Nexus Real Case Silent Fan 120 - jak zapojit?

Vše co se týká chlazení vzduchem - větráčky, ventilátory, žebrované pasivy, atp.

Moderátor: morke

Odpovědět
lukasfait
Začátečník
Začátečník

Nexus Real Case Silent Fan 120 - jak zapojit?

Příspěvek od lukasfait »

Ahoj.

Dnes mám na chytré hlavy na PCT jeden dotaz, který bude znít asi srandovně ale já se v tom fakt nevyznám :oops:
Takže: v PC mám 2xfan (viz předmět) zapojený klasicky pře 3-pin konektor přímo na MB (tohle mi ještě problém nedělá :) ). Ve Speedfanu, který používám pro regulaci se mi u těch nexusů ukazuje rychlost cca 1160ot a díky perforovanému čelu case (viz podpis) je, zvlášť ten přední, už nepříjemně slyšet.

Ovšem tady je jádro problému, ať se v nastavení Speedfanu hrabu jak chci, jde mi zredukovat jenom zadní FAN. Prostě ten konektor, který by ovládal rychlost předního větráku se ve Speedfanu neukáže. Rychlost větráku zobrazí, ale zredukovat nejde :x Tak mě zajímá, k čemu jsou na kablíku od větráku ty molex konektory. U každýho větráku je 3-pin + molex-samička + molex-samec. Tak mě napadlo, jestli by šlo oba dva větráky spojit těma molexama a společně je potom zapojit tím 3-pinem do "rear" konektoru, který ve Speedfanu zredukovat jde... Mám ale o větráky strach, tak se ptám tady (elektrická stránka zapojení mi totiž nic moc neříká). Vím, že AC má pro systém PWM, taky možnost "poskládat" všechny větráky do sebe a společným konektorem je pak zapojit do CPU konektoru, nevím ale jestli mnou zmíněný způsob je obdobný tomu od AC, nebo jestli je to cesta, jak zničit větrák...

Omlouvám se za, pro někoho, možná stupidní dotaz a předem moc dík za odpovědi :wink:

P.S.: Kdyby ten můj způsob byl blbost, máte nějakej typ? Pomohlo by např. http://www.alza.cz/revoltec-redukce-nap ... d77690.htm
CPU: Intel Core i5-6500 Skylake @ 3,2 GHz, MB: MSI Z170A Gaming PRO Carbon, s1151, VGA: MSI GTX 970 Gaming 4G (4GB GDDR5), RAM: HyperX Fury DDR4, 16GB @ 2400 MHz,M2: Samsung 970 EVO NVMe M.2 - 250GB, SSD: Crucial M4 (128 GB), HDD: WD Black - 500GB, PSU: Enermax PRO82+ 525W, CASE: Phanteks Eclipse P400s, MOUSE:SteelSeries Rival 300, MOUSEPAD:Asus Cerberus MousePad
NobodyLovesMe
Začátečník
Začátečník

Re: Nexus Real Case Silent Fan 120 - jak zapojit?

Příspěvek od NobodyLovesMe »

Vždyť potřebuješ zregulovat jen jeden větrák, tak k čemu kaskádové zapojení? Ono by to stejně nešlo, protože tyhle větráky nemají 4-pin. Normálně kup nějakou přechodku :
http://www.lan-shop.cz/napajeci-kabel-3 ... -8cm-97933
A nebo využij těch napájecích redukcí na kabelu ventilátoru a připoj to ke zdrojovému konektoru "naopak" na 5V. To je asi nejjednodušší způsob .
"Jen jedna šance mezi dvěma světy:Ohni se mnou pojď "
lukasfait
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od lukasfait »

Díky za tip.

