Cvakání HDD - WDC blue, 640GB, 2.5"

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

ppromi
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Cvakání HDD - WDC blue, 640GB, 2.5"

Příspěvek od ppromi »

Zdarec, když chvilku nic nedělám, tak mi cvakne HDD, jakmile něco začnu dělat, zase v něm cvakne, někdy cvaká aj když něco dělám, je to normální ?
Z 99% problému u PC vzniká mezi žídlí a klávesnicí, popř. myší !
muliku
Začátečník
Začátečník

Re: Cvakání HDD - WDC blue, 640GB, 2.5"

Příspěvek od muliku »

sice by to melo byt vyrobcem eliminovane, ale je to normalni. to cvaknuti je, kdyz hlavicka prejizdi po plotne
Central Processing Unit: Phenom II x4 965 BE Cooler: Scythe Ninja 3 Mother Board: Gigabyte AMD 890G Random Acces Memory: 2x2 Gb DDR III 1600MHz Kingston Graphic Processing Unit: nVidia GeForce GTX660 2Gb Power Suply Unit: Seasonic M12II-620 - 620W Hard Disk Drives: OCZ Agility 3 120GB, Seagate 1TB, Samsung F3 1Tb
ppromi
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ppromi »

No, já to mě lna záruce a vyměnili mi HDD, ale dělá to zase, ikdyž předtím to cvakalo skoro pořád :D Teď mi to připadá, že je to tak, jak to má být..., jako důvod opravy mi dali HDD will nod read/write, což nechápu..., ale budiž.
Prometheus
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Prometheus »

Cvakání není v pořádku - takhle disk oznamuje svůj odchod.
Zálohuj data a projeď http://hddscan.com/
Hoď sem i výpis SMARTu.
Máš-li jej v záruce tak reklamuj nebo počkej až odejde.
Vždy prodávám i jinde.
ppromi
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ppromi »

SMART je OK, stejně mi tam zase v servise dají ten stejný HDD (ze stejné série) a bude to dělat znova..., to tak vyreklamovat a potom si nechat vrátit peníze.
ppromi
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ppromi »

Jen tak mimochodem, na to si stěžuje hodně lidí u WDC, poradí te mi kdyžtak nějakou jinou značku, která nemá problémy z cvakáním a má 640GB ? Samozdřejmě 2.5", popř. i link, díky ... :)
LiveBomb
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LiveBomb »

Podme me sou plotny (nebo obecne cely disky) neopravitelny, takze si muzes vzit prachy rovnou.
Cvakani normalni neni.

640 a vic v 2,5 dela zatim jen WD.....
PC - CPU: Intel Core i5-4670K MB: MSI Z87-G45 Gaming RAM: Kingston KVR1333D3N9K2/8G GPU: Asus Radeon HD7970 3 GB HDD: Kingston SVP100/96GR, Samsung SpinPoint F3 HD502HJ, Western-Digital WD20EARS PSU: Corsair HX750 Chladiče: AC Freezer 13 Pro, 2x AC F9 PWM, 2x AC F12, AC F12 Pro PWM DVD-RW: Samusng SH-S223C Case: Thermaltake Armor VA8003BWS Monitor: LG IPS236V Keyb: Logitech Wave Keyboard Myš: Logitech MX610 Left-Hand OS: Microsoft Windows 7 Professional x86-64 Notebook - Lenovo ThinkPad E530
ppromi
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ppromi »

ještě Seagate ..., oni, teď mi vyměnili celý HDD ..., jenže to bude po 2., pak ještě jednou a beru si prachy, jenže..., k čemu mi budou peníze, když jedině konkurovaný NTb za tuto cenu a výkon je Lenovo Y550, který je 300 dražší, má stejný výkon, ale je strašně hnusný... Jedině tak počkat, až bude více 640gb HDD a koupit ho, popř. nějakou 500gb. Toto je normální jev, kdy třeba po 3 měsících mají uživatelé podle smartu 100 000 cvaknutí, tudíž HDD jde do roku do kytiček. Tak co mi tedy poradíte ? Jinak druhý problém, když jsem odesílal NTb do servisu, měl jsem jim dát kopii záručáku, já jsem si to neuvědomil, tak jsem jim origo a teď nemám záručák, takže pokud se nedomluvím s něma, nebo s Alzou, tak NTb už nevrátím ani nevyreklamuji ...
LiveBomb
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LiveBomb »

Jestli je z alzy, tak zarucaky (dodaky, faktury) mas na netu k vytisteni ....
PC - CPU: Intel Core i5-4670K MB: MSI Z87-G45 Gaming RAM: Kingston KVR1333D3N9K2/8G GPU: Asus Radeon HD7970 3 GB HDD: Kingston SVP100/96GR, Samsung SpinPoint F3 HD502HJ, Western-Digital WD20EARS PSU: Corsair HX750 Chladiče: AC Freezer 13 Pro, 2x AC F9 PWM, 2x AC F12, AC F12 Pro PWM DVD-RW: Samusng SH-S223C Case: Thermaltake Armor VA8003BWS Monitor: LG IPS236V Keyb: Logitech Wave Keyboard Myš: Logitech MX610 Left-Hand OS: Microsoft Windows 7 Professional x86-64 Notebook - Lenovo ThinkPad E530
ppromi
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ppromi »

Tak to se tam jdu ihned podívat, to by bylo super :D
ppromi
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ppromi »

Tak jsem teda konečně nahodil Linux a ejhle, po cvakání je klid ... :)
Prometheus
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Prometheus »

Nicméně i tak bych byl obezřetný a disku nedůvěřoval. ;-)
Vždy prodávám i jinde.
ppromi
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ppromi »

No, údajně to způsobuje špatné nastavení APM od výrobce, trpí tím hodně lidí. SMART a všechno je OK a dokud DISK nedostane svých cca 300 000 zaparkování, tak byl měl být OK :)
ppromi
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ppromi »

Zdar, nechci zakládat další téma, když to sem zapadne, vlastně jen dopisuji mé skušenosti a ptám se...

