NB pro studenta do 25000 Kč

Vše ohledně rad s nákupem a srovnání notebooků a netbooků.

Moderátor: Don

Odpovědět
martini.11
Nováček
Nováček

NB pro studenta do 25000 Kč

Příspěvek od martini.11 »

Ahoj, potřeboval bych poradit s koupí notebooku do 25000Kč. Jsem student vysoké školy, s noťasem bych cestoval, hrál na něm hry včetně těch nejnovějších, sledoval filmy, zapisoval si poznámky přednášejících :-))) brouzdal po netu apod. Po předchozí zkušenosti s Acerem bych určitě tuto značku nechtěl, párkrát jsem u někoho používal Asus, Lenovo či Sony, ale na značce mi až tak nutně nezáleží :)

Základní otázky

Jaký je váš rozpočet?
25 000Kč

Jakou velikost notebooku preferujete?
l15" nebo 16"

Preferujete nějaké značky?
Asus, Lenovo, Sony

Co budete na notebooku nejčastěji dělat?
hry, filmy, práce s videem, fotografiemi, sledování TV

Budete ho nosit stále s sebou nebo nechávat doma na stole?
Budu ho nosit každý den do školy, ale klidně ty 3kg unesu :-)))

Chcete na něm hrát hry? A pokud ano tak jaké?
Ano, včetně těch nejnovějších.

Jak dlouhou výdrž na baterie požadujete?
2hod minimálně, přežil bych i 3 :-)

Jaký operační systém (Windows Vista, XP, Linux, FreeDOS, bez OS)?
Windows 7

Displej

Preferujete širokoúhlý nebo klasický poměr stran?
širokoúhlý

Jaké rozlišení by váš laptop měl nabízet?
WUXGA 1920 x 1200 / WXGA++ 1600 x 900 / WUXGA 1920 x 1080

Kvalita zpracování a design

Je pro vás design počítače důležitý? A pokud ano, můžete připsat jaké se vám líbí.
Nutně ne, pro mě je podstatný výkon

Jak dlouho má laptop vydržet (dokud nebudete kupovat nový)?
3-4 roky

Komponenty
Jakou značku a typ procesoru preferujete?
Určitě Intel, s podporou Turbo Boost, tzn i5 nebo i7 (btw jaký je v nich rozdíl? )

Jak velká má být operační paměť?
4 GB RAM a víc

Jak velký má být pevný disk?
300 GB a víc

Potřebujete optickou mechaniku? A pokud ano tak jakou?
určitě DVD+-RW, přijal bych i Blu-Ray

Jinak notebook se chystám koupit až tak v září, takže proto jsem se kouknul i na noťasy do 30000Kč s tím, že mezitím určitě půjdou dolů.
Zatím mi padl do noty celkem http://www.alza.cz/asus-n61jq-jx014x-d152089.htm

Díky moc za rady. MB
polo
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: NB pro studenta do 25000 Kč

Příspěvek od polo »

Oosbne by som na prenasanie nieco podobne rozhodne nebral urcite s tym nebudes spokojnejsi nes s tym co si mal... Pokyal to ma nieco prezit, mat slusny servis,klavesnicu,chladenie,vydrz tak si radsej pozri dake Lenovo (Thinkpad R ) , Toshibu tecru uz je v ponuke napr. M11 ktora by ti mohla a vyhovovat alebo dake bussines HP...
'Cause life is like a game sometimes
Maranov
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Maranov »

Asus bych nebral 3-4 roky přenášení to nevydrží.
Doporučil bych ti změnit své nároky na výkon a koupil radši nějaký "buisness" model HP, DELL, Thinpad T nebo R, jak je psáno výše. Můžeš se poohlédnout po ebayi, dají se tam koupit top odolné notebooky za podobné ceny i s celosvětovou NBD zárukou.
Klasické "domácí" notebooky totiž 3 roky přenášení nepřežijí, po 1-2 letech budou K.O.

Z "domácích" notebooků mi přišel celkem solidní tento:
http://www.alza.cz/lenovo-ideapad-y550p-d162644.htm
(až na rozlišení)
DESKTOP: C2D E8200 (pasivně); ATI HD 3870 (AC S1, 120 fan@5V); 4GB RAM; OCZ Vertex2 SSD 64GB; 320+320+250GB JBOD (odhlučněno); 2x FSC P19-2 (2056x1024)
MOBILE: Lenovo Thinkpad T420 4177 CTR, Crucial M4 SSD 128GB, 6GB RAM; FSC P19-2; Logitech G400
POCKET: Nokia Hulmia 800; Hitachi 500GB@Scythe Kamazo 2 (eSATA); Creative EP-630
AUDIO: Sennheiser HD 555 (foam mod), NuForce Icon µDAC, FLAC, ReplayGain, f2k

"A Man's mortality is a compass that points his way in life."
martini.11
Nováček
Nováček

Díky moc za pomoc, oba jste mi teď nasadili pořádný brouky do hlavy :-) ...já bych hlavně už nechtěl zažít to, co se svým Acerem (Asprire 1652WLMi), který mám nějaký +- 3 roky. Těsně po záruce mi totiž odešel větrák chlazení s tím, že jsem se pak dočetl někde, že to byla systémová chyba celé této série Acerů. Ale i přesto jedu zatím na poloviční výkon CPU a šetřím peníze radši na nový noťas. Teď mi před nedávnem dokonce už zkolaboval i akumulátor, že vydrží už jen 12min, takže už déle opravdu nemůžu čekat a další semestr chci naběhnout s novým.

