maximálně tak po vzhledové stránce, ale po funkční teda moc ne...i když zase záleží, jestli ty vysoké teploty jsou vinou chladiče nebo jádragodlike píše:On uz ten stockovy vypada hodne dobre.
GF GTX 465/470/480 - technologie, obecné dotazy
Moderátoři: Walker1134, Wilik
- Blue Storm
- Odborník PCT

Re: GF GTX 470/480 - technologie, obecné dotazy
PC: AMD Ryzen 7 9700X | Asus Prime B650-Plus WiFi | GTX 980 Ti | Kingston Fury 64 GB 5600MHz | Samsung 990 Evo Plus 1 TB | ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 1 TB | Samsung 870 Evo 2 TB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
NTB: Apple MacBook Air M1 | Phone: Apple iPhone 15 Pro
NTB: Apple MacBook Air M1 | Phone: Apple iPhone 15 Pro
- no-X
- Středně pokročilý

Chladiče určitě ne... respektive - kdyby udělali kartu o kousek delší, aby mohla být i pasivní část větší, byly by třeba teploty o dva stupně nižší, ale celkově je to věc jádra a jeho odpadního tepla.
To mi připadá opět stejné jako s HD2900XT - lidi kritizovali chladič, ale neuvědomovali si, že musí odvádět víc tepla, než u konkurence... když pak ATi vydala HD2900GT, která měla nižší spotřebu, byl tentýž chladič najednou krásně tichý.
To mi připadá opět stejné jako s HD2900XT - lidi kritizovali chladič, ale neuvědomovali si, že musí odvádět víc tepla, než u konkurence... když pak ATi vydala HD2900GT, která měla nižší spotřebu, byl tentýž chladič najednou krásně tichý.
Nejlepší moderátor ve výslužbě
- godlike
- Středně pokročilý

-
More Geforce GTX 480 / 470 cards in May
http://www.fudzilla.com/content/view/18296/1/
http://www.fudzilla.com/content/view/18296/1/
Mac...
- xkryspin
- Začátečník

-
Tak tohle mě docela rozsekalo:
Fermi should (we are not allowed to use "will" for Nvidia's announcement ed.)
Fermi should (we are not allowed to use "will" for Nvidia's announcement ed.)
- Vlastik80
- Začátečník

-
By mě zajímalo jak to tedy je s těmi SP v GTX480, mělo jich tedy opravdu být 512? Takže 480SP protože se výroba nedaří? A také jsem kdesi četl o tom že výkon v double precision je také "ořezán" zejména oproti Tesle, nicméně je otázka zda by to mělo přínos ve hrách.... Líbí se mi že je GTX480 postavena jako procesor, resp. že svou architekturou má k CPU blízko, ale jak reálné je opět využití ve hrách? Mám pak trochu dojem že než se ony technologie využijí bude tu další generace karet...
- no-X
- Středně pokročilý

nVidia chtěla s GF100 konkurovat Intel Larrabee, ne klasickým procesorům. Larrabee není, GPGPU trh se zdaleka nerozvíjí tak rychle, jak se před pár lety očekávalo, takže většina změn, které nVidia udělala, se na nových GeForce v praxi moc neuplatní.
Z hlediska běžného uživatele to vypadá na klasický pesimistický scénář - GPGPU budou běžné aplikace využívat až když jejich tvůrci uznají za vhodné, což bývá obvykle v okamžiku, kdy zhruba polovina uživatelů má dostatečný hardware (zde DX11) a existuje jednotné rozhraní (pro běžné aplikace to bude asi DirectCompute). Problém je ještě v dom, že DirectCompute 5.0 není ještě zcela na takové úrovni, jak by si někteří vývojáři představovali, takže je kldině možné, že budou čekat na nějaké DX11.x a DirectCompute 6.0...
DP se ve hrách nevyužívá nijak. Čip obsahuje 16 clusterů (cluster = 32SPs + 4 TMUs). GTX480 má vypnutý jeden cluster (~480SPs), GTX470 dva (~448SPs). Důvodem je prvořadě výtěžnost.
Z hlediska běžného uživatele to vypadá na klasický pesimistický scénář - GPGPU budou běžné aplikace využívat až když jejich tvůrci uznají za vhodné, což bývá obvykle v okamžiku, kdy zhruba polovina uživatelů má dostatečný hardware (zde DX11) a existuje jednotné rozhraní (pro běžné aplikace to bude asi DirectCompute). Problém je ještě v dom, že DirectCompute 5.0 není ještě zcela na takové úrovni, jak by si někteří vývojáři představovali, takže je kldině možné, že budou čekat na nějaké DX11.x a DirectCompute 6.0...
DP se ve hrách nevyužívá nijak. Čip obsahuje 16 clusterů (cluster = 32SPs + 4 TMUs). GTX480 má vypnutý jeden cluster (~480SPs), GTX470 dva (~448SPs). Důvodem je prvořadě výtěžnost.
- Vlastik80
- Začátečník

-
A už mám jasno...
Děkuji za výklad. Přemýšlel jsem o tom kam by to celé mělo směřovat, napadá mne realtime rendering (nebo raytracing), ale to je myslím na hony vzdáleno, když vidím výkon Fermi v rt ray tak je to stále slabé, nemluvě o tom jaký by asi byl třeba výkon pro 3D realtime rendering ve Full HD. Ale mám dojem že tam to stejně směřuje... Nemyslím že budoucnost bude stále v "drátěných" modelech potažených texturami... Ale třeba se mýlím... 
- no-X
- Středně pokročilý

