GF GTX 460 (GF104) - info, testy, recenze

Grafické karty s libovolným GPU firmy nVidia (např. Riva, GeForce).

Moderátoři: Walker1134, Wilik

Odpovědět
Sobo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: GF GTX 460 (GF104) - info, testy, recenze

Příspěvek od Sobo »

Stratos píše:10% ale prosimte kdes to videl mrkni se na test na Computerbase nebo zde na PCT
Bavíme se o tomhle Computerbasu, ano?
Obrázek
Na PCT je to odhadem okolo 7%, ale to je dáno metodikou, sestavou, drivery, etc.
So, Lone Star, now you see that the Evil will always triumph, because Good is dumb! - Lord Dark Helmet @ Spaceballs
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

a co 1920x1200 a 8xAA tyhle grafy na computerbase ignorujes?

jinak k tomu vasemu "ocnuta GTX460 1GB si dava HD5850 jak nic" tady mas vcerejsi testik z diit.cz kde ocnuli GTX460 na 850Mhz na jadre a jen tak tak se karta dotahla v CRYSIS na HD5850 def.
Obrázek
http://www.diit.cz/clanek/test-geforce- ... 6575/34282
pokud mirne ocnes HD5850 na uroven HD5870 tj na 850Mhz na jadre coz dava kazdej kousek ses hned zas vykonem jinde a na 950-1Ghz na jadre se zvednutym napetim uz tuplem :)
Sobo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Sobo »

Joooo, jenom jsem čekal na to, až tady vytáhneš grafy v rozlišení milion x milion + 96xAA. Když někdo nemá peníze ani na pitomou HD5850, tak určitě bude mít luxusní 24" monitor a ještě bude chtít hrát v luxusní kvalitě. Když jsi měl onehda HD2900XT na 24" moňasu, tak jsi všude prohlašoval, že na takovém rozlišení už nejdou žádné kostičky vidět a AA není vůbec zapotřebí, najednou pro stejné rozlišení vytahuješ rovnou 8xAA, pěkně, pěkně.
Stratos píše:pokud mirne ocnes HD5850 na uroven HD5870 tj na 850Mhz na jadre
Jistě, zamčené biosy obejdeš přes AMD GPU clock tool a před hraním každé hry budeš jak idiot klikat a přepínat profily. To je prostě nade všechno. :)

Ad. DIIT: nějakým druhořadým českým plátkem, který má v metodice dvě hry a dva benchmarky, se mi tady prosímtě neoháněj. Děkuji. Jinak je sranda, jak si pro test střední třídy vybereš graf, kde se testuje jedna z nejnáročnějších her v ultra-high rozlišení + ultra-high AA. A mimo to, bavili jsme se tady o GTX460 768 vs HD5830, která v tom grafu ale není, takže co teď vlastně srovnáváš? HD5850 za 7k vs GTX460 za 5800,-? No, to už by ten Radeon fakt měl vyhrát, kór když Crysis teď ATinám sedí lépe.
Stratos píše:jinak k tomu vasemu "ocnuta GTX460 1GB si dava HD5850 jak nic" tady mas vcerejsi testik z diit.cz kde ocnuli GTX460 na 850Mhz na jadre a jen tak tak se karta dotahla v CRYSIS na HD5850 def.
Fajn, takže si vybereš jeden graf (pochopitelně v nesmyslném nastavení), na jehož základě odvozuješ globální výkon karet? Z jedné hry v jednom nastavení? Myslím, že tak 95% těchto karet poběží většinou v modu 1680*1050 + 4xAA/16xAF, to je současná střední třída, pro kterou jsou tyhle karty přesně určeny, na tom se snad shodneme, ne? V tomto nastavení je rozdíl mezi GTX460 1GB a HD5850 5% dle Computerbase. Z recenzí dobře víš, že GTX460 se v průměru taktují asi o 25% bez zvedání Vcore. Opravdu si myslíš, že 25% OC nepředežene 5% ztrátu na výkonu? Jestli si myslíš, že GTX460 OC = HD5850, tak jsi asi hodně mimo. Jeden screen určitě najdeš, ale v průměru bude GeForce tak o těch 15-20% rychlejší.
So, Lone Star, now you see that the Evil will always triumph, because Good is dumb! - Lord Dark Helmet @ Spaceballs
-HoNY-
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -HoNY- »

