Mám dotaz ohledně RAIDu. Nikdy jsem to zatím nepotřeboval a tak jsem to neřešil. Teď hodlám postavit HTPC, kde budou dva 1TB disky v RAID 1 (zrcadlení) a jeden disk na systém, nainstalovné aplikace,...
Nejspíše na to použiju desku IONITX-A-E od Zotacu (http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... M27H000QBZ). Ta má 3 SATA porty a jeden eSATA. Chtěl bych se tedy zeptat, jestli když zapojím 3 disky do tří sata portů, jestli pouze 2 z nich, můžu zařadit do raidu (předpokládám že se to nastaví v BIOSu?)
Popřípadě druhá možnost je jiná deska s RAID řadičem do PCI-E 1x, který má 2x SATA, tedy pro ty 2x1TB disky, zde to funguje stejně? (abych připojil pouze 2 disky na řadič v PCI-E a jeden disk a mechanikou na desku)
A s eSATA souvisí ještě jedna otázka: Deska má pouze 3 sata konektory, a já chci použít 3 disky a mechaniku. Lze tedy mechaniku (Blu-Ray) připojit na eSATA a napájení mít z interního zdroje?
Díky za odpovědi.
3 SATA konektory - 2 disky v RAID a 3. disk obyčejně
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- Koky
- Redaktor PCT

- Kontaktovat uživatele:
3 SATA konektory - 2 disky v RAID a 3. disk obyčejně
MB: Asus Strix X99 Gaming | CPU: Intel Xeon E5-1660 v3 QS @ 4 GHz | GPU: Gainward RTX 3060 Ti Ghost
RAM: Crucial Ballistix Sport LT 4× 8 GB DDR4 3200 MHz | SSD: Crucial M550, 128 GB | HDD1: WD Black, 500 GB | HDD2: WD Blue, 1 TB | HDD3: WD Red, 2 TB | HDD4: Toshiba X300, 5 TB
PSU: Tagan BZ 900 W | CASE: Corsair Obsidian 750D Airflow Edition | COOLING: NH D15
RAM: Crucial Ballistix Sport LT 4× 8 GB DDR4 3200 MHz | SSD: Crucial M550, 128 GB | HDD1: WD Black, 500 GB | HDD2: WD Blue, 1 TB | HDD3: WD Red, 2 TB | HDD4: Toshiba X300, 5 TB
PSU: Tagan BZ 900 W | CASE: Corsair Obsidian 750D Airflow Edition | COOLING: NH D15
- zombux
- Odborník PCT

Re: 3 SATA konektory - 2 disky v RAID a 3. disk obyčejně
pokud je na té desce jen jeden řadič (jako že asi jo), stejně do RAID režimu musíš přepnout všechny nebo žádný, a v RAID biosu vybereš které disky budou v poli a které ne. ten non-RAID disk na řadiči v RAID režimu se bude chovat v podstatě jako AHCI.
do eSATA připojit lze (existuje kabel eSATA-SATA), připojení napájení z interního zdroje není problém, prostě se vytáhne kabel. eSATA je SATA, jen to má jiný konektor.
do eSATA připojit lze (existuje kabel eSATA-SATA), připojení napájení z interního zdroje není problém, prostě se vytáhne kabel. eSATA je SATA, jen to má jiný konektor.
ignorelist: kremrole a dezoláti
- Koky
- Redaktor PCT

- Kontaktovat uživatele:
OK. To jsem chtěl vědět.
eSATA je prostě SATA konektor s USB (které složí jako napájení) vyvedený na zadním panelu, to vím, jenom jsem nevěděl jeho samostatnou funkčnost.
Díky moc.
//EDIT: Když už jsme u toho, jak je to s nastavením RAID 1 (mirroring). Jde o to, že mám jeden disk na kterém už data jsou, a druhý (který ještě nemám, předpokládám že by měl být - nebo musí - stejný), který bude prázdný. Musím tedy ten naplněný naklonovat na ten prázdný a až pak je připojit a nastavit do RAID 1 ? Nebo bude jeden prázdný, jeden plný a on si to pak sám naklonuje?
Díky
eSATA je prostě SATA konektor s USB (které složí jako napájení) vyvedený na zadním panelu, to vím, jenom jsem nevěděl jeho samostatnou funkčnost.
Díky moc.
//EDIT: Když už jsme u toho, jak je to s nastavením RAID 1 (mirroring). Jde o to, že mám jeden disk na kterém už data jsou, a druhý (který ještě nemám, předpokládám že by měl být - nebo musí - stejný), který bude prázdný. Musím tedy ten naplněný naklonovat na ten prázdný a až pak je připojit a nastavit do RAID 1 ? Nebo bude jeden prázdný, jeden plný a on si to pak sám naklonuje?
Díky
MB: Asus Strix X99 Gaming | CPU: Intel Xeon E5-1660 v3 QS @ 4 GHz | GPU: Gainward RTX 3060 Ti Ghost
- zombux
- Odborník PCT

eSATA není SATA konektor s USB, je to jen jiný konektor SATA než jsou ty na desce, s USB nemá nic společného a vlastní napájení taky nemá. je to úplně normální SATA, jen má odlišnou konstrukci s ohledem na větší výdrž při častém zapojování/odpojování.
ignorelist: kremrole a dezoláti
- Koky
- Redaktor PCT

- Kontaktovat uživatele:
Ok, pletu si to tedy nejspíš s notebookovými eSATA alias MSI, které to musí kombinovat s USB, protože tam známý kdysi narval flash disk (fungoval normálně, přišel na to až když ho odpojoval).
Ted jsem četl něco o nastavování těch RADIDů a jsou 2 možnosti: bud to nastavit přímo řadiči jižního můstku, nebo softwarově ve Windows (budou použity 7). Který bys mi doporučil? Jde to udělat nějak abych neztratil data?
Ted jsem četl něco o nastavování těch RADIDů a jsou 2 možnosti: bud to nastavit přímo řadiči jižního můstku, nebo softwarově ve Windows (budou použity 7). Který bys mi doporučil? Jde to udělat nějak abych neztratil data?