PWM rozdvojka - připojení dvou fanů, 3pin a 4pin

Chlazení vzduchem, vodou, peltierem, tekutým dusíkem, pasivem a dalšími + odhlučnění PC.

Moderátor: morke

Pravidla fóra
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.

Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
Odpovědět
Honzák
Nováček
Nováček

PWM rozdvojka - připojení dvou fanů, 3pin a 4pin

Příspěvek od Honzák »

Zdravím,
mám na procesoru chladič s PWM fanem (4pin) a chtěl bych, aby na vytížení procesoru a zrychlení otáček fanu na jeho chladiči zareagoval i outtake fan vzadu ve skříni. Ten pokud je řízen deskou, reaguje na teplotu chipsetu a ne teplotu procesoru a jelikož mi procesor docela topí (Athlon II x4 @3,5Ghz), potřeboval bych horký vzduch dostat ze skříně. Napadlo mě pár možností řešení a chtěl jsem se zeptat na vaše zkušenosti. Ve zkratce mi jde o to, aby deska regulovala a řídila se podle fanu na chladiči cpu a podle toho se regulovat také zadní fan.

1. Zapojení dvou PWM (CPU a outtake) fanů na rozdvojku http://www.lan-shop.cz/primecooler-pc-mc3-74460 , pokud by byly stejné, tak tu nevidím problém, ale to u mě není možné. Takže bych pravděpodobně jeden z nich musel doregulovávat PWM regulátorem a nevím, jak by na rozdílné otáčky reagovala deska a podle čeho by se řídila, když by měla na jendom kabelu dva fany s různými otáčkami.

2. Zapojení PWM fanu na cpu a 3pin zadního fanu na stejnou rozdvojku, technicky v tom nevidím problém, ale bude 3pin v tomto případě také regulovaný? Bude se deska řídit podle otáček PWM fanu? V tomto případě také počítám s doregulováním rychlejšího (hlučnějšího) fanu vlastním regulátorem na stejnou hranici hlučnosti.

3. V této chvíly mi otáčka outtake fanu reguluje Speedfan, ale při překročení nastavené hranice jde na maximální nastavené otáčky a jinak jede na minimálních nastavených otáčkách, což mi oproti postupné regulaci u desky nevyhovuje a proto se chci tohoto řešení zbavit. Desku mám Asus m2n-e

V závěru chci říct, že tyto řešení nemohu vyzkoušet, protože ještě tyto komponenty nemám a při jejich nákupu se chci řídit právě zvoleným řešením.

Pokud jste se s tím někdo už setkal budu rád za každou radu. Díky.
Ten Tamten
Nováček
Nováček

Re: PWM rozdvojka - připojení dvou fanů, 3pin a 4pin

Příspěvek od Ten Tamten »

Hmm......, zajímalo by mě jestli opravdu funguje výše zmíněný procesor (Athlon II x4 @3,5Ghz) na základní desce ASUS M2N-e ??? :?
Michael24
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michael24 »

Bez problémů funguje :) Mohu potvrdit, je tu dost lidí s touhle kombinací
PC: CPU: Intel Core i5 2500K @4.4 GHz + Coolink Corator DS Gk: MSI Radeon R9 280X Gaming RAM: Kingston 8GB 1600MHz CL9 SSD: Crucial MX300 1TB MB: Asus P8P67 Pro OS: Windows 10 Home x64
Ten Tamten
Nováček
Nováček

Příspěvek od Ten Tamten »

Ooooo, děkuji moc za Info :-D
Honzák
Nováček
Nováček

Příspěvek od Honzák »

Funguje bez problemů, ovšem nefunguje AMD Cool'n'Quiet a deska ho nezná, takže se hlásí jako unknown :-)
Odpovědět

Zpět na „Chladiče a chlazení“