Prošel jsem fotky toho Palitu, přijde mi to, že se jedná o MOSy, keteré běžně nepotřebují chladit a ten pasiv byl zbytečný overkill. Klidně bych té odpovědi, že v testovací troubě při teplotě okolí mají jen 80 °C, navíc je ofukuje proud vzduchu ventilátoru. Polovodiče mohou běžně fungovat při 100 °C, přípustné maximum obvykle okolo 125 °C. Každopádně bych počkal, jak odpoví zastoupení Palitu. Jedná se o MOŽNÝ problém, ne problém.

http://www.guru3d.com/news/palit-geforc ... e-issues-/
Guru3D píše:Your Palit GeForce GTX 460 Sonic could have issues

The reviews on the Palit GeForce GTX 460 Sonic Platinum edition have been extremely positive in most reviews, including ours in the GTX 460 shootout. Great performance, good cooling and an extremely silent noise level. However earlier on Wednesday we noticed some reports in our forums that an batch of the Palit GeForce GTX 460 seems to be missing the VRM heatsink.

As a result the cards temperature could heat up massively and the cooling will try to compensate by spinning way harder (RPM) and this it makes the product loud. The VRMs exposed like that "might" damage the card in poor cooling conditions, they need to be cooled down in some way or form.

Here's how you can identify the issue:

To the left a photo of our review sample, clearly visible is the black heatsink located to the back of the PCB. To your right you can see the same product, yet missing is obviously that heatsink.

If you purchased a Palit GeForce GTX 460 Sonic Platinum edition graphics card, please check if that black heatsink is missing. If it is, we strongly recommend you to RMA the product or contact Palit directly and get this resolved.

Update 1:

So apparantly it is common for Palit to submit better samples to the press opposed to what they sell in the stores: Here's an answer from Palit which makes clear as to this apparantly was done on purpose:
Obrázek
Norman from Palit Taipei office píše: Just let you know that all our GTX 460 1GB “SonicPlatinum” boards are passed “burning test” with at least 2 hours under 45 degree C in chamber.

All those boards have not any heat sink on the VRM (MOSFET) components.The temperature on the VRM (MOSFET and other components) are not over 80 degree under 45 degree chamber.

We run 3Dmark2006 “GT2” that was suggested by NV for the thermal testing.

Please be confidence with our serious testing process, which you don’t need to worry about any “damage” possibility.

“Quality” always is our priority. Thank you!
//edit: Tak koukám, nějaký pomatenec tam postunl tento obrázek, o jakou kartu se opravdu jedná je otázka.
Obrázek
Já bych všechny ty pisálky, co se opravdové práce bojí, nahnal do Mišelinky tahat gumy.
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

-HoNY- píše:Jedná se o MOŽNÝ problém, ne problém.
Pokud výrobce posílá na recenze jiný hardware než do prodeje, tak to není problém? No promiň, ale když si půjdeš koupit auto, převedou ti model s určitou výbavou, řeknou ti kolik stojí, ale po zaplacení ti dodají za plnou cenu verzi bez klimatizace a s horším motorem, tak se taky budeš usmívat, jaký skvělý kauf jsi to udělal?
Nejlepší moderátor ve výslužbě
obcanskej
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od obcanskej »

Zatímco horší motor a chybějící klimatizace zcela určitě ovlivní provoz vozidla, chybějící pasiv ovlivní provoz grafiky pouze "možná". Jsi schopen rozpoznat ten rozdíl?
Řeknu to asi takhle, 20% výkonu u GTX 580 navrch proti GTX 480? To bude stačit tak maximálně na nejslabší modely z řady HD 6900.
...majitelé KEPLER grafik budou brečet, protože ve většině hrách mají nižší výkon, než za tu samou cenu mají konkurenční grafiky HD 7800...
Mohu vám již se 100% jistotou říci, že zatím grafické karty KEPLER rozhodně výkonné HD 7900 neohrozí.
godlike
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od godlike »

Na CB vidim ve FullHD 14% a 8% 8xaa nebo 4xaa pro 5850.Na druhou stranu je tam Stalker,kde 460 nad 5850 vyhraje o fous v celkem mizernym fps pro obe grafiky.Pokud nataktujes 5850 ses cca na vykonu 5870.Ve fullHD+4xaa vidim mezi 5870(nataktovana 5850) a 460 cca 28%.Nejakych 15% lze nahnat ocnutim 460.Cili mezi nataktovanou 460 a pretocenou 5850(nebo def. 5870) bude porad +- 10-15%.5870 je ted dost cenou out.Navic nechapu proc chteji hejbat s cenou 5830,kdyz to je neprodejny strep.Vsechny 57xx jsou drahy jako prase.Akorat se kdysi vyplatil Asus 5750 512MB kdyz stal 2500.Ale proc jsou ceny takovy jaky jsou,je preci jasny.NV nema nic,cim my mohla konkurovat.Monopol je vzdy blbej.
Mac...
olis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od olis »

