Nainstalovana/pouzitelna pamet

Problematika SDRAM, DDR1/2/3 SDRAM, RDRAM, SO DIMM a další, včetně čteček pamětí.
Odpovědět
kopik
Nováček
Nováček

Nainstalovana/pouzitelna pamet

Příspěvek od kopik »

Zdravim, Mam takoový zapeklitý problém ohledně pamětí.
Pro začátek:
Deska - Gigabyte h55m-s2h
VGA - Asus 5770 CuCore
paměti - KINGSTON HyperX BOX 4gb(2x2gb)
Procesor - Core i5 750
a problém je zde http://img691.imageshack.us/img691/9569/beznzvuwzj.jpg

Už sem hledal na forech, všude se podobný problémy řeší memmory remapem, avšak moje deska(bios) jej neumí. Při startu systemu mi bios nacte take pouze 2gb pameti. V biosu sice mi ukaze ze v obou chanelech jsou nainstalovany pameti, avsak u pouzite pameti je u jednoho channelu pomlcka.
Pameti jsem ruzne prohazoval v obou slotech na stridacku a vse fungovalo - jednotlive, tudiz vada pameti nejspis nebude.

Jediný k cemu sem se dopracoval je to ze jsem zjistil ze grafika ma 1700mb, tedy krade si pro sebe 700mb, zbytek nevim kam se mi poděl:)
Mam podezření že si to možná bere integrovaná grafika v jádře procesoru. Ale nejsem schopnej se do toho nějakym zposobem dostat, protože při snaze nainstalovat ovladač na int vga v prociku mi to píše že nesplnuju HW naroky ovladače.

Ocenim jakejkoliv tip, napad.....děkuji
petr_
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Nainstalovana/pouzitelna pamet

Příspěvek od petr_ »

Deska remap podporuje určitě. U gigabyte se musí zapnout zobrazení rozšířených voleb (CTRL+F1) na základní stránce biosu.
NTB: 13" MacBook Air mid. 2013, Haswell i7-4650U, 8GB LPDDR3, 256GB SSD
PC: Xeon 5550, 6GB DDR3, geforce 8800GTS 640MB
kopik
Nováček
Nováček

Příspěvek od kopik »

Nevim zda neco dělam spatně, ale ta zkratka ctrl+f1 nefunguje, bios se chova jako kdybych ten ctrl vubec nemackal...nic se nedeje, po chvilce drzeni tam max skoci napoveda.
gringoAD
Nováček
Nováček

Příspěvek od gringoAD »

Gigabyte, kazdy gigabyte ma volbu ctrl f1, tim se schovavaji nejake dulezite volby.

Primo v manualu je uvedeno:
To access the BIOS Setup program, press the <Delete> key during the POST when the power is turned on. To see more advanced BIOS Setup menu options, you can press <Ctrl> + <F1> in the main menu of the BIOS Setup program.

http://download.gigabyte.eu/FileList/Ma ... -s2h_e.pdf

Nemyslim si ale, ze memory remap nejak extremne pomuze. Zkusil bych spis preinstalovat nejake ovladace, cipset, samotna grafika, ovladace nejlepe v poslednich verzich ...

Take se podivej do biosu, jestli mas zapnuto PAE (Physical Address Extension), pripadne jestli je u nejake volby above 4gb (nemelo by tam byt below 4gb).

Pokud pri startu bios nacte pouze 2 giga, zkusil bych dat pameti do jinych slotu, ale v tomto pripade to nevypada jako pouzitelna rada, pac je to lowend deska s pouze 2 sloty, tak pameti prehodit, pripadne zkusit v jinem pc, jestli neni problem s pameti primo...

