Test SSD disků - co vás zajímá, jaké modely byste uvítali?

Zde budeme zveřejňovat, co se chystá v časopise - pište náměty, stížnosti, budeme se snažit vyhovět.
-HoNY-
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Test SSD disků - co vás zajímá, jaké modely byste uvítali?

Příspěvek od -HoNY- »

Vzhledem k tomu, že delší dobu nebyl na našem magazínu větší srovnávací test SSD disků jsme se rozhodli jej uspořádat.
Na magazínu proběhly v poslední době dvě ankety, z nichž vyplynulo následující:
Tyto výsledky se navzájem vylučují, a tak volím kompromis. V testu budou 2 kategorie: levné okolo 2 000 Kč - to splňuuje 32 GB MLC. Uvidíme, zda není lepší koupit obyčejný disk. A druhá, cenově víceméně neomezená kategorie, zaměřená na špičkové produkty.

Jestli můžu poprosit, pište modely, co Vás opravdu zajímají, nemá smysl testovat disk, jehož jediným distributorem je firma Franta & Pepa export a ve velkých obchodech není v nabídce nebo se prodává za 35 000 Kč. V obou kategoriích bude proti sobě stát 4-7 modelů.

Uvítali byste pilotní článek věnovaný této problematice? Pokud ano, které tipy a návody Vás zajímají. Nějaké další dotazy a připomínky?

*oba průzkumy jsme provedli na vzorku 2200 respektive 1900 respondentů

//edit: Máte někdo nějaké otázky na PR oddělení výrobců SSD disků?

//edit2:
Obrázek

Obrázek

Dále jsou v plánu sehnat disky:
Intel G3
SandForce 2xxx
SandForce 1xxx (Patriot Inferno, Corsair Force)
Hybridní Seagate
Naposledy upravil(a) -HoNY- dne sob 6. lis 2010, 11:19, celkem upraveno 9 x.
Já bych všechny ty pisálky, co se opravdové práce bojí, nahnal do Mišelinky tahat gumy.
Ssnake
Začátečník
Začátečník

Re: Test SSD disků - co Vás zajímá, jaké modely byste uvítali?

Příspěvek od Ssnake »

moje tipy:
ocz vertex, vertex 2, intel (G1 i G2), kingston V a V+ (pozor na ver.2)
+mozna nejaky horsi s micronem (mozna jeste summit se samsung radicem) (velikosti 50-80GB (prip. polovicni), coz je na system+nekolik programu a her idealni pro vetsinu lidi)

=vetsinou pouzitelne disky za celkem rozumne ceny. SSD nejsou levna vec takze low-cost kategorie do 2k je o nicem (intel 40GB je za 3K, pod 3k je jen par vetsinou "slabsich" kousku - 30GB ADATA s592, 30GB kingston V a niz uz bych fakt nesel) staci rada pro vsechny co chteji SSD za 1-2K: kupte si radsi normalni disk.
FD node 202, ST45SF, Z97i, i7-4980HQ CB20:1718,CB24:254 NH-L9i, 2x8, R9NANO , 5100MAX
x850xtPE, x1950xtx, hd2900gt, hd3870, hd4890, hd5870 - - 6800ultra, 7900gtx, 8800gtx, 9800gtx+, gtx285
Jája
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jája »

IMHO to že to tak v anketě vyšlo, neznamená že lidi zajímají disky v ceně 1-2k - je to jen zbožné přání = chtěli by disky 64GB kapacity ale za cenu pod 2K. S tak levnejma diskama bych nestrácel čas, maximálně bych otestoval jeden nebo dva na porovnání aby se vědělo jak jsou velký rozdíly.
Já bych rád viděl v testu hlavně disky za 3-5K 64 a 80GB.
Samozřejmě že lidi bude taky zajímat nějaký 32 a 40GB, a 120GB za ještě přijatelnou cenu.

Co se týká konkrétních modelů, tak nemám zas takový přehled, ale rád bych viděl srovnání při stejné kapacitě kingstonu V a V+, intel G2 (g1 už se stejně neprodává, tak proč je testovat) a taky nějaký OCZ vertex/2 + nový disky od WD.
Core i7 8700K , Asus Prime Z370-A, 2x8GB DDR4 3200 G.Skill TridentZ, GTX1060 6GB, Adata SX 8200 Pro 512GB, 120GB Intel SSD 320, 2x Crucial MX500 1TB, X-Fi Titanium, 22" LG W2252TQ, EK water blocks (CPU+GPU, DDC1+EKtop, NexXxos Pro III+II), Avance C001 Terminator, Seasonic Focus GX-650
-HoNY-
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -HoNY- »

Celý den jsem procházel stránky výrobců a obchody. Z aktuálních řad a modelů mi vyšla následující tabulka. Je udělána kvůli přehlednosti, protože, nikde jsem podobný přehled nenašel. Za případné chyby se předem omlouvám.