Stratos píše: pokud mirne ocnes HD5850 na uroven HD5870 tj na 850Mhz na jadre coz dava kazdej kousek ses hned zas vykonem jinde a na 950-1Ghz na jadre se zvednutym napetim uz tuplem :)
hh ale nezabudaj aj na gtx460 ide zvysit napetie a videl som testy kde dali zo zvysenim napetim jadro na gtx 460 na 950 mhz takze 850 mhz niejde tiez maximum gtx 460
Barell
Nováček
Nováček

Příspěvek od Barell »

tak ,s tym srotom od gainwardu mi dosla trpezlivost, dnes ju vraciam spat (kedze som ju kupoval cez internet, mam na to narok) a beriem namiesto nej verziu od gigabyte, stoji len o 10€ viac, ale ma komplet referencny design, cize ten chladic je poriadny kus zeleza s 2x heatpipe
ArgCZ
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ArgCZ »

Sobo píše: Bavíme se o tomhle Computerbasu, ano?
Na PCT je to odhadem okolo 7%, ale to je dáno metodikou, sestavou, drivery, etc.
a co jako chceš dokázat jedním postnutým grafem v jednom rozlišení? Ty seš hochu zelenej až pod trenkama, dám ti sem přehled kterej jsem dělal na EHW fóru

nejvýkonější karta je vždy 100% výkonu i ceny aby nedošlo k zkreslení(výkon z CB.de)

takže 1680x1050 bez AA

výkon:
HD5830 1GB 100%
GTX460 768MB 98%
HD5770 1GB 84%

cena:
HD5830 1GB 5099,- 100%
GTX460 768MB 5028,- 98.5%
HD5770 1GB 3888,- 76.5%

1920x1200 bez AA

výkon:
HD5830 1GB 100%
GTX460 768MB 95%
HD5770 1GB 84%

cena:
HD5830 1GB 5099,- 100%
GTX460 768MB 5028,- 98.5%
HD5770 1GB 3888,- 76.5%

1680x1050 4xAA

výkon:
GTX460 768MB 100%
HD5830 1GB 91%
HD5770 1GB 78%

cena:
GTX460 768MB 5028,- 100%
HD5830 1GB 5099,- 101,3%
HD5770 1GB 3888,- 78.4%

jeden obchod(CZC), nechtějte po mě abych hledal ty nejlevnější verze určitých karet

tyhle rozlišení a nastavení AA odpovídají cca třídě těch karet, přeber si to jak chceš, HD5830 je hodně špatná karta a určitě bych se přiklonil spíše k GTX460 768MB , ALE nemusím pro to kecat že Sobo?
PS5 Pro, LG OLED65BX, Samsung HW-Q700A + SWA-9500S = 5.1.4 Dolby Atmos, DTS:X
Sobo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Sobo »

ArgCZ: to jsis založil účet jenom kvůli tomu, abys sem hodil tenhle debilní post? Řekni mi laskavě, kde a v čem jsem lhal. Stratos se tady oháněl jedním grafem z jedné hry v jednom nastavení, ze kterého vynášel soudy o globálním výkonu karet. Proto jsem postnul PRŮMĚRNÝ výkon karet dle Computerbase ze dvanácti her, což dává víceméně objektivní pohled na reálný výkon karet. Jako ideální jsem vybrat měření v nastavení 1680*1050 + 4xAA/16xAF, jelikož se domnívám (a snad nejsem sám), že alespoň 90% zákazníků karty bude provozovat právě v těchto podmínkách.
ArgCZ
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ArgCZ »

Vem si to logicky, ty nejnáročnější hry v 1680x1050 4xAA jsou na této třídě karet nehratelné (např. Crysis, Metro2033) ale v těch dvou zbývajcích co jsem postl jsou i tyhle hry hratelné, nemůžeš to ptostě ignorovat a ano chodím sem číst vcelku dlouho, jenže co tady teď předvádíte to nemá obdoby, třeba odkazy na hlučnost referenčních modelů GTX460 a hned podtím cena zprasenýho Gainwardu, kdyť je to směšný jak si tu přitakáváte
Naposledy upravil(a) ArgCZ dne pát 16. črc 2010, 10:06, celkem upraveno 1 x.
PS5 Pro, LG OLED65BX, Samsung HW-Q700A + SWA-9500S = 5.1.4 Dolby Atmos, DTS:X
_eF_
Nováček
Nováček

