CHCI STARŠÍ BIOS
Moderátor: Eddward
- lipos
- Nováček

-
CHCI STARŠÍ BIOS
Prosimvás lidi poraďte mi jak nahrat bios ale je tu problem, chci nahrát starší verzi,protože ta nová kterou sem nahrál mně snížila grafický výkon o 60% ,skusil jsem přeinstalovat systém a nic nepomohlo takže to musí být tím novým biosem.
sestava: ASUS crosshair III formula
AMD phenom II x4 955
nvidia gtx 260
ted mám bios 1602 a chci zpátky 1503 jenze při flashování mně to napíše že mám nejnovější a tím to skončí.
DÍKY ZA KAŽDOU RADU !
sestava: ASUS crosshair III formula
AMD phenom II x4 955
nvidia gtx 260
ted mám bios 1602 a chci zpátky 1503 jenze při flashování mně to napíše že mám nejnovější a tím to skončí.
DÍKY ZA KAŽDOU RADU !
- Beny.eM
- Nováček

-
Re: CHCI STARŠÍ BIOS
A co takhle samotné nastavení v BIOSu, to je tak, jak bylo před aktualizací, nebo je teď na default?
CPU: AMD Phenom II X4 965 Black Edition rev.C3, MB: ASUS M4A89GTD PRO/USB3, Zdroj: Fortron Black Power 550W, RAM: Kingston HyperX 4GB BlackEd. (kit 2x 2GB) 1600MHz, GK: Sapphire ATI Radeon HD 5770 Vapor-X 1GB DDR5, OS: Microsoft Windows 7 Home Premium CZ Retail (nainstalován 64b) + Windows XP Pro (dualboot)
- Mirek E.
- Začátečník

-
BIOS nemá na grafický výkon absolutně žádný vlilv.
A jinak nechápu, k čemu jsi flashoval BIOS, když to předtím fungovalo naprosto bez problémů...
A jinak nechápu, k čemu jsi flashoval BIOS, když to předtím fungovalo naprosto bez problémů...
B650M-HDV | 7600X + Elite 360 | Trident Z5 32GB 6000/30 | 9070XT Swift | SN850 1TB + KC3000 2TB | Focus GX 650W | Prime AP201 | UltraGear 32" QHD 165Hz | Nari, Basilisk V3 35K, Gigantus V2 XXL
PS5 1TB | MP600 PRO LPX 2TB
PS5 1TB | MP600 PRO LPX 2TB
- Michael24
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Tak to já dělám běžně, třeba kvůli lepším OC možnostem apod.
A flashuješ to přes BIOS pomocí EZ-Flash, nebo přes Windows (nedoporučuji) ? Případně můžeš zkusit Afudos, přes ten by to jít mělo. postup máš psaný v manuálu.
A flashuješ to přes BIOS pomocí EZ-Flash, nebo přes Windows (nedoporučuji) ? Případně můžeš zkusit Afudos, přes ten by to jít mělo. postup máš psaný v manuálu.
PC: CPU: Intel Core i5 2500K @4.4 GHz + Coolink Corator DS Gk: MSI Radeon R9 280X Gaming RAM: Kingston 8GB 1600MHz CL9 SSD: Crucial MX300 1TB MB: Asus P8P67 Pro OS: Windows 10 Home x64
- lipos
- Nováček

-
Beny.eM- nastavení mám na defalut,ale já to mněl tak vždy
Míra- bios sem flashoval proto že je v něm podpora 6tijader - dnes jsem skoušel výkon v 3d marku 06 těsně před flashováním nového biosu body-15700 ,po novém biosu 4800 takže jestli ne bios tak včem ?
Michael 24-přes oboje ale ten afudos sem nezkoušel nevim jak
Míra- bios sem flashoval proto že je v něm podpora 6tijader - dnes jsem skoušel výkon v 3d marku 06 těsně před flashováním nového biosu body-15700 ,po novém biosu 4800 takže jestli ne bios tak včem ?
Michael 24-přes oboje ale ten afudos sem nezkoušel nevim jak
- Michael24
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
No vždyť píšu, že to máš v návodu od desky.
Nazpaměť si to nepamatuji, ale vím, že z návodu se to dalo snadno pochopit, pomalu jen z obrázků 
PC: CPU: Intel Core i5 2500K @4.4 GHz + Coolink Corator DS Gk: MSI Radeon R9 280X Gaming RAM: Kingston 8GB 1600MHz CL9 SSD: Crucial MX300 1TB MB: Asus P8P67 Pro OS: Windows 10 Home x64
- Lokomotiva
- Začátečník

To spíš vypadá, že se ti přepnul PCI-E x16 slot do x4 nebo x1 módu.
Podívej se do CPU-Z na kartu Mainboard dole do rubriky Graphic Interface.
Máš tam Link Width x16, nebo něco jiného?
Podívej se do CPU-Z na kartu Mainboard dole do rubriky Graphic Interface.
Máš tam Link Width x16, nebo něco jiného?
- lipos
- Nováček