Rozdělil jsem ji do tří kategorií, kde zelená značí nejnižší kapacitní řadu a kromě Intelu mají velmi obdobnou cenu. Velkou záhadou je pro mě Apacer (označení tipuji podle údajů z webu). Kinston V a Intel V lze očekávat jako ostudy testu. Co určitě má smysl otestovat je hybridní Seagate Momentus XT, respektive, co je pravdy na marketingu a jak si obstojí proti čistokreným SSD v low-end kategorii. Jako referenční disk bych přidal Raptora a FALS (respektive jejich nástupce).

Modře označené je hlavní zaměření testu 60-80GB modely, osobně by mě zajímaly výsledky řadiče Phison, jinak jde aktuální nabídku oblíbených výrobců. Vypustit by se dalo PQI, umístil jsem ho do seznamu jen kvůli častým výsledkům na Heuréce.

Poslední červená kategorie obsahuje drazší disky (ne však nejlepší) a nechal bych test na později - cca měsíc, dva. Corsair Force 120 a Patriot Inferno jsou zjevně identické (liší se jen FW) a v testu by rozhodně jeden měl být. A-Data S-501 se ještě neprodává, je tem jen kdyby se objevila.

Předem upozorňuji, že vybrané modely jsou mé zbožné přání a účast může být jiná. Z 90 % jde o modely dostupné skladem ve velkoobchodech...

Stručný náhled:
Obrázek

Kompletní přehled (paměť, rychlost, cache, cena, ...):
Obrázek
Já bych všechny ty pisálky, co se opravdové práce bojí, nahnal do Mišelinky tahat gumy.
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Asi je to s křížkem po funusu, ale uvítal bych přítomnost Corsair Nova 128GB (CSSD-V128GB2-BRKT ) a srovnání nějakého stejnokapacitního zástupce řady Nova s řadou Force (zda má vliv spíš rychlejší paměť, nebo cache)
Nejlepší moderátor ve výslužbě
-HoNY-
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -HoNY- »

Aha, já měl za to, že je vhodnější rovnou věřit tvrzení výrobců, že vyšší řada je prostě vždy lepší. Ale na druhou stranu by to mohlo být přehlednější a seznam není definitivní.

Za dalších značek mě zajímal Samsun, ale ten se skoro nikde neprodává a tak bych mohl poračovat. Moc se mi z toho nechtělo dělat über-test.
fmx rider
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od fmx rider »

Já bych ocenil srovnání OCZ Vertex 2 100GB (120GB) vs. INTEL X25-M 160GB (gen. 2). Případně porovnání Vertex 2 50GB (60GB) s intelem 80GB. Jaký je rozdíl ve výkonu při nižší kapacitě vs. větší kapacita (viz. první věta).

A kdyby se vám podařilo jako zajímavost sehnat OCZ RevoDrive, tak by to bylo super :) .
-HoNY-
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -HoNY- »

fmx rider píše:A kdyby se vám podařilo jako zajímavost sehnat OCZ RevoDrive, tak by to bylo super :) .
To by se hodilo ideálně do srovnání hi-endu a takové A-Data S501. V téhle kategorii se hlavně bude muset testovat na desce s dostatečným počtem nezávislých PCIe linek (X38/X48/X58) a eventuelně samostatným PCIe x8 RAID řadičem s vlastním CPU a cache, aby byly výsledky směrodatné. Uvidím, co se s tím dá udělat. :)
adosl
Nováček
Nováček

Příspěvek od adosl »

já bych uvítal pokud by jste do testu zařadili i novinku v podobě disku OCZ RevoDrive SSD do PCI Express dá se sehnat za cenu kolem 10.000 v eshopu overclockers.co.uk zajímalo by mě srovnání například s klasickým SSD pro SATA 2 OCZ Vertex 2
-HoNY-
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -HoNY- »

Ona dostupnost OCZ RevoDrive je v ČR ošidná - nikdo jej nemá fyzicky skladem a navíc je to horká novinka. Jak jsem psal, spíše bych počkal pár měsíců a srovnal s novějšími modely.
petatom
Nováček
Nováček

Příspěvek od petatom »

Jakožto uživatel několika počítačů Apple, je mi úplně jedno, jaké SSD budete testovat, ale pokud bych mohl moc poprosit, tak bych uvítal nějaký SSD od RunCORE, které jediné jsou Applem doporučovány do jejich počítačů a notebooků.

Děkuji
PETATOM
Necroman
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Necroman »

Urcite tam dat modely od Intelu, dale OCZ Vertex 2, Kingston SSDNow V+, PATRIOT Inferno a WD SiliconEdge Blue.
V testu bych urcite rad videl tradicni testy, ale take i porovnat spotrebu, jak moc topi a take srovnani s notebookovymi disky + porovnani vykonu SSD vs RAID-0 klasickych HDD - jestli kdyz zapojim treba 3 bezne 7200 3,5'' disky do RAID-0, zda ziskany vykon lze srovnavat s SSD za stejnou cenu?
Dik :roll:
So sayeth the Wise Alaundo
ASUS P5K Deluxe WiFi | Intel Core2Quad Q9300 + Noctua NH-U12F | Patriot 4GB DDR2 800MHz CL4 | Sapphire AMD Radeon HD7770 1024MB GDDR5 | OCZ Agility 3 120GB + WD Blue 640GB | Cooler Master Centurion 534 Light | Enermax Liberty 500W DXX | Samsung SM 226BW
-HoNY-
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -HoNY- »

Výkon SSD v RAIDu nejde na integrovaném softwarovém řadiči správně měřit. Pracuji na zajištění lepšího PCIe řadiče od Adaptecu/LSI/Highpoint okolo 10 000 Kč. Ad spotřeba, s tou se počítá, momentálně scháním vadný SATA disk, abych z něj mohl vypreparovat konektor.

