GF GTX 465/470/480 - teploty, spotřeba, OC, regulace
Moderátoři: Walker1134, Wilik
- Vlastik80
- Začátečník

-
Re: GF GTX480/470 - teploty, spotřeba, OC, regulace
Měl bych dotaz, mám TENTO zdroj a zvažuji pořízení GTX 480 nejlépe s nereferenčním chladičem (2 větráčky apod.) jen nevím zda to ten zdroj utáhne, předpokládám že nereferenční karta bude lehce OC a i kdyby ne tak tuším vyšší spotřebu právě i díky oněm dvěma větráčkům. Předem díky za reakce. 
- hnizdo
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Imho to utahne v poho. Treba te tohle moje shrnuti pomuze:Vlastik80 píše:Měl bych dotaz, mám TENTO zdroj a zvažuji pořízení GTX 480 nejlépe s nereferenčním chladičem (2 větráčky apod.) jen nevím zda to ten zdroj utáhne, předpokládám že nereferenční karta bude lehce OC a i kdyby ne tak tuším vyšší spotřebu právě i díky oněm dvěma větráčkům. Předem díky za reakce.
http://hnizdo-na-vetvi.blogspot.com/201 ... didas.html
- Vlastik80
- Začátečník

-
Děkuji za vyčerpávající informace 
PS: TADY jsem koukal také na review GTX4x0 a dle takovýchto recenzí je GTX4x0 dobrá volba- GTX 470 cca na úrovni HD5870 a GTX 480 skoro na úrovni HD5970.
PS: TADY jsem koukal také na review GTX4x0 a dle takovýchto recenzí je GTX4x0 dobrá volba- GTX 470 cca na úrovni HD5870 a GTX 480 skoro na úrovni HD5970.
- hnizdo
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Vykon se resi spis tady: http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php? ... &start=160Vlastik80 píše:Děkuji za vyčerpávající informace
- Vlastik80
- Začátečník

-
No jsem zvědavý na ty OC možnosti, s referenčním chladičem to asi moc nahoru nepůjde, ale jistě přijdou OC edice a těch 15% nahoru by to snad mohlo dát... (snad nebudou pak i dražší o tisíce
)
- alisan
- Začátečník

