Zpomalení kopírování - WD Green 1.5 TB
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- EnergyStar
- Začátečník

-
Zpomalení kopírování - WD Green 1.5 TB
Ahoj, měl bych dotaz.
Koupil jsem si tento disk (HDD WD CAVIAR WD15EARS GREEN
1.5TB SATA/300 5400 RPM, 64MB cache) a používám ho pod Win XP (SP3). Četl jsem, že je třeba ho projet programem od WD advanced format. Když jsem si ho stáhnul z oficiálních stránek (PAT-WD_AFD_Edition_x32_1.10571.40.msi) tak mi to v takovém DOS oknu napsalo, že už je disk optimalizován pro výkon, což mi přišlo divný (nepoužil jsem jumpery, je to pouze druhý, datový disk). Našel jsem ještě jinou verzi formátovače (AcronisAlignTool_s_e_314.exe), který poznal, že disk není OK a opravil mi to.
Nyní když kopíruju velké množství dat z jednoho disku na druhý (oba Sata), tak mi to jede kolem 50 mb/s, ale vždy po zkopírování cca 1gb dat rychlost v TC postupně klesne až pod 2 mb/s na pár sekund a pak se zase postupně obnoví na plnou rychlost.
Je toto chování normální nebo je někde chyba?
Díky
Koupil jsem si tento disk (HDD WD CAVIAR WD15EARS GREEN
1.5TB SATA/300 5400 RPM, 64MB cache) a používám ho pod Win XP (SP3). Četl jsem, že je třeba ho projet programem od WD advanced format. Když jsem si ho stáhnul z oficiálních stránek (PAT-WD_AFD_Edition_x32_1.10571.40.msi) tak mi to v takovém DOS oknu napsalo, že už je disk optimalizován pro výkon, což mi přišlo divný (nepoužil jsem jumpery, je to pouze druhý, datový disk). Našel jsem ještě jinou verzi formátovače (AcronisAlignTool_s_e_314.exe), který poznal, že disk není OK a opravil mi to.
Nyní když kopíruju velké množství dat z jednoho disku na druhý (oba Sata), tak mi to jede kolem 50 mb/s, ale vždy po zkopírování cca 1gb dat rychlost v TC postupně klesne až pod 2 mb/s na pár sekund a pak se zase postupně obnoví na plnou rychlost.
Je toto chování normální nebo je někde chyba?
Díky
- izerS18
- Středně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
Re: Zpomalení kopírování - WD Green 1.5 TB
Mám Samsunga EcoGreen F2, takže 5400ot atd.. disky prakticky stejné a kopírování mám pořád mezi 82-90MB/sec.
Takže někde chybu určitě mám. Stáhnout ut od WD a pohrát si s nastavením disku. Zkusit pak i formátování a když pořád nic, tak reklamace. 2MB čtou ty nej shit flashky
Takže někde chybu určitě mám. Stáhnout ut od WD a pohrát si s nastavením disku. Zkusit pak i formátování a když pořád nic, tak reklamace. 2MB čtou ty nej shit flashky
AsRock Z370 Taichi | 8700K @ 4,9GHz 1.28v @ Corsair 110i GT | Crucial Ballistix 2 x 16 GB 3200MHz CL 16 | Evga RTX 3080 Ti Ultra | Corsair MP510 1GB + 20TB Capacity | Seasonic Prime 1200 W Platinum | PHANTEKS Enthoo Elite
- EnergyStar
- Začátečník

