vytvářím "chladící podložku" na notebook a hledám způsob, jak napojit ventilátor s trojpinem na USB do notesu. Je tu někdo schopný to někdo vytvořit nebo poradit jak na to....?
Na pájení a elektro jsem úplně neposkvrněn, takže na to někoho hledám.
USBecka jde jen 5V a jeste tam nemuzes brat prilis velke napeti, takze je lepsi kdyz si ty ventilatory nejdriv zkus jeslti na tech 5v vubec pojedou, s tim trojpinem. Pripojis pouze zem a 5V, jeden drat ti zbyde. jestli máš doma aspon pajku,tak bys to mohl zvladnout udelat. Na internetu jsou navody jak napojit na usb takove vecicky takze to chce jen hledat.
Má milá rozmilá neplakej! Život už není jinakej.
Dnes buďme ještě veselí, na naši bílé posteli.
Zejtra, co zejtra? Kdožpak ví, zejtra si lehnem do rakví.
Ahoj,
teoreticky by neměl být problém. Ale prakticky:
Jak psal kolega, z USB jde pouze 5V, s omezeným proudem (pokud vím, standardní maximální odběr je 100mA, a pokud si zařízení požádá o víc, lze maximálně odebírat 500mA... avšak třeba extérní HDD odebírají mnohdy i více a fungují - nemusí fungovat na noteboocích). Určitě bych tedy zkusil nanečisto, jestli Ti dva větráčky USB utáhne. Pokud jo, pak bych se s tím nějak dělal. U větráčků (pokud mají typicky 3 vodiče) zapojíš černý - zem a červený - + napájecího napětí. Zbývající nech být, je na snímání otáček. Určité větráčky mohou mít ještě 4. vodič, pro PWM regulaci - nevyužiješ. Pokud tedy máš doma alespoň základní nářadí (pájka, ...), neměl by to být problém. A obrázky zapojení atd. jistě najdeš na netu.
Zde na foru již nejsem aktivní, vyskytuji se na Google+ (http://gplus.to/JanSvoboda), kde aktivně píšu nejen o IT.
NEONET píše:
to je detail... obecně se PÁJEČCE říká pájka a to co je pro tebe PÁJKA má obecné jméno cín takže stačí pájka a cín
Přesně tak, je to jen detail, a takhle se to stejně běžně používá
bardot: To, že nejsem elektrikář neznamená, že o tom nic nevím. O elektrotechniku se zajímám již několik let, ale nejsem takovej detailista, abych si něco dělal z rozdílu slov páječka a pájka, když se běžně používá, co jsem psal já.
Zde na foru již nejsem aktivní, vyskytuji se na Google+ (http://gplus.to/JanSvoboda), kde aktivně píšu nejen o IT.