vypínání počítače - moc vás všechny prosím o radu
- aundae
- Nováček

-
vypínání počítače - moc vás všechny prosím o radu
Nevím, jestli je problém přímo s pamětí, ale pamětí to začalo, tak to píšu sem. Snad se admin nebude zlobit. Bude to trochu dlouhé, ale prosím všechny o přečtení a o jakoukoliv radu.
Je to asi rok, co jsem koupil DDR2 Kingston 2x1GB 1066MHz CL5 2,2V a desku DFI DK P35-T2RS, která po upgradu biosu měla takto taktované paměti zvládat, ale od začátku jeli jen jako 800MHz CL5 1,8V. Ani manuální nastavení na výrobcem udávané hodnoty nepomohlo. Výsledkem byl vždy reset biosu. Myslel jsem si, že to deska prostě nezvládne, a tak jsem to nechal plavat.
Nedávno jsem si pořídil novou desku http://www.alza.cz/asus-p5n72-t-premium-d96692.htm a ta už to musí umět na 100%. Paměť byla ale zase nastavená jen na 800MHz CL5 1,8V. Všechno běželo jak má, ale nedalo mi to, a tak jsem nastavil tedy opět manuálně vše podle výrobce a tím to začalo.
Znovu musel přijít na řadu reset biosu a od té doby se mi počítač při hraní her v průměru každou půl hodinu sám od sebe vypne a po pár vteřinách většinou zase zapne. Někdy se nezapne sám a musím ho restartovat pomocí tlačítka reset. A ještě jedné věci jsem si všiml. Větrák ve zdroji se po standardním vypnutí počítače z Windowsu poté, co skončím s hraním, ještě asi půl minuty na plno otáčí a ochlazuje už vypnutý zdroj. Teploty cpu jsou max 60°C (coretemp) a grafiky 70°C (gpu-z).
Zkoušel jsem jiné ramky, nepomohlo, jinou grafiku, nepomohlo. Dělá mi to při hraní Oblivionu a Fallouta 3 při minimálním i maximálním nastavení detailů. Jiné hry jsem ještě nezkoušel a jsou to originálky.
Zbytek sestavy je následující: cpu C2C E6850@3GHz, noctua NH-D14, grafika nvidia GTX260, zdroj Thermaltake Thoughpower 750W, hdd Samsung 500GB, Win 7 Ultimate 64bit. Skříň je dobře větraná, s rozmístěním ventilátorů jsem si důkladně pohrál.
Může to být jen náhoda, že jsem zkoušel paměť nastavit teď na začátku horkých dnů a větrák ve zdroji by se točil i bez pokusu s ramkou.
Budu vděčný za každou pomoc, už si vážně nevím rady. Děkuji
Je to asi rok, co jsem koupil DDR2 Kingston 2x1GB 1066MHz CL5 2,2V a desku DFI DK P35-T2RS, která po upgradu biosu měla takto taktované paměti zvládat, ale od začátku jeli jen jako 800MHz CL5 1,8V. Ani manuální nastavení na výrobcem udávané hodnoty nepomohlo. Výsledkem byl vždy reset biosu. Myslel jsem si, že to deska prostě nezvládne, a tak jsem to nechal plavat.
Nedávno jsem si pořídil novou desku http://www.alza.cz/asus-p5n72-t-premium-d96692.htm a ta už to musí umět na 100%. Paměť byla ale zase nastavená jen na 800MHz CL5 1,8V. Všechno běželo jak má, ale nedalo mi to, a tak jsem nastavil tedy opět manuálně vše podle výrobce a tím to začalo.
Znovu musel přijít na řadu reset biosu a od té doby se mi počítač při hraní her v průměru každou půl hodinu sám od sebe vypne a po pár vteřinách většinou zase zapne. Někdy se nezapne sám a musím ho restartovat pomocí tlačítka reset. A ještě jedné věci jsem si všiml. Větrák ve zdroji se po standardním vypnutí počítače z Windowsu poté, co skončím s hraním, ještě asi půl minuty na plno otáčí a ochlazuje už vypnutý zdroj. Teploty cpu jsou max 60°C (coretemp) a grafiky 70°C (gpu-z).
Zkoušel jsem jiné ramky, nepomohlo, jinou grafiku, nepomohlo. Dělá mi to při hraní Oblivionu a Fallouta 3 při minimálním i maximálním nastavení detailů. Jiné hry jsem ještě nezkoušel a jsou to originálky.
Zbytek sestavy je následující: cpu C2C E6850@3GHz, noctua NH-D14, grafika nvidia GTX260, zdroj Thermaltake Thoughpower 750W, hdd Samsung 500GB, Win 7 Ultimate 64bit. Skříň je dobře větraná, s rozmístěním ventilátorů jsem si důkladně pohrál.
Může to být jen náhoda, že jsem zkoušel paměť nastavit teď na začátku horkých dnů a větrák ve zdroji by se točil i bez pokusu s ramkou.
Budu vděčný za každou pomoc, už si vážně nevím rady. Děkuji
- Stano K.
- Středně pokročilý

