Radeon HD 4890 (limitováno procesorem?)

Grafické karty s libovolným GPU firmy AMD/ATI (např. Rage, Radeon).

Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik

dEstr0y3r
Začátečník
Začátečník

Radeon HD 4890 (limitováno procesorem?)

Příspěvek od dEstr0y3r »

Dobrý den,
před 2 dny mi odešla grafika 8800GT (tedy aspoň se domnívám že je to grafikou protože jakmile zapnu jakékoliv video, hru nebo jen obrázek počítač okamžitě zatuhne - buď blue screen nebo jinobarevný screen) a tak mně čeká kup nové karty. Po pár hodinovém brouzdání na pctuningu a tomshardware jsem usoudil že nejvýhodnější kup by podle všeho měla být HD 4890 1GB (vím, již se nevyrábí, leč na pixmania ji stále prodávají za 4400,- což je stejná cena jako HD5770 nebo GTX 260 ale podle testů vyšší výkon) - nejlepší volba myslím s ohledem na cenu taky, ne jen výkon.
Můj dotaz je, zda nebude problém s onou kartou při této aktuální sestavě a taky jestli je tato karta opravdu nejlepší volbou z těchto 3 zmiňovaných, resp. jakou jinou za stejnou cenu.
moje sestava:
Intel Core 2 Duo E4500 (2.2 GHz)
2GB Ram A-DATA (800 MHz DDR2)
Samsung Spin Point 1 TB (7200 RPM)
Artic Cooling Fusion 550 W
Gigabyte P35-DS3

Vím, že ten procesor je velmi slabý a navíc, navzdory tomu jak mi bylo řečeno, jak se skvělě taktuje, se mi procesor nikdy nepovedlo přetaktovat (řesil jsem to 1 měsíc v kuse, psal na všechny možné fóra a stále jsem měl stejný problém, že když jsem zapnul CPU Host Clock Control tak se mi vždy počítač sám vypnul a zapnul a bios šel do defaultu) ale to už odbočuju, tak se chci zeptat, jestli nebo nakolik bude tento procesor limitovat výkon nové grafiky a taky jaký bude pravděpodobný nárust výkonu v hrách. S pamětí by problém být neměl, plánuju přikoupit ještě 2 GB takže dohromady 4GB). Plánuju PC ještě hodit do jednoho servisu, jestli by se jim to nepovedlo přetaktovat, ale pochybuju o tom.

Ještě mám jeden zásadní dotaz jestli nebude problém s INTEL+ATI kombinací, kompatibilita atd.

Omlouvám se za delší příspěvěk a budu vděčný za jakoukoliv radu.

PS: Pokud by někdo měl jakýkoliv nápad proč nejde ten procák přetaktovat, prosím ozvěte se. Tady jsou odkazy
http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php? ... 66598c0396
http://www.overclock.net/intel-cpus/585 ... ost7318163
EDIT: Jo a Bios jsem přeflashoval, nepomohlo to...

Petr
yuri.cs
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: Radeon HD 4890 (limitováno procesorem?)

Příspěvek od yuri.cs »

C2D na 2.2GHz je pro grafiky typu HD4890 preci jen malo...

Jestli zlobi deska, tak reklamovat :)
It will be amazing in case after 10GHz we will see 20GHz, 30GHz and so on, just like we witnessed the thorny way from 10MHz to 33MHz in the eighties. -xbitlabs.com
dEstr0y3r
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od dEstr0y3r »

Takže nemá to smysl kupovat s tímto procesorem? jedině kdyby se to povedlo přetaktovat?
jestli zlobí deska, no to opravdu nevím jestli to je příčina toho že to nejde přetaktovat...každopádně reklamace nepříchází v úvahu s ohledem na stáří desky...je to spotřební zboží, takže jedině koupit novou, jenomže to by zase bylo jako koupit vlastně celý nový PC, deska + CPU + nové ramky..
yuri.cs
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od yuri.cs »

Rekl bych, ze ta karta bude brzdena procesorem, takze to valny smysl mit nebude.
It will be amazing in case after 10GHz we will see 20GHz, 30GHz and so on, just like we witnessed the thorny way from 10MHz to 33MHz in the eighties. -xbitlabs.com
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Tenhle cpu se dal dostat obvykle na 3,3 - 3,6ghz, spíš bych koupil ňáký levný prkno a vytaktoval ho. Na 2,2Ghz je opravdu brzdou.
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

skusil bych flashnout bios na posledni aktualni, je mozne ze se ti pak taktovani spravi a zacne fungovat spravne. UZ sem se s timto u par desek setkal ze s puvodnim biosem taktovani neslo vubec nebo hodne omezene a po flashnuti na posledni aktualni to uz bylo OK.
yuri.cs
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od yuri.cs »

