Dynamika hudebních nahrávek

Zvukové karty, reproduktory, mikrofony, zesilovače a další.

Moderátor: CageJ

NobodyLovesMe
Začátečník
Začátečník

Dynamika hudebních nahrávek

Příspěvek od NobodyLovesMe »

Nedávno jsem si říkal, jak je možné, že některé starší hudební nahrávky mi zní lépe než nahrávka pár let stará. A dneska jsem náhodou narazil na tento článek. Teď už chápu, kde je zakopaný pes.
http://www.audiodrom.cz/RoadToHell.html
Tak co, máte podobnou zkušenost? Nahrávka bez dynamiky je fakt nudná...
"Jen jedna šance mezi dvěma světy:Ohni se mnou pojď "
myom
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Dynamika hudebních nahrávek

Příspěvek od myom »

neeeeeee, tuhle diskuzi uz neeeeeee :mrgreen: . to zas bude stranek urazek, nadavek a flamu. :roll:
*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*
prave si ctete krasny, uzasny, inteligentni, gradiozni podpis a velice ho obdivujete! touzite po nem! chcete ho! uz bez nej nemuzete byt a radi byste ho videli i pod svymi prispevky! a co ja udelam? napisu: ol rajt ryzvd (c) myom :-P
NobodyLovesMe
Začátečník
Začátečník

Cože? :lol:
Ajťák
Černá karta
Černá karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ajťák »

Já ten pocit nemám. Například věci od SSSC mají naprosto stejnou dynamiku, jako starý RATM. Protože protože je tam Tom Morello a ten tu dynamiku prostě udělá :-D. A můj Denoník v kombinaci s kefy mi jí vecpe až do mozku :-D. Stejně tak pecky od coldplay, mají dynamiku jako prase. :D

EDIT: např. tady to je prostě dynamický z pricipu. Bez ohledu jak je to špatná nahrávka.
http://www.youtube.com/watch?v=fYfuNpGOOu0
http://www.youtube.com/watch?v=ngPOdPeY ... re=related
NobodyLovesMe
Začátečník
Začátečník

Ajťák píše:Já ten pocit nemám. Například věci od SSSC mají naprosto stejnou dynamiku, jako starý RATM. Protože protože je tam Tom Morello a ten tu dynamiku prostě udělá :-D. A můj Denoník v kombinaci s kefy mi jí vecpe až do mozku :-D. Stejně tak pecky od coldplay, mají dynamiku jako prase. :D
Samozřejmě, že i dneska se mohou dělat kvalitní nahrávky s vysokou dnamikou, ale neříkej mi, že jsi ještě neslyšel novou "suchou" nahrávku bez šťávy.
Ajťák píše: např. tady to je prostě dynamický z pricipu. Bez ohledu jak je to špatná nahrávka.
http://www.youtube.com/watch?v=fYfuNpGOOu0
http://www.youtube.com/watch?v=ngPOdPeY ... re=related
To je něco jiného, to je koncertní záznam. Kdyby ta nahrávka byla na CD, tak už to taková sláva nebude.
Ajťák
Černá karta
Černá karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ajťák »

Jako kus pravdy na tom bude. Ale v první řadě jde o interpreta, jestli on tomu tu dynamiku umí dát, jestli si sežene dobrýho zvukaře, jestli mu dokáže říct jak si to představuje.... atp. Já ani gramodesky moc neposlouchám, nejsem ani pro ani proti. Pro mě je v první řadě důležitá dynamika hudby. A až druhořadá dynamika nahrávky.
NobodyLovesMe
Začátečník
Začátečník

Ajťák píše:Pro mě je v první řadě důležitá dynamika hudby. A až druhořadá dynamika nahrávky.
Když nebude mít dynamiku nahrávka, pak ji ani hudba nebude mít.
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