Příspěvek od _eF_ »

ifkopifko píše: Vyzerá to, že si sa s catalystami veľmi detailne nezoznámil... Profily samozrejme majú už od.... ani neviem či ich niekedy nemali. Ponastavuješ všetko čo sa len dá a uložíš. To znamená aj OC v rámci možností catalystov...
Bokem - catalysty pamatuju snad od 9600XT (v ty dobe jsem presel na ati a drzel se ho do predevcira), da se rict, ze za tu dobu mi catalysty bud moc nevadily (zhruba od vist), nebo jsem to neresil (kdysi davno, kdyz to snad catalysty ani nebyly, minimalne ne pres .net), vypomahal si ATT (imho o kousek lepsi, ale nevim jak dneska, nepouzil jsem ho tak rok, dva), a nebo to proste neresil (posledni rok, nastavil jsem nejakej zaklad a zbytek resil v nastaveni her). Detonatory jsem videl naposledy v dobe GF4 tusim, pak jen okrajove jsem je u nekoho zahlid. Nechci se rozepisovat, ale konkretne v profilovani mi po dvou dnech prijde NVCP reseni o kus lepsi, a 3D nastaveni bohatsi. Jeste si s tim sice nijak zvlast netykam, a asi se budu drzet svyho rezimu, kdy budu mit nastaveny neco obecnyho a jen extranarocnostem ubirat na kvalite, ale celkove - libi se mi to vic. Ber to jako nazor nekoho, kdo byl nejakejch sedm az osm let na ATI, a po tak dlouhy dobe se vratil k NV. Nerikam, ze jsem z ni JEN nadsenej. To asi ne, a mam dojem, ze jsem nebyl s zadnou kartou. Ale to kvuli cemu jsem se drzel ati (audio na grafice pro hdmi) umi taky. A to, v cem me ati stvalo, to dela taky.
Ache píše:A s tý GT460 plyne co? Nekupovat ty Pality a Gainwardy a né obecně GTX460 ;-) Nebo ty chladiče nemají i ostatní výrobci (a hlavně ti co mají referenční chladič) ?
Tusim, ze je nema vetsina karet, gainward, potazmo palit, rika neco o tom, ze provadeli jeste testy a dospeli k tomu, ze nejsou potreba. Problem neni v tom, ze by to nefungovalo (fungujou dobre), ale zveda se tim hlucnost. Dost mozna se tim omezuje moznost zvedat napeti, ale v tom si netykam a nehravam si s tim. Uz jsem na to trosku starej.

-Hony- - ten infra obrazek na jedny strane pripomina palit (napajeni na strane), ale soucasne mam pocit, ze nema ctvercovou roztec sroubu pro chladic, byt ... jsem slepej a muze to bejt perspektivou.

Obcanskej, hluk... zveda se hluk. V recenzich je karta ticha, v realu uz tolik ne.

Stratosi, co se monitoru tyka - mam 20" s ips, a nemyslim, ze by se mi chtelo byt i za tri tacy porizovat 22" nebo i 24" v TN - moc bych si nepomohl, prislo by mi to dost skoda (az na velikost a odezvu v podstate downgrade), a navic nemam zase tolik mista. Byt uznavam, ze mit zbytecny hodne penize, a bejt s displejem nespokojenej, asi bych 22-24"s IPS zvazoval. Ale ty jsou o kus drazsi.

Sobo, za sebe - 1680x1050, idealne s 4+xAA, na kterym netrvam.

Jinak se priznam, ze mi ty zabomysi valky prijdou jako dohadovani se kdo docura dal..
-HoNY-
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -HoNY- »

Já bych toto nazval jako nekalou obchodní praktiku a vendorovi to v recenzi řádně osladil a do budoucna byl na jakékoliv zápůčky ostražitý. Na druhou stranu to může být úplně stejné, jako když ti MSI na DrMOS osadí úplně zbytečné megabrutální 8 mm heatpipe ve stylu rollercoater Tycoona, které plní spíše estetickou funkci. Počkal bych až bude někde fotka součástek a pročtu si podle popisu datasheet, třeba budou mít Rds 0,010 Ω a ztráty na každém mosu budou směšné. Při odběru 180 W, kdy počítám s tím, ževšecnha napětí dělají jen tři fáze teče každou větví zhruba 5 A. Nechci kecat, ale větší ztráta jak 2 W na jednom MOSu nebude.
no-X píše:
-HoNY- píše:Jedná se o MOŽNÝ problém, ne problém.
Pokud výrobce posílá na recenze jiný hardware než do prodeje, tak to není problém? No promiň, ale když si půjdeš koupit auto, převedou ti model s určitou výbavou, řeknou ti kolik stojí, ale po zaplacení ti dodají za plnou cenu verzi bez klimatizace a s horším motorem, tak se taky budeš usmívat, jaký skvělý kauf jsi to udělal?
Já bych všechny ty pisálky, co se opravdové práce bojí, nahnal do Mišelinky tahat gumy.
olis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od olis »