-
Disk jsem formátoval pomalu přes 4 hodiny.
To kopírování jede 50-60, po defragmentaci zdrojového disku pak 80-90. Takže rychlost je dobrá. Ale jednou za čas nebo po určitém objemu dat to na pár sekund spadne pod 2 mb/s a zas to vystoupá zpět na plnou rychlost. A toto se děje pravidelně.
Myslím si, že by to nějak mohlo souviset s vyprazdňováním cache paměti disku...
To kopírování jede 50-60, po defragmentaci zdrojového disku pak 80-90. Takže rychlost je dobrá. Ale jednou za čas nebo po určitém objemu dat to na pár sekund spadne pod 2 mb/s a zas to vystoupá zpět na plnou rychlost. A toto se děje pravidelně.
Myslím si, že by to nějak mohlo souviset s vyprazdňováním cache paměti disku...
- izerS18
- Středně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
PO jaké době to padá?
Ta rychlost se samozřejmě na chviličku změní, ale ne na tak dlouho, aby sis toho všiml a nějakou dobu to jelo tak pomalu
Ta rychlost se samozřejmě na chviličku změní, ale ne na tak dlouho, aby sis toho všiml a nějakou dobu to jelo tak pomalu
AsRock Z370 Taichi | 8700K @ 4,9GHz 1.28v @ Corsair 110i GT | Crucial Ballistix 2 x 16 GB 3200MHz CL 16 | Evga RTX 3080 Ti Ultra | Corsair MP510 1GB + 20TB Capacity | Seasonic Prime 1200 W Platinum | PHANTEKS Enthoo Elite
- EnergyStar
- Začátečník

-
Testuji to tak, že nechám kopírovat jeden asi 8 gb soubor. Zkoušel jsem i víc (300 mb) souborů, ale chová se to stejně.
Rychlost klesne téměř pravidelně vždy po zkopírování 12-16 % dat (z toho 8 gb souboru) a tak po 10 sekundách už to zas jede plnou rychlostí a pak opět kolem 30. procenta to spadne pod 2 mb/s a zas vyleze atd.
Věřím, že fragmentací souboru to není. To by rychlost kopírování snad tolik hodně nespadla.
Rychlost klesne téměř pravidelně vždy po zkopírování 12-16 % dat (z toho 8 gb souboru) a tak po 10 sekundách už to zas jede plnou rychlostí a pak opět kolem 30. procenta to spadne pod 2 mb/s a zas vyleze atd.
Věřím, že fragmentací souboru to není. To by rychlost kopírování snad tolik hodně nespadla.
- izerS18
- Středně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
1) chybu disku = RMA
2) nemáš v popisu sestavu, takže třeba nemáš tak výkonný stroj a nestíhá dodávat data = nepravděpodobné
Píšeš, že disk opět formátovaný. Ještě jednou bych zkusil utilitu od WD, nastavit různé druhy výkonových profilů... pokud nezabere = RMA
Možná kdyby jsi zapisoval 1GB soubor, po něm šlo několik fotek, možná, možná by se to dalo pochopit, ale stejně chyba disku.
Co hláší S.M.A.T.?
2) nemáš v popisu sestavu, takže třeba nemáš tak výkonný stroj a nestíhá dodávat data = nepravděpodobné
Píšeš, že disk opět formátovaný. Ještě jednou bych zkusil utilitu od WD, nastavit různé druhy výkonových profilů... pokud nezabere = RMA
Možná kdyby jsi zapisoval 1GB soubor, po něm šlo několik fotek, možná, možná by se to dalo pochopit, ale stejně chyba disku.
Co hláší S.M.A.T.?
- EnergyStar
- Začátečník

-
Zkusím si pohrát s tou utilitou od WD a dám sem pak nějaké screeny.
Díky.
Díky.
- EnergyStar
- Začátečník

