Intel Core 2 Duo E4x00 - rady, problemy, taktovanie
- Lokomotiva
- Začátečník
Re: Overclocking CPU
Já bych řekla, že přes 3 GHz bys měl pro tu kartu mít.
Tak dostal ses po snížení násobiče pamětí s frekvencí procesoru dál?
O kolik?
Tak dostal ses po snížení násobiče pamětí s frekvencí procesoru dál?
O kolik?
- Dysh
- Začátečník
-
No já na to půjdu až dneska, takže o kolik bych měl teda snížit ten násobič, když mám ted 11x?
- Lokomotiva
- Začátečník
Násobič procesoru nech klidně být.
To, co musíš snížit, je násobič frekvence pamětí.
Pokud je teď 4, tak na 3,2 (3,33).
Nebo tam máš jiná čísla?
To, co musíš snížit, je násobič frekvence pamětí.
Pokud je teď 4, tak na 3,2 (3,33).
Nebo tam máš jiná čísla?
- Dysh
- Začátečník
-
Omlouvám se špatně jsem to pochopil
Ted jsem dal teda ten násobič 3:5
A frekvenci CPU mám 2,7 Ghz vypadá stabilně tak pojedu dál a apk napíšu
Ted jsem dal teda ten násobič 3:5
A frekvenci CPU mám 2,7 Ghz vypadá stabilně tak pojedu dál a apk napíšu
- Dysh
- Začátečník
-
Tak jsem teda na stabilních 3 Ghz
Měl bych teda jet aspon o 0,1 Ghz navíc aby mě to nebottleneckovalo?
Měl bych teda jet aspon o 0,1 Ghz navíc aby mě to nebottleneckovalo?
- Michael24
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Jeď kam to bude stabilní ne? Samozřejmě čím více, tím lépe
PC: CPU: Intel Core i5 2500K @4.4 GHz + Coolink Corator DS Gk: MSI Radeon R9 280X Gaming RAM: Kingston 8GB 1600MHz CL9 SSD: Crucial MX300 1TB MB: Asus P8P67 Pro OS: Windows 10 Home x64
- Dysh
- Začátečník
-
No max. si myslim to bude tak na 3,2 Ghz, no uvidim
Zatim díky moc za pomoc
Zatim díky moc za pomoc
- Dysh
- Začátečník
-
Tak s násobičem 3:5 mi to nechtělo už nabootovat do OS s 3,1 Ghz.
Tak jsem teda dal FSB:DRAM 2:3 a mám stabilní 3,1 Ghz.
Je to teda v pořádku to mít takhle? DRAM Frequency 428,9 Mhz(857 Mhz) 6.6.6.18 clocks(to je asi timings v CPU-Z)
Nebo by bylo lepší mít teda ty 3:5 násobič k tomu 3 Ghz CPU ale zase bych měl větší memory frequency 956(něak tak)??
Tak jsem teda dal FSB:DRAM 2:3 a mám stabilní 3,1 Ghz.
Je to teda v pořádku to mít takhle? DRAM Frequency 428,9 Mhz(857 Mhz) 6.6.6.18 clocks(to je asi timings v CPU-Z)
Nebo by bylo lepší mít teda ty 3:5 násobič k tomu 3 Ghz CPU ale zase bych měl větší memory frequency 956(něak tak)??
- Michael24
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
A tak jdi ještě dál, jestli to jde ne? Tím se zase bude dotaktovávat i ta RAM A jestli se tomu už nechce, tak zkus časování těch pamětí 5-5-5-15
PC: CPU: Intel Core i5 2500K @4.4 GHz + Coolink Corator DS Gk: MSI Radeon R9 280X Gaming RAM: Kingston 8GB 1600MHz CL9 SSD: Crucial MX300 1TB MB: Asus P8P67 Pro OS: Windows 10 Home x64
- Lokomotiva
- Začátečník
Vždycky je lepší vyšší frekvence procesoru, než pamětí - pokud je to v konkurenci.Dysh píše:Tak jsem teda dal FSB:DRAM 2:3 a mám stabilní 3,1 Ghz.
Už teď máš paměti lehce přetaktované na 858 MHz (2x429 MHz).
Navíc bys asi paměti ani na 960 MHz (jaks to měl při 2,64 GHz procesoru) nedostal - díky vyšší frekvenci severního můstku.
Je fajn, že paměti už si umíš ohlídat, ale je třeba abys začal hlídat teplotu procesoru - pokud jsi to ještě neudělal.
Stáhni si OCCT a zkus hodinu - uvidíš teploty jader (taky napětí procesoru) v reálném čase a po skončení testu log s těmito a dalšími údaji.
