Dotaz na upgrade pamětí.

Problematika SDRAM, DDR1/2/3 SDRAM, RDRAM, SO DIMM a další, včetně čteček pamětí.
Odpovědět
robinhood
Nováček
Nováček

Dotaz na upgrade pamětí.

Příspěvek od robinhood »

Nejsem žádný znalec, takže se někomu mohou zdát tyto začátečnícké otázky přihlouplé, ale rozhodně je to pro mě lepší a rychlejší si od někoho zkušenějšího poradit než se do dané problematiky dlouho prokousávat.

1) jak souvisí takt FSB a rychlosti taktu pamětí? Např využije se rychlost pamětí 333Mhz a vyšší frekvence na 266Mhz sběrnici? Zvýší se tím výkon, anebo jde o vyhozené peníze?
2) Momentálně mám v desce ASUS A7V8X 1x256MB DIMM modul BRAND 333MHz CAS 2.5, a 1x256MB V-DATA CAS 2.5. Kolika procenty ve výkonu PC (3D hry samozřejmě) si polepším přechodem na značkovější paměti, např. 1x512MB A-DATA 400MHz?
3) jaký vliv má samotné časování pamětí? Slouží snížení hodnot časování jen k umožnění vyššího přetaktování procesoru pomocí FSB anebo samy o sobě výkon zvyšují?
4) důvod pro upgrade jsou 2: jednak mi se stávajícími pamětmi nejde přetaktovat ani o píď Athlon XP 2000+, jelikož nižší než standartní časování paměti nesnášejí (zamrzne comp) a grafika GeForce 4 Ti 4800SE mi háže v 3D Marku 2001 něco málo přes 10 000, což se mi nezdá být ekvivalentní. Na webu jsem viděl hodnoty kolem 12 000.

Děkuji za případné odovědi. Jen si chci ujasnit pojmy a zvážit, co se mi vyplatí upgradovat. Upgrade procesoru nebo grafiky se mi jeví asi jako přínosnější, jelikož jsem tady na fóru četl, že samotné paměti nepředstavují postřehnutelnější výkon ve 3D, ale možná jsem si to jen špatně vyložil. Desku měnit nehodlám, protože chci počkat až dostatečně spadnou Athlony 64-bit a do té doby bych to viděl buď na přetakt procesoru s lepšími pamětmi, anebo koupi Bartona 2800+ ( 2500+ sice super cena, ale už bych ho nepřetaktil - deska zvládá jen 333MHz FSB).
CPU Athlon XP 2000+ BOX, ASUS A7V8X mainboard, GPU ASUS GeForce4 Ti 4800SE 128 MB, HDD Seagate Barracuda 4 80GB, EC 300W power supply, Brand 512MB 333DDR RAM, DVD-ROM Toshiba M1812, OS Windows XP Home Edition wirh SP2 and updates, DirectX 9.0c, detonator driver 44.03, SB live! 5.1 souncard.
hippygamer
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Dotaz na upgrade pamětí.

Příspěvek od hippygamer »

robinhood píše:Nejsem žádný znalec, takže se někomu mohou zdát tyto začátečnícké otázky přihlouplé, ale rozhodně je to pro mě lepší a rychlejší si od někoho zkušenějšího poradit než se do dané problematiky dlouho prokousávat.

1) jak souvisí takt FSB a rychlosti taktu pamětí? Např využije se rychlost pamětí 333Mhz a vyšší frekvence na 266Mhz sběrnici? Zvýší se tím výkon, anebo jde o vyhozené peníze?
2) Momentálně mám v desce ASUS A7V8X 1x256MB DIMM modul BRAND 333MHz CAS 2.5, a 1x256MB V-DATA CAS 2.5. Kolika procenty ve výkonu PC (3D hry samozřejmě) si polepším přechodem na značkovější paměti, např. 1x512MB A-DATA 400MHz?
3) jaký vliv má samotné časování pamětí? Slouží snížení hodnot časování jen k umožnění vyššího přetaktování procesoru pomocí FSB anebo samy o sobě výkon zvyšují?
4) důvod pro upgrade jsou 2: jednak mi se stávajícími pamětmi nejde přetaktovat ani o píď Athlon XP 2000+, jelikož nižší než standartní časování paměti nesnášejí (zamrzne comp) a grafika GeForce 4 Ti 4800SE mi háže v 3D Marku 2001 něco málo přes 10 000, což se mi nezdá být ekvivalentní. Na webu jsem viděl hodnoty kolem 12 000.