Pise, ze BIOS uz flashoval. Ja bych se s tim neparal a koupil bych nejakou jinou klidne i levnejsi P35/P45 a nasledne vytocil na 3+GHz.
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

tak to bude vadna deska zrovna s touhle gigabyte sem taktoval mnohokrat, snad i bratr ji ma v PC mam dojem a ma nataktovanej procik z 1.8Ghz na 3ghz bez zvedani napeti. Takze se podivej asi po nove desce. k te P45 nema naky problemy s novejma HD5xxx ? jenom do budoucna aby nebyl problem. Mozna bych si i predstavil prechod na AMD tj AM2+ a k tomu naky levny 4 jadro (v budoucnu nebude problem prejit na 6 jadro apod)
beardie
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od beardie »

P45 potrebuju pre 4xxx/5xxx najnovsi bios, robil som s nimi 5 roznych kompov (jeden z nich moj) a vzdy stacilo nahodit najnovsi bios
¿ʇı ʇ,usı 'ƃuıʎouuɐ ʎʇʇǝɹd sı uʍop ǝpısdn ƃuıpɐǝɹ
dEstr0y3r
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od dEstr0y3r »

děkuji moc za odpovědi, ještě prosím jestli může někdo poradit zda není problém s kombinací Intel+ATI a kterou grafiku si vybrat z těch co jsem uvedl (resp. nějaká jiná?)
Jo a kupovat desku na AM2+, není to už teď trochu mrtvé? když se podívám třeba na czechcomputer.cz tak prodávají 1 DRUH procesoru na tento socket, když AMD, tak jedině AM3 a to již v dnešní době, nemluvím ani o budoucnosti...nebo se mýlím?
XTad
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od XTad »

Kdyz AMD, tak AM3 a kdyz Intel, tak 1156. Ta 4890 je dobra volba. Pak uz snad jedine 5770 (-sbernice) nebo 5830 (-cena).
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

AM2+ mrtve neni protoze je kompatibilni se vsemi AM3 procesory. AMD si na kompatibilite dost zaklada narozdil od intelu. Tj do jednoho soketu narves vsechny prociky od lowendu az po top modely bez problemů. Proto se mi to zda jako lepsi volba do budoucna tj dele ti to vydrzi bez toho abys zas za 2 roky menil prkno :). Kdyz srovnam P45 tj soket 775 ktery je dneska defakto mrtvy je AM2+ mnohem lepsi volbou (treba deska 780G kterou sezenes od 1300,- k tomu naky 4 jadro od 2300,- s DPH tj celkem nakych 3600,- s DPH a mas vystarano). Lepsi by bylo asi AM3 deska ale tam bys musel kupovat i pameti tj AM2+ je pro tebe lepsi.

Jinak k tem grafikam.
HD5770 je sice pomalejsi nez HD4890 ale vesmes ve starsich hrach, v novejsich je na skoro stejne urovni a ma daleko mensi spotrebu a OC potencial ma taky vyborny. Tj ja bych asi sel do 5770 512MB (sezenes od 3000,- s DPH) da se sehnat za dobre penize a rozdil ve vykonu oproti 1GB je minimalni (ATI ma dobre vyreseni memory management a ma vyborne kompresni algoritmy tj mensi pamet ji tolik nelimituje)
dEstr0y3r
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od dEstr0y3r »

Pockej takze rikas ze kdyz si koupim treba phenom na AM3 socket tak pujde dat do desky se socketem AM2+? nebo jak si to myslel s tou kompatibilitou? Jo a co si myslite o tech 2jadrovych phenom black edition s otevrenym nasobicem kde se pry daji odemknout 4 jadra ale nemusi to klapnout, nejak tomu nerozumim...jinak ta 5770 512 MB - cena je hodne v poho, ale myslim ze vykon uz uplne nestaci do budoucna, navic hraju pouze v 1920*1080 (mam 23" novy samsung) takze investice do 1024 MB bude asi rozumejsi, a nebo radsi rovnou tu 4890...?
EDIT: 4-jadro za 2300,- ? muzes poslat odkaz? (jen ne repasovane (refurbished) procesory z ebay, tomu bych neveril, neni tam ani zaruka).
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

