Dual Scan pro nízká rozlišení

Libovolný výrobce, technologie, informace, rady, výběr, ovladače.

Moderátoři: morke, Walker1134, PKBO, Hladis

Odpovědět
Fox_25
Začátečník
Začátečník

Dual Scan pro nízká rozlišení

Příspěvek od Fox_25 »

Čau, mám už delší dobu menší problém. Rád bych si zahrál starší hry které mají rozlišení pouze 800X600 nebo 640X480 a na crt je to utrpení. U mojí R4870 jaksi schází dual scan for low resolution, už na 8800GTX to Nvidia přestávala s novějšími ovladači podporovat ale šlo tam nahodit přes registry staré menu kde byla i tahle volba.
Konkrétně se mi jedná o sérii abe exodus a abe odysee. Díky za radu.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Dual Scan pro nízká rozlišení

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Rada neni, ATI tohle prostě neumí. Sám jsem se po tom dlouho sháněl, aby se místo 640x480 nebo 800x600 fyzicky do monitoru pouštělo 1280x960 nebo 1600x1200. Protože velká CRT tak malá rozlišení moc nedávaj, respektive ano, ale jsou pak mezery mezi pixelama (hlavně horizontálně) a je to utrpení to jest pravda.

Navíc i u NV myslim že to funguje jen ve win98/ME/2000/XP. Ve wistě a 7 už mi myslim starej CP nešel vnutit vůbec. Nejnovější drivery NV ale zas uměj jinou věc, i když máš CRT tak ti dovedou držet nativku (třeba 1600x1200) a nízké rozlišení SW resamplovat jako se to dělá u LCD, což částečně odstraňuje tento problém, vím ideální to není, ale lepší než drátem do oka. U fermi ti dokonce čip čte DAC informace rovnou při postu takže i v dosu a sitacích bez driverů ti do monitoru jde jeho (rádoby nativka co posílá jako doporučené), a ten low res biosu, atd se SW přepočítává nahoru přes GPU.

U ATI ale zatim ve všech ohledech co se tohodle týče tak smůla. A Řekl bych že i navždy bude, protože to nevypadá že by se vůbec CRT nadále někdo zabejval, ani že by se v budoucnu oběvilo podobné zobrazovadlo schopné měnit fyzický počet bodů.
Fox_25
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Fox_25 »

Díky i za špatné zprávy. U NV to opravdu funguje jen do XP, alespoň to dokázali vyřešit nativním rozlišením. Vidím že s ATI mám v tomhle smolíka do doby než příjde oled, dřív CRT neopustím. Škoda že je teď u nvidie tak špatný poměr cena/výkon a hlavně spotřeba plus hodně vysoké odpadní teplo, to bych pak neuvažoval nad 5870, ale to asi víc lidí.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Neni to tak hrozný jak se říká + NV má lepší kvalitu obrazu (filtering textur) já bych to neviděl tak jednoznačně jak spousta lidí a recenzentů.
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

nekdo zas rika ze ma ATI lepsi 2D obraz (i lepsi obraz pri prehavani Divx filmu) defakto skoro na urovni matroxu :)
Fox_25
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Fox_25 »

Měl jsem GTX480 doma, výkon obrovský ale ten hluk, bez vodníka ani ránu. Dvě fermi můžu napojit na podlahové topení a v zimě zapnout 3D mark :-D Ještě uvidím jak se budou chovat OC edice R5870, nejde až tak o výkon ale o ticho a spotřebu. Taky je klidně možné že skončím s vodníkem a fermi :P

Stratos
Nevím jestli na úrovni matroxu ale všiml jsem si že kvalitu 2D obrazu když srovnám 8800GTX R4870 tak vede 4870, fermi proti 4870, tady je to už na stejné úrovni. Hádám že 5870 by na tom mohla být opět o něco lépe. Ale 4870 má obraz výborný a stačí i na mé hrátky s DSLR Raw a photoshop.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Stratos píše:nekdo zas rika ze ma ATI lepsi 2D obraz (i lepsi obraz pri prehavani Divx filmu) defakto skoro na urovni matroxu :)

Ne nemá, jen platilo to že ATI měla pod rukou více výrobců co měli na kartách kvalitní výstupy, u NV se muselo vybírat aby se nekoupil šmejd, ale to mluvíme o době TNT - Geforce FX. Pak už to neplatilo. Co se přehrávání videa týče tak toto platilo do příchodu G80. Dnes již žádná výhoda není, jen občas ta že NV drivery defaultně ořezávaj barevný spektrum videa na 10-245 místo full. Musí se to tam ručně přepnout, o nic víc nejde. 5870 je na tom bohužel hůře než Radeony minulé generace - sám jsem to testoval, ATI se na analog 2D už docela vybodla.

Prakticky jediná značka která dnes dělá total humus s analog 2D je Palit (občas z něj plynoucí Gainward) a občas některý Gigabyte prodkty.
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

Fox_25 píše:Měl jsem GTX480 doma, výkon obrovský ale ten hluk, bez vodníka ani ránu. Dvě fermi můžu napojit na podlahové topení a v zimě zapnout 3D mark :-D Ještě uvidím jak se budou chovat OC edice R5870, nejde až tak o výkon ale o ticho a spotřebu. Taky je klidně možné že skončím s vodníkem a fermi :P
jestli chces ticho tak di do HD5850 + S1 (oc na uroven HD5870) a mas klidek. takovy reseni se da uchladit i pasivne ale to chce opravdu luxusni airflow, pokud nasadis 12cm 800-1200ot Kvalitni tichej ventilator mas 100% jistotu ze to bude OK a zaroven i tiche.
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Stratos píše:nekdo zas rika ze ma ATI lepsi 2D obraz (i lepsi obraz pri prehavani Divx filmu) defakto skoro na urovni matroxu :)
Video má ATi suverénně nejlepší, s Matroxem se to nedá srovnávat, ten ustrnul někdy před devíti lety.
Nejlepší moderátor ve výslužbě
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

I ty dnešní Matroxyy co se běžně prodávaj jsou furt odvozený od Parhelie a neuměj ani digitální výstup na monitor. Veškerý DVI je tam realizovaný těma Silicon Image převodníkama, GPU to samo o sobě neumí. To se vždy pobavim když mi někdo vlepí Matrox jako kvalitu. Jo, tak přes deseti lety.
Odpovědět

Zpět na „Grafické karty“