Re: vypínání počítače - moc vás všechny prosím o radu
Pravdepodobne prvá rada každého bude že najprv vráť všetky hodnoty na pôvodné, tj. žiadny OC.
- aundae
- Nováček

-
Všechno je momentálně nastavené na základní hodnoty, procesor ani grafika nebyly taktované vůbec a ta paměť běží na těch 800MHz CL5 1,8V které se nastavily samy.
- Exp
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
- aundae
- Nováček

-
To jsem zapomněl napsat. Memtest už jsem zkoušel, běželo to sice jen pár hodin, ale žádnou chybu to nenapsalo. Ten Orthos teď běží, po Berdychovi
dám vědět.
- aundae
- Nováček

-
Tak Berdych je ve finále Wimbledonu a Orthos po 3 a půl hodinách píše 0 errors a 0 warnings.
- Exp
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Imo se tohle nevyřeší jinak než zkoušením jiných komponentů - zdroj, grafická karta, případně i deska. Taky bych zkusil čistou instalaci OS (ideálně kdybys doma našel nějaký starší disk).
Edit: Úplně jsme zapomněli na zátěžový test grafiky - zkoušel jsi například furmark?
Edit: Úplně jsme zapomněli na zátěžový test grafiky - zkoušel jsi například furmark?
- aundae
- Nováček

-
Windows jsem instaloval znovu (s formátem disku), ale nepomohlo to. Grafiku jsem měnil za jinou a taky se nic nezměnilo a ten furmark mi nic neříká, ale podívám se po něm.
Je to celý k naštvání. Zajímalo by mě, jestli tam v Kingstonu vůbec někdo ty ramky zkouší. Nebo na nich skladník jen tak pro zábavu přelepil nálepky.
Když nastavím paměti na hodnoty, které deska podle jejího výrobce bez problémů zvládá, tak desce přece nemůžu ublížit. Nebo se pletu?
Je to celý k naštvání. Zajímalo by mě, jestli tam v Kingstonu vůbec někdo ty ramky zkouší. Nebo na nich skladník jen tak pro zábavu přelepil nálepky.
Když nastavím paměti na hodnoty, které deska podle jejího výrobce bez problémů zvládá, tak desce přece nemůžu ublížit. Nebo se pletu?
- fmx rider
- Začátečník

-
Nastavuješ i napětí udávané výrobcem 2.2V nebo jenom frekvenci a časování?
Skus dát jenom jednu paměť a otestuj (na parametrech které má mít), pak druhou.
Skus dát jenom jednu paměť a otestuj (na parametrech které má mít), pak druhou.
- aundae
- Nováček

-
Ano, nastavuju i 2,2V a zkoušel jsem to i jednu po druhý jak píšeš a žádná změna. Paměti to jsou podle mě 800MHz a ne 1066 jak udává výrobce. To je mi už celkem jedno, tak je prostě budu mít jen jako 800MHz.
Ale to, že se mi restartuje počítač, to mě štve.
Já vím, někdo si může myslet, že se jen vymlouvám a zkoušet se mi to ve skutečnosti nechce, ale není tomu tak.
Opravdu jsem toho vyzkoušel už mnoho.
Ale to, že se mi restartuje počítač, to mě štve.
Já vím, někdo si může myslet, že se jen vymlouvám a zkoušet se mi to ve skutečnosti nechce, ale není tomu tak.
Opravdu jsem toho vyzkoušel už mnoho.
- aundae
- Nováček

-
Opravdu už nikoho nic nenapadá? Už opravdu nevím, co mám dělat.
- kupco
- Začátečník

Nemôže byť chyba v zdroji? Máš možnosť vyskúšať nejaký iný?
CPU: Intel Core i7-13700K, CPU cooler: Noctua NH-D15S chromax.black, GPU: GAINWARD GeForce RTX 4090 Phantom 24GB, MB: ASUS ROG STRIX Z790-E GAMING WIFI, RAM: Kingston FURY 32GB KIT DDR5 6400MHz CL32, SSD: Crucial P5 Plus 2TB, CASE: Fractal Design Torrent Compact White TG Clear, PSU: ASUS ROG STRIX 1000W GOLD, LCD: ASUS 27" PG279Q, KB: Corsair K70 Cherry Brown, MOUSE: Logitech G502 Proteus Spectrum, NTB: ASUS Zephyrus G14 (RTX2060),
- aundae
- Nováček

-
To už je domluvený. Zítra dopoledne plánuju vyzkoušet jinej zdroj. Bude to Chieftec 620W, snad utáhne mojí sestavu. Jiný zdroj nebude k dispozici.
- kupco
- Začátečník

