marketing:
nVidia se kde může chlubí s GF104, nešetří superlativy a slibuje, že oproti GF100 bude mnohem povedenější. Poměrně zajímavé je, že ač tohle info šíří ve velkém, prezentuje to jako obrovské tajemství. Což mi moc nedává smysl
Prochu mi to připomíná zavrhnutí NV3x po příchodu NV40, zavrhnutí G7x po příchodu G80 a zavrhnuní G80/GT200 ještě před uvedením Fermi. Jen s tím rozdílem, že ty předchozí případy se týkaly >rok starých produktů, ne týden staré karty, která ještě ani není v prodeji... Možná se ale snaží o něco jiného - nevím.
specifikace:
- rozměry čipu mezi G92b a G92 (něco přes 250mm²?)
- 256 SPs
- 256bit sběrnice
- podle nelize 64 TMUs (link) - to nemůžu potvrdil, ale ani vyvrátit
výkon:
nVidia slibuje výkon v mnoha (ne všech) případech vyšší než má HD5850...
To je podle mě nereálné i v případě, že by GF104 měla těch 64 TMUs, které slibuje neliz. I kdybych bral v potaz, že frekvence jádra i pamětí budou nad GTX480 a TMUs bude 64, vychází mi v nejoptimističtějším případě výkon 2/3 GTX480, což odpovídá v průměru cca 5% nad GTX285 (grafy CB.de). Krom toho by si tím nVidia zabila prodeje GTX470.
Celé mi to připadá trochu divné. Pokud nechtějí, aby se tohle info dostalo na veřejnost, nechápu, proč to sdělují tolika lidem. Pokud je to záměr a chtějí, aby se to dostalo na veřejnost, nechápu proč slibujou výkon de facto kousek pod GTX470, kterého podle mě nemůžou dosáhnout a který jim zabije prodeje GTX470.