-
Hnizdo: Pěkné, ale na jednu věc pořád zapomínáš. Doporučuješ třeba zdroj Fortron EVEREST 500W 85PLUS Bronze. 500W stojí v nejmenované shopu 1.975,- ... 600W stojí 2.105,- a 700W pak 2.530,-. Pokus si GTX 480 vezme (i kdyby jen jednou za čas při hraní hry v extrémně náročné scéně) přes 300W, CPU i 120W a víc bez přetaktu (AMD 4x) v plném zatížení, což nevyloučíš v kombinaci s plným zatížením GK a k tomu připočteš cca. 30W na HDD a DVD (běžné PC) + desku a větráky ... no, budeme sem tam při hraní her minimálně na 450W až 500W odběru ze zdroje a rozhodně to není maximu, které PC s GTX 480 může vzít. Zdroj nemůžeš kupovat na běžný provoz, ale musíš jej dimenzovat právě na maximum, které bude muset (byť i velmi krátkodobě) dát.
Zdroj je nejefektivnější při vytížení cca. 50% z toho co dokáže dát. Tehdy pracuje s minimem ztrát. I kdyby běžný herní provoz s GTX 480 byl "jen" 400W a neherní pak dejme tomu 200W a budeš PC provozovat půl na půl, pak mi vychází jako optimum 600W zdroj. Čím víc budeš hrát nové a náročné hry a míň "čučet na Internet", tím víc se budeš posouvat k hranici 400W a tedy potřebuješ pro co nejlepší účinnost zdroj cca. 800W!! ... ano, to už je blbost, ale jít cestou nákupu minimálního zdroje, je pak ještě větší. Nemáš rezervu a u 500W - 550W zdroje riskuješ, že krátkodobě prostě neustíhá utáhnout PC s GTX 480.
S ohledem na rozdíl v ceně bych pro PC s GTX 480 volil rozhodně 600W zdroj a při taktování pak 700W. Osobně bych rovnou vzal 700W a dosáhl bych ideální účinnosti ve vztahu k průměrnému odběru komponent.
Jinými slovy, na PC v ceně minimálně 25.000,- s GTX 480 chceš šetřit cca. 100 až 600 Kč a navrhuješ zdroj, který při hraní her pojede u horní hranice svého výkonu, nebo jej krátkodobě překročí.
Navíc ti rozdíl v cenně za rok téměř vyrovná právě rozdíl ve ztrátách zdroje při jeho větším zatížení.
Proč tedy radíš k PC s GTX 480 zdroje s tak malým výkonem? Ano, PC pojede, ale!!!!
Zdroj je nejefektivnější při vytížení cca. 50% z toho co dokáže dát. Tehdy pracuje s minimem ztrát. I kdyby běžný herní provoz s GTX 480 byl "jen" 400W a neherní pak dejme tomu 200W a budeš PC provozovat půl na půl, pak mi vychází jako optimum 600W zdroj. Čím víc budeš hrát nové a náročné hry a míň "čučet na Internet", tím víc se budeš posouvat k hranici 400W a tedy potřebuješ pro co nejlepší účinnost zdroj cca. 800W!! ... ano, to už je blbost, ale jít cestou nákupu minimálního zdroje, je pak ještě větší. Nemáš rezervu a u 500W - 550W zdroje riskuješ, že krátkodobě prostě neustíhá utáhnout PC s GTX 480.
S ohledem na rozdíl v ceně bych pro PC s GTX 480 volil rozhodně 600W zdroj a při taktování pak 700W. Osobně bych rovnou vzal 700W a dosáhl bych ideální účinnosti ve vztahu k průměrnému odběru komponent.
Jinými slovy, na PC v ceně minimálně 25.000,- s GTX 480 chceš šetřit cca. 100 až 600 Kč a navrhuješ zdroj, který při hraní her pojede u horní hranice svého výkonu, nebo jej krátkodobě překročí.
Navíc ti rozdíl v cenně za rok téměř vyrovná právě rozdíl ve ztrátách zdroje při jeho větším zatížení.
Proč tedy radíš k PC s GTX 480 zdroje s tak malým výkonem? Ano, PC pojede, ale!!!!
- Vlastik80
- Začátečník

-
A jsem kde jsem byl- bude tedy zdroj který mám teoreticky i prakticky stačit? Nebo to prozradí až praxe? Možná jsou otázky na které neexistuje jednoznačná odpověď....
PS: Nebo to mám vidět tak že- na GTX480 referenční by stačit možná mohl a na OC edice s lepším chlazením spíše ne? Vím, je to asi složité, když testovacích sestav je tolik a zdrojů a možností - asi to nejde napsat přímo a jednoznačně...
PS: Nebo to mám vidět tak že- na GTX480 referenční by stačit možná mohl a na OC edice s lepším chlazením spíše ne? Vím, je to asi složité, když testovacích sestav je tolik a zdrojů a možností - asi to nejde napsat přímo a jednoznačně...
- alisan
- Začátečník

-
Má 620W a sám o sobě je to slušný zdroj, bude
Navíc OC edice s lepším chlazením a nižší teplotou jádra i pamětí můžou mít paradoxně menší spotřebu. Jde o to, jak moc vlké OC to bude ve vztahu k teplotě.
Já reagoval na nesmysl ohledně pořízení nového zdroje 500W levnějšího o 100,- oproti 600W, kde je alespoň nějaká reálná rezerva při špičkovém odběru komponent u normálního PC s GTX 480.
Navíc OC edice s lepším chlazením a nižší teplotou jádra i pamětí můžou mít paradoxně menší spotřebu. Jde o to, jak moc vlké OC to bude ve vztahu k teplotě.
Já reagoval na nesmysl ohledně pořízení nového zdroje 500W levnějšího o 100,- oproti 600W, kde je alespoň nějaká reálná rezerva při špičkovém odběru komponent u normálního PC s GTX 480.
- hnizdo
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Stejna diskuse byla uz jednou z tohoto vlakna smazana, cili pokud se chcete bavit o zdrojich, tak tady:
http://pctforum.tyden.cz/viewforum.php?f=109
EDIT: http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php? ... &p=7979968
http://pctforum.tyden.cz/viewforum.php?f=109
EDIT: http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php? ... &p=7979968
Ano, bude stacit v pohode i pro OC, neboj.Vlastik80 píše:A jsem kde jsem byl- bude tedy zdroj který mám teoreticky i prakticky stačit?
Naposledy upravil(a) hnizdo dne čtv 1. dub 2010, 13:11, celkem upraveno 1 x.
- Jája
- Středně pokročilý