Děkuji za případné odovědi. Jen si chci ujasnit pojmy a zvážit, co se mi vyplatí upgradovat. Upgrade procesoru nebo grafiky se mi jeví asi jako přínosnější, jelikož jsem tady na fóru četl, že samotné paměti nepředstavují postřehnutelnější výkon ve 3D, ale možná jsem si to jen špatně vyložil. Desku měnit nehodlám, protože chci počkat až dostatečně spadnou Athlony 64-bit a do té doby bych to viděl buď na přetakt procesoru s lepšími pamětmi, anebo koupi Bartona 2800+ ( 2500+ sice super cena, ale už bych ho nepřetaktil - deska zvládá jen 333MHz FSB).
Ahoj,

viz muj popis mam stejne zasranou desku jako ty (+ zvuk), kdybych vedel co si to kupuju.... no musel jsem se poucit... pameti mam 400MHz... kdyz jsem vlastnil jeden modul tak mi sel pretaktovat na 422MHz!.. ted kdyz tam mam dva tak MUSI JET NA 350MHz!!!! Jinak se podivej na muj thread http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=8026 ... zacinam si myslet, ze tato deska je brzda jako svine... casem de do srotu... jsem zvedav co jaky budou mit nazor ostatni....
CPU:i5-6600K 3,5Ghz @ 4,2Ghz, MB: , RAM: HyperX 2x8Gb, GK: 1070 GTX 8Gb, HDD: Barracuda 1,5Tb 200 32MB + 2TB Hybrid, Myš: Logitech MX Performance + skleneny Corepad, Monitor: 32'' Samsung UE32H5000 + 24" Samsung Syncmaster P2450H, Audio: Logitech Z-5500, OS:Win7 64-bit,
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

souvislost FSB a RAM - určitou souvislost to má. většina chipsetů (VIA, nForce,...) umožňuje pustit RAM asynchronně (tj. jinou frekvenci RAM a FSB), někdy to znamená zrychlení, jindy opak, záleží na konkrétní značce a chipsetu (u VIA je většinou asynchronní běh výhoda, u nForce je lepší synchronní běh, u intelu nevím :oops: ale tuším že tam je taky lepší synchronní běh).

označení rychlosti u pamětí znamená, jakou nejvyšší rychlostí budou fungovat (oficiálně; neoficiálně můžou fungovat ještě rychlejc, to ti ale nikdo nezaručí). takže když dáš DDR400 a DDR266 na desku s 266MHz FSB, a pustíš obě paměti na 266MHz tak teoreticky budou stejně rychlý.

samotné časování pamětí až zas takový vliv nemá, jedná se o pár procent - radši kup víc paměti s nižším časováním. s tím jak zvyšuješ nebo snižuješ takt pamětí se mění i maximální použitelný časování - na nižších taktech můžeš použít nižší časování než na vyšších taktech, tam musíš použít pomalejší vyšší časování - ale pořád jde o pár procent sem tam.

s tou grafárnou ti moc neporadím, může to dělat víc věcí, ale troufám si tvrdit že upgrade na 333 MHz a puštění v asynchronním režimu by ti na VIA chipsetu trochu pomohlo, ale nejspíš ne tolik kolik bys čekal.
Pfizer & Moderna inside
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)
eraser007
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od eraser007 »

1 - poznáme režim synchrónny nesynchrónny
synchróny - FSB beží na tej istej freqencii ako pamäte - má to ovela vyssí výkon ako asynchrónny - ODPORUCA SA
ked dvíhas FSB, dvíha sa aj freq. RAM

nesynchronny - FSB bezí na inom takte ako pamäte - bud vyssom alebo nizssom - NEODPORUCAM - robil som testík a zistil som, ze 280MHZ /140REAL/ SYCHRO je tak isto rýchle ako 400MHZ mesynchro

