Porovnání kvality konstrukce 3 předních výrobců
Moderátor: Don
- Dirty
- Začátečník

Porovnání kvality konstrukce 3 předních výrobců
Zdravím, plánuji v dohledné době pořizovat nový notebook. Po HW stránce jsem rozhodnutý a vzhledem k tomu, že všichni 3 přední výrobci business notebooků mají konkurence schopné typy(když nepočítám aktuální rozdíl cen). Takže bych se rád zeptal, jak to zde přítomní vidí po stránce dílenského zpracování, kvality použitých materiálů, možností rozšíření a kvality chlazení.
Jedná se o tyto 3 notebooky.
HP EliteBook 8540w
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=75737
Lenovo ThinkPad W510
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=73014
Dell Precision M4500
http://www.dell.com/content/products/pr ... l=en&s=bsd
Který z těhto tří notebooků zvolit?
Začal bych sám tím, že u HP jako jediného jsem si nebyl jistý vnitřním slitinovým rámem, nicméně po chvilce hledání jsem našel termín "HP DuraCase", avšak nikde jsem nenašel foto, podle kterého by se dalo soudit, že rám je i v těle notebooku a né jen za displejem.
Jedná se o tyto 3 notebooky.
HP EliteBook 8540w
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=75737
Lenovo ThinkPad W510
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=73014
Dell Precision M4500
http://www.dell.com/content/products/pr ... l=en&s=bsd
Který z těhto tří notebooků zvolit?
Začal bych sám tím, že u HP jako jediného jsem si nebyl jistý vnitřním slitinovým rámem, nicméně po chvilce hledání jsem našel termín "HP DuraCase", avšak nikde jsem nenašel foto, podle kterého by se dalo soudit, že rám je i v těle notebooku a né jen za displejem.
So Say We All!
- Maranov
- Mírně pokročilý

Re: Porovnání kvality konstrukce 3 předních výrobců
Nemohu se vyjádřit k ostatním, ale RollCage u Thinkpadů je prostě maso. 

W510 by měl mít next-gen verzi s vlákny (alespoň za displayem).
Používám T61.
Konstrukce se sebou nese "nedoléhavost" některých plastů, kdy je v některých místech menší mezera mezi kovem a překrývajícím plastem, ale zdají se mi odolné. Panty kovové a pořád pevné (celkem hodně, když jednou rukou zatlačím na display, notebook se neohne a ale celý zvedne
).
Díky vstupu chlazení vzadu a výstupu vlevo je celkem hodně efektivní, mám žravou konfiguraci ale i tak se v klidu ventilátor vypíná. Heatpipes jsou provedené perfektně - při zátěži na čipech může být cca 50°, na chladiči je podle vyfukovaného vzduchu tak o 10-15° víc, takže převod tepla super. W510 by to měl mít řešené stejně.
Klávesnice, porty, mechanické části jsou udělané solidně, není co vytknout. Jestli rád používáš touchpad (já ne, trackpoint je lepší), asi to nebude to pravé, protože nebývá moc velký, kvůli tlačítkům TP.
Minidock je ok, funkční a pevný i když je lepší ho přidělat pevněji k podložce (kus oboustranné pásky
), protože není moc velký a přilnavý a s NB se dá pohnout.
Celkově jsou asi největším, i když spíše "na oko", problémem ty méně doléhající plasty u okrajů (plocha je ok, klávesnice se neprohýbá).

W510 by měl mít next-gen verzi s vlákny (alespoň za displayem).
Používám T61.
Konstrukce se sebou nese "nedoléhavost" některých plastů, kdy je v některých místech menší mezera mezi kovem a překrývajícím plastem, ale zdají se mi odolné. Panty kovové a pořád pevné (celkem hodně, když jednou rukou zatlačím na display, notebook se neohne a ale celý zvedne
Díky vstupu chlazení vzadu a výstupu vlevo je celkem hodně efektivní, mám žravou konfiguraci ale i tak se v klidu ventilátor vypíná. Heatpipes jsou provedené perfektně - při zátěži na čipech může být cca 50°, na chladiči je podle vyfukovaného vzduchu tak o 10-15° víc, takže převod tepla super. W510 by to měl mít řešené stejně.
Klávesnice, porty, mechanické části jsou udělané solidně, není co vytknout. Jestli rád používáš touchpad (já ne, trackpoint je lepší), asi to nebude to pravé, protože nebývá moc velký, kvůli tlačítkům TP.
Minidock je ok, funkční a pevný i když je lepší ho přidělat pevněji k podložce (kus oboustranné pásky
Celkově jsou asi největším, i když spíše "na oko", problémem ty méně doléhající plasty u okrajů (plocha je ok, klávesnice se neprohýbá).
DESKTOP: C2D E8200 (pasivně); ATI HD 3870 (AC S1, 120 fan@5V); 4GB RAM; OCZ Vertex2 SSD 64GB; 320+320+250GB JBOD (odhlučněno); 2x FSC P19-2 (2056x1024)
MOBILE: Lenovo Thinkpad T420 4177 CTR, Crucial M4 SSD 128GB, 6GB RAM; FSC P19-2; Logitech G400
POCKET: Nokia Hulmia 800; Hitachi 500GB@Scythe Kamazo 2 (eSATA); Creative EP-630
AUDIO: Sennheiser HD 555 (foam mod), NuForce Icon µDAC, FLAC, ReplayGain, f2k
"A Man's mortality is a compass that points his way in life."
MOBILE: Lenovo Thinkpad T420 4177 CTR, Crucial M4 SSD 128GB, 6GB RAM; FSC P19-2; Logitech G400
POCKET: Nokia Hulmia 800; Hitachi 500GB@Scythe Kamazo 2 (eSATA); Creative EP-630
AUDIO: Sennheiser HD 555 (foam mod), NuForce Icon µDAC, FLAC, ReplayGain, f2k
"A Man's mortality is a compass that points his way in life."
- Dirty
- Začátečník