to Vlastik80: Ten coolermaster 620W co máš by měl stačit, pokud opravdu splňuje ty parametry co píše výrobce, tak určitě zvládne i nějakou tu OC edici co bude mít 725MHz.
Core i7 8700K , Asus Prime Z370-A, 2x8GB DDR4 3200 G.Skill TridentZ, GTX1060 6GB, Adata SX 8200 Pro 512GB, 120GB Intel SSD 320, 2x Crucial MX500 1TB, X-Fi Titanium, 22" LG W2252TQ, EK water blocks (CPU+GPU, DDC1+EKtop, NexXxos Pro III+II), Avance C001 Terminator, Seasonic Focus GX-650
- alisan
- Začátečník

-
Tak ať nejsme tolik OT ... netušíte někdo, jak moc topí GTX 480 oproti třeba 5870 "nad kartu". U jednoho PC se skříní co mám v podpisu a bočním větrákem co tlačí vzduch do skříně přes GK, jsem zaregistroval občasné seky her a třeba Furmarku (tam po pár minutách) a jak se nakonec ukázalo, tak problém byl právě s prouděním vzduchu bočnice, GK, deska, RAM ... a právě RAM dle všeho prostě nevydržela "tempo a teplo". RAM opět stejné, jako mám v podpisu).
U sebe mám ten boční větrák pryč (nevešel se s chladičem CPU) a vzduch ženu ven i přes HDD, ne do skříně. Prostě teplý hend pryč a studený přes bočnice do. PC drží a drželo co ho mám.
Pokud GTX 4XX topí co topí a nad kartou je vyzařování tepla větší než u zmíněné 5870, může to v mnoha skříních vést k problémům co popisuju. Osobně bych řekl, že právě současná generace Fermi bude extrémně náročná ani ne tak na zdroj, ale na kvalitní proudění vzduchu v case. A právě u skříní s bočním větrákem tuším, že to bude dost prekérka.
U sebe mám ten boční větrák pryč (nevešel se s chladičem CPU) a vzduch ženu ven i přes HDD, ne do skříně. Prostě teplý hend pryč a studený přes bočnice do. PC drží a drželo co ho mám.
Pokud GTX 4XX topí co topí a nad kartou je vyzařování tepla větší než u zmíněné 5870, může to v mnoha skříních vést k problémům co popisuju. Osobně bych řekl, že právě současná generace Fermi bude extrémně náročná ani ne tak na zdroj, ale na kvalitní proudění vzduchu v case. A právě u skříní s bočním větrákem tuším, že to bude dost prekérka.
- hnizdo
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Podle toho co jsem videl na webu na infrashotech, tak 480ka topi plosnakem nahoru pekelne. 470ka vypadala kupodivu mnohem lepe. Rikal to i Stanek, 480ka kolem sebe proste chce aspon minimalni airflow. Ja bych rek vic nez minimalni, zejmena pro OC.
- alisan
- Začátečník

-
Ty snímky jsem také viděl a tuším, že právě 480 to "umí pěkně rozpálit" ... jsem fakt zvědav, co to udělá v létě s přehříváním dalších komponent. A ono je airflow a air flow ... viz ten můj problém s přehřátím RAM modulů. Pořád přemýšlím, proč nikdo u takto výkoných a potažmo hřejících karet neřeší právě odvod tepla z horní části GK.
- Blue Storm
- Odborník PCT

2alisan: protože ono to ani nijak moc řešit nejde...i když tam flákneš pasiv, tak pořád ti teplo z něho půjde nad kartu...k tomu je potřeba průtok vzduchu, aby se ochlazovala i vrchní část...další možnost je, spojit třeba nějaký plech nebo pasiv, co bude na horní, resp spodní, straně PCB, pomocí heat-pipes nebo nějaké jiné technologie, s hlavním pasivem
PC: AMD Ryzen 7 9700X | Asus Prime B650-Plus WiFi | GTX 980 Ti | Kingston Fury 64 GB 5600MHz | Samsung 990 Evo Plus 1 TB | ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 1 TB | Samsung 870 Evo 2 TB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
NTB: Apple MacBook Air M1 | Phone: Apple iPhone 15 Pro
NTB: Apple MacBook Air M1 | Phone: Apple iPhone 15 Pro
- alisan
- Začátečník

