PC s wifi kartou - šíleně pomalý net, latence...

Problematika připojení - hardware i software.

Moderátor: Don

Odpovědět
Xander
Začátečník
Začátečník

PC s wifi kartou - šíleně pomalý net, latence...

Příspěvek od Xander »

Ahoj, mám problém s rychlostí jednoho PC v domácí síti. S dovolením bych ji nyní popsal a pak se dostal k jádru problému.
Máme adsl linku, za modemem je router Asus WL​-500gP v.2(uplně nový). Ve vnitřní síti jsou 2 desktopy a 3 ntb. Jeden desktop spolu s tiskarnou je připojen přes LAN k APčku(jestlit o řikam spravně), které komunikuje s routerem. Druhý desktop má wifi kartu ASUS WL-130g. 2 notebooky mají vestavěné wifiny a ten 3tí PCMCIA kartu. Všechny notebooky běhaj plnou rychlostí.

Jenom ten desktop s ASUS WL-130g prostě nejde. A nejde tak, že ikdyž máme 8Mbit connect. Všechno frčí stahuje plnou rychlostí. Ale tenle PC(3,2ghz Prescott, 1gb ram, 6600gt, abit ic7-g..) se prostě s tim netem táhne jak smrad. Latence to má naprosto příšerné. Zkoušel jsem to otestovat na CSku přes Steam(lagy) a Dotu přes Garenu(lagy). Pingovat Seznam. No hrůza naprostá. Stránky se načítají šílenou dobu a stahování to je porod. Myslím, že mi to vylezlo max na nějakejch +-70kbyte/sec. Přitom ten desktop jsem čerstvě vyndal ze skříně, oprášil a nainstaloval XPčka.

Kdyby tu někoho napadlo, čím by to mohlo být, rád bych si to početl. Když všechno běhá všude dobře, kromě tédle herky, problém myslím nebude v připojení nebo v routeru. Myslím, že žádné omezení na připojení počítačů nemáme nastavené. Docela z toho kvetu, protože tomu nerozumím. Všechno frčí jak má, jen toto ne a to máme ty karty ASUS WL-130g DVĚ. S žádnou to nejde. Nevím jak přimět, aby fungoval nebo otestovat, abych našel řešení. Pusťte se do mě :)
exHackintosh, nyní Win11 | JONSBO D33 | 13700K | SF1000 | TUF Gaming B760M Plus Wifi D4 | BeQuiet Silent Loop 3 | 64Gb DDR4 @3200/16 | MSI 5070Ti Gaming Trio 16Gb | System SSD EVO 970 | Cache SSD 980 | Data SSD SN850X + 2x 4Tb HDD + G-Drive 24Tb | BenQ EX2780Q 1440p 144Hz ICC calibrated + woofer | G400s se spínači HUANO brown silent + Lemokey P1 Pro(Wingtree LichiCX Silent Yogurt Linear) + Arctis Nova 5 + 5D Classic + R6ii | MBP M4 Pro 14"
LiveBomb
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: PC s wifi kartou - šíleně pomalý net, latence...

Příspěvek od LiveBomb »

Cim? Wifi kartou a obecnejma pricinama s timhle spojeny (nekvalitni a/nebo zaruseny signal), kort jestli to ma antenu nekde v zadu mezi ostatnima kabelama.
Desktopy se pres wifi proste nepripojuji. Neni k tomu zadny rozumny duvod. Stejne se s desktopem hybe jen kdyz se maluje nebo ma draha polovicka zachvat prestavovani nabytku.

Natahni k tomu kabel a neres to.
PC - CPU: Intel Core i5-4670K MB: MSI Z87-G45 Gaming RAM: Kingston KVR1333D3N9K2/8G GPU: Asus Radeon HD7970 3 GB HDD: Kingston SVP100/96GR, Samsung SpinPoint F3 HD502HJ, Western-Digital WD20EARS PSU: Corsair HX750 Chladiče: AC Freezer 13 Pro, 2x AC F9 PWM, 2x AC F12, AC F12 Pro PWM DVD-RW: Samusng SH-S223C Case: Thermaltake Armor VA8003BWS Monitor: LG IPS236V Keyb: Logitech Wave Keyboard Myš: Logitech MX610 Left-Hand OS: Microsoft Windows 7 Professional x86-64 Notebook - Lenovo ThinkPad E530
petr_
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petr_ »