EDIT:
Jen detail , i samotny system pise ze ma pouze 2 giga pameti ... FYZICKA PAMET , celkem 2011 MB
kopik
Nováček
Nováček

Příspěvek od kopik »

Pri startu mi to ukazuje 2gb
Pameti sem obe dve zkousel po jedny v kazdym slotu a bezelo to.

detail: Koukal sme na alze kde jsem kupoval ty paměti. jsou dvoje a je v nich jemnej rozdíl.
http://www.alza.cz/pametovy-kit-kingsto ... d92678.htm tyhle maj spotřebu 1,9V, to jsou ty co jsem si pořídil.
http://www.alza.cz/kingston-4gb-kit-ddr ... 149189.htm a tyhle jen 1,65

Muže v tom být zakopanej pes? Protože tušiim pro core i5 je bezpečnejch nějakejch právě oněch 1,65

je možný aby kvuli tomu třeba jela jen vždy pouze jedna paměť ?
kopik
Nováček
Nováček

Příspěvek od kopik »

Myšleno samozřejmě tak, že vinnou nízkého napětí v dual channelu funguje vždy jen jedna paměť.
Je to možné?
gringoAD
Nováček
Nováček

Příspěvek od gringoAD »

No to muze byt urcite ten problem, deska je nejspise nestiha napajet a realne jede pouze jedna. Zkusil bych je vymenit, pripadne poridit novy s nizkym napetim ... no a nebo zkusit v advanced voltage settings nastavit prislusne napeti. To je nejspis na vlastni riziko, ale defakto by se nemelo nic stat, pokud pamet to zvlada a deska je to schopna dat .... otazka jestli to zvladne pametovy radic procesoru, 1.9 V je opravdu vazne mnoho ...
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lokomotiva »

To vypadá na problém desky.
Aktualizuj si její BIOS.
Určitě to už museli opravit v novější verzi BIOSu.
gringoAD
Nováček
Nováček

Příspěvek od gringoAD »

Kdyz uz nekomu radis, co kdyby ses podival, jestli mas pravdu ... samozrejme ze neopravili, protoze to neni chyba. To ze lowend deska nepodporuje pameti s takto vysokou voltazi je celkem bezne ... hlavne ze u desky je definovano ... 2 x 1.5V DDR3 DIMM sockets supporting up to 8 GB of system memory (Note 1)

Uvedene pameti ale podporovany deskou jsou podle memory support listu, takze bych nastavil 1,9 V ...
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

i5 750 je trochu příliš drahý procesor, než abych nastavila pamětem 1,9V a riskovala, že mi paměťový řadič procesoru shoří, ne?
Novější BIOS je takřka bez rizika.
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

presne tak. kamos si odpalil radic uz pri 1.75V :oops:
kopik
Nováček
Nováček

Příspěvek od kopik »

Bios už updatovanej je. Nicméne mi stále nejde do hlavy, že Grafická karta si z te pameti 700mb bere i přes to že system tu jednu z tech dvou pameti nepouziva.
Obrázek

Jinak to advanced menu v tom biosu stale neni. Bud jsem hrozne hloupej nebo je to nejaky vysraný.
Jo koukal sem i do manualu a taky tam pisou ctr+f1, avsak po zmacknuti mi jen maximalne problikne obrazovka biosu a nic vic:)
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Pokud vlezeš do BIOSu na hlavní stranu a použiješ dvojhmat Ctrl+F1, je probliknutí normální.
Pak vlez do konkrétní kapitoly BIOSu a tam teprve poznáš, že se ti zobrazilo víc řádků.
V některé kapitole nic nepřibyde, v jiných je to poznat - zejména v MIT, ale nejen tam.

Co se týče pamětí, nastav je ručně:
-napětí 1,65V
-časování dle výrobce nějaké opatrné, třeba 9-9-9-28
-nízkou frekvenci - 1333 MHz nebo dokonce 1066 Mhz
Uvidíš, jestli se to změní.
marcos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od marcos »

ahoj, když už jsme u toho, mám podobnej problém se svojí dekou, ale ASUS. Mě to teda vidí těch 8GB, ale jak je tady nahoře ten obrázek, tak mě tam systém ukazuje nainstalovaná paměť 8 GB použitelné 4GB, což teda fakt nechápu, když se podívám dál do nastavení, tak mi to píše 4GB rezervovány hardwarem.. je to je normální?