To kaskádové zapojení je zmíněno proto, že, jak jsem psal, ten konektor, na který se připojuje přední větrák, nereaguje na změnu otáček ve speedfanu. Tebou navrhovaná redukce napájení by nejspíš pomohla ale bylo by to natvrdo změněný. Kdyžtak to uvážím jako krajní řešení. Primárně mi jde o to, abych prostřednictvím Speedfanu mohl regulovat oba fany. Proto ten můj popsaný postup. Ptal jsem se v podstatě jenom jestli mám koupit tu redukci co jsem postnul nebo by to vyřešilo to spojení molexů...
Ono by to stejně nešlo, protože tyhle větráky nemají 4-pin.
Jak to, že by to nešlo? Tady mi právě chybí znalosti. Oba dva větráky mají 3pin přípojky. Zadní mám zapojený na 3 krajních pinech 4pinového konektoru na MB a přední větrák je připojen na 3pin konektor. Když do mnou navržené redukce zapojím oba fany a ten jeden společný výstup zapojím do konektrou pro zadní větrák, budu sice regulovat oba větráky najednou ale fungovat by mělo, ne?
CPU: Intel Core i5-6500 Skylake @ 3,2 GHz, MB: MSI Z170A Gaming PRO Carbon, s1151, VGA: MSI GTX 970 Gaming 4G (4GB GDDR5), RAM: HyperX Fury DDR4, 16GB @ 2400 MHz,M2: Samsung 970 EVO NVMe M.2 - 250GB, SSD: Crucial M4 (128 GB), HDD: WD Black - 500GB, PSU: Enermax PRO82+ 525W, CASE: Phanteks Eclipse P400s, MOUSE:SteelSeries Rival 300, MOUSEPAD:Asus Cerberus MousePad
NobodyLovesMe
Začátečník
Začátečník

lukasfait píše: Jak to, že by to nešlo? Tady mi právě chybí znalosti. Oba dva větráky mají 3pin přípojky. Zadní mám zapojený na 3 krajních pinech 4pinového konektoru na MB a přední větrák je připojen na 3pin konektor. Když do mnou navržené redukce zapojím oba fany a ten jeden společný výstup zapojím do konektrou pro zadní větrák, budu sice regulovat oba větráky najednou ale fungovat by mělo, ne?
Tohle musíš vyzkoušet. Fungovat by to mělo, ale ruku do ohně bych za to nedal. Je možné, že to nebude regulovat tak, jak bys potřeboval. U 12cm větráku to bude u každého typu jiné, protože každý má jiný proudový odběr a jiný rozsah otáček. Pravděpodobně ti pojedou oba větráky na nějakých 6V. Nexus se dokáže točit i pod 600 RPM, jen potřebuje roztočit na vyšší napětí. Z toho, co jsem napsal už asi chápeš, že žádný velký prostor pro regulaci nebude, jestli vůbec.
lukasfait
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od lukasfait »

Pravděpodobně ti pojedou oba větráky na nějakých 6V
Taky by mi to přišlo logický ale z diskuze na czc vyšel pravý opak:
Dobrý den.
Pokud zapojím na tuto koncovku 2x 120mm fany zvládne to ??
Pojedou na 100% ? Nebo kabel utáhne pro každý jen 50%... ?

Dobrý den, výkon ventilátorů se nesníží, koncovky jsou připojeny paralelně.
Jenom se snad musí dávat pozor aby proudový odběr FANů nepřesáhl "kapacitu" toho konektoru na MB (nejsem elektrikář, možná jsem to blbě napsal :) ) ale to je jenom teorie, protože prej ty větráky odebírají tak málo, že jeden konektor na desce zvládne až 5 větráků viz zmiňovaná funkce PWM od Arctic Cooling.

Vzhledem ke směšné pořizovací ceně asi koupím a uvidím. A kdyby nic asi bych se na to vykašlal a koupil tebou doporučenou "na tvrdo" redukci ze 12V na třeba 10V, 9,5V, nebo jsem viděl i na 7V. Každopádně dík za tip a kdyby ještě někdo přidal třeba svoji osobní zkušenost, byl bych rád, ale jinak můžu považovat tohle téma za uzavřený. Propojit ty 4-pin molexy by totiž asi nejspíš nefungovalo...
NobodyLovesMe
Začátečník
Začátečník

Však vyzkoušej a uvidíš. Osobně si myslím, že nasávací fan je zbytečnost, vzduch se nasaje do skříně sám. Akorát další zdroj hluku.
lukasfait
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od lukasfait »

Tak jsem dneska koupil tu 3-pin rozdvojku a zdá se, že to funguje.