Ještě bych se chtěl zeptat, jestli nemáte někdo nějakou prognózu, zda se nebude drasticky slevňovat co se týká notebooků, protože téměř vždy u všeho, co koupím, tak do měsíce jde o až 1/3 ceny dolů :-( :-D
Sheep-Master
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sheep-Master »

pochybuju že pudou s cenou dolů nový modely když je ted nová platforma
jenom je problém vtom že pokud chceš hrát tak nb se silnou grafikou a vyším rozlišením neseženeš a výdrž bude maximálně 2 hodiny.když by jsi chtěl něco kvalitního s výdrží 4 hodiny tak se budeš muset kouknout po business modelech který maj vyšší rozlišení ale zase integrovanou grafiku nebo nějakou ATI se 64bit zběrnicí
takže buď na hry toto:
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=75801

nebo business třídu s vyším rozlišením a větší výdrží:
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=70961
se silnější grafikou core i5 procákem, ale žádná výhra na hový hry to není:
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=73209
takže si vyber jestli chceš to nebo ono a podle toho bych dál vybíral
C2D E6600@3,4GHz + AC Freezer, GIGABYTE P35 DS3, 2x2GB A-DATA 900Mhz, SAPPHIRE HD4850 750/2200 + Accelero S1, Samsung F3 1TB, SB Audigy 4, Corsair HX520, TT Swing, LG 24" 245WP-BN

Lenovo Thinkpad W500 + SSD Intel 320 120GB + 9 Cell Battery
martini.11
Nováček
Nováček

Díky moc :-)
Ten první od Lenovo mě hned zaujal, výdrž dokonce až 3,5hod...akorát jsem ještě koukal dál a v nabídce je i ta stejná sestava až na rozdíl, že v je v ní i7-720QM. Ale co by bylo teď lepší? V čem se teda liší i5 a i7? Jen funkcí Hyper-Threadingu? ...jinak mluvím o tomto http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=75802

Pak jsem ještě slyšel, že jsou velmi spolehlivé NB Dell... až o ty 3tisíce víc, ale celkem zajímavý mi přišel tenhle:
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=75055

A co ta firma Asus? Opravdu je až tak nespolehlivá? Kamarád má od nich NB tři čtvrtě roku a pořád OK, možná to bude jen tou krátkou dobou, pozná později, že? :-D
Sheep-Master
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sheep-Master »

To core i7 je čtyrjádro.Pokud nestříháš video a nepaříš GTA 4 tak ti je čtyrjádro k ničemu krom toho větší zahřívání a nižší výdrž na baterie
ten Y550 s core i5 má 56Wh baterku a s polovičnim jasem a wifi bude nejmín žrát 20W takže bych to viděl maximálně na 3hodiny, se čtyrjádrem tak 2.
K tomu Dellu, Full HD rozlišení je na 15" blbost, akorát budeš furt zoomovat a vostřit zrak. 1600x900 je tak akorát.
Když to vemu HP vs Dell tak Dell je o 6 tisíc dražší,má nižší výdrž nabaterku, čtyrjádro které nevyužiš, moc vysoké rozlišení a lesklej displej (HP má matnej) grafika je skoro stejná, akorát u dellu má krapet vyší takty

furt mi příde lepší asus než msi,gigabyte atp.
C2D E6600@3,4GHz + AC Freezer, GIGABYTE P35 DS3, 2x2GB A-DATA 900Mhz, SAPPHIRE HD4850 750/2200 + Accelero S1, Samsung F3 1TB, SB Audigy 4, Corsair HX520, TT Swing, LG 24" 245WP-BN

Lenovo Thinkpad W500 + SSD Intel 320 120GB + 9 Cell Battery
Maranov
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Maranov »

Čtyřjádro na noteboku nevyužiješ, pokud nechceš renderovat v CAD apod. Lesklý display za tuhle cenu neber, je to opruz s tím sedět někde jinde než v perfektních světelných podmínkách (doma).
Asus je dnes jeden z horších výrobců, vedle MSI, drtivé většiny Futjitsu a dalších méně významných - hlavně šasi jsou fakt slabé.
To Lenovo by mělo mít i jakous výztuhu, takže se podle recenzí méně prohýbá, hlavně u okrajů. Mělo by něco vydržet. Lepší ale bude vzít některé z těch HP.
DESKTOP: C2D E8200 (pasivně); ATI HD 3870 (AC S1, 120 fan@5V); 4GB RAM; OCZ Vertex2 SSD 64GB; 320+320+250GB JBOD (odhlučněno); 2x FSC P19-2 (2056x1024)
MOBILE: Lenovo Thinkpad T420 4177 CTR, Crucial M4 SSD 128GB, 6GB RAM; FSC P19-2; Logitech G400
POCKET: Nokia Hulmia 800; Hitachi 500GB@Scythe Kamazo 2 (eSATA); Creative EP-630
AUDIO: Sennheiser HD 555 (foam mod), NuForce Icon µDAC, FLAC, ReplayGain, f2k

"A Man's mortality is a compass that points his way in life."
Odpovědět

Zpět na „Rady s výběrem a porovnání“