vypínání počítače - moc vás všechny prosím o radu

Problematika SDRAM, DDR1/2/3 SDRAM, RDRAM, SO DIMM a další, včetně čteček pamětí.
aundae
Nováček
Nováček

Re: vypínání počítače - moc vás všechny prosím o radu

Příspěvek od aundae »

Dneska dopoledne při hraní Dragon Age, když bylo vedro, se to vyplo a zaplo asi 4x.
Ale teď během pozdního odpoledne hraju už asi 3 hodiny a zatim nic.

Mám dojem, že se něco musí přehřívat. Procesor a grafika to nejsou, tím jsem si jistý, podle CoreTempu a GPU-Z.

Lze nějak z windowsu měřit teploty ve zdroji, chipsetu a napájecích obvodů desky?
Bez_n1ck
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Bez_n1ck »

everestem
PC: MB: ASUS TUF Z370-PRO GAMING ; CPU: INTEL Core i7-8700K @ 3,7GHz ; CPUcooler: Noctua NH-D14 ; GPU: GIGABYTE GTX2070 WINDFORCE 3X 8GB ; DDR4: 2x16 GB 2666MHz CL16 ; HDD: Samsung 960 EVO M.2 500GB + WD Green 2,5TB + WD Red 4TB + 2xWD Red 8TB ; CASE: Be Quiet! Dark Base 900 ; PSU: Corsair RM650x ; MOUSE: Logitech G700s ; KEYBOARD: Razer Huntsman Elite ; SOUND: Logitech X530 ; MONITOR: 2x Dell U2515H (25" QHD IPS) | Games, that you can play with me | Diablo III - Divina
NOTEBOOK: Dell Precision 7730 ; CPU: Intel Core i7-8750H ; GPU: nVidia Quadro P4200 8GB ; DDR4: 2x16GB 2667MHz ; HDD: Samsung NVMe 256GB + Samsung 980 EVO M.2 1TB ; FullHD
gejmer
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od gejmer »

No teplotu ve zdroji to pujde asi dost těžko,protože by tam muselo být nějaké čidlo co se dá píchnout do desky nebo regulační panelu.To nemá skoro žádný zdroj,co vím tak možná zdroje od Gigabyte.
Jinak recht,na všecko ti opravdu stačí Everest ;-)
jnovakan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od jnovakan »

K těm pamětem (kingston hyper-x 1066?) - to značení je trochu zavádějící. 1066 znamená, že výrobce zaručuje, že při 2.2V zvládnou při nějakém specifikovaném časování 1066. To neznamená, že jdou defaultně nastavit na 1066, ale že při případném přetaktování zaručeně zvládnou dané hodnoty. Bez přetaktování se tváří jako normální osmistovky.
Ty frekvence jsou tedy normální a s popsanými problémy bych je přímo nespojoval.
-HoNY-
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -HoNY- »

Je to jednoznačně zdrojem. Ten Thermaltake i Chieftec vyrábí Channelwell technology. K jejich vlastnostem mimo jiné patří velké zvlnění 12V větve. Zkus si sehnat na půjčení nějakého obyčejného 500 W Fortrona anebo Enermax.
Já bych všechny ty pisálky, co se opravdové práce bojí, nahnal do Mišelinky tahat gumy.
aundae
Nováček
Nováček

Příspěvek od aundae »

Takže jednoznačně zdroj, říkáš? Tomu se říká "jak naschvál", před měsícem vypršela záruka. Ale celý 2 roky jel naprosto bez problémů, začalo to až teď s těma vedrama.
-HoNY-
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -HoNY- »

Tam jde spíśe o to, že při určitých zátěžích se chová nestandardně - není to vada, ale vlastnost. Jeho 12V větev se tak nějak divně rozpumpuje, a pokud se teď během veder víc ohřeje, tak může být ro zvlnění horší. Zkus ještě přeskládat kabeláž. Zdroj má sice všechny 12V větve vyrobeny z jedné, ale za každým oddělením je ještě kondenzátor, třeba by to mohlo pomoct.