S modelem Infermo počítám do vyšší kategorie, podle testů se velmi povedl.

RunCore, uvidím zda se povede sehnat.
Necroman
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Necroman »

-HoNY- píše:Výkon SSD v RAIDu nejde na integrovaném softwarovém řadiči správně měřit. Pracuji na zajištění lepšího PCIe řadiče od Adaptecu/LSI/Highpoint okolo 10 000 Kč. Ad spotřeba, s tou se počítá, momentálně scháním vadný SATA disk, abych z něj mohl vypreparovat konektor.
Mysleno bylo spise 1 SSD vs nekolik rychlych klasickych disku v RAID-0, kdyz ma treba clovek 7 tisic, tak jaky dostane kde vykon.
So sayeth the Wise Alaundo
ASUS P5K Deluxe WiFi | Intel Core2Quad Q9300 + Noctua NH-U12F | Patriot 4GB DDR2 800MHz CL4 | Sapphire AMD Radeon HD7770 1024MB GDDR5 | OCZ Agility 3 120GB + WD Blue 640GB | Cooler Master Centurion 534 Light | Enermax Liberty 500W DXX | Samsung SM 226BW
PITTBULL
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PITTBULL »

Co se tyce testu, tak by me osobne zajimal nejaky realny test z pouzivani SSD disku.
Ono je pekne, ze maji takove a makove rychlosti pri cteni a zapisu v AS SSD nebo IOMETER benchmarku, ale spise bych uvital neco co je blize reality. Nejaky prakticky test, kde by se ty slabiny a prednosti jednotlivych disku ukazaly. Ukazat za jakych okolnosti a podminek jsou viditelne slabiny z benchmarku skutecne postrehnutelne/omezujici. Kde se projevi slabiny v nahodnem a kde v sekvencnim cteni a zapisu - s prihlednutim k tomu, ze vetsina lidi bude pouzivat tyto disky jako systemovy disk a tudiz ze na nem nektere operace pobezi casteji nez jine.

Co se disku tyce, spise me zajimaji kapacity kolem 120GB. Cim vice otestovanych disku tim lepe ;)
atalas
Nováček
Nováček

Příspěvek od atalas »

uvital bych test A-DATA S596 64GB a SSD disky do 4000,- ktery by byl asi nejlepsi koupe.....
BeachKEN
Nováček
Nováček

Příspěvek od BeachKEN »

Rozhodně bych do testu přidal ještě Crucial Real SSD (128GB), který disponuje SATA3 rozhraním, ze kterého dokáže již při čtení těžit, bohužel testy na zahr. serverech ho testovali v době, kdy ještě obsahoval první (a také špatně optimalizovaný) firmware.
kotas
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od kotas »

Já bych v testu hodně ocenil SSD okolo ceny 2000,- až 2500,- Kč :oops: . Uvažoval jsem pořídit si SSD na systém..podle mě hodně lidí půjde po cena/výkon.
GIGABYTE B450M DS3H, AMD Ryzen 7 2700 (8C/16T), 32GB RAM DDR4 (@2933 CL14-14-14-34), Sapphire Pulse RX 5700 XT 8GB/256 bit GDDR6, SSDs CRUCIAL MX500, LCD 32" IIYAMA IPS 2560x1440, HP OMEN 1100 mechanical keyboard, Logitech G402 mouse, Windows 11PRO
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

neřekl bych že má smysl testovat SSD za 2000Kč, to bude vždycky příšerná sračka. je sice fajn že uživatelé naklikali že chtějí dát za SSD 2000Kč, ale to je stejné jako kdyby byla anketa o cenách benzínu nebo čehokoli jiného, vždycky to bude mimo realitu. nechápu proč se tady pořád dokola mele o poměru cena/výkon, SSD o něčem takovém vůbec není a ještě hodně dlouho ani nebude.
ignorelist: kremrole a dezoláti
SpeedyGT
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SpeedyGT »

Přesně tak, bud jit do pořadneho SSD nebo to nemá smysl. SSD za 2k nemůže nikdy vykonove konkurovat "reálnému" SSD.
AMD Ryzen R7 7700X + AiO Fractal Lumen S36 V2 / ASUS TUF Gaming B650-PLUS / Kingston FURY 2x32GB 5200MHz / Gigabyte RX 7900GRE OC / WD Black SN770 NVMe 1TB / Corsair RM850e (2025) / Fractal Meshify / 3x Samsung Odyssey G5 G50 2560x1440 180Hz
Odpovědět

Zpět na „PCtuning - webový magazín“