-
Tak jasně že to pasiv neřeší. Ale proč místo těch turbín co tam dávají místo větráků neosadí klasický, nízkorpofilový (do 8800GTS jsem dal místo původního větrák ze Zalmana 9500 - CPU chladič, což je tuším větrák tak 70mm a docela "tlustej") a nevyužijí ty díry v PCB a nepustí část vzduchu pod zadní kryt a ven ho nevypustí u konektorů, byť by to bylo opět do skříně. Jen tentokrát u zadního ventilátoru, ned pod RAM a podobně.
Když jsem tenkrát prohodil ty větráky, bylo to tišší a i přes skutečnost, že lopatky skoro drhly o PCB, byla karta rázem o cca. 10C a víc chladnější. Tedy i ta samotná změna za klasický větrák by moha být zajímavá.
Jinak, slušně funguje i to, když se z takové karty původní větrák vyhodí a klasický o vhodném rozměru (díra v krytu karty) se třeba jen montážní páaskou (v rozích chladiče) přilepí na vnější stranu krytu. Kdo to zkusil, ví jak jde teplota dolů a od karty se line mnohem menší hluk.
Když jsem tenkrát prohodil ty větráky, bylo to tišší a i přes skutečnost, že lopatky skoro drhly o PCB, byla karta rázem o cca. 10C a víc chladnější. Tedy i ta samotná změna za klasický větrák by moha být zajímavá.
Jinak, slušně funguje i to, když se z takové karty původní větrák vyhodí a klasický o vhodném rozměru (díra v krytu karty) se třeba jen montážní páaskou (v rozích chladiče) přilepí na vnější stranu krytu. Kdo to zkusil, ví jak jde teplota dolů a od karty se line mnohem menší hluk.
- Scarecrow
- Nováček

-
Možná to tu už je, nevím.
http://video.golem.de/pc-hardware/3010/ ... -5870.html
Scarecrow
- Youki
- Začátečník

Ach boze ake ubohe.To si myslia ze ludia su hluchy a ze nepocuju ze ten zvuk z ATI je neaky divny?Znie ozaj velmi vierohodne po uprave.Scarecrow píše:Možná to tu už je, nevím.
CPU: Core i7-3930K @ 4400Mhz / 1.30V, MB: Gigabyte GA-X79-UD5, RAM: G.Skill RipjawsZ 4x2048MB DDR3 2133 9-11-10-28,VGA: 2 x Gigabyte 580 GTX SLI @ 855/1710/4200, HDD: Corsair SSD Force Series 240GB,2x WD Caviar Black 1TB SATA3,PSU: Enermax Revolution ERV950EWT,Audio: Creative Sound Blaster X-Fi Titanium Fatal1ty Champion Series,Keyboard: Logitech G19,Mouse: G9x + Razer Destructor,LCD: 30"HP ZR30w,Case: CM HAF X,OS: Microsoft Windows 7 Ultimate 64-bit
- ICEBRETON
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Zvukovy projev vetraku u ati je imho normani, nic zvlastniho tam neslysim.
NTB: ProBook 4740s
- HEAD
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Neni normalni, protoze zvuk u 5850/5870 je uplne jinej
.
Doporucuju se podivat sem http://www.youtube.com/watch?v=RcJ-ZvsC ... r_embedded
Od 3:52 test hlucnosti vetraku.Od 50% je 5850/70 stihacka jako svine.Ja mam vetrak na 48% pri oc....
Doporucuju se podivat sem http://www.youtube.com/watch?v=RcJ-ZvsC ... r_embedded
Od 3:52 test hlucnosti vetraku.Od 50% je 5850/70 stihacka jako svine.Ja mam vetrak na 48% pri oc....
- no-X
- Středně pokročilý

Youki: Ano, všechny weby samozřejmě falšují výsledky měření hlučnosti a teplot. GTX480 je při spotřebě o 100-150W nad HD5870 ve skutečnosti několikanásobně tišší až neslyšná 
Nejlepší moderátor ve výslužbě