Tzn. MB 12V1, CPU 12V2, VGA 12V3, HDD 12V4
Já bych všechny ty pisálky, co se opravdové práce bojí, nahnal do Mišelinky tahat gumy.
aundae
Nováček
Nováček

Příspěvek od aundae »

Asi jsem tě HoNY úplně nepochopil. Takováto je současná situace:
http://pictureup.cz/picture/verejny/12331233w0116re.jpg
-HoNY-
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -HoNY- »

Jo aha, má to míň koncovek než jsem čekal, ale i tak zkus prohodit co půjde.
fmx rider
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od fmx rider »

Někdy za to můžou i malé blbosti...skus napájet PC z jiné zásuvky a prohoď napájecí kabel zdroje za jiný.
aundae
Nováček
Nováček

Příspěvek od aundae »

Změna zásuvky nepomohla, kabel jsem ještě náhradní nesehnal.

Teplota chipsetu (MCP) se šplhá ke 100°C! Slyšel jsem, že 780i SLI se zahřívají víc, ale je tohle normální?
http://pictureup.cz/picture/verejny/19671967teploty.png

A větrák ve zdroji jede pořád jako vysavyč, i ještě několik minut po vypnutí pc.
-HoNY-
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -HoNY- »

Zkus zlepšit ještě chlazení, 100 °C sice není úplně v pohodě, ale mělo by to být stabilní.
Beam
Nováček
Nováček

Příspěvek od Beam »

Teď jsem řešil podobný problém. Ta moje kraksna se pravidelně vypínala či zamrzala při náročné grafice ve hře. Následně při přehrávání filmu. A poslední kapkou byla její smrt i při otevření Firefoxu chvíli po start-upu. Rozebral jsem milou mašinku do mrtě (na CPU chladiči se ani nedala udržet ruka ! ), vysál veškeré její útroby od prachu, kterého sice moc nebylo, ale byl tam, fuj! Po dvou-hodinové piplačce se skládáním komponent a cable-managementem, následném spuštění a testování, světe div se, problem solved! Sám nemám ponětí čím to bylo, ale hlavně že zase šlape jak švýcarské hodinky :-D

Těžké bude loučení... :inlove:
aundae
Nováček
Nováček

Příspěvek od aundae »

Tak to ti závidím. O svého miláška se starám a pravidelně ho čistím, takže po prachu ani památka.
Dneska budu testovat jinej zdrojovej kabel, ale moc tomu nevěřim.
Až budu pořizovat čtyřjádro, tak to taky rozeberu do posledního šroubku.
Jinak už mě nic nenapadá. Pokud nepomůže vyšší moc :evil: , tak se asi nedočkám.
aundae
Nováček
Nováček

Příspěvek od aundae »

Tak jiný zdrojový kabel nic nezměnil, pořád se to samo vypíná a zapíná.

Vrtal mi hlavou ten vařící jižní můstek, a tak jsem provedl menší úpravu ve skříni:
grafiku jsem přendal do spodního modrýho slotu a postavil na ni 120mm větrák, který teď ofukuje pasivy jižního můstku, severního můstku a čipu nForce200.

Teploty v Everestu obou můstků klesly o dobrých 15°C. Uvidíme, jestli to bude k něčemu dobré.
aundae
Nováček
Nováček

Příspěvek od aundae »

Tak zdá se, že problém je dočasně vyřešen. Od té doby, co je grafika níž a pasivy na desce ofukuje větrák, jede počítač tak jak má, tzn. žádné vypínání a zapínání. A dočasně proto, protože pokud se mi podaří levně sehnat druhou grafiku do sli, bude horní slot opět obsazen a teploty pasivů poletí nahoru.
Odpovědět

Zpět na „Paměti“