No ja si myslim, ze flamu a nadavek netreba.. novy desky proste kompresi prochazej.. a to dost zasadni.. o radiich nebudu mluvit vubec.. to uz je jen shluk peaku a zahadnych frekvenci.. je to uplne stejny jako s velkymi filmovymi studii z US.. nejde o kvalitu.. jde ciste o to, chrlit jeden namet za druhym a ono podnikani zamerit hlavne na perfektne cilenou reklamu..
Odkud leze v muzice slusny zvuk..? jednoduche.. z "malych" studii, pokud to tak lze nazvat.. v CR je spousta lidi, kteri se za posledni roky vybavili vice nez slusne a mensi CZ kapelky zacinaji mit zvuk na slusne urovni.. casto lepsi zvuk, nez jeho obsah.. :)

S tim, co ale najdete "v bontonu" na pultech, tedy s temi vsemmi radio hity, si muzete akorat tak vytrit vite co.. pokud se nemylim, je v tom clanku nekde i zminka o poslouchani muziky hlavne v autech.. ta podle me naprosto vystihuje ono mrseni CDcek.. masa je zvykla na radio, ktere neni hudbou, ale pouze ruchem.. proc jim tedy servirovat nejakou kvalitu navic.. to, ze studio stalo statisice nehraje roli.. chvilemi mi pripada, jako by frajeri meli v pocitaci ulozeny sablony, se kterejma projizdej jedno CD za druhym..
Nehodlam tady mluvit o klasice.. o vyberovych nosicich.. obecne to shrnu tak, ze si staci koupit rockovou muziku.. na te jde onen pru*er slyset nejvice.. rovny pruh frekvenci.. nema to drive.. proste se jen z beden line jakysi hluk.. klasika posledniho desetileti...
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

přirozeně, někteří rockoví interpreti o tomhle vědí a řeší to
In a comment on the loudness war, Steven Wilson of Porcupine Tree mentioned how he considered placing a message on record sleeves of their Deadwing album that reads as follows: "Please note that this record may not be mastered as loudly as some of the other records in your collection. This is in order to retain the dynamic range and subtlety of the music. Please, use your volume knob." Subsequent releases Fear of a Blank Planet and Nil Recurring are mastered at even lower levels, preserving more of their original dynamic range.
ignorelist: kremrole a dezoláti
myom
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od myom »

v prve rade je to na studiu, ktere si interpret vybere, o nicem jinem. a co jsem v posledni dobe videl, tak hodne jich si vybira mala studia, ze kterych je zvuk perfektni. jak napsal maxtor, ze nektere skupiny maji lepsi nahravku jak album, tak treba morcata na uteku hraji neskutecne sracky, ale nahravky maji neuveritelne, tomu jsem proste neveril, cim to zaplatili.

dalsi problem je rozdil mezi meritelnou a slysitelnou dynamikou.

jenze i kdyz je dobra nahravka, tak pak zalezi samozrejme zase na koncovych stupnich - prehravac, zesik, repro...

jinak pokud chcete srovnavat dynamiku nahravek, tak si musite pustit nejake LP na poradnem prehravaci, pak vam teprve spadne celist.
prave si ctete krasny, uzasny, inteligentni, gradiozni podpis a velice ho obdivujete! touzite po nem! chcete ho! uz bez nej nemuzete byt a radi byste ho videli i pod svymi prispevky! a co ja udelam? napisu: ol rajt ryzvd (c) myom :-P
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

To je ona vyhoda maleho studia.. technika je dostupna vsem, naklady na record nejsou nejak vysoke.. tyhle mensi kapely sestrojej placku klido za 20-30k + naklady na kopie.. pritom zvuk muze bejt super..
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Jakou dynamiku může mít asi hudba z 2x10W bedniček aby hrály nahlas
?
Když vemu standart dnešního xindlu, tak ten se vejde do 6db. Pokud je dynamika 6db, výstup těch reproduktorů se pohybuje v rozmezí 2.5-10W - to je poslouchatelné. Kdybyste si ale chtěli pustit kvalitní nahrávku s dynamikou 30db, reproduktory by hrály v rozmezí 0.01W-10W - a tak by se mohlo stát, že byste ze čtvrtky nahrávky taky nemuseli mít vůbec nic, protože byste skoro nic neslyšeli - protože se stoupající dynamikou klesá střední hodnota poslechové hladiny "hluku".

