy jsem zkoušel všechny možné. Momentálně používám poslední verzi od ATi (113-C00101-103). Není problém se dostat při vyšší voltáži o cca 30 MHz výš, ale pak už je větrák hlučný a o to já nestojím.
U referenčních karet mají Asus i MSI upravené (odemčené) VGA BIOSy, ale to neznamená, že i u těchto výrobců nemůžeš narazit na kousky s malým OC.
richie08 píše:.. čipy stejného designu jsou na jedné straně schopny běžet přes 1GHz a na straně druhé sotva na 870MHz, pak je jasné že mají OC potenciál přes 1GHz. To že z továrny lezou čipy s různou kvalitou je věc druhá. Ale to při těch problémech s 40nm procesem se dá očekávat.
Je otázka, kolik % chipů RV870 dokáže stabilně běžet na cca 1GHz (což je zhruba OC o 17%) s rozumnou voltáží. Nemám tušení...
Pokud je v mém případě stabilní OC zhruba 4% (a pokud se podíváš po netu, tak zjistíš, že nejsem rozhodně sám), tak jsem přesvědčen, že určitě existují více OC-unfriendly chipy, než je RV870 v řadě 5870. Souhlasím s tím, že můj chip je jeden z horších, tak přesto se mi zdá OC o 4% dosti málo.

No nic, zpět ke spekulacím o R9xx. :)
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Po té šílenosti, co se k mně dostala před pár dny, jsou tu dvě další:

1. nApoleon tvrdí:

- R9xx vyjde na 40nm
- výkon 10-20% nad GTX480
- Hekatoncheir nezlepší výkon teselace na úroveň Fermi
- změny v architektuře budou, ale nejde o nový koncept
- vlivem zrušení 32nm procesu se odsouvá na čtvrtý kvartál (Q4/10)
- Northern Islands jsou nová generace se vším všudy (R1000)

2. lixianglover oproti tomu uvádí:

HD6750
- Q3/10
- 40nm
- velikost jádra RV870 < HD6750 < 400mm²
- 1600 SPs / 256bit
- čip je složen ze dvou symetrických bloků (každý 800SPs + 1 teselátor)
- 2x teselátor / 2x rasterizér, výsledný výkon teselace až 3-4 vyšší
- vylepšená L2 cache (především vliv na GPGPU)
- 900-1000MHz
- TDP kolem 225W
- výkon 10-20% nad GTX480 případně na úrovni revize B1
- první člen rodiny Northern Islands

HD6670/6650
- Q4/10 až Q1/11
- čip obsahuje jeden blok = 800SPs
- 128bit
- 28nm

HD6870
- Q1-Q2/11
- 28nm
- složený ze 4 bloků = 3200 SPs
- 512bit
- výkonnostně konkurence pro dvoujádrovou Fermi

chiphell

A teď si vyberte :)
4res
Nováček
Nováček

Příspěvek od 4res »

Já bych té dvojce klidně i věřil. GPGPU je velkou bolestí současné architektury a L2 by jí v tomhle ohledu určitě pomohla. Odpovídalo by tomu i zvětšení plochy na +-400mm2. Už si taky jednou psal o tom, že 800SP by se asi na 28nm nepovedlo napojit na 128bit sběrnici. Přidání L2 by pravděpodobně zvětšilo čip tak, že by to šlo.

Stejně tak do téhle spekulace zapadá i testování nového procesu na poměrně malém čipu, které už ukázali na předchozím přechodu na 40nm.

Když nad tím ale teď přemýšlím, tak mi nesedí poměr přenosové rychlosti (šířky sběrnice) a SPs. Zůstává vpodstatě na aktuální hodnotě (128/800). Možná zjistili, že je přenosová rychlost vážně omezuje. Čekal sem ale spíš 128/1600 nebo 128/1200 a použití rychlých pamětí (6-7GHz). Otázkou je co se jim vyplatí víc. Levnější paměti nebo PCB.
Navíc HD6870 na 512bit by asi znamelala opuštení konceptu x2 grafik. To asi taky nebude pravda, když jim přinesl takový úspěch. I když kdo ví co je skryto za slovem blok.
Comby
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Comby »

Niečo do pľacu hodil aj Charlie:
To call companies skeptical of the new roadmap is being overly kind. No one believed it, but what can they do? Easy, put plan C into place, and for ATI, that is called Southern Islands.

Southern Islands (SI) is a 40nm family, and from early information, it looks to be a hybrid between Evergreen and Northern Islands. The architectural details are quite slim now, but it looks like ATI took the uncore from NI and put the shaders from Evergreen on it. Think of it as taking the parts that were done and available, and putting them together.
http://www.semiaccurate.com/2010/03/30/ ... ion-outed/
beardie
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od beardie »

uncore su ROPs/TMUs?
¿ʇı ʇ,usı 'ƃuıʎouuɐ ʎʇʇǝɹd sı uʍop ǝpısdn ƃuıpɐǝɹ
Zamčeno

Zpět na „AMD/ATI grafické karty“