počet jader procesoru

Vše o procesorech Advanced Micro Devices.

Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee

Odpovědět
Davidsan
Nováček
Nováček

počet jader procesoru

Příspěvek od Davidsan »

Dobrý den, potřeboval bych poradit ohledně počtu jader procesoru AMD Athlon 64 X2 DualCore TK-57 na 1,9GHz.

Pokud se nemýlím, tak tento procesor má mít 2 jádra. Ovšem můj OS Windows 7 Professional (64bitový) mi hlásí výkon ve správci úloh jako jednojádrového CPU. Koukal jsem i do Everesta a jiných programů, ale všude mi to hlásí, že počet jader (CORE) je jen jeden.

Když jsem měl 32 bitový systém (kdysi), pamatuji si, že se mi zobrazovali jádra dvě. [?Nemůže to být např. verzí rozdíl mezi 32 a 64bit platformou systému?]

Buď jsem ještě rozespalý a nemyslí mi to (možná jsem se unáhleně vylekal) v tuto ranní hodinu nebo by ten procesor neměl běhat, kdyby jedno jádro vysadilo.

Předem děkuji za odpověď. :nervous: :(
Stano K.
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: počet jader procesoru

Příspěvek od Stano K. »

Procesor má fyzicky dve jadrá: http://www.cpu-world.com/CPUs/K8/AMD-At ... AX4DM.html.

Skús či nemáš v správca úloh prepnuté na "jeden graf pre všetky procesory".
Davidsan
Nováček
Nováček

Příspěvek od Davidsan »

To jsem zkoušel, ale je to zobrazeno jen pro jeden.
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lokomotiva »

Pokud jsi to ve W7 64-bit takhle nenastavil - a je to možné - budeš mít asi starou verzi BIOSu, která tvůj procesor ještě nepodporuje.
Zkontroluj, přeflashuj.
Davidsan
Nováček
Nováček

Příspěvek od Davidsan »

no, jedná se o notebook, a právě bios jsem flashoval asi před měsícem ještě na starém OS, a ovladače mám nové... Vy windowsu jsem si nic takového nenastavil. jsem pár dní po instalaci
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Defaultní nastavení takové není, ale pro všechny případy zkus:
příkazový řádek-msconfig-spustit jako správce-karta spuštění počítače-upřesnit možnosti

zatrhni Počet procesorů 2 a restartuj.
Uvidíš, jestli se to změní.
Pokud ne, zase odzatrhni.

Já jsem v noťasu vyměnila Core Solo za Core 2 Duo a s BIOSem 1.19 ve W7 32-bit fungovalo jen jedno jádro a diagnostický screen BIOSu ukazoval Cores 1 Threads 1.
To pochopitelně W7 vyřešit neumí.

Po naflashování BIOSu 1.20 se okamžitě objevilo Cores 2, Threads 2, autodetekce Win našla nový HW, nainstalovala mu driver a po restartu fungovala obě jádra.
Tak se ještě u BIOSu radši přesvěč, že máš poslední BIOS a že je tvůj procesor BIOSem vůbec podporovaný.
Davidsan
Nováček
Nováček

Příspěvek od Davidsan »

Díky za radu, ale nevím jak je to možné, v msconfigu jsem měl nastaveno dvě jádra a nyní se i tam zobrazuje pouze jedno. Bios mám úplně poslední od Toshiby pro svůj notebook (jeho parametrů).

Fakt nevím už co stím. je to znát i po výkonové stránce...

Jediné, co mě už napadá, jestli to neudělala nějaká aktualizace windowsu pro platformy x64 co se instalují. Opravdu nevím...
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Davidsan píše:Jediné, co mě už napadá, jestli to neudělala nějaká aktualizace windowsu pro platformy x64 co se instalují. Opravdu nevím...
Jestli máš tohle podezření, tak si to ověř.

Najdi si příslušný bod obnovy a vrať se zpátky.

Jinak: řeč je v tom spuštění o počtu procesorů, takže asi spíš zatrhout 1 po restartu prověřit, jestli je změna a pak odzatrhnout a restartovat. Možná ta změna nastane až teď.
Davidsan
Nováček
Nováček

Příspěvek od Davidsan »

zatrhávání počtu jader CPU jsem zkousel už předtím= v tomto případě je na nic, ale co mě zaráží je to, že to opravdu vypadá zase na nějakej gates vir (automatická aktualizace). Nic jiného jsem v pc neměl než windows+antivir+aktualizace a právě po nich nastal tento problém, jak vypadá.

Udělal jsem reinstal a zakázal aktualizace, vše je v pořádku. Výkon odpovídá. Ale ty aktualizace mě začínají prudit, místo aby pomáhali, tak jsou na škodu. jako ta s firefoxem, co se sama implementovala.
Wiruz
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Wiruz »

a kdyz se podivas do spravce zarizeni, pod polozku Pocitac, tak tam mas co? "Viceprocesorovy osobni pocitac s rozhranim ACPI" nebo "Jednoprocesorovy ..."
CPU: Intel Core i5 12600K @ -0,05mV COOLER: Deepcool AK400 MB: Gigabyte B660M Gamming X DDR4 RAM: Kingston 2x 16GB DDR4 3600 CL18 VGA Sapphire PULSE RX 9070 16GB @ 200W / -80mV SSD / HDD: 1TB KC3000 NVME / Seagate BarraCuda 3TB CASE: Fractal Design Define Mini C PSU: Corsair RM550x 550W LCD: 27" Samsung ViewFinity S60UA IPS 2560x1440 @75Hz REPRO: Logitech Z3 2.1 MOUSE: CM MM720 KEYBOARD: MS Sidewinder X4 OS: Win 11 Pro 64
Obrázek
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Procesory AMD“