konfigurace viz podpis. díky
MTB:GIGABYTE Z97X-Gaming 3, Intel Z97, 1x PCIe x16, DDR3 3200, SATA III RAID, USB 3.0, VGA, DVI, HDMI, Killer GLAN, 8ch audio, ATX, sc1150; Procesor:Intel Core i5-4460 Quad-Core, 3.20GHz (84W);HDD 1:Intel 530 240GB SSD;HDD 2:WD Caviar Green 2000GB SATA II;HDD3:WD Caviar Green 2000GB, SATAII;Blu-Ray:LG BH10LS30-LRB;Operační paměť:4x4GB DDR3 Kingston 1600Mhz, Dualchannel;Skříň:Fractal Design Define R4 Black Pearl - Window;Zdroj:Fortron Aurum S 500;OS:Microsoft Windows 10 Pro
lukybond
Nováček
Nováček

Příspěvek od lukybond »

měl jsem tenhle samí problém co vy.. na Intelu vloženy bylo 2x 2GB DDR2 800Mhz a použitelné byli 3Gb a instalovány 4Gb a celí problém byl v tom ,že jsem měl 32Bit. systém hodil jsem stejný sistém (Win. 7) v 64Bit. verzi a vše maká na 100% :))
Zakarum
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zakarum »

lukybond píše:měl jsem tenhle samí problém co vy.. na Intelu vloženy bylo 2x 2GB DDR2 800Mhz a použitelné byli 3Gb a instalovány 4Gb a celí problém byl v tom ,že jsem měl 32Bit. systém hodil jsem stejný sistém (Win. 7) v 64Bit. verzi a vše maká na 100% :))
kdyz uz komentujes podivej se na screenshot a neco si precti co se tu psalo :wink: :!:

Jinac , jak uz se tu psalo pes bude zakopana prave v rozdilne voltazi :)
CPU: Core i7 4790K, MB: Asus Maximus Formula VII, RAM: Kingston HyperX Fury Black 16GB/1866MHz CL10, COOLER: Corsair H110, GPU: ASUS GTX770-DC2OC-2GD5, PSU: Seasonic SS-660XP2 F3 Platinum, DISK: Samsung SSD 840EVO 120GB, Samsung SpinPoint F3 500GB, CASE: Corsair 750D Obsidian Series, MONITOR: Asus MX279H 27"
Rimis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Rimis »

Zdar chlape kdo ti rekl ze Procesor - Core i5 750 ma v sobe integrovanou grafiku???
MONITOR: 3x ACER S220HQLbd / MB: ASUS P9X79 Deluxe / CPU: Intel i7 3820 @4,625GHz + vodní chlazení Home Made / RAM: Kingston HyperX 4x4Gb DDR3 1866MHz CL9(default) / GPU: Gigabyte HD7870 @1,2GHz / DISKY: SSD Corsair Force 3 - 120GB system + 2x 2TB WD uložiště / ZDROJ: Corsair TX 850W / OS: Win 7 Home 64bit Origin.
mencmi
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od mencmi »

měl jsem stejný problém na gigabyte UD4, reklamoval jsem a pry jednabyla vadná takže s tim asi moc neuděláš
Jája
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jája »

1. Voltáží RAM to určitě není, deska sama nikdy nenastaví nebezpečné napětí. Pokud by bylo pro zdárnej provoz pamětí moc nízké napětí tak by byly oba moduly nestabilní, nebo by PC vůbec nenabotoval, ale určitě by se nestalo že by jeden modul jel bezproblému a současne druhý vůbec.

2. pokud není cpu přetaktovaný tak nejde 1600MHz nastavit, maximálně jde 1333 a na tuto frekvenci stačí 1,5V, je to i zapsáno v SPD - standart JEDEC při CL9

3. core i5 750 neobsahuje žádné GPU
Core i7 8700K , Asus Prime Z370-A, 2x8GB DDR4 3200 G.Skill TridentZ, GTX1060 6GB, Adata SX 8200 Pro 512GB, 120GB Intel SSD 320, 2x Crucial MX500 1TB, X-Fi Titanium, 22" LG W2252TQ, EK water blocks (CPU+GPU, DDC1+EKtop, NexXxos Pro III+II), Avance C001 Terminator, Seasonic Focus GX-650
Odpovědět

Zpět na „Paměti“