programování GPGPU

Vývojová prostředí, aplikace, skripty, http://www... síťové programy, internet, sdílení...
klouda
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

programování GPGPU

Příspěvek od klouda »

Našel by se někdo kdo by mi mohl poradit kudy vede cesta k řešení těchto příkladů popř. odkázat na nějaké specializované fórum zabývající se touto problematikou ? Něco málo vím o technologích CUDA, ATI Stream, OpenCL a DirectCompute ale netuším kterou technologii zvolit, pro efektivní řešení. Díky.

Pro vhodné paralelizovatelné numerické výpočty vytvořit program, který bude výpočty realizovat přes vícejádrový CPU a přes GPU a porovnat rychlosti výpočtů a vhodnost použití různých technologií. Analyzovat vliv frekvence GPU a počtu výpočtových jednotek.

Vytvořit aplikaci, která na základně vhodných numerických výpočtů bude umožňovat porovnání výpočtového výkonu různých grafických karet (benchmark). Aplikace vypíše také typ GPU, frekvenci a počet výpočtových jednotek.
nou
Začátečník
Začátečník

Re: programování GPGPU

Příspěvek od nou »

to znie ako zadanie na vysokoskolsku pracu. asi by bolo vhodne zvazit pouzitie DirectCompute a OpenCl kedze ich podporuju obydvaja vyrobcovia. pri OpenCL je dokonca moznost behu na CPU.

zdroje k OpenCL
http://developer.amd.com/documentation/ ... fault.aspx
http://forums.amd.com/devforum/categori ... entercat=y
http://developer.amd.com/gpu/ATIStreamS ... penCL.aspx
http://forums.nvidia.com/index.php?showforum=134
klouda
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od klouda »

Také bych se přikláněl k řešení pomocí OpenCL, existuje nějaké vývojové prostředí pro tuto technologii ve kterém by se daly tyto příklady naprogramovat? Nainstaloval jsem si OpenCLStudio, které po mě žádalo instalaci SDK a drivery pro moji grafickou kartu, jenže moje grafika není touto technologií podporována. Hledám spíše něco univerzálního, co by nebylo přímo závyslé na použitém typu grafického akcelerátoru.
nou
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od nou »

stiahni si SDK od AMD a nainstaluj. a bude ti to fungovat na CPU ak teda mas aspon SSE3 co by malo mat kazde CPU ktore nie je starse nez 5 rokov. a co za grafiku mas?
klouda
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od klouda »

desktop: grafika: ATI Radeon X1950 PRO (256MB)
procesor:Intel Core2 Duo E6750 2,66GHz

notebook: grafila: ATI mobility Radeon X700 (128 MB)
procesor: Mobile AMD Sempron LV, 1800 MHz (9 x 200) 3000+
nou
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od nou »

na to intely to pojde urcite s tym OpenCL od AMD a na tom semprone asi tiez. treba pouzit CPU-Z a pozriet ci podporuje SSE3
klouda
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od klouda »

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
klouda
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od klouda »

Jakým způsobem mám provázat VisualStudio s OpenCL ? Existuje třeba i jiné řešení za pomocí jiného API, které řeší práci s OpenCL na CPU přímo ?
nou
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od nou »

no pojde ti to aj na tom semprone. a ake ine prepojenie myslis? naistalujem AMD Stream 2.1 SDK s OpenCL nastavim v Visual Studion cesty k nemu a zacnem programovat to je cele. ak to nevies tak sa najprv nauc programovat vo VS.
klouda
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od klouda »

Tak jsem zvažoval že si nějakou tu graf. kartu pořídím. Doporučíte mi nějakou konkrétní graf. která by byla vhodná pro tento účel? zašel bych si pro ni.
Líbí se mi třeba Sapphire HD 5670 Ultimate, abych se vešel tak nějak do 3tisic. ;)
nou
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od nou »

moze byt. inak s ohladom na GPGPU by som nebral nic ine ako posledne karty od oboch vyrobcov.
klouda
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od klouda »

Mám to jen na testování, a navíc můj rozpočet by na nejnovější grafiky nestačil. Takže se budu muset spokojit s touhle ;-)
nou
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od nou »

zle som sa vyjadril. myslel som poslednu generaciu.
klouda
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od klouda »

Jak moc se liší výsledky zpracování na jednoduché a dvojité přesnosti. Která karta zpracuje výsledek rychleji a která s přesnějším výsledkem? :oops:
Maranov
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Maranov »

Single precision - v jazyce C float - číslo s plovoucí des. čárkou velké 32b., dokáže vyjádřit cca 7 platných cifer v dekadické soustavě
Double precision - v C double - 64b., cca 16 platných cifer

Single bude rychlejší, ovšem na některých moderních kartách může být Double stejně rychlý, resp. se k tomu směřuje, aby to tak bylo, ale zatím je to dost specifické. Myslím že nové Radeony jsou v tomto celkem OK, ale Fermi nic moc, ale možná si vymýšlím. :-) Minimálně stará generace nVidií byla v Double slabá...
DESKTOP: C2D E8200 (pasivně); ATI HD 3870 (AC S1, 120 fan@5V); 4GB RAM; OCZ Vertex2 SSD 64GB; 320+320+250GB JBOD (odhlučněno); 2x FSC P19-2 (2056x1024)
MOBILE: Lenovo Thinkpad T420 4177 CTR, Crucial M4 SSD 128GB, 6GB RAM; FSC P19-2; Logitech G400
POCKET: Nokia Hulmia 800; Hitachi 500GB@Scythe Kamazo 2 (eSATA); Creative EP-630
AUDIO: Sennheiser HD 555 (foam mod), NuForce Icon µDAC, FLAC, ReplayGain, f2k

"A Man's mortality is a compass that points his way in life."
nou
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od nou »

ati ma v double 1/5 vykonu ako single ale iba v high end 58xx a 59xx. teda 544 GLOPS v DP a 2720 v SP pre radeon 5870.
fermi ma 1/8 vyknu v single. (tesly maju 1/2 je to umele spomalenie) starsie geforce su na to este trochu horsie. teda 1474 GFLOPS v SP a 168 v DP pre geforce 480.

samozrejme flops nie su vsetko. vetsim problemom byva pametova priepustnost a cache co maju nove fermi vyriesenie lepsie a maju aj vyssiu teoreticku priepustnost.

vela uloh je typu vela dat ale malo vypoctov. ATI exceluje tam kde je treba spravit vela vypoctov nad malym objemom dat.
klouda
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od klouda »

Když zapojím HD 5770 a 1950Pro do Crosfire budou vypočty probíhat rychleji ?
nou
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od nou »

nie. za prve 1950 nepodporuje GPGPU a crossfire ani dvoch 5770 nezrychluje vypocet. pre kazdu kartu treba posielat vypocty samostatne rovnako ako ked sa programuje pre dvoj a viac jadrovy CPU.
klouda
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od klouda »

graf. kartu už mám je to HD 5770, takže pro můj účel bude stačit. Teďka bych chtěl přejít k řešení toho programu. Jaký paralelní algoritmus zvolit pro srovnání rychlosti výpočtu CPU a GPU ?
klouda
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od klouda »

Jakým způsobem by se daly pomocí GPGPU řešit výpočty na paralelních systémech ? Např. jak by se programovala aplikace, která využívá knihovny MPI v počítačovém clusteru ? Pokud vím tak zatím existuje řešení jen pro jeden počítačový systém. :hm
Odpovědět

Zpět na „Programování a web“