Dokud jsou polygony s texturami nejefektivnější, budou se používat. Čistý RT bude imho ještě dlouho věc dem. Věřím, že ještě v roce 2015 bude většina her stále využívat rendering.
- Vlastik80
- Začátečník

-
Osobně nic proti rasterizaci nemám, ale chtělo by to opravdu se jaksi posunout někam dál alespoň na onu propagovanou úroveň CGI filmů...
- no-X
- Středně pokročilý

Myslíš, že změna technologie k tomu pomůže? Problém je imho v něčem jiném. Před patnácti lety, kdy byl výkon velmi omezený, se optimalizovalo jak to jen šlo, vývojář měl představu o každém bajtu v paměti... dneska už je vše tak složité a výkon tak vysoký, že se to prostě nevyplácí. Zhruba před 5 lety se na internetu objevily screenshoty z nějakého projektu vyvíjeného na čipu o výkonnostní a technolgocké úrovni RIVA TNT2. Když bych nebral v potaz rozlišení textur, které samozřejmě bylo nižší, tak jsme se na tu vizuální úroveň dostali v roce 2010 s hardwarem, který má teoreticky výkon v úplně jiných sférách...
- Vlastik80
- Začátečník

-
Ano, souhlasím že dříve se více optimalizovalo a také byla vidět jakási vyšší kvalita her než dnes, dnes to holt je tak že výkonu je až až takže se lenoší a hry stojí hlavně na penězích které mají vydělat. Škoda, nabízí se úvaha zda nevládne kvantita nad kvalitou... Tak či tak si ale slibuji s pokrokem vývoje hw změnu grafiky k vyšší realističnosti, ale nejsem si tak zcela jistý zda tuto metu může dosáhnout rasterizace... 
- Trek
- Začátečník

No já jsem tuhle četl, že Nvidia má už našlápnuto k rt, aby je pak nepřekvapil Intel, hw architektura tomu nasvědčuje.
Samozřejmě nyní ne, ale pár generací a je to tady.
Samozřejmě nyní ne, ale pár generací a je to tady.
- Vlastik80
- Začátečník

-
No je otázkou s čím Intel přijde... Zatím jen čeřil vodu smělými plány, ale skutek zatím utekl... Ale třeba překvapí. Na rt ray zatím asi žádné řešení není, natož ve full hd + 3d... 
- Krteq
- Středně pokročilý

-
Zajímalo by mě, kam se poděla slibovaná podpora OpenGL 4.0. Když Khronos Group oznámil vypuštění tohohle standardu, nVidia velkohubě prohlašovala, že karty série GTX 400 ho budou podporovat hned po uvedení na trh. Dnes vyšla už druhá sada driverů s oficiální podporou GTX 400, ale podpora OpenGL opět chybí.
- nou
- Začátečník

-
OpenGL 4.0 je podporovane len so "starymi" ovladacami http://www.phoronix.com/scan.php?page=n ... &px=ODE0OA
Naposledy upravil(a) nou dne úte 13. dub 2010, 19:02, celkem upraveno 1 x.
- Krteq
- Středně pokročilý

-
Pouze pro Linux? A co majorita používající OS od Microsoftu?
- nou
- Začátečník

-
keby si preklikol aj na nvida stranku tak by si nasiel aj pre windows.
- Krteq
- Středně pokročilý

-
Aha, už to mám... verze 197.44 z 12.4.2010.
- yepun
- Nováček

Názor od člověka využívajícího CUDA. 470/480 mají velký potenciál sypat peníze z GPGPU využití. Pokud toto využíváte, tak je vám fuk to okolo, hlavně, že to počítá rychle!!! To platí pokud je v tom výzkum a prachy. Podpora nVidie je v tomto lepší než AMD. Třeba při použití větší neuronové sítě je výpočet přes CUDA o 2 řády rychlejší při stejné síti. Koupil jsem jen levnou GT240 za 2 tisíce, abych si to vyzkoušel. No... rozdíl to byl značný. GTX70/480 jsou na tyto výpočty více optimalizované + mají větší hrubou sílu, takže do budoucna i za dnešní peníze proč ne!
- Krteq
- Středně pokročilý

-
nV znovu "osekala" Fermi Tesla karty
První ořezání se konalo v polovině prosince loňského roku a to snížením z původních 512 SP na 448 SP. Takto vypadaly specifikace prezentované nV v prosinci...

...a nové, finální specifikace z dubna letošního roku. Všimněte si snížených taktů shader core, pamětí a vyšší hodnoty TDP.

Viz. Guru3D - NVIDIA lowers Tesla specs for servers / Tesla C2050 / C2070 GPU Computing Processor / NV_DS_Tesla_C2050_C2070_apr10_final_lores.pdf
První ořezání se konalo v polovině prosince loňského roku a to snížením z původních 512 SP na 448 SP. Takto vypadaly specifikace prezentované nV v prosinci...

...a nové, finální specifikace z dubna letošního roku. Všimněte si snížených taktů shader core, pamětí a vyšší hodnoty TDP.

Viz. Guru3D - NVIDIA lowers Tesla specs for servers / Tesla C2050 / C2070 GPU Computing Processor / NV_DS_Tesla_C2050_C2070_apr10_final_lores.pdf