-
Tak jsem odstranil oddíl a pustil ten oficiální advanced format by paragon. Tentokrát už našel to, že to chce opravit a udělal to. Pak jsem to pod správcem počítače naformátoval.
Při kopírování z tohoto disku to jede stále vysokou konstantní rychlostí, ale při zápisu na něj to stále dělá ty prodlevy viz obrázek. http://img571.imageshack.us/i/rychlost.png/
SMART disku je tady: http://img689.imageshack.us/i/smartt.png/
Fakt už nevím co s tím
Při kopírování z tohoto disku to jede stále vysokou konstantní rychlostí, ale při zápisu na něj to stále dělá ty prodlevy viz obrázek. http://img571.imageshack.us/i/rychlost.png/
SMART disku je tady: http://img689.imageshack.us/i/smartt.png/
Fakt už nevím co s tím
- izerS18
- Středně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
S.M.A.R.T je ok.
Ale takové propady to mít nesmí. Já bych to dal reklamaci. Když jim to u nich půjde a dokážou to přenastavit, jedině dobře, ale takhle nesmí disk padat při kopírování velkého souboru
Ale takové propady to mít nesmí. Já bych to dal reklamaci. Když jim to u nich půjde a dokážou to přenastavit, jedině dobře, ale takhle nesmí disk padat při kopírování velkého souboru
- EnergyStar
- Začátečník

-
Ještě jedna věc mě napadla při čtení tohoto vlákna...
http://extrahardware.cnews.cz/forum/vie ... f=9&t=3990
Skoro to vypadá na to, že při kopírování dat na tento disk jednoduše dochází v průběhu procesu k zaparkování hlaviček disku. To by zřejmě vysvětlovalo ten pokles rychlosti na minimum na asi těch 10 sekund jak jsem psal a pak opětovné zrychlení.
Pokud by to tak bylo, pak je otázkou co s tím...
http://extrahardware.cnews.cz/forum/vie ... f=9&t=3990
Skoro to vypadá na to, že při kopírování dat na tento disk jednoduše dochází v průběhu procesu k zaparkování hlaviček disku. To by zřejmě vysvětlovalo ten pokles rychlosti na minimum na asi těch 10 sekund jak jsem psal a pak opětovné zrychlení.
Pokud by to tak bylo, pak je otázkou co s tím...
- izerS18
- Středně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
Píšou o utilitě, která to opraví, ale teda děs.
Ano, to by mohlo vysvětlovat tvůj problém, ale je to nelogické. Disk zapisuje/kopíruje data, takže jede, nestojí, aby hlavičky usly. Kor když u kopírování říkáš, že to je ok. Tak při zápisu by to mělo sakra ok.
Pokud ten problém nevyřeší daná utilita, šel bych reklamovat disk.
Ano, to by mohlo vysvětlovat tvůj problém, ale je to nelogické. Disk zapisuje/kopíruje data, takže jede, nestojí, aby hlavičky usly. Kor když u kopírování říkáš, že to je ok. Tak při zápisu by to mělo sakra ok.
Pokud ten problém nevyřeší daná utilita, šel bych reklamovat disk.
- EnergyStar
- Začátečník

-
Tak jsem vypnul parkování hlaviček pomocí toho programu, ale nepomohlo to. Je to stále stejné. Ale aspoň se mi nebude tak rychle zvyšovat Load cycle count. První disk v provozu je přes dva roky a má hodnotu necelých 1500 (parkování na něm bylo vypnuté) takže zřejmě pc pouštím v průměru 2x denně, tento má 250 po pár dnech.
Zkusil jsem ještě v TC snížit rychlost kopírování na polovinu a ani po 10 gb rychlost neklesla. Jako kdyby disk nestíhal zapisovat tak velkou rychlostí.
Ještě jedna věc. Všechny kopírovací "testy", u kterých padala rychlost, jsem dělal z disku WD 500 gb Sata připojený na Sata0. Tento nový disk je připojený na Sata1. Tedy oba jsou připojený "u sebe" na stejný "konektor" na desce. Zkoušel jsem kopírovat ze Seagate 160 gb připojeného přes IDE a bez jediného zádrhelu to zkopírovalo přes 10 gb rychlostí kolem 60 mb/s. Nemohl by to být tedy problém se zapojením disků?
Zkusil jsem ještě v TC snížit rychlost kopírování na polovinu a ani po 10 gb rychlost neklesla. Jako kdyby disk nestíhal zapisovat tak velkou rychlostí.
Ještě jedna věc. Všechny kopírovací "testy", u kterých padala rychlost, jsem dělal z disku WD 500 gb Sata připojený na Sata0. Tento nový disk je připojený na Sata1. Tedy oba jsou připojený "u sebe" na stejný "konektor" na desce. Zkoušel jsem kopírovat ze Seagate 160 gb připojeného přes IDE a bez jediného zádrhelu to zkopírovalo přes 10 gb rychlostí kolem 60 mb/s. Nemohl by to být tedy problém se zapojením disků?
- izerS18
- Středně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
Mám v PC 6 disků, vše zapojené vedle sebe a jede to ok. Kdyby to mělo dělat chyby, tak by to výrobce desek takto nepostavili.
Pokud ale když zapisuješ z jiného disku na ten WD a jede vše ok, tak je možné, že chyba může být na desce "někde".
Zkoušel jsi přehodit zapojení SATA disků?
Pokud ale když zapisuješ z jiného disku na ten WD a jede vše ok, tak je možné, že chyba může být na desce "někde".
Zkoušel jsi přehodit zapojení SATA disků?
- EnergyStar
- Začátečník

