GF 8800GTX - vysoká teplota a restart PC

Grafické karty s libovolným GPU firmy nVidia (např. Riva, GeForce).

Moderátoři: Walker1134, Wilik

prochikan
Nováček
Nováček

GF 8800GTX - vysoká teplota a restart PC

Příspěvek od prochikan »

Dobrý den,
mám grafickou kartu nVidia GeForce 8800GTX a pokud hraji cca 15min nějakou náročnější hru např.CoD4, počítač se vypne. Předpokládám, že je to způsobeno teplotou.
Teplota v klidu 77C
Teplota v zátěži až 100C (málokdy se dostanu takhle vysoko, protože se to restaruje)
Teplotu jsme měřil v Everestu.
Tu vysokou teplotu možná způsobuje odhlučnění PC, jinak skříň mám tuhle http://www.mironet.cz/DetailPageCFG.asp ... še názory.
mina
Červená karta
Červená karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mina »

Ten chladic na GTX ti za jinej nikdo nevymeni, je to opravdu dostatecny chlazeni. U tebe je problem, ze ti nevetra skrin, proto mas takovy teploty. Na to se bohuzel reklamace nevztahuje.
Windows 2008 "Workstation" >>> Vista Ultimate ;)
prochikan
Nováček
Nováček

Příspěvek od prochikan »

A nedá se to někde alespoň nastavit aby se to nevypinalo?
fmx rider
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od fmx rider »

a chceš aby ti grafika umřela?
prochikan
Nováček
Nováček

Příspěvek od prochikan »

:-D ne o to mě rozhodně nejde. Asi oddělám to odhlučnění bude to tím je to totiž silný jak 4slepený koberce a je to ze všech stran, takže tam nemůže vzduch.
tx3rf
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od tx3rf »

prochikan píše::-D ne o to mě rozhodně nejde. Asi oddělám to odhlučnění bude to tím je to totiž silný jak 4slepený koberce a je to ze všech stran, takže tam nemůže vzduch.
spis se ti tam ta grafika dusi, protoze mas spatnou skrin a vzuch k ni de, tak s krin neni nijak extra uzavrena, ale jde ho tam malo, mas ve skrini vepredu nejakej vetrak? Vzadu na odsavani teplyho ze skrine? Nebo tam mas jenom zdroj?
prochikan
Nováček
Nováček

Příspěvek od prochikan »

Vepředu žádnej nemám, ale vzadu mám uprostřed jeden velikej + zdroj + větrák od grafiky. Asi bych tam dopředu měl nějakej dát, že? :roll: Stejně se mi už tou teplotou odloupla záruční pečeť :D
mina
Červená karta
Červená karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mina »

prochikan píše:Vepředu žádnej nemám, ale vzadu mám uprostřed jeden velikej + zdroj + větrák od grafiky. Asi bych tam dopředu měl nějakej dát, že? :roll: Stejně se mi už tou teplotou odloupla záruční pečeť :D
Na PCT je hafo clanku o chlazeni, je tady na to i samotna sekce. Dej nakej vetrak dopredu at to taky krmi. Tazky zjisti, zda ty vetraky vubec foukaj. A dobry je navyknout si v byte nemit trenyrkovy teploty, ale mikinovy :twisted:
Windows 2008 "Workstation" >>> Vista Ultimate ;)
prochikan
Nováček
Nováček

Příspěvek od prochikan »

O.K. koupím nějaký ty větráky a dám je tam. Našel jsem nějaký pěkný články na netu tak jsem zase něco moudřejší. Děkuji všem za ochotu!
Jimmy55
Nováček
Nováček

Re: GF 8800GTX - vysoká teplota a restart PC

Příspěvek od Jimmy55 »

Čus, taky mám takový problém a když hraju třeba Just Cause 2 tak mi to zhruba po 15 minutách vypne :( Větráky tam nemám ale odhlučněné taky ne... skříň mám BiG tower takže si myslím že s tím by neměl být problém a kartu 8800GTX fakt měnit zatím nechci :-D Zkusím tam dát ty větráky a kdyžtak se tu ještě ozvu jestli to pomohlo...
MSI P7N SLI, INTEL CORE 2 DUO E8500 -3,16GHz, 4GB RAM DDR2 800MHz, NVIDIA 8800GTX (AC ACCELERO EXTREME 8800)2x 500GB HDD
alisan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od alisan »

Ahoj lidičky. Problém může být i jinde. Pokud by šlo o teplotu pouze GK, začne to nejspíš artefakty v obraze. Pokud je problém třeba přehřívání pasivů desky, nebo RAM modulů, od stoupajícího tepla nad PCG GK, sekne se hra, ale PC jako takové by úplně zamrznout nemuselo.

