BIOS hlásí 4GB - CPUZ 6GB

Problematika SDRAM, DDR1/2/3 SDRAM, RDRAM, SO DIMM a další, včetně čteček pamětí.
Odpovědět
alisan
Začátečník
Začátečník

BIOS hlásí 4GB - CPUZ 6GB

Příspěvek od alisan »

Ahoj. Mám takový problém, kteý už řeším v sekci ZD / ASUS Extreme II ... jde o to, že jakákoli kombinace osazení modulů RAM (tedy jakákoli podporovaná dle specifikace desky) ukazuje v BIOSu (a třeba ve výpisu systémových informací) jen kapacitu sníženou o moduly osazené v prostředních dvou slotech. Ale CPUZ (byť je to spíš "databáze", než cokoli jiného) ukáže paměti vždy ve všech slotech a také další informace o nich, jako frekvnece a podobně.

Netuším, proč je rozdíl mezi CPUZ a ostatním. Podezřívám desku a snažím se problém řešit v příslušné sekci, ale stejně tak mne mate ten rozdíl ve shora uvedeném. Napadá vás, v čem je problém?

Ještě doplním, že je to jiný stroj, než mám v podpisu. ZD je ASUS RAMPAGE EXTREM II, CPU Ci7 930, RAM 3x2GB OCZ nebo Zeppellin (zkoušel jsem oboje) a OS WIN7. Komplet čistá instalace.

Díky předem za vaše nápady.
Wuuduu
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: BIOS hlásí 4GB - CPUZ 6GB

Příspěvek od Wuuduu »

je to jednym z nastavenim BIOSu. Trosku postuduj manual.
Lenovo ThinkPad EDGE E520, intel i3-2310M, 8GB RAM, intel HD graphics / Ati Radeon 6630M 1GB, HDD 500GB, Windows7 HP 64bit
intel pentiumMMX 200MHz, 64MB EDORAM, TsengLabs ET6000 2MB PCI, SoundBlaster AWE32 ASP 8MB ISA, HDD 4GB+850MB, DOS 6.22
ATARI 1024STFM, 1MB RAM, 3.5" FDD SingleSide, TOS
Apple iMac, i5 3,1GHz, 4GB RAM, Ati Radeon 6970M 1GB, 27" LED panel 2560x1440, Seagate 1TB HDD, Magic Mouse, Thunderbolt, audio-technica ATH-T44, Mac OSX 10.6.8
STEAM uubuuW ... EVE Online H00d

MACINTOSH – Most applications crash. If not, the operating system hangs.
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

Povol v BIOSu remaping pamětí.
alisan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od alisan »

Tak že by přeci jen BIOS? Kéž by. Vyzkouším zítra ráno a dám vědět. Ještě musím stáhnout návod v alespoň v AJ, mám jen čínský manuál a to fakt nepřeložím :(

Díky kluci :wink:
alisan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od alisan »

SHIT ... prosím tě, kde to tam je? AJ návod jsem zatím nesehnal a nikde v nastavení BIOSu jsem nic takového nenašel. Každopádně, instaloval jsem BIOS nový, tak bych předpokládal, že by načtení pamětí mohlo být provedeno automaticky. Nebo se pletu?
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

to nemá nic společného s načtením pamětí, ale s mapováním adresního prostoru v 32bit a 64bit režimu. je třeba najít funkci Memory Remap Feature (v různých biosech je to různě, na mém Asusu P5B DLX je to takhle), a pro 64bit zapnout.
ignorelist: kremrole a dezoláti
alisan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od alisan »

Díky, jdu na to ... otázka, to je vyloženě záležitost ASUS desek, nebo ne? NA GB deskách nebylo nikdy potřeba tohle řešit a že jsem do některých sestav ládoval 12GB RAM a podobně. Přiznám se, že tohle je má druhá ASUS deska a na té první jsem tento problém zřejmě minul kvůli osazení jen 2x2GB RAM.

Leč právě proto si pořád hraju se stavbou PC, člověk se nejvíc naučí když něco nejde jak má :wink:
alisan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od alisan »

Tak ještě doplním ... shora uvedenou funkci jsem nenašel a to ani v manuálu co jsem sosnul ze stránek ASUSu, ani v BIOSu ... ale předem říkám, že řešní tohoto problému je s ohledem na pracovní vytížení jinde jen okrajovou záležitostí, tak jsem mohl něco přehlédnout. Byť to nepředpokládám.