-
Lokomotiva-díval jsem se mám tam x16
- Lokomotiva
- Začátečník

Tak si zkontroluj na dalších kartách další nastavení - procesor, paměti.
I tam může být důvod snížení grafického výkonu.
I tam může být důvod snížení grafického výkonu.
- lipos
- Nováček

-
CPU -core speed je 800mhz nevim jestli to tak má být,protože oficialní frekvence cpu je 3200MHZ
- Lokomotiva
- Začátečník

No a při zatížení procesoru se to změní?
- Michael24
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Vypadá to na typický CnQ, ale jestli to tak zůstává i po zatížení, tak BIOS z nějakého důvodu chybně nastavuje násobič, tak bys ho musel ručně nastavit v BIOSu 
- Beny.eM
- Nováček

-
To byl nejspíš vtip dne, BIOS má zásadní vliv na celý PC a samozřejmě i na grafický výkon. I kdybych zůstal jen u přidělení RAM pro grafiku, tak už to má vliv. Navíc to může dělat nastavení frekvencí čehokoliv, nemusí to být přímo v grafice. Ale to jen tak na okraj pro rádobychytráky.Míra píše:BIOS nemá na grafický výkon absolutně žádný vlilv.
lipos: Doporučuji ti s novým BIOSem použít nejnovější TurboV EVO V1.02.23 a EPU-6 Engine V1.03.03 a ten nastavit na medium power saving po kalibraci.
http://www.station-drivers.com/page/asu ... ormula.htm
Taky jsou nové ovladače grafiky a southbridge 10.5
http://game.amd.com/us-en/drivers_catalyst.aspx
CPU: AMD Phenom II X4 965 Black Edition rev.C3, MB: ASUS M4A89GTD PRO/USB3, Zdroj: Fortron Black Power 550W, RAM: Kingston HyperX 4GB BlackEd. (kit 2x 2GB) 1600MHz, GK: Sapphire ATI Radeon HD 5770 Vapor-X 1GB DDR5, OS: Microsoft Windows 7 Home Premium CZ Retail (nainstalován 64b) + Windows XP Pro (dualboot)
- Michael24
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Přidělení paměti RAM pro grafiku je případ IGP, to tady opravdu nehrozí 
- lipos
- Nováček

-
takže sem to skusil přetaktovat v AI SUITE na oficialní frekvenci 3200mhz a nic furt to píše tech 800mhz , takže bios špatně nastavuje procesor a znovu se dostáváme k otázce jak nahrát starší bios
- Michael24
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
A co ten procesor něčím zatížit, když ti to tu radíme? A kdyby BIOS špatně nastavoval procesor, proč hned starší verzi?
Imho máš zapnuté CnQ, tudíž když je procesor nevytížený, aktivuje se spořící funkce, která sníží takt na 800MHz (násobič 4x) a když nečím CPU zatížíš, tak naskočí normální frekvence 3200MHz. A kdyby ne, tak bude stačit v BIOSu změnit násobič na 16X a máš zase frekvenci na tvrdo 3200MHz a nemusíš vůbec dělat downgrade
Imho máš zapnuté CnQ, tudíž když je procesor nevytížený, aktivuje se spořící funkce, která sníží takt na 800MHz (násobič 4x) a když nečím CPU zatížíš, tak naskočí normální frekvence 3200MHz. A kdyby ne, tak bude stačit v BIOSu změnit násobič na 16X a máš zase frekvenci na tvrdo 3200MHz a nemusíš vůbec dělat downgrade
- lipos
- Nováček

-
Takže v biosu nastaven násobyč na 16x ,ale cpuz pořad ukazuje 800mhz , a starší verzi proto protože novější než tahle neni.
- Lokomotiva
- Začátečník

Já myslím, že ten problém vznikl tak, že nový BIOS vrátil nastavení na default.
Ne že je špatný (i když může být - u PC je možné všechno).
Tak by to chtělo zjistit, jestli se ten násobič vrátí v zatížení na 16.
Zatiž procesor třeba s pomocí SuperPi 1.5XS - nebo jinak a sleduj přes CPU-Z, jestli se změní.
Pokud ne, zakaž v BIOSu CaQ a nastav násobič napevno na 16.
Ne že je špatný (i když může být - u PC je možné všechno).
Tak by to chtělo zjistit, jestli se ten násobič vrátí v zatížení na 16.
Zatiž procesor třeba s pomocí SuperPi 1.5XS - nebo jinak a sleduj přes CPU-Z, jestli se změní.
Pokud ne, zakaž v BIOSu CaQ a nastav násobič napevno na 16.
- lipos
- Nováček

-
V biosu zakazan CaQ nasobyč na pevno 16x a stale jedu na 800mhz zatížení s tím nic nedělá.
- Lokomotiva
- Začátečník

Tak asi opravdu nezbyde, než ten původní BIOS vrátit.
Udělej to v prostředí Windows s ASUSovou utilitou ASUS Update.
V ní si můžeš zatrhnout BIOS downgradeable a pak ti starší BIOS pustí.
Někdy i bez zatržení.
Udělej to v prostředí Windows s ASUSovou utilitou ASUS Update.
V ní si můžeš zatrhnout BIOS downgradeable a pak ti starší BIOS pustí.
Někdy i bez zatržení.