2. napr. 333MHZ znacková pamät a neznackvá sa nelísi vo výkone vôbec - azda len v TOM, ze na ZNACKOVÚ PAMäT SI MôZES DAT LEPSIE CASOVANIE /pozri bod 3/ a viac MHZ. odporucam Kingmax, Corsair, Samsung, Apacer, Kingston

3. CAsovanie má na výkon velký vplyv - NA SHITNÚ ZNACKU SI MUSÍS DAT SLABÉ CASOVANIE, A TÝM BUDE MAT AJ NIZSY VÝKON, PRITOM na KVALITNE PAMATE SI MOZES DAT LEPSIE CASOVANIE = lepsi vykon

ale pozor! cím lesie casovanie si nastavís, tým menej MHZ z pamäte vytrieskas - napr. taká 333MHZ pamät /real 166MHZ/ - na najepsom casovani dás asi 175-180MHZ /v tom lepsom pripde / a na najhorsom na 200MHZ - no výkon je velmi podobný, mozno o ksok lepsí v PROSPECH VYSOKOM MHZ

preto je lepsie si dat horsie casvanie a lepsie MHZ, aby ta ramky nebrzdili pri taktvani CPU - ale Bank Interleaving si nechaj na 4BANK a nemen to

4. aký je to presne typ ???? daj foto

ak Palomino, na OC zabudni a kú si procesor
ak Thoroughbred B, kúp si pamäte a taktuj /asi tak do 2400+, 2600+ mozno aj 2800+, podla stastia /
NB : Asus A6Km Q-0010
HID : Logitech DFP SOUND : Logitech Z-2300, Sennheisers PX 100, Creative SB 5.1 Surround USB
Paintsoldier
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Paintsoldier »

2 ZOMBIE...tagže říkáš že se nemám rozčilovat jestliže mám DDR333 a něgdo 400 nebo víše...jsem si myslel,že mezi tím nebude až zase takove výkonnostní kore rozdílu..moje myšlenka je spíše o tom čím víc RAM tím líp takt je mě jak je to alespon 333 ukradenej

jo a co říkáte na paměti PC 2700..vím žádnej OCZ to není ale...váš názor
jestli se to liší opět pár procenty výkonu...na to prdím :lol:
jedu na kvantitu :-D :-D
eraser007
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od eraser007 »

ide o MHZ - casovanie si daj hocijaké, no stále ide o MHZ 8-)

ked procesor dávaš na max. FSB do 166MHZ, nemusíš si lámať hlavu či 333jky či 400vky, ci OCZtá a ci Apacery...
HID : Logitech DFP SOUND : Logitech Z-2300, Sennheisers PX 100, Creative SB 5.1 Surround USB
hippygamer
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hippygamer »

eraser007 píše:ide o MHZ - casovanie si daj hocijaké, no stále ide o MHZ 8-)

ked procesor dávaš na max. FSB do 166MHZ, nemusíš si lámať hlavu či 333jky či 400vky, ci OCZtá a ci Apacery...
tzn. pokud se podivas na muj podpis tak me brzdi CPU a ne deska? tzn. ty bys prvni koupil desku?
CPU:i5-6600K 3,5Ghz @ 4,2Ghz, MB: , RAM: HyperX 2x8Gb, GK: 1070 GTX 8Gb, HDD: Barracuda 1,5Tb 200 32MB + 2TB Hybrid, Myš: Logitech MX Performance + skleneny Corepad, Monitor: 32'' Samsung UE32H5000 + 24" Samsung Syncmaster P2450H, Audio: Logitech Z-5500, OS:Win7 64-bit,
eraser007
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od eraser007 »

procesor je Palomino ?
ak hej tak si bez kúpit NEW CPU

doska je OK, ja valím 2400+ /2GHZ/ na 2,35GHZ na KT266A /override FSB cez CpuFSB/
Odpovědět

Zpět na „Paměti“