- Exp
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Paměti se pomocí děličky snaž držet co nejblíž těm 800MHz, pokud budou mít míň, nic se neděje - vyšší frekvence procesoru je znát podstatně víc.
Lokomotiva: Teplota procesoru s rostoucí frekvencí stoupá pomalu. Pokud nebude zvyšovat napětí jader, tak ten rozdíl bude v řádu jednotek stupňů (aspoň tak je to u mě, rozdíl 1.6GHz a 2.9GHz byl asi 5-7 stupňů v zátěži).
Dysh: Pokud máš na procesoru BOX chladič (tzn. ten od originální Intelu), tak ten Freezer výrazně doporučuju. Montoval jsem ho na dva počítače (z toho jeden s Core i7) a je to velice slušný chladič.
Edit: Vidím, že Dysh už napětí jader zvyšoval - to bylo vážně potřeba? Nechce se mi věřit, že by ti to na 3GHz nechtělo běžet na default napětí, to bys měl asi nejhorší kousek procesoru co byl vyrobený.
Lokomotiva: Teplota procesoru s rostoucí frekvencí stoupá pomalu. Pokud nebude zvyšovat napětí jader, tak ten rozdíl bude v řádu jednotek stupňů (aspoň tak je to u mě, rozdíl 1.6GHz a 2.9GHz byl asi 5-7 stupňů v zátěži).
Dysh: Pokud máš na procesoru BOX chladič (tzn. ten od originální Intelu), tak ten Freezer výrazně doporučuju. Montoval jsem ho na dva počítače (z toho jeden s Core i7) a je to velice slušný chladič.
Edit: Vidím, že Dysh už napětí jader zvyšoval - to bylo vážně potřeba? Nechce se mi věřit, že by ti to na 3GHz nechtělo běžet na default napětí, to bys měl asi nejhorší kousek procesoru co byl vyrobený.
- Lokomotiva
- Začátečník
Jenže on má docela vysoké napětí: 1,4V a teplota roste se druhou mocninou napětí.Exp píše: Lokomotiva: Teplota procesoru s rostoucí frekvencí stoupá pomalu. Pokud nebude zvyšovat napětí jader, tak ten rozdíl bude v řádu jednotek stupňů (aspoň tak je to u mě, rozdíl 1.6GHz a 2.9GHz byl asi 5-7 stupňů v zátěži).
Přesněji řečeno roste tak spotřeba, ale to se do teploty překlopí prakticky 1:1.
A k tomu vyšší frekvence...
- Dysh
- Začátečník
-
No já jsem viděl u tohoto chlapíka, že s 3,15 Ghz musel mít 1,425 V u CPU a 2,1 V u RAMek, tak to tak ted dělám i já.
http://www.codinghorror.com/blog/2006/1 ... ystem.html
Teploty u procesoru zkoušim pořád hned po další frekvenci Primem95, a teploty jsou si myslim dobré nejde to víc jak 65+/-,pomocí CoreTemp
http://www.codinghorror.com/blog/2006/1 ... ystem.html
Teploty u procesoru zkoušim pořád hned po další frekvenci Primem95, a teploty jsou si myslim dobré nejde to víc jak 65+/-,pomocí CoreTemp
Naposledy upravil(a) Dysh dne pon 19. črc 2010, 15:48, celkem upraveno 1 x.
- Exp
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Chlapýk je dobrý vyjmenovaný slovo, to se ti povedlo Pokud máš na procesoru BOX chladič, tak napětí moc nezvyšuj. Velmi pravděpodobně budeš mít dost vysoké teploty, takže si nejdřív kup pořádnej chladič.
Teploty ti při hrách můžou ještě stoupnout, protože se vytíží a hlavně zahřeje grafická karta, takže se ti ohřeje vzduch uvnitř case a chladič na procesoru bude o to míň účinný.
Rozhodně se ale neřiď podle toho, jak to vyšlo někomu jinýmu, to je nesmysl. Snaž se procesor přetaktovat aniž bys musel zvedat napětí jader. Dostaň ho na jeho maximální stabilní frekvenci bez zvyšování napětí, pak mu dej pořádnou zátěž (např. již zmiňované OCCT nebo Orthos) a až podle teplot se pak budeš moct rozhodnout, jestli napětí zvyšovat nebo ne.
Teploty ti při hrách můžou ještě stoupnout, protože se vytíží a hlavně zahřeje grafická karta, takže se ti ohřeje vzduch uvnitř case a chladič na procesoru bude o to míň účinný.