Super, tak potom poreferuj. Ja osobne to tipujem práve na zdroj - aj u mňa bol zdanlivo kvalitný a funkčný zdroj dôvodom pre nestabilitu celej zostavy (http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=48&t=142916)
CPU: Intel Core i7-13700K, CPU cooler: Noctua NH-D15S chromax.black, GPU: GAINWARD GeForce RTX 4090 Phantom 24GB, MB: ASUS ROG STRIX Z790-E GAMING WIFI, RAM: Kingston FURY 32GB KIT DDR5 6400MHz CL32, SSD: Crucial P5 Plus 2TB, CASE: Fractal Design Torrent Compact White TG Clear, PSU: ASUS ROG STRIX 1000W GOLD, LCD: ASUS 27" PG279Q, KB: Corsair K70 Cherry Brown, MOUSE: Logitech G502 Proteus Spectrum, NTB: ASUS Zephyrus G14 (RTX2060),
- Exp
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Vyzkoušel jsi ten furmark? Jinak můj osobní tip je taky zdroj...
- aundae
- Nováček

-
Tak brácha mi svůj zdroj půjčil už dneska. Nevím, jestli mám jásat, ale pořád stejný, zase se to po cca půl hodině hraní Fallouta 3 samo od sebe vyplo a znovu zaplo.
Zdrojem to tedy není. Grafiku a ramky jsem zkoušel vyměňovat hned jako první a s negativním výsledkem, takže tím to taky nebude. Reinstal win a ovladačů taky nic nezměnil. Memtest ani Orthos chyby nenašli.
Napadá mě už jen deska. Ramky bych koupil nový, ale proč zrovna taková super deska, ach jo.
Zdrojem to tedy není. Grafiku a ramky jsem zkoušel vyměňovat hned jako první a s negativním výsledkem, takže tím to taky nebude. Reinstal win a ovladačů taky nic nezměnil. Memtest ani Orthos chyby nenašli.
Napadá mě už jen deska. Ramky bych koupil nový, ale proč zrovna taková super deska, ach jo.
- aundae
- Nováček

-
Teď jsem hrál hodinu a půl Dragon Age na maximální nastavení.
Větrák ve zdroji sice jede jak vysavač, ale nevyplo se to. S Falloutem 3 by to padlo aspoň 2x.
Kde může být sakra ten zakopaný pes?
Větrák ve zdroji sice jede jak vysavač, ale nevyplo se to. S Falloutem 3 by to padlo aspoň 2x.
Kde může být sakra ten zakopaný pes?
- Bez_n1ck
- Pokročilý

OC procesoru? máš tam přivedený dobrý napětí?
PC: MB: ASUS TUF Z370-PRO GAMING ; CPU: INTEL Core i7-8700K @ 3,7GHz ; CPUcooler: Noctua NH-D14 ; GPU: GIGABYTE GTX2070 WINDFORCE 3X 8GB ; DDR4: 2x16 GB 2666MHz CL16 ; HDD: Samsung 960 EVO M.2 500GB + WD Green 2,5TB + WD Red 4TB + 2xWD Red 8TB ; CASE: Be Quiet! Dark Base 900 ; PSU: Corsair RM650x ; MOUSE: Logitech G700s ; KEYBOARD: Razer Huntsman Elite ; SOUND: Logitech X530 ; MONITOR: 2x Dell U2515H (25" QHD IPS) | Games, that you can play with me | Diablo III - Divina
NOTEBOOK: Dell Precision 7730 ; CPU: Intel Core i7-8750H ; GPU: nVidia Quadro P4200 8GB ; DDR4: 2x16GB 2667MHz ; HDD: Samsung NVMe 256GB + Samsung 980 EVO M.2 1TB ; FullHD
NOTEBOOK: Dell Precision 7730 ; CPU: Intel Core i7-8750H ; GPU: nVidia Quadro P4200 8GB ; DDR4: 2x16GB 2667MHz ; HDD: Samsung NVMe 256GB + Samsung 980 EVO M.2 1TB ; FullHD
- aundae
- Nováček

-
nic není taktovaný, cpu, ram, grafika, vše na základních taktech i napětí
- perec
- Nováček

-
Osobne si myslim ze problem je v tech dvou hrach. Pameti nech tak jak jsou. Klasike problemy s napetim 2,2V u pameti je blamaz parametru od vyrobce. Oboji mam z vlastni zkusenosti a temer podobne problemy. Vyreseno obycejnyma pametma TRANSCEND JetRam 800/1,8V. U tech dvou her jsem padani resil zkousenim ruznymi patchy s kombinaci ovladacu pro grafiku a instalaci datadisku az to bylo celkem dobre, ale padani jsem se u Falloutu 3 nezbavil nikdy, jenom se mi to zadarilo o hodne snizit.