Výměna procesoru - co vše je potřeba?

Cokoli kolem procesorů - výběr, technologie, informace, problémy a rady.

Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee, PKBO

Odpovědět
Milhausl
Nováček
Nováček

Výměna procesoru - co vše je potřeba?

Příspěvek od Milhausl »

S počítači obecně mám nějaké zkušenosti, ale výměně a instalaci procesoru jsem se vždy úspěšně vyhýbal (ono to nějak nikdy nebylo moc potřeba). Nyní jsem se ale rozhodl trošku počítač oživit a do svého socketu 775 vyměnit starší procesor za novější. Dřív jsem tam měl dvojjádro, nyní bych tam dal rád 4 jádro. Nicméně mám z toho trochu obavy, abych něco neudělal špatně a nevyhodil zbytečně spoustu peněz :). Tak mě zajímá, co je potřeba pro nasazení procesoru.

Nový procesor by měl být dodáván v boxu i s chladičem, socket by měl sedět. Takže jeho výběr jako takový bych zvládl. Nevím ale, jestli je třeba na jeho nasazení a použití nějakých zvláštních postupů. Určitě by měl člověk asi postupovat opatrně, aby procesor nezničil. Taky nevím, je-li k tomu potřeba pasta a v případě že ano, jak se vlastně přesně používá. Také si nejsem jist vyjmutím toho starého procesoru, nerad bych jej poškodil (pro případ nouze).

Rád bych prostě znal od zdejších zkušenějších uživatelů nějaké rady, nebo vychytávky, nebo tak něco, abych na něco třeba nezapomněl, nebo neudělal špatně.

Předem dík za nějaké rady, snad jsem nezaložil ten topic zbytečně :). Nějaký jiný o pastách tu je již založený, tak se zdá, že asi pasta třeba není (podle toho, co tam píší), ale i tak, třeba je potřeba vědět před samotnou výměnou ještě něco dalšího.
Zivan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Výměna procesoru - co vše je potřeba?

Příspěvek od Zivan »

Podivej se do manualu sve zakladni desky, tam byva postup popsan i s obrazky :)

Pred koupi procesoru si ale over, ze ho tvoje deska podporuje. Nefunguje to tak, ze kdyz ma deska nejaky socket, tak do ni muzes narvat vsechny procesory se stejnym socketem.
HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
Milhausl
Nováček
Nováček

Příspěvek od Milhausl »

no v manuálu píší základní informace, podle toho určitě se budu snažit postupovat :).

Jak přesně zjistím, zdali deska podporuje jaký procesor? Ono ta deska bude určitě o něco málo starší, než procesor, ale pravděpodobně asi né o moc. Ale v manuálu o tom novém určitě nebude zmíňka. Mohl bych se zkusit kouknout na stránky výrobce, jestli tam něco nepíší, ale většinou v těchto informacích bývá dost chaos, protože starší produkty a informace o nich většinou moc neaktualizují. Existuje ještě nějaký jiný, jednoduchý postup, jak to zjistit (třeba nějaký software)? Oni ty procesory se sockemtem 775 jsou dle datumů vydání z roku +/- 2008. A ten počítač jsem děla zhruba 2007 (tj v té době ty procesory určitě neexistovali a to ta deska bude určitě ještě o něco starší). Já vždy myslel, že samotný socket je jakousi zárukou, že by měla základní deska jej zvládnout, protože pokud jej podporovat nebude, tak to už asi nebude podporovat žádný z těch, který se momentálně dají koupit.
Stano K.
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Stano K. »

Zavítaš na stránku výrobcu danej základnej dosky a tam v CPU Support Listu nájdeš zoznam podporovaných procesorov.
Milhausl
Nováček
Nováček

Příspěvek od Milhausl »

jo, to jsem udělal už, dokonce jsou informace v češtině :)
http://www.gigabyte.cz/products/mb/cpul ... s4_20.html

zdá se, že by to snad mělo podporovat ty procesory, o kterých jsem uvažoval. Jen budu muset aktualizovat bios :).

Za což dík, že jste mě na to dopředu upozornili :).

Ještě nějaké další informace, které bych měl vědět dřív, než na to začnu šahat? Protože třeba tu aktualizaci bios bych určitě neudělal, kdybych se na to nedíval :).
Stano K.
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Stano K. »

Treba si dávať pozor taktiež na rev. dosky.
Milhausl
Nováček
Nováček

Příspěvek od Milhausl »

ta by měla být správná, na to jsem se díval, když jsem to hledal. Ale zdá se, že ta deska má 4 různé rev a víceméně mají všechny stejnou podporu procesorů.

A při té výměně tedy nejsou žádné věci, na které je třeba dát spešl pozor. Dle manuálu k desce to všechno vypadá velice jednoduše :), šup šup 5 kroků a finíto, no, snad to tak bude i v praxi.
Michael24
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michael24 »

Pozor musíš dát, abys neohnul piny v socketu při manipulaci, ale když budeš dělat vše opatrně, tak se nic nestane :)
PC: CPU: Intel Core i5 2500K @4.4 GHz + Coolink Corator DS Gk: MSI Radeon R9 280X Gaming RAM: Kingston 8GB 1600MHz CL9 SSD: Crucial MX300 1TB MB: Asus P8P67 Pro OS: Windows 10 Home x64
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lokomotiva »

Abys neměl problém se sundaváním chladiče z procesoru, který někdy drží jako přilepený, sundavej ho, když je to ještě teplé.

Takže vypnout PC a ještě za tepla sundat chladič.
Odpovědět

Zpět na „Procesory“