Tuhle kartu jsem taky doma měl a je to šrot (no taky ralink chipset...). Nakonec jsem ji někomu daroval (chudák, to ode mě nebylo hezké :D ). Jinak souhlas s LiveBomb.
NTB: 13" MacBook Air mid. 2013, Haswell i7-4650U, 8GB LPDDR3, 256GB SSD
PC: Xeon 5550, 6GB DDR3, geforce 8800GTS 640MB
Xander
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Xander »

Aha no tka to je pěkné. Ještě mě napadlo - mám starý model routeru WL-500g, že bych ho dal jako APčko těsně k tomu protestujicimu PC a ta wifi karta by komunikovala tak na 1m. A to AP s routerem by komunikovalo snad čistěji. Kabelem to fakt propojit nemužu.
exHackintosh, nyní Win11 | JONSBO D33 | 13700K | SF1000 | TUF Gaming B760M Plus Wifi D4 | BeQuiet Silent Loop 3 | 64Gb DDR4 @3200/16 | MSI 5070Ti Gaming Trio 16Gb | System SSD EVO 970 | Cache SSD 980 | Data SSD SN850X + 2x 4Tb HDD + G-Drive 24Tb | BenQ EX2780Q 1440p 144Hz ICC calibrated + woofer | G400s se spínači HUANO brown silent + Lemokey P1 Pro(Wingtree LichiCX Silent Yogurt Linear) + Arctis Nova 5 + 5D Classic + R6ii | MBP M4 Pro 14"
LiveBomb
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LiveBomb »

Jedine z PCcka natahnout metrovej kabel do toho staryho WLka a to terpve pripojit pres wifi na router.... bud ti to bude fungovat jako klient nebo jako host, ale oboji nelze.
Btw. proc nemuzes natahnout kabel?
PC - CPU: Intel Core i5-4670K MB: MSI Z87-G45 Gaming RAM: Kingston KVR1333D3N9K2/8G GPU: Asus Radeon HD7970 3 GB HDD: Kingston SVP100/96GR, Samsung SpinPoint F3 HD502HJ, Western-Digital WD20EARS PSU: Corsair HX750 Chladiče: AC Freezer 13 Pro, 2x AC F9 PWM, 2x AC F12, AC F12 Pro PWM DVD-RW: Samusng SH-S223C Case: Thermaltake Armor VA8003BWS Monitor: LG IPS236V Keyb: Logitech Wave Keyboard Myš: Logitech MX610 Left-Hand OS: Microsoft Windows 7 Professional x86-64 Notebook - Lenovo ThinkPad E530
ttx
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ttx »

Problem bude najskor v driveroch. Ralink ako chipset neni vobec spatny aj ked spominana karta ma jeden z obstaroznych chipsetov rt2500, ktore maju takych dobrych 7 rokov od vyroby.
Skus stiahnut a nainstalovat drivery pre original Ralink chipset z firemneho webu fy.Ralink.
Pouzivam tento chipset niekolko rokov bez akychkolvek vypadkov na vzdialenost takych dobrych 20m a cez tri steny. Prve vydanie drivera k tomuto chipsetu nebolo moc kvalitne, v dalsich vydaniach boli rozne upravy prepinania rychlosti vzhladom na chyby v prenose a tiez jedna velmi podstatna uprava pre DHCP konfiguraciu, kedy inicializacna rychlost bola zmenena na 24Mbps a postupne sa zvysuje ako rastie kvalita signalu. Originalne bola nastavena inicializacna rychlost na 54Mbps, preto sa stavalo, ze karta neziskala IP adresu pri nekvalitnom signali.
Ako jedna z mala kariet by mala mat prislusnu wifi utilitu (neviem ci ju Asus dodava), ktora umoznuje diagnostikovat problemy v prenose. Da sa z toho vycitat vela informacii kde treba hladat chybu.
Xander
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Xander »

LiveBomb píše:Jedine z PCcka natahnout metrovej kabel do toho staryho WLka a to terpve pripojit pres wifi na router.... bud ti to bude fungovat jako klient nebo jako host, ale oboji nelze.
Btw. proc nemuzes natahnout kabel?
Kabel mám, staré WL-500g je resetované na tovární nastavení. Četl jsem nějaké české manuály, ale moc moudrý z toho bohužel nejsem.