co poviete na MSI gtx 460 1gb cyclone verziu mislim na chladenie ale aj celkovo na grafiku lepsie jak referencne ci?
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

obcanskej píše:Zatímco horší motor a chybějící klimatizace zcela určitě ovlivní provoz vozidla, chybějící pasiv ovlivní provoz grafiky pouze "možná". Jsi schopen rozpoznat ten rozdíl?
Jak možná? Vždyť recenzovaná verze je tišší, než prodávaná. Potenciálně to ještě může mít vliv na OC a životnost karty.

O tomhle podvodu se diskutuje na mnoha zahraničních fórech, ale jenom na PCTf mají uživatelé pomalu radost z toho, jak je Palit/Gainward skvěle o*ebal :roll:
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

Add Palit/Gainward GTX460:

http://extrahardware.cnews.cz/forum/vie ... 20#p194420
Měl by vyjít opravný VGA BIOS.

K tomo "o*ebu":
Je nutno zmínit, že drtivá většina karet řady GTX460 (asi všichny kromě nereferenčních modelů od Gigabyte) nejsou vybaveny chladiči mofsetů ve finálních prodejních verzích => snad výrobci vědí, co dělají...
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

možná by neškodilo to trochu zrekapitulovat, protože každý asi mluvíme o něčem jiném...

1.Gainward/Palit prezentuje něco jiného, než co prodává
- to je z principu špatně

2. nešlo o omyl, ale o záměr
- tzn. jedná se o podvod

3. podle zkušeností uživatelů mají karty vyšší hlučnost
- znamená to, že produkt má jiné provozní vlastnosti než bylo prezentováno v recenzích
- je možné, že šlo o záměr ze strany Palitu, který zvýšil otáčky chladiče, aby kompenzoval chybějící pasiv

4. na kartě chybí pasiv pro chlazení napájecích obdovů

To samo o sobě bez diskuse ovlivní některé provozní vlastnosti, ale otázka je, do jaké míry. Pokud by byl přínos pasivu nulový, nemělo by smysl ho na "testovací" verzi dávat.

Je tu argument, že některé modely jiných výrobců ho nemají. S tím se podle mě ale moc operovat nedá. Jiní výrobci můžou používat odlišný návrh PCB (jiný počet vrstev, nebo kovové vrstvy uvnitř PCB pro odvod tepla), případně může mít karta jako celek (PCB a vlastnosti chladiče) jiné termální charakteristiky. Pokud naopak karta (PCB/chladič) Palitu byla navržena tak, že napájecí kaskáda bude chlazená, pak odstranění pasivu bez změny návrhu PCB či chladiče může mít negativní dopad.

Je možné, že životnost katy bude nižší, a taky je možné, že karta půjde taktovat hůř, než v recenzích.

5. teď ještě může vyvstat jeden problém - palit se bude snažit dostat hlučnost na úroveň testovací karty, aby se vyjnul případným právním tahanicím, jenže snížení otáček může znamenat zvýšení teplot, zhoršení OC nebo snížení životnosti

Není prostě možné obhajovat Palit tím, že to možná vliv mít nebude, protože v některých ohledech to prokazatelně vliv má a v některých ohledech to negativní vliv mít může. Především jde ale o to, že Palit něco jiného prezentuje a něco jiného dodává.
-HoNY-
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -HoNY- »

Palit spadá do stejné kategorie výrobců jako ECS s velkým rozptylem kvality, za hlučnost klidně může horší ventilátor (polovička z nich může být blbě vyrobená). POKUD bude platit, to co jsem psal o ztrátách v napájecí části, k rozdílnému chování karty nedojde. Každopádně vynechání chladičů je matení zákazníků a podvod.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Nemá smysl diskutovat, ta karta je jako výrobek hrozná, jsem z ní docela znechucenej. Nicméně to ne věc Palitu a Gainwardu, referenční karta je ok.
Odpovědět

Zpět na „NVIDIA grafické karty“