HD5770 512MB vs 1GB v 1920x1080 je kolem 5-10% coz dozenes taktovanim. za ten priplatek 1000,- to urcite nestoji.
ANo do AM2+ das vsechny procesory co ma v soucasne dobe AMD v nabidce. Jinak s tim odemykanim 2>4 jadro urcite bych to udelal pouze v pripade ze muzes pak procik vratit pokud se odemykani nepodari, jinak bych spise volil nativni 100% funkcni 4 jadro, prece jenom ta cena co si AMD za nejlevnejsi 2.8-2.9Ghz jadro uctuje je opravdu luxus. Casem neni problem prejit treba na 6 jadro az jeste slevni :)
jinak ty ceny sem bral z zbozi.cz
link
dEstr0y3r
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od dEstr0y3r »

Jěště je tu možnost koupit dvě 4870 do crossfiru (za cenu cca 4200,-) ale zase chybí podpora DX11. Potom mně jěště napadlo koupit třeba dvě hd 5670 do crossfiru za cca stejnou cenu a měl bych i podporu DX11. Máte někdo zkušenosti právě s 5670 v crossfiru, výkon atd?
jinak všem moc děkuji za rady
yuri.cs
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od yuri.cs »

CF takhle slabejch karet se vyhni, zbytecny problemy. DX11 je u mainstream karet tez vice mene k nicemu. Ty karty proste na ty efekty nemaji vykon. Podivej se do jakykoliv recenze, kde uvidis ze DX11 jakz takz zvladaji jenom HD5850/70...
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

defakto kolem ceny 3-4tis nic lepsiho nez HD5770 512MB neni. Tj pro tebe je to opravdu asi nejlepsi volba pro zacatek.
dEstr0y3r
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od dEstr0y3r »

Takže říkate že DX11 u těchto karet je stejně nepodstatny ze to nebude zvladat...U te karty 4870, proc se vyhnout zapojeni do crossfiru? vykonnost te karty je prakticky totozna jak 5770, jen nepodporuje DX11 a sezenu ju za 2100,-...A v testech 2*4870 podava skvele vykony nekde na urovni GTX280 nebo HD5850. A nebo co koupit ted jednu 5770 a pak casem dokoupit druhou do crossfiru, měl bych dx11 i výkon.
Stále mně totiž odrazuje 5770 (bez CF) v testech, ty fps vykony fakt nic moc, treba oproti te 4890 je ten rozdil dost znatelny. Z hlediska ceny a vykonu mi ale stale vychazi naprosto nejlip dve 4870 (sezenu za 4200) a vykon je fakt bomba.
http://www.tomshardware.com/charts/gami ... ,1701.html
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

5770 ma defakto totozny vykon co GTX260 tj HD4870.
Ale v novych hrach ma HD5770 hodne navrch a to ma potencial dalsich 20% kdyz ji pretaktujes, nehlede na spotrebu a kartu neni problem chladit pasivne i po pretaktovani.
Obrázek
Obrázek

Jak vidis v novych hrach je HD5770 daleko pred predchozi generaci tj GTX260(HD4870). A taktovanim jeste naky ten FPS navic taky dostanes.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Já bych se na to vykašlal, 4890 bude v drtivý většině případů znatelně výkonější než 5770 natož 512Mb model, rozhodně bych tyhle karty neměnil. Na crossfire rovněž zapomeň to je hodně blbej nápad. Na upgrade teď neni nejlepší chvíle, počkal bych, grafiku máš sylnou dost jen ten cpu je na prd. Já bych to řešil cestou největšího nárůstu výkonu za co nejmenší cenu s tím že až vyjdou radeony HD6x generace tak bych upgradovat a rovnou celej komp pak, i desku a cpu. Teď bych sehnal ňákou starší P35 z druhý ruky, bazaru, aukro, atd, P45 se vyhni má problémovej PCI-E řadič. Rovněž nevyhazuj peníze za novou desku do již mrtvé platformy, prostě lepší P35 do 1000kč, pořádně to ocni na těch 3,5ghz a máš na chvíli vystaráno.
Odpovědět

Zpět na „AMD/ATI grafické karty“