Ony to ty studia opravdu nedělaj mírnyx týrnyx. Nízká dynamika se lépe přenáší vzduchem, a lze s tím přehrávat na slabejch sračkojdních zařízeních. Ti kluci to dělají pro vás - pro ty, co si kupují ty bedýnky za 1000kč.
Lenovo ideapad 16“, Ryzen 5800H (8C/16T) 16GB DDR4 @ 3200MHz, 1TB M.2 SSD
We are not here because we're free, we are here because we're not free...
Ajťák
Černá karta
Černá karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ajťák »

Já s tim prostě nemůžu souhlasit, právě proto, že se docela pohybuju mezi lidma co hrajou, a sám sem taky jednu desku udělal. Prostě dobrá hudba je dobrá bez ohledu na kvalitu, tak to vnímám já. samozřejmně že si ji užiju líp, když je dobře nahraná, ale neni to pro mě podmínkou!!!!.
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

No, to je jenom osobní názor. Mě zas hodně mrzí, když některé nahrávky neseženuý v potřebné kvalitě, hudbu si užiju, ale v hlavě ten červík je. "není to ono".
Lenovo ideapad 16“, Ryzen 5800H (8C/16T) 16GB DDR4 @ 3200MHz, 1TB M.2 SSD
We are not here because we're free, we are here because we're not free...
Ajťák
Černá karta
Černá karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ajťák »

samozřejmě taky záleží co to je za styl. Nějakej punk, metal, nebo HC, tam ta kvalita neni tak znát, ale u zpěvnejch věcí, nebo popu je to znát více. Popem myslim věci jako Oasis, Coldplay, Macdonald Amy, Sarah Blasko a podobně.

Nejvděčnější hudba je asi trance, co sem tak vypozoroval. To zní "dobře" na lecjaký sračce.

Samozřejmně červíček hlodá to je jasný, sám to znám. Sem dřív měl u počítače zesák pioneer +sloupový repro tesla (dobře hrající). Pak sem se přestěhoval do menšího pokoje, zkoušel sem všelijaký bedničky k počítači, ale když sem si chtěl hudbu užít, tak sem si jí chodil pouštět do toho druhýho pokoje. Nedávno sem si koupil Denona a regálovky kef. To věčný přecházení mě už sralo :-D

Jak jednou ochutná člověk zvuk dedikovanýho zesilovače, tek neni cesty zpět :D
Fox_25
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Fox_25 »

Ajťák A co takhle si poslechnout Škwor a album vyvolenej? To opravdu stojí za p... a zní jako 192kb/s MP3 joint stereo. Ano, to CD "řve" a v podstatě se hodí akorát do auta. Jsem rád že je na tom vážná hudba lépe.
Ajťák
Černá karta
Černá karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ajťák »

sis ten můj príspěvek asi špatně přečetl ne? Škwor já teda neřadim ani do popu ani do zpěvné muziky :-D
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

Ajťák píše:samozřejmě taky záleží co to je za styl. Nějakej punk, metal, nebo HC, tam ta kvalita neni tak znát, ale u zpěvnejch věcí, nebo popu je to znát více. Popem myslim věci jako Oasis, Coldplay, Macdonald Amy, Sarah Blasko a podobně.
???
To sis trochu popletl ne..? realita je presne opacna..
Fox_25
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Fox_25 »

Ajťák píše:sis ten můj príspěvek asi špatně přečetl ne? Škwor já teda neřadim ani do popu ani do zpěvné muziky :-D
A není jedno o jaký styl se jedná? Já chtěl trochu rozvést diskuzi protože neexistuje pouze pop a zpěvná muzika. Ono je takhle przněno skoro všechno.
Ajťák
Černá karta
Černá karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ajťák »

njn, ale já kvalitu zesilovače/repra poznám tedy nejlépe na zpěvu.
Odpovědět

Zpět na „Zvuk“