Narazil jsem tam na záložku Wireless - Bridge. Kde je AP only, WDS only a Hybrid. Pochopil jsem, že channel musí být obou zařízení stejný, ale to je tak vše.

Ten nový router WL-500gP v2, který právě tahá internet zvenčí je asi už nějak nastavený tak, že bere i jiný router o patro níže, který má v sobě píchlý jeden desktop a tiskárnu. Naneštěstí jsou mi loginy neznámy. Vím pouze síťový klíč(WPA-TSK). Na druhou stranu mě napadá, když vím klíč do vnitřní sítě, tak by ten starej WL-500g šel normálně na to přihlásit ne? Aby se choval jako síťová karta od sestry desktopu. Nebo potřebuju vědět mnohem více informací o našem internetovém připojení?

Nevím jestli to pomuže či to bude uplně zbytečné, ale toto je naše domácí schema.
internet -> WLAN(WL-500gP V2) -> 3 ntb
...................................... -> otcův router -> otcův desktop
........................................................ -> tiskárna
...................................... -> sestry router WL-500g - > sestry desktop
NEONET
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od NEONET »

proc majedno ap a pak u desktopu klienty? jeste y me taky zajimalo proc nemuzes natahnout kabel...
MB: Gigabyte P35-DS3R *|*CPU: Intel C2D E6850 @ 3.6Ghz *|*RAM: 4GB @ 800Mhz CL4 *|*GPU:Radeon HD3850@730/2048MHz *|* Windows 8 x64
Xander
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Xander »

Natáhnout kabel, jak jsem říkal, je nemožné. Musí se to řešit bezdrátově. Určitě bych se s prominutím zde pak neptal, kudy povedu kabel :oops:

Už jsem se na to koukal, celej půl den jsem jen zkoušel, abych to rozchodil. Nic. Vím, že musím z toho druhého ruteru udělat klienta. Je tam dost věcí, které nabízejí pro mne hodně kombinací, takže to ani nebudu mít šanci nějak vyzkoušet.

1) první router šíří net a dává vnitří síti IP automaticky, takže na druhém routeru musím mít DHCP disabled

2) je tam spousta nastavení ve Wireless záložce. WAN settings musí být asi adresa prvního routeru, že? Nebo tam patří adresa brány? Masku podsítě mám všade stejnou, takže tam vyplňuju 255.255.255.0 Brána na druhém taktéž vyplňuji jako na prvním 192.168.0.254

3) AP only, WDS only, Hybrid hmmm přijde mi že si mohu vybrat mezi WDS nebo Hybrid, protože desktop jde přes LAN do routeru, teda co jsem pochopil. Ani zde nejsem moc moudrý. Navíc ty poslední dvě možnosti potřebují přesný kanál prvního routeru, ale tam se nedostanu, takže mám 13 možností to pak vyzkoušet, když budu mít vše správně nastavené :)

4) AP, Station, Ethernet Bridge. Zde jsem se dočet, že by mělo jít Station.

5) Home Gateway, Router a Access Point, to jsou další funkce, jak by údajně měl "router" fungovat. Zde snad Router je správná volba.

Nejsem si jist, jestli jsou toto všechno potřebná nastavení. Mohu poslat obrázky. Stále netuším, jeslti mám všechny potřebné údaje, abych ten druhý router píchl do sítě. Jestli stačí to info, které vyčtu normálně z ostatních připojení a síťový klíč - jestli je vůbec k něčemu v tomto případě.

Kamarád mi říkal, něco o scannování sítě. Myslím, že ikdyž tam nastavím bludy do routeru, měl by sám od sebe očmuchat své dostupné okolí a říct, jestli na něco vidí. Hmm nic takového sem tam nenašel. Je tam nějaká záložka Status & Logs, ale nic takového jako "očmuchej mi dostupné sítě" tam není :) Možná je to ale správně, ale závisí to na nastavení routeru, což dosud dělám asi špatně.

http://www.marigold.cz/forum/viewtopic.php?id=343 Zde se mluví o tom, že se to musí flashnout, jsem si jist, že flashovaný ten router nebyl. Nakonec bych zkusil ten custom flash, co nabízí ten pán Oleg na svých stránkách. Každopádně pokud mi řeknete flashni to, udělám to, avšak zas nebudu asi vědět, která bije (:
Odpovědět

Zpět na „Sítě, modemy a Internet“