ACER Aspire 5520 - samovolné vypínání

Doporučení, výběry, názory a řešení problémů s notebooky, UMPC, deskbooky, apod.

Moderátor: Don

Odpovědět
Damian_cz
Nováček
Nováček

ACER Aspire 5520 - samovolné vypínání

Příspěvek od Damian_cz »

Ahoj všem....

Mám problém s přítelkyniným ntb, jednoho dne se z ničeho nic vypnul...
Pak sice šel nahodit, ale:
1) musí být odpojený zdrojový kabel
2) v okamžiku, kdy má naběhnout operační systém, zase se vypne
3) když se vypne, jde spustit až po pár desítkách vteřin (opět se během bootování vypne)

Když se pokusím dostat do BIOSu, většinou se to po 2-3 pokusech povede, pak jede v pohodě, dokud je v BIOSu, jde normálně restartovat s uložením změn, i pokračovat bez uložení. Při startu OS se opět vypne.
Zkoušel jsem reinstal OS, nabootoval v pohodičce z DVD, instalace prošla ok, pak běžel cca hodinu jako by nic. Pak se znovu vypnul a všechno je při starém.

Zkoušel jsem i opravu OS místo instalace nového. Píše mi to že našel "critical startup error" a jestli chci provést opravu a restart. Samozřejmě že chci......jenže ono je to k ničemu. Po restartu je vše jako před ním. Opakování pokusu o opravu systému znamená opakování hlášení o chybě, restartu s opravou.....a zase stejný problém.

Nevíte někdo kde by mohl být problém? Já nejdřív tipoval na potíže se základní deskou, napadly mě i RAM nebo grafika, ale pak jsem zjistil, že pokud nespouštím přímo OS, všechno funguje. Takže jako HW chyba se mi to nezdá....
A systém jsem několikrát přeinstaloval....takže SW by měl být taky v pohodě. Snad že by BIOS? Ale ten taky chodí, při i po instalaci noťas jede v pohodě....

Fakt už netuším.....
Damian_cz
Nováček
Nováček

Re: ACER Aspire 5520 - samovolné vypínání

Příspěvek od Damian_cz »

Jo....zapomněl jsem na jednu důležitou drobnost - je tam WIN7 Ultimate (legální).

Není to původní systém, koupeno to bylo s WIN Vista Home.
tielka
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od tielka »

zkus vyčistit chladič cpu možná to pomuže.
Damian_cz
Nováček
Nováček

Příspěvek od Damian_cz »

To mě taky napadlo, navíc ACER topí ještě trochu víc než je obvyklé....
Ale kdyby docházelo k vypínání vkůli kritické teplotě CPU, neozvala by se akustická signalizace? Nevím jak NTB, ale pevná PC to dělají....
Navíc je tam stále spuštěný CoreTemp, pokud to jede, hlásí teplotu do 55 stupňů. To myslím u dvoujádra Athlon není žádná katastrofa...kdyby mi to ukázal můj PC s C2D, tak bych se plašil a řešil chlazení, ale v tomhle případě mi to nepřipadá nijak divné.
Havlos
Nováček
Nováček

Příspěvek od Havlos »

Chyba je očívidně ve Windows zkus to vše natvrdo zformatovát a nainstalovát jiné Windows :wink:
tielka
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od tielka »

tak sem si změřil teplotu na svém a měl sem 68 C tak sem ho vyčistil okamžitě šel na 48 C a drží.
Damian_cz
Nováček
Nováček

Příspěvek od Damian_cz »

Havlos píše:Chyba je očívidně ve Windows zkus to vše natvrdo zformatovát a nainstalovát jiné Windows :wink:
Stalo se, je to v tom prvním popisu chyby i psané. Nicméně jsem zkoušel pouze přeinstalovat ty WIN 7, asi tam testnu dát XP co to udělá...dík za inspiraci ;-)
tielka
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od tielka »

á špatně sem čet bych ti to řek hned :D
Damian_cz
Nováček
Nováček

Příspěvek od Damian_cz »

up
lerlitz
Nováček
Nováček

Příspěvek od lerlitz »

ahojte,
mam rovnaky notaz a mne zase pokial ho zapnem funguje normalne... aj den v kuse... bezproblemov... problem je ked ho dam uspat, alebo ho vypnem... potom nejde zapnut s5... stlacim to tlacidlo v strede a pc sa nezapne, ani nezacne bootovat... proste blikne signalizacia disku, alebo ram a to tlacidlo zacne blikat na zlto, pravidelne... este dodam, ze takto sa neda zapnut notas asi 10 hodin, proste vecer ked ho vypnem, uz ho nezapnem az rano... neviete co to môze signalizovat?...
Odpovědět

Zpět na „Notebooky a netbooky“