MSI Eclipse SLI (1366, X58 + ICH10R)

Základní desky firmy ASRock a firmy MSI.

Moderátor: Eddward

Odpovědět
petrobi
Nováček
Nováček

MSI Eclipse SLI (1366, X58 + ICH10R)

Příspěvek od petrobi »

Dobrý den, asi před týdnem jsem si zakoupil desku MSI Eclipse SLI, procesor Intel Core i7 920 D0 a 3GB (3×1GB) DDR3 Kingston 1333MHz. Všechno pracuje na 100% jsem spokojenej jenom když jsem dostal novou desku, byl v ní bios verze 1.2, hned jsem pomocí utility LiveUpdate od MSI nahodil 1.7 a myslím, že od té doby se mi na display D-LED2 nezobrazuje CPU Voltage.....Je tam 0.00, jinak se normálně zobrazuje NB Voltage, frekvence i teplta. Chci se zeptat, jestli je možné, že by to bylo biosem verze 1.7 nebo je něco špatně? Zase takový problém to pro mě není, stejně když taktuji tak se dívám na monitor :) ale trošku nad tím přemýšlím ??? Díky za odpověď
Nazgul
Nováček
Nováček

MSI Eclispe SLI

Příspěvek od Nazgul »

ahoj prosimte potrebuju poradit.
koupil sem si tuhle desku:
http://eu.msi.com/index.php?func=prodde ... od_no=1695
a přemýšlel sem o ramkáchá s frekvencí 1600Mhz.na stránkách výrobce je psáno že je deska podporuje ale s OC.
Pak sem koukl do manuálu a tám píšou že deska podporuje 1333Mhz a na jedné stránce s recenzí žase že, 1600Mhz ale jen s extrem verzí procesoru.
Tak nevim jestli koupit ty 1600 aby mi tam se slabsi verzi procesoru (core i7 920) fungovali, abych to rozjel vůbec nebo se ramky sníží automaticky sníží frekvenci? a nebo se to da nasstavit v biosu?spis mi jde o to abych to pustil
diky moc
ZD:MSI Eclipse SLI - 1366,CPU:Core i7 920 @2.66 Ghz,RAM:DDR3 2x2GB OCZ Reaper 1600 Mhz,VGA: ASUS GTX 275,HDD:1x160GB sata2 hitachi + 1x40BG Maxtor + 1x750GB WD,DVD-RW/RAM,Zdroj:Chieftec 620W,Monitor LCD 22
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: MSI Eclispe SLI

Příspěvek od X-COM »

Kup normální 1333MHz a je to. Rozdíl ve výkonu proti 1600MHz vůbec nepoznáš.
Ryzen 7950X, RTX4090, 96GB RAM, 2TB NVMe SSD system, 2TB NVMe SSD data, 112TB RAID 6
HiTeccom
Nováček
Nováček

Re: MSI Eclipse SLI (1366, X58 + ICH10R)

Příspěvek od HiTeccom »

petrobi píše:Dobrý den, asi před týdnem jsem si zakoupil desku MSI Eclipse SLI, procesor Intel Core i7 920 D0 a 3GB (3×1GB) DDR3 Kingston 1333MHz. Všechno pracuje na 100% jsem spokojenej jenom když jsem dostal novou desku, byl v ní bios verze 1.2, hned jsem pomocí utility LiveUpdate od MSI nahodil 1.7 a myslím, že od té doby se mi na display D-LED2 nezobrazuje CPU Voltage.....Je tam 0.00, jinak se normálně zobrazuje NB Voltage, frekvence i teplta. Chci se zeptat, jestli je možné, že by to bylo biosem verze 1.7 nebo je něco špatně? Zase takový problém to pro mě není, stejně když taktuji tak se dívám na monitor :) ale trošku nad tím přemýšlím ??? Díky za odpověď
musíš počkať,kým MSI vypustí dajaký lepší BIOS,ktorý aspoň bude správňe komunikovať s D-LED2 !
HiTeccom
Nováček
Nováček

Re: MSI Eclispe SLI

Příspěvek od HiTeccom »

Nazgul píše:ahoj prosimte potrebuju poradit.
koupil sem si tuhle desku:
http://eu.msi.com/index.php?func=prodde ... od_no=1695
a přemýšlel sem o ramkáchá s frekvencí 1600Mhz.na stránkách výrobce je psáno že je deska podporuje ale s OC.
Pak sem koukl do manuálu a tám píšou že deska podporuje 1333Mhz a na jedné stránce s recenzí žase že, 1600Mhz ale jen s extrem verzí procesoru.
Tak nevim jestli koupit ty 1600 aby mi tam se slabsi verzi procesoru (core i7 920) fungovali, abych to rozjel vůbec nebo se ramky sníží automaticky sníží frekvenci? a nebo se to da nasstavit v biosu?spis mi jde o to abych to pustil
diky moc
jó !,,,budou fungovať,len to nastavýš v Biose,max si možeš hodiť nižšie časovanie,pri tuningu budeš mať už aspoť istotu,že ti ramky pobežia na 1600MHZ-och :D !
Vassek
Nováček
Nováček