-
Vyzkoušel jsem všechny kombinace připojení obou Sata disků, ale nepomohlo to. Kopírování na ten nový stále blbne. Opačně to jede v pořádku, stejně jako kopírování z IDE.
Řekl bych, že ten disk je v pořádku. Jen je asi potřeba něco někde nastavit nebo ještě jinak propojit, jinak už nevím co s tím.
Řekl bych, že ten disk je v pořádku. Jen je asi potřeba něco někde nastavit nebo ještě jinak propojit, jinak už nevím co s tím.
- izerS18
- Středně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
Případně ještě zkuš dát nový BIOS na tvou desku. Třeba je na desce něco zapnuté jinak, než má být.
Taky by bylo dobré zkusit disk v jiném PC, jestli máš tu možnost
Taky by bylo dobré zkusit disk v jiném PC, jestli máš tu možnost
- EnergyStar
- Začátečník

-
Teď jsem zkusil znova ten zarovnávací program, protože jsem koukal, že během týdne vyšla nová verze 1.10571.41 (já to dělal s _1.10571.40) a trošku se to zlepšilo. Ty prodlevy už netrvají tak dlouho. Ale přesto mi to nepřijde ono.
- izerS18
- Středně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
Zkusi disk v jiném PC, by se uvidělo, zda není chyba u tebe a případně pak by byla jasná reklamace. Tohle disk prostě nesmí dělat.
- EnergyStar
- Začátečník

-
To zatím zkusit teď nemůžu.
Dost jsem si sliboval od updatu biosu, protože tam bylo napsané, že "ADD new version super I/O code" což by podle mě mělo pomoct těmhle velkým diskům.
Ale nepomohlo to...
Dost jsem si sliboval od updatu biosu, protože tam bylo napsané, že "ADD new version super I/O code" což by podle mě mělo pomoct těmhle velkým diskům.
Ale nepomohlo to...
- izerS18
- Středně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
Tak zůstává varianta otestovat disk jinde a pak RMA. Ale kdo ví, co tam řeknou... viz ten problém, co jsi našel na jiném foru
- EnergyStar
- Začátečník

-
Tak jsem to zkusil na jiném pc ve Vistách a tam to šlape dobře. Zdá se, že to bude asi těma XP.
Ještě mě zarazila jedna věc. Na tom systémovém WD 500gb mi HD Tune začal ve S.M.A.R.T.U. vypisovat nějaké nestabilní sektory (Current pending sector = 6). Když kouknu do SpeedFanu nebo Everestu tak tam to nic takového u toho disku nehází. Čemu mám věřit?
Ještě mě zarazila jedna věc. Na tom systémovém WD 500gb mi HD Tune začal ve S.M.A.R.T.U. vypisovat nějaké nestabilní sektory (Current pending sector = 6). Když kouknu do SpeedFanu nebo Everestu tak tam to nic takového u toho disku nehází. Čemu mám věřit?