U GTX jde vymontovat (snadno) ten větrák co je tam od výroby a místo něj lze instalovat například http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... N0BU1XCJV0, ale vejde se tam i větrák 70mm s klasickou "tloušťkou". Nízkoprofilový ale má své výhody, minimálně bude výš nad PCB po instalaci.

Nový větrák vyjměte z rámečku (pomůžou štípačky a odstřižení "nosníků"). Sežeňte si kus cca. 5 - 7mm tlusté gumy a montážní samolepící pásku. Z gumy vystřihněte kolečko o průměru motorku větráku. Pomocí montážní pásky ji nalepte na lůžko motoru původního větráku (na patici v PCG karty) a na tu gumu pak větrák vystřižený z rámečku. Vraťte kryt a uvidíte, co vám to udělá s teplotou GK a tichem v plné zátěži.

Pro méně šikovné, funguje i ponechání původního větráku na GK, jeho odpojení od napájení na PCB a jakákoli instalace běžného větráku vhodného průměru nad původní větrák, pouhým "přilepením" na kryt karty nad díru stávajícího větráku (kam jinam). Jen musíte zvolit větrák, co bude mít průměr větráku co nejbližší průměru vstupního otvoru v kartě. Větší větrák bude foukat do krytu a středem zas tolik vzduchu nežene, fungovalo by to mizerně.

U staršího pc jsem to dokonce řešil tak, že jsem si spáchal tunel od čelního větráku ke kartě a proud vzduchu poslal z cca. 80% do karty a 20% nad kartu (částečným přikrytím PCB karty). Ale to už chce modelářského ducha :)
alisan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od alisan »

Ještě mi došlo pár drobností. Já to páchal na 8800GTS, tak doufám, že je to stejný kryt i větrák. Na 99% ano. A druhá věc, pokud už to budete páchat, zakryjte si po vrácení krytu an GK ty výdechy co ústí do skříně. Je lepší vzduch hnát jen ven.

Samo že kartu vyluxovat, když bude obnažená ... prch je sviňa :wink:
Jimmy55
Nováček
Nováček

Příspěvek od Jimmy55 »

Hmm tak 2 větráky jsem tam dal a nic.. zas to vyplo :( Asi tu kartu hodím do opravny až budou peníze, jelikož teď jich moc nemám :( karta ukazuje ve winu teplotu kolem 65'C takže myslím že by se přehřívat neměla... možná je to ještě základní deskou ale to se mi moc nezdá... No uvidíme co vykoumám 8-)
MSI P7N SLI, INTEL CORE 2 DUO E8500 -3,16GHz, 4GB RAM DDR2 800MHz, NVIDIA 8800GTX (AC ACCELERO EXTREME 8800)2x 500GB HDD
Mirek E.
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mirek E. »

Zkus kartu zatížit programem Furmark. Ten kartu dokáže rozohnit tak, jako snad žádná hra. Pokud nepadne při Furmarku, tak to kartou není. :)
B650M-HDV | 7600X + Elite 360 | Trident Z5 32GB 6000/30 | 9070XT Swift | SN850 1TB + KC3000 2TB | Focus GX 650W | Prime AP201 | UltraGear 32" QHD 165Hz | Nari, Basilisk V3 35K, Gigantus V2 XXL
PS5 1TB | MP600 PRO LPX 2TB
Jimmy55
Nováček
Nováček

Příspěvek od Jimmy55 »

furmark mi ukázal 105'C max ale nevyplo mi to... ale to jsem jel ten test bez AA...
Stehla
Nováček
Nováček