Sám vlastním TP R400. U ThinkPadů mi docela vadí velmi chatrná konstrukce vysouvacího mechanizmu pro Ultra-Bay mechaniky, rozdíl výšek jednotlivých rámečků do ni a samozřejmě všemožné vůle plastů. Nicméně by mě zajímalo jestli je vhodnější kombinace plastů + kostra, nebo čistě kovová konstrukce.
So Say We All!
- Sheep-Master
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
no ta plastová konstrukce TP je z toho důvodu aby nepřenášela teplo z kovového rámu a v případě pádu nebo nějakého zatížení by to nemělo hned prasknout protože ten plast je pružnější a neni závislej na šasi.
co se týče Ultrabay mechanismu tak ten je u novejch modelů vylepšenej, ale mě ten starej navedí, kolikrát tu mechaniku nebo baterku vyndáváš?
určitým tahákem TP je trackpoint, troufám si tvrdit že je líp zvládnutej než u HP a Dellu.
co se týře roll cage tak T510 má jenom nějaký plastový a furt je na tom hodně dobře, W510 má mít nějaký nextgen ale spíš bych to bral jako takový bonus, přecejenom šlapat na to asi nebudeš.
podle mě neuděláš chybu ani jedním. všechny podporují dokování,mají spoustu doplňků a rozšíření záruky i na náhodně poškození, takže bybírej podle toho co víc potřebuješ, jestli lepší procesor, grafiku, displej nebo výdrž...
co se týče Ultrabay mechanismu tak ten je u novejch modelů vylepšenej, ale mě ten starej navedí, kolikrát tu mechaniku nebo baterku vyndáváš?
určitým tahákem TP je trackpoint, troufám si tvrdit že je líp zvládnutej než u HP a Dellu.
co se týře roll cage tak T510 má jenom nějaký plastový a furt je na tom hodně dobře, W510 má mít nějaký nextgen ale spíš bych to bral jako takový bonus, přecejenom šlapat na to asi nebudeš.
podle mě neuděláš chybu ani jedním. všechny podporují dokování,mají spoustu doplňků a rozšíření záruky i na náhodně poškození, takže bybírej podle toho co víc potřebuješ, jestli lepší procesor, grafiku, displej nebo výdrž...
C2D E6600@3,4GHz + AC Freezer, GIGABYTE P35 DS3, 2x2GB A-DATA 900Mhz, SAPPHIRE HD4850 750/2200 + Accelero S1, Samsung F3 1TB, SB Audigy 4, Corsair HX520, TT Swing, LG 24" 245WP-BN
Lenovo Thinkpad W500 + SSD Intel 320 120GB + 9 Cell Battery
- Dirty
- Začátečník

Tak UB mechaniku měním skoro každý den. Baterka/DVD/Disk. Nicméně ano, s tím argumentem o plastech souhlasím. Co se displejů týče, tak by měly mít všechny modely snad stejný displej. Jediný větší rozdíl budou baterky. HP používá teď nějaké nové LongLife s docela na podled šerednou kapacitou oproti Lenovu, či Dellu (68 proti 90 myslím).
So Say We All!
- Sheep-Master
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
s baterkama nevím jak to je, ale každý to testuje trošku jinak takže se výdrž může o půl hodiny lišit
C2D E6600@3,4GHz + AC Freezer, GIGABYTE P35 DS3, 2x2GB A-DATA 900Mhz, SAPPHIRE HD4850 750/2200 + Accelero S1, Samsung F3 1TB, SB Audigy 4, Corsair HX520, TT Swing, LG 24" 245WP-BN
- -- DiL --
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
chces-li objetivni testy, patrej po recenzich / testech na renomovanych serverech (treba www.notebookcheck.com ), subjektivni nazory uzivatelu (nas) totiz mohou byt zavadejici a nespravne. nicmene SUBJEKTIVNE ti reknu, ze HP a jeho elitni rada v soucasnosti nestaci na elitni rady Lenova i DELLu, pricemz je v pripade techto dvou znacek vicemene jedno, jestli sahnes po "W" nebo "Precision" - v obou pripadech se bude jednat o spicku.
POZOR! koupim pouzity rostlinny / fritovaci olej v jakemkoliv mnozstvi!
www.NTBOOK.cz - DIY opravy, pouzite notebooky, nahradni dily pro notebooky, informace o rework-u BGA (reflow, reball - prekulickovani)
DELL Precision M70 s WUXGA (1920 x 1200) a nVidia Quadro FX Go1400
BGA rework stanice ACHI-IR-PRO-SC
www.NTBOOK.cz - DIY opravy, pouzite notebooky, nahradni dily pro notebooky, informace o rework-u BGA (reflow, reball - prekulickovani)
DELL Precision M70 s WUXGA (1920 x 1200) a nVidia Quadro FX Go1400
BGA rework stanice ACHI-IR-PRO-SC