Každopdáně mohu a vyzkoušel jsem (dřív a teď ještě jednou pro kontrolu) osadit minimálně 2x2GB RAM a i tak to ukáže jen 2GB celkem (BOIS i WIN ... CPUZ se drží a ukazuje správně 4GB). Nebyla by tím eliminována případná disfunkce daná 32bit/64bit režimem? Ta deska totiž míň jak 2x modul neumí (jeden nelze osadit) a tedy pak by bez přepnutí na 64bit 100% připadal v úvahu jen korektní provoz 2x1GB RAM a to mi přijde už hodně přitažené za vlasy.

Zkusit to ale nemohu, tam "malé" moduyl tu nemám.
Wuuduu
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Wuuduu »

na GB doskach je nastaveni tiez dost, ak si ich zapnes.
Proste, staci si napr cez Google najst, co robi ktore nastavenie pre RAM.
Niekotory vyrobca si to obcas nazve inak.

Takto to vyzera na vacsine dosiek:
Obrázek

...sranda, na tvojej doske toto nastavenie uz nie je.
Lenovo ThinkPad EDGE E520, intel i3-2310M, 8GB RAM, intel HD graphics / Ati Radeon 6630M 1GB, HDD 500GB, Windows7 HP 64bit
intel pentiumMMX 200MHz, 64MB EDORAM, TsengLabs ET6000 2MB PCI, SoundBlaster AWE32 ASP 8MB ISA, HDD 4GB+850MB, DOS 6.22
ATARI 1024STFM, 1MB RAM, 3.5" FDD SingleSide, TOS
Apple iMac, i5 3,1GHz, 4GB RAM, Ati Radeon 6970M 1GB, 27" LED panel 2560x1440, Seagate 1TB HDD, Magic Mouse, Thunderbolt, audio-technica ATH-T44, Mac OSX 10.6.8
STEAM uubuuW ... EVE Online H00d

MACINTOSH – Most applications crash. If not, the operating system hangs.
alisan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od alisan »

V poseldních měsících jsem skládal PC na severové desce 1366 s 12GB RAM, několik PC na GB deskách (UD3 a UD4) 4GB až 6GB RAM, jedné levnější ASUS desce 4GB RAM (teď už z hlavy nevím které) a nakonec poslední na té co mne tak deptá. Fakt je, že všude jsem musel řešit ohledně RAM jediné a to je nastavení frekvence. Kapacitu, 32bit/64bit, časování ... nic z toho nebylo třeba hledat a nastavovat.

Jak už jsem psal, u téhle desky to nevidím (nebo to tam není) a tedy dle všeho je prostě deska KO.
už před dotazem tady, jsem na desce (v BIOSu) prošel co se dalo, vše zkontroloval, přenastavil ... nic. Pak jsem si stím vším pohrál, zkoušel různé kombinace a taky nic.

Navíc mi tam zaráží ještě jedna věc ... po naběhnutí se ohlásí chyba CPU FAN (dle všeho nemá deska zpětnou vazbu na otáčky) ... ale ne vždy a nutí mne to projít BIOS. V tom ale otáčky FAN vidět jsou, respektive někdy hned po otevření příslušné sekce BIOSu a někdy za pár sekund, až desítek.

Opět jsem zkoušel nastavit režim FAN po všech stránkách a nic nepomáhá.

Uvidím, jestli se ještě dnes nenajde někdo s radou, co by problém řešila a jinak zítra jede deska z domu.
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

alisan píše:Navíc mi tam zaráží ještě jedna věc ... po naběhnutí se ohlásí chyba CPU FAN (dle všeho nemá deska zpětnou vazbu na otáčky) ... ale ne vždy a nutí mne to projít BIOS. V tom ale otáčky FAN vidět jsou, respektive někdy hned po otevření příslušné sekce BIOSu a někdy za pár sekund, až desítek.
Tohle není chyba, ale vlastnost.
Pokud máš automatickou kontrolu větráků a větrák na CPU točí pod 600ot/min, tak se deska "ozve" => jde to zakázat (ignorovat) v BIOSu.
alisan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od alisan »

OK, tak to odpadl jeden problém ... nakonec stejně možná větrák "přesunu" na čelní LCD panel a nechám kontorlu otáček na něm (teplotní čidla má a funguje celkem korektně).

Škoda těch prostředních slotů, že je nedokážu "oživit".
alisan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od alisan »

A je to ... deska jde na reklamaci. Dle technika ASUSu není možné, aby deska na základní nastavení BIOSu nedetekovala RAM tak jak má. CPUZ není schopné (dle něj) řešit skutečnou funkcionalitu RAM ve slotu, pouze detekuje obsazení. Nu, zkusil jsem to.

Díky všem a prima den.
Odpovědět

Zpět na „Paměti“