NTb byl už 2x na reklamaci, tentokrát došel s diskem data March 2010, což by snad už ty chybné svin* neměly být. Jelikož už nějakou tu dob mám s HDD skušenost, tak se dá říct, že když cvaká, tak v řežimu, když nic nedělá, není to vždy, ale někdy jak přestane blikat kontrolka začne cvakat, při práci se nic neozývá. Dělá to v klidu jak kdy..., SMART a testy jsou zcela OK. Tentokrát na reklamaci vyměnili mimo HDD i základní desku, avšak stejný problém, proto se ptám, zda-li to není opravdu standartní, protože na reklamaci ho už posílat nebudu, vzhledem k tomu, že to stejně bude dělat dělat zase, bude tam po 3 a peníze vracet nechci, protože nic takovýho za ty peníze neseženu, teda ještě Lenovo v konkurenci, ale to se mi nelíbí. vyměnit kus za kus je taky blbost, vzhledem, že mám už 3 disk a 2 základní desku, tudíž tady problém asik fakt nebude. Nemáte někdo tento disk v NTb aby jste mě opravdu dokázali, že to není normální ? ps. teďkom jak píšu, HDD nic nedělá a překvapivě ani necvaká, nwm co se děje :D. Jinak přes jaký program mám měřit počet zaparkování hlaviček ? Snad jste to přečetli celý :D a těším se na vaši odpověď
deepnote
Nováček
Nováček

Příspěvek od deepnote »

Zkoušel jsi vypnout uspávání pevného disku?
ppromi
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ppromi »

Už to mám. WDC u těchto disků nastavil parkování hlaviček po 8s nečinosti disku. Bohužel to dělá i u 3.5" bratříčku s tím, že udělal opravný firmware, ale pro tyto disku je neudělal s tím, že nejsou v podpoře (dmnce, nikdy jsem WDC neměl rád a teď už tím tuplem !! - tím, že mám 2.5" HDD nemám nárok na to, co ti s 3.5" - dobré myšlení). Vyřešil jsem to přes QuietHDD, kde jsem to nastavil po 25,5s ? Ale stejně by se hodilo, kdyby mi někdo s nastavením QuietHDD pomohl, protože to parkování chci oddálit, ale nechci ho vypnout ... :). Jinak pokud víte, tak to nastavit přímo do firmware disku, budu velmi rád, ušetříte mě koupi nového HDD :).
JiH
Nováček
Nováček

Příspěvek od JiH »

Jde o špatné nastavení APM ve Firmware disku. Mám WDC (fuj) 250G Blue a je tam nastaven defaultně na 96 a ta se tam vrací vždy po reiicializaci disku (vypnutí, restart, sleep, hibernace, atd.). Správná - bezpečná hodnota, je 129 a více. Bohužel toto napevno řeší jen Firmware disku, který, jak jsem hledal na netu, k dispozici (pro můj typ) asi není. U mne to teď řeší zatím jen na úrovni dotazů Support Asus (mám mini 1015P). Prý to konzultuje s Tchaiwanem :-) No to jsem zvědav. Prý to kvůli update Firmware disku musí do servisu. No, tak na to se jim ***, abych pár dnů po koupi posílal minibook z Prahy do Ostravy a zpět. To raději do smrti budu mít ve startupu (win) hdparm (hdparm -B 254 hda) a nebo si koupím 64G SSD a bude vymalováno.
Každopádně jsem tím extrémně pobouřen.
ppromi
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ppromi »

No, někomu ten wdidle3 funguje dobře :evil: ..., ale já už odkládám penízky na Samsung a jen co udělají 640GB verzi, tak se bere ... :)
JiH
Nováček
Nováček

Příspěvek od JiH »

Bohužel pro ten typ co mám - http://support.wdc.com/product/download ... 02&lang=en ta RE2GP Idle Mode Update Utility - nový firmware není. Jak jsem hledal na internetu, tak tonení otázka jen WD, ale dělá to kdejaký disk. prostě chtějí výrobci NTB šetřit energii, aby dosáhli dlouhých časů výdrže, i za cenu brzkého zničení disku.
ppromi
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ppromi »

No, všiml jsem si toho u Toshiby, pomalu ale začínám uvažovat, že jsou na to HDD stavěný, jinak je pro mě nepochopitelný, když josu statistiky kazivosti, jak tam může být třeba 3%, což je mnohdy méně než u 3.5", které intellinkpark nemají ... S tím jsem viděl disky i s 2 000 000 zaparkování ... :?

// ta utilitka je pro ty HDD pouze u výrobce, normálně upravuje jenom firmware, nikoliv že by ho flashovala (nový firmware od WD se chová tak, že vypne počítání do smartu to parkování ...), znám pár lidí, kterým se to po aplikaci na 2.5" dostalo klidu ..., haluzáci :(
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“