Rozhodně se ale neřiď podle toho, jak to vyšlo někomu jinýmu, to je nesmysl. Snaž se procesor přetaktovat aniž bys musel zvedat napětí jader. Dostaň ho na jeho maximální stabilní frekvenci bez zvyšování napětí, pak mu dej pořádnou zátěž (např. již zmiňované OCCT nebo Orthos) a až podle teplot se pak budeš moct rozhodnout, jestli napětí zvyšovat nebo ne.
Naposledy upravil(a) Exp dne pon 19. črc 2010, 15:47, celkem upraveno 1 x.
- Dysh
- Začátečník
-
Ale teda když budu mít ty timings 6.6.6.18 místo těch 6.5.5.15 nebude to teda vadit?
Tenhle komp mám hlavně na hry takže z toho chci vymáčknout dost dobrý FPS
Tenhle komp mám hlavně na hry takže z toho chci vymáčknout dost dobrý FPS
- Exp
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Ne, časování pamětí nedělá téměř žádný výkonový rozdíl, takže je to jedno.
Pokud chceš počítač na hry, tak se vykašli na honění desítek megahertz na procesoru (při hrách nebude téměř znát) a našetři si na pořádnou grafickou kartu, která ti udělá rozdíl o řád vyšší.
Pokud chceš počítač na hry, tak se vykašli na honění desítek megahertz na procesoru (při hrách nebude téměř znát) a našetři si na pořádnou grafickou kartu, která ti udělá rozdíl o řád vyšší.
- Lokomotiva
- Začátečník
Dobře, máš 65 nm technologií vyrobený procesor a Intel u něj považuje za maximální napětí 1,5V.
Já osobně bych přes 1,45V nešla, kdyby mě procesor na kolenou prosil.
To z hlediska dlouhodobého provozu.
Tak v tom moc neblázni a ne aby tě napadlo nastavovat víc - pokud chladíš vzduchem.
A sám vidíš, že z 2,64 GHz ses hnul teprve ve chvíli, kdy jsi líp nastavil frekvenci pamětí, ne kvůli vyššímu napětí na procesoru.
T case tvého procesoru je 73,3 st.C, takže do 70 st.C v OCCT je dobré se držet.
A radši ne výš.
Neposlouchej řeči, že ten procesor vydrží 100 st.C a podobně a hlavně nevypínej Thermal Monitor (TM2 nebo co tam máš) v BIOSu.
Já osobně bych přes 1,45V nešla, kdyby mě procesor na kolenou prosil.
To z hlediska dlouhodobého provozu.
Tak v tom moc neblázni a ne aby tě napadlo nastavovat víc - pokud chladíš vzduchem.
A sám vidíš, že z 2,64 GHz ses hnul teprve ve chvíli, kdy jsi líp nastavil frekvenci pamětí, ne kvůli vyššímu napětí na procesoru.
T case tvého procesoru je 73,3 st.C, takže do 70 st.C v OCCT je dobré se držet.
A radši ne výš.
Neposlouchej řeči, že ten procesor vydrží 100 st.C a podobně a hlavně nevypínej Thermal Monitor (TM2 nebo co tam máš) v BIOSu.
- Dysh
- Začátečník
-
Tak mám zatim stabilních 3,14 Ghz u CPU a u RAM DRAM Frequency 428,9 Mhz(856 Mhz),6.6.6.18,FSB:DRAM 2:3
ale u těch RAM jsem musel zvýšit voltage jinak by to nešlo.
Dál na 3,2 Ghz už to stabilní není a dál mě to už fakticky nepustí, to bych si musel jedině snad dát RAMky na frekvenci 698+/- a to mi příjde dost málo a možná by to stejně ani taky nejelo.
Tak snad mě už to CPU nebude tak brzdit tu grafárnu,asi si koupim k vánocům něaký pěkný 4 jádrový procesor Quad
Díky za pomoc
ale u těch RAM jsem musel zvýšit voltage jinak by to nešlo.
Dál na 3,2 Ghz už to stabilní není a dál mě to už fakticky nepustí, to bych si musel jedině snad dát RAMky na frekvenci 698+/- a to mi příjde dost málo a možná by to stejně ani taky nejelo.
Tak snad mě už to CPU nebude tak brzdit tu grafárnu,asi si koupim k vánocům něaký pěkný 4 jádrový procesor Quad
Díky za pomoc
- Lokomotiva
- Začátečník
Tak si stáhni 3D Mark 06 a otestuj, kolik máš bodů.
Pak se podívej na net, kolik bodů má tvoje grafika při jiných konfiguracích PC.
Pak se podívej na net, kolik bodů má tvoje grafika při jiných konfiguracích PC.
- Dysh
- Začátečník
-
Dobře stáhnu, díky