Příspěvek od Stehla »

souhlasím s Alisanem, mám komp v místnosti bez oken, vedle mrazáku a stačilo nahradit referenční větrák (pro jistotu) dvěma (průměr 80mm). Plastový kryt jsem odstranil částečně, navrtal do něj díry a nacvakl ty 2 větráky. Teplotně se nedostanu přes 95°C (u GTA4). U graficky slabších věcí (Cod6) 80°C! Nic nepadá a hry jedou v pohodě. Case mám samozřejmě otevřený a při chladnějších nocích mi hezky ohřeje kopejtka ;-)
C2D E8400, GigaByte P43-ES3G, 2x2GB RAM Kingston, hd5850Toxic, Seagate 160+650GB HDD, 650W Seasonic
Jimmy55
Nováček
Nováček

Příspěvek od Jimmy55 »

Takže hoši už jsem to zprovoznil :-D Stačilo koupit chladič od AC na moji grafu 8800GTX a teplota mi nejde nad 70´C při hře Alien Swarm...dal jsem na vás a bočnici jsem taky zhodil dolů jelikož se mi tam hromadil prach a tak to nemusím při vysávání sundávat 8) Jinak ten chladič je super kdyby měl někdo zájem tak v ALFĚ ji maj za 600 Kč a jmenuje se Accelero Xtreme 8800
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-COM »

Čau,
mám GeForce 8800GTX, která nefungovala, tak jsem ji dnes upekl a ona od té doby funguje.
Po sundání chladiče jsem pak nanesl novou pastu a chladič nandal. Abych otestoval, jestli funguje skutečně spolehlivě, tak jsem pustil FurMark. Při teplotách kolem 110 stupňů ale karta začne throttlovat, takže se na pár sekund propadá výkon. Chladič jsem sundal a nandal s kontrolou pasty, ale stav je furt stejný.
V klidu má karta 60% otáček ventilátoru a nějakých 70 stupňů.
V zátěži má karta 100% otáček (2.900ot/min) a při 109-110 stupních začne throttlovat. (požád stabilní a bez artefaktů)
Při menší zátěži má karta cca 90-95% otáček a cca 85 stupňů, tedy v normě.

Máte někdo zkušenosti s tím, jestli 8800GTX ve furmarku má fakt takhle trpět?

Díky
Ryzen 7950X, RTX4090, 96GB RAM, 2TB NVMe SSD system, 2TB NVMe SSD data, 112TB RAID 6
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Ne, ale mam zkušenosti s tim že mi tohle jedna upečená 8800 GTS640 udělala. A to dokonce pár dní po zapečení, napřed to bylo ok. Ale měsíc ležela a pak najednou teploty jako blázen. Mam pocit jako by ňákej rezistor buďto změnil vlastnosti a do GPU šla větší voltáž, nebo se tou teplotou 200+ seškvaří ta pasta mezi HS a GPU a je tam pak blbej převod tepla. Tamtý karty jsem se už ale zbavil tak jsem neměl tu příležitost řešit co že přesně byl ten problém.
Godzzila
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Godzzila »

X-COM píše:Čau,
mám GeForce 8800GTX, která nefungovala, tak jsem ji dnes upekl a ona od té doby funguje.
Po sundání chladiče jsem pak nanesl novou pastu a chladič nandal. Abych otestoval, jestli funguje skutečně spolehlivě, tak jsem pustil FurMark. Při teplotách kolem 110 stupňů ale karta začne throttlovat, takže se na pár sekund propadá výkon. Chladič jsem sundal a nandal s kontrolou pasty, ale stav je furt stejný.
V klidu má karta 60% otáček ventilátoru a nějakých 70 stupňů.
V zátěži má karta 100% otáček (2.900ot/min) a při 109-110 stupních začne throttlovat. (požád stabilní a bez artefaktů)
Při menší zátěži má karta cca 90-95% otáček a cca 85 stupňů, tedy v normě.

Máte někdo zkušenosti s tím, jestli 8800GTX ve furmarku má fakt takhle trpět?

Díky
Vypada to že mas spis problem s kontaktem mezi IHS a jadrem GPU. Na takovyhle teploty se nikdy nemuzes dostat s kartou v poradku, čistym chladičem a dobře nanesenou pastou. (8800GTX tu mam taky)

//nevim proč sem to vytach ale tak snad aspon pomuze jestli ji jeste ma :D
Odpovědět

Zpět na „NVIDIA grafické karty“