Co se týká fanů, nemám, resp. neumím posoudit, jestli je každý napájen opravdu 12-ti V nebo 6+6 ale podle hluku soudím, že oba jedou na 12V. Speedfanem následně ovládám oba najednou a z původních 1150 ot. jsem je dostal na 950 ot., což je dost poznat. Navíc jsem jejich otáčky svázal s otáčkami CPU Fanu, takže dokud se i5 nezahřeje nad 55°C (pro jistotu, i když vím, že snese až 72°C), tak pojedou všechny tři fany na minimum. Od 55°C do 65°C pojedou case fany na 100%, CPU na cca 80% - asi 2000 ot. A při překročení 65°C to i Freezer 7 rozjede na max. 2500 ot.

To jsem se jenom chtěl podělit o svůj systém :wink:

Navíc jsem přikoupil ztišovací, antivibrační boxík na HDD od Acutake. HDD jsem díky tomu musel přesunout ze 3,5 do 5,25, tak uvidím, jak se bude chladit. Teď má cca 20 min po zapnutí systému v idle už 31°C. Předtím, když byl v proudu předního větráku, tak se nedostal přes 29°C. Ale otáčení ploten to utišilo dost solidně a seek nemá šanci se zvukově projevit... :-D
Osobně si myslím, že nasávací fan je zbytečnost
Je to každýho názor ale osobně si dovolím nesouhlasit. Dost to pomáhá správnému airflow, teda studený vzduch dolem dovnitř a (postupným oteplováním stoupající) teplý vzduch zadním větrákem v case + zdrojem ven...
Akorát další zdroj hluku
Speedfanem to jde perfektně ztišit viz nahoře 8-)
NobodyLovesMe
Začátečník
Začátečník

Když uděláš díry jen tam, kde chceš aby ti proudil do skříně vzduch, tak je to to samé a s nižším hlukem. Můj názor, nekamenovat. Mně jedou větráky v klidu okolo 600 RPM, na CPU dokonce pod 500 a to je opravdu tiché. Při zátěži se zvyšují otáčky pouze ve zdroji a na CPU. Zadní odsávací větrák a ten na grafice jede na fixní otáčky. Takže sestava není hlučná ani při zátěži. Dokonce i na přetaktování je to chlazení dostatečně dimenzované, ale jedu na default.
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

1) Speedfan nema plnou podporu vsech desek.
2) Tve neska nemusi umet regulovat vsechny ventilatory.
3) Ano ty molex konektory na nexusech lze zneuzit na propojeni. Kdyz se kouknes poradne kam jednotlive dratky vedou, tak zjistis, ze jsou spojene.
4) Takze jsi koupil zbytecne redukci.
5) mas doufam vyrezane mrizky?

2NobodyLovesMe: Intake fan ulehci praci zadnimu fanu. Tudiz mohou bezet na nizsich otackach. Zaroven urychli vymenu vzduchu uvnitr case. Z toho plyne vyhoda nizsich teplot VGA, CPU a dokonce i zdroje.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
lukasfait
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od lukasfait »

Woyta:

1)Vím, původně na moji desku taky nereagoval, na webu dokonce neni mezi podporovanejma a všeobecně čipset P55 zatím nic moc. Ale pak jsem v Configure, záložka advanced přehodil podle jednoho návodu ty tři položky na "software controled" a najednou to jede
2)Na to jsem už taky stihl přijít. Umí to jen pro CPU Fan a právě Rear Fan
3)No teď už je to jedno ;-)
4) Stálo to asi 30,- takže myslím, že to přežiju ;-)
5) :) ee, nemám. Vim, je to trochu kontraproduktivní a ve velké většině případů to i může být hlavní příčina hluku, jak se vzduch tlačí skrz mřížku ale když já mam od Vánoc novy PC a ještě jsem se nedostal do case-modingového stadia. Zatím to nechávám v "tovární" verzi :)
Odpovědět

Zpět na „Vzduch“