Příspěvek od Vassek »

Zdravím, chci se zeptat, jestli je zde oddělené napájení RAM jako u ASUS Rampage? Chtěl bych nastavit víc než 1,65V...
Intel Core i7 975 extreme-4256 Mhz, Prolimatech Megahalems+2x Noctua, MSI Eclipse SLI, 12 Gb Kingston HyperX 1600 Mhz, 2x5970 od Gigabyte, Creative X-Fi Extreme Audio+Harman kardon BT, Kingston A400 240 Gb, Seagate 1,5 Tb, CoolerMaster HAF 932, Tagan TG1300 BZ,
Kašpec
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Kašpec »

Předpokládám že nění, je to jen u RIIE...
PC: AMD Ryzen 7800X3D | Asus Ryujin 240 | Asus Strix B650E-E | G.Skill Z5 Neo 32GB 6000MHz CL30 | Gainward Phantom RTX 4080 | Solidigm P44 Pro 500GB | Solidigm P44 Pro 1TB | Seagate HDD 2TB | Asus Thor 850W | case CoolerMaster 932 | keyboard Asus Falchion | mouse Asus Keris | mousepad Razer Strider | headphones Beyerdynamic DT 770 PRO | monitors Asus PG27AQDM + XG27AQ
Vassek
Nováček
Nováček

Příspěvek od Vassek »

Sakra, doufal jsem že bude mít. Je to stejná třída nehledě jen na cenu. Nezkoušel někdo nastavit vyšší napětí RAM a provozovat to tak normálně? Jestli to není jen fake.
Intel Core i7 975 extreme-4256 Mhz, Prolimatech Megahalems+2x Noctua, MSI Eclipse SLI, 12 Gb Kingston HyperX 1600 Mhz, 2x5970 od Gigabyte, Creative X-Fi Extreme Audio+Harman kardon BT, Kingston A400 240 Gb, Seagate 1,5 Tb, CoolerMaster HAF 932, Tagan TG1300 BZ,
Vassek
Nováček
Nováček

Příspěvek od Vassek »

Ještě bych se chtěl zeptat, zda už funguje služba Live Update. Nerad bych si umrtvil desku. BIOS zvládnu naflashovat sám, ale proč?
asistent
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od asistent »

Ahoj, chci se podělit o zkušenosti s deskou MSI Eclipse SLI.
Nejdříve s problémem flashování BIOS. Po sestavení PC vše naběhlo celkem bez problémů (když jsem zapomněl 2x6pin napájení na HD5870 :) ). Po instalaci Win7 na SSD Kingston V+ 128GB jsem použil Live utilitu pro update BIOSu - a Windows nenaběhly. Naštěstí M-flash utilita v BIOSu desky funguje celkem bez problémů, takže jsem nahrál BIOS 1C. Na konci to sice hlásí CMOS Checksum Bad ale to není na závadu. BIOS v1C je na desce a vypadá že je vše OK.

Jak tedy na M-Flash?
Na libolný USB flash disk si uložte BIOS soubor, který chcete nahrát - je to ten s příponou .1C0 NIKOLIV ten s příponou .EXE ! :wink:
Flash disk zapojte do PC a restartujte do BIOSu (tlačítko DEL). Vstupte do M-flash menu a zadejte UPDATE BIOS, o řádek níže pak vyhledáte požadovaný BIOS soubor na flash disku a potvrdíte update.
Chvíli to čte z flash disku, pak obrazovka ztmavne a po chvíli se objeví informace o mazání CMOS, pak o nahrávání nového BIOSu atd. Po restartu pak ve výpise sice je hláška o CMOS Checksum Bad, ale to porovnává s předchozím součtem starého BIOSu (pokud se nemýlím), takže to ignorujte.
Pokud máte nějaké otázky, pokusím je odpovědět.
PC1: MB: MSI Eclipse SLI s.1366,BIOS v.1C; MEM: Mushkin 3x2GBB DDR3-1800;CPU: Intel Core i7-930; VGA: Sapphire ATI Radeon HD 5870 Vapor-X 1GB DDR5 , PCIe; CASE: Cooler Master CM 690 II Advanced ; HDD_system: Kingston 128GB SSDNow V+ Series; HDD_data: 2x WD RE3 3.5" 500GB WD5002ABYS v RAID0; DVD: DVD-ROM: LG GH22LS SecurDisc ;
asistent
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od asistent »

