Koupě nového SATA disku na starší desku: kompatibilita ok?

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
EasyShare
Začátečník
Začátečník

Koupě nového SATA disku na starší desku: kompatibilita ok?

Příspěvek od EasyShare »

Ahoj všem,
mám pár let staré desktop pc v konfiguraci viz podpis. Začal mi zlobit P-ATA disk. Furt chyba čtení disku a pc nechtělo nastartovat. Koupil jsem jeden SATA1 disk jako záložní. Ovšem musím vyměnit ten PATA stopro. Vada je možná na konektoru PATA zkl. desky. Takže SATA to vyřeší bez problému.
-Mám desku Asus P5GL-MX, pojede mi na ní SATA2 disk, když má deska v manuálu, že podporuje SATA1?

-Vadí, když SATA disk má v biosu nastaveno pata místo sata? Ochuzuji se hodně o rychlost? XPéčka sata drivery nemají, takže by instalačka sata neviděla, proto to nastavení pata před instalací.

-Co je to vlastně funkce NCQ?

Pčedem děkuji za pomoc
Zivan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Koupě nového SATA disku na starší desku: kompatibilita ok?

Příspěvek od Zivan »

SATA2 disk by mel fungovat a na intelu snad problem nebude, co vim, tak byly problemy na starsich cipsetech nForce, mozna i VIA. A dost disku ma stale jumpery na prepnuti na SATA1.

Pro XP bych klidne nechal kompatibilni rezim, ale da se najit postup, jak rucne doinstalovat SATA ovladac do XP a pak jde prepnout radic i do SATA modu. Realne zmenu nepoznas.

NCQ zjednodusene umi prochazet soucasne pozadavky na disk a poprehazet je tak, aby se celkove vse vyridilo rychleji. V testech to je nekdy lepsi a nekdy horsi.
HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
EasyShare
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od EasyShare »

Ok, tak tak to jsem rád :-). Škoda jen, že jsem v lednu tohle nevěděl, protože za cenu 80GBSATA1 disku se prodává 320-500GB SATA2 disk...No ale SATA1 80GB budu mít alespoň jako takovou záložnu multimédií atd...Akorát zas ta nemilá představa reinstallu všeho možného brrr. Nedá se nic dělat, na můj PATA 160GB není spoleh, teď prozměnu jde v celku ok, ale potřebuju něco spolehlivého. Jak jsem ale psal v prvním příspěvku, kdo ví, třeba je vada fakt na motherboard, prostě SATA to jistí :-). K tomu chystám ještě dokup 2x512MB DDR RAM (nečekaně starší model výrazně dražší než DDR2) a nějakou NVidii 1GB a bude na pár let vystaráno...
Zivan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zivan »

DDR kup pouzite, urcite ne nove za silenou cenu a reinstal OS kvuli zmene disku neni potreba.
HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
muliku
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od muliku »

Ja jenom potvrdim - z vlastni zkusenosti, sATA2 je zpetne kompatibilni se sATA1
Central Processing Unit: Phenom II x4 965 BE Cooler: Scythe Ninja 3 Mother Board: Gigabyte AMD 890G Random Acces Memory: 2x2 Gb DDR III 1600MHz Kingston Graphic Processing Unit: nVidia GeForce GTX660 2Gb Power Suply Unit: Seasonic M12II-620 - 620W Hard Disk Drives: OCZ Agility 3 120GB, Seagate 1TB, Samsung F3 1Tb
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“