Snížení teploty chipsetu.
V původním stavu (nová deska) jsem zaregistroval vyšší teploty chipsetu v BIOSu - až 80°C v idle. Vygooglil jsem, že je to problém s pasivy a "kvalitou" jejich napojení na pouzdro chipsetu. Nedalo mi to, a rozhodl jsem se ověřit si situaci na své desce. Pasivy jednoduše sundáte vyjmutím zajišťovacích kolíků a "jemným odlepením" od pouzdra chipsetu. Původní pastu lze celkem snadno odstranit i když je ztvrdlá ale nebyla připečená - vždyť mám novou desku! :-)
Nanesl jsem novou pastu ve velmi jemné vrstvě a namísto původních zajišťovacích kolíčků jsem v nejmenovaném supermarketu pro kutily zakoupil polyamidové (umělohmotné) šroubky 3x10mm i s matičkami a pasivy připevnil zpět. Původní přítlačná síla pružinek totiž není nic moc, takže šroubky zajistí lepší přítlak.Když totiž manipulujete s deskou a držíte ji přitom za tyto pasivy (což samozřejmě nedoporučuji) pak může dojít k odlepení a následnému nedostatečnému kontaktu a odvodu tepla. O kolik se snížila teplota chipsetu po této úpravě musím teprve změřit a výsledky vám sdělím.
PC1: MB: MSI Eclipse SLI s.1366,BIOS v.1C; MEM: Mushkin 3x2GBB DDR3-1800;CPU: Intel Core i7-930; VGA: Sapphire ATI Radeon HD 5870 Vapor-X 1GB DDR5 , PCIe; CASE: Cooler Master CM 690 II Advanced ; HDD_system: Kingston 128GB SSDNow V+ Series; HDD_data: 2x WD RE3 3.5" 500GB WD5002ABYS v RAID0; DVD: DVD-ROM: LG GH22LS SecurDisc ;
asistent
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od asistent »

Snížení teploty chipsetu - výsledek.
Po dříve popsané úpravě upevnění chladiče IOH (výměna teplovodivé pasty a použití šroubků M3) se teplota jižního můstku sice snížila na 67°C (měřeno BIOSem), ale pořád si myslím, že je to zbytečně moc. Můj problém je ve špatném (nebojím se říci mizerném) proudění vzduchu ve skříni právě kolem jižního můstku. Z jedné strany chladič stíní grafická karta a z druhé strany stíní chladič procesoru, který mám otočený tak, že ventilátor míří k zadnímu výfukovému ventilátoru. Takže chladič IOH není v podstatě ofukován :x . Budu tedy muset učinit ještě další opatření - buď natočím chladič procesoru aby ofukoval IOH nebo přidám boční větrák na levý bok skříně.

:idea: Dotaz na ostatní majitele MSI Eclipse SLI:
1) V BIOSu 1C se mi podivně zobrazují disky v módu AHCI. Při otevření menu mi ukazuje kapacitu disků něco jako 4096.8G a teprve po refreshi přes volbu "Auto" --> "Auto" --> "Enter" se mi zobrazí správná kapacita.
2) Stejně podivně se mi zobrazuje strip RAID0 pole. Po otevření menu bios vypíše "Not detected" a teprve po najetí na daný řadič a refreshi, mi detekuje Strip disk.

Má někdo podobný problém?
Narmedacil
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Narmedacil »

Chtěl jsem se tě zeptat jak je na tom s kvalitou zvuku ta přídavní karta a jestli používáš ten GreenPower modul resp. jestli si náhodou neměřil rozdíly. Btw. ohledně tý teploty; možná by stalo za to koupit nějaky jiný pasivy (třeba od Thermalrightu), ale neni to nejlevnější řešení samozřejmě. Dík za případné odpovědi
asistent
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od asistent »

Co se týká kvality zvukové karty u desky MSI Eclipse tak si nejsem jistý :-( Nejsem žádný audiofil, takže rozdíl nepoznám - navíc mám levné bedny u compu! Nějaké informace lze vyčíst na:
http://extrahardware.cnews.cz/msi-x58-e ... ?page=0,11
No a ten GreenPower nepoužívám, pokud bys s tím experimentoval dej vědět.
A díky za radu ohledně pasivu, určitě o tom budu uvažovat :-)
Narmedacil
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Narmedacil »

Zdravim, tak už tu desku mám a ohledně zvuku jsem spokojený. S teplotou pasivů mám naprosto stejné problémy (v těhle horkách to šlo i nad 80 C), takže jsem se rozhodl pro výměnu. Mám v hledáčku tyto dva - tento a tento. Ten Xigmatek se mi zatim pozdává víc kvůli ceně...
asistent
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od asistent »

Ahoj,
já jsem instaloval tento Thermalright chladič. Jeho výhoda spočívá v tom, že není nijak osově vychýlen - oproti verzi SLI a tyčí se přímo nad chipsetem. Oba typy, které uvádíš jsou mimo chipset, takže pokud máš velký chladič CPU (ty máš Noctua) tak může být problém s instalací a kolizí s chladičem CPU a grafickou kartou. Výsledek je výborný a teplota klesla asi ze 70°C na 50°C.
Bohužel instalace chladiče je strašně komplikovaná - ani ne tak technicky, jako na počet rukou, které k tomu potřebuješ :o
Já se to snažil namontovat napřed bez demontáže základní desky a pak jsem rezignoval - deska musela ven. Byl jsem totiž od pasty špinavý všude a chladič pořád nedržel fest. Nakonec jsem přece jen chladič upevnil. Koliduje mi sice s CPU chladičem Žalman, ale to není nijak na závadu - navíc je ochlazován z boční strany větrákem CPU.
Takže pokud trváš na těch dvou uvedených, tak ten Xigmatek vypadá, že by se tam vlezl.
Odpovědět

Zpět na „ASRock a MSI“