Problém s pamětí?! - podivné zapínání PC

Problematika SDRAM, DDR1/2/3 SDRAM, RDRAM, SO DIMM a další, včetně čteček pamětí.
Odpovědět
Walker
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Problém s pamětí?! - podivné zapínání PC

Příspěvek od Walker »

Zdravím,

pokusím se krátce popsat problém. Problém nastal na mé nataktované sestavě v podpisu (takty už provozuju víc jak rok). Z ničeho nic zamrzl pc při hraní a vypnul se (mám pocit že i vyskočila modrá smrt tak na půl sekundy než se to stalo). Počítač jsem znovu zapl - naskočili věšechny větráky, hardisk, dvd, ale už mi neblikla klávesnice a nespustil se monitor. Už si nevím rady co dál, snažil sem vyndavat postupně moduly a různě je kombinovat, ale někdy se pc zapne bez monitoru, někdy najede jen do obrazovky kde se kontroluje velikost paměti, někdy až po načítání windows a potom to hodí modrou smrt tak na půl vteřiny a hned se to restartuje. Povedlo se mi pc rozběhnout na 3 modulech, ale jakmile přidám 4modul už mi zase nenajede monitor....fakt nevím co dál, moc času na řešení tohodle problému taky nemám a pc potřebuji. Prosím o nějakou radu nebo postup.

Díky
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Re: Problém s pamětí?! - podivné zapínání PC

Příspěvek od Lokomotiva »

Půjč si na vyzkoušení jiný zdroj.

Nebo ten svůj otevři - pokud už je mimo záruku - a prohlédni si jeho elektrolytické kondenzátory.
Jestli nejsou nafouklé nebo dokonce vyteklé.

Pokud je problém s jakoukoliv napěťovou větví zdroje, může se to projevit špatnou funkcí libovolné komponenty.
A ta přitom bude bez viny.
Walker
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Walker »

Lokomotiva píše:Půjč si na vyzkoušení jiný zdroj.

Nebo ten svůj otevři - pokud už je mimo záruku - a prohlédni si jeho elektrolytické kondenzátory.
Jestli nejsou nafouklé nebo dokonce vyteklé.

Pokud je problém s jakoukoliv napěťovou větví zdroje, může se to projevit špatnou funkcí libovolné komponenty.
A ta přitom bude bez viny.
díky za tip, vyzkouším.......jinak mám pc takty vše na default.
Walker
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Walker »

Tak zdroj už mám po záruce. Otevřel jsem ho a kondíky se zdají být ok, zkusím sem přidat obrázky, vyfotil jsem ho.

http://nd03.jxs.cz/684/570/7b1f84511c_6 ... 1280066268

http://nd03.jxs.cz/272/325/1360e20e24_6 ... 1280066324

http://nd03.jxs.cz/080/651/9bef428b65_6 ... 1280066355
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lokomotiva »

Jo, žádná špatnost tam vidět není.
Stejně by bylo vhodné si na vyzkoušení půjčit jiný zdroj.
Nemusí být ani moc výkonný - když se problémy ukazují už ve 2D.
Blue Storm
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Blue Storm »

zdá se mi naprosto zbytečné řešit zdroj, když je evidentně problém jinde...zkoušel jsi otestovat každý modul zvlášť? případně zkoušel jsi, jestli problém nenastane vždy jen při zapojení dual-channel v jednom ze dvou kanálů?
PC: AMD Ryzen 7 9700X | Asus Prime B650-Plus WiFi | GTX 980 Ti | Kingston Fury 64 GB 5600MHz | Samsung 990 Evo Plus 1 TB | ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 1 TB | Samsung 870 Evo 2 TB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
NTB: Apple MacBook Air M1 | Phone: Apple iPhone 15 Pro
Walker
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Walker »

už je to delší čas, ale v testu byly ok. Co by znamenalo kdyby byl problém v dual channelu :nervous:
Blue Storm
Odborník PCT
Odborník PCT

nemáš možnost vyzkoušet jinou desku? znamenalo by to, že by na jednom kanálu nefungovalo dual-channel...ještě mě napadlo...zkus ten takt 860MHz, co máš uvedený v podpise, s každým modulem zvlášť při stejném napětí, ať kdyžtak vyloučíme katastrofický kousek modulu...a nebo zkusit přidat pamětem napětí třeba o 0.1V...případně zkus osadit 4 moduly a pustit verzi MEMTESTu, která běží v DOSu
PC: AMD Ryzen 7 9700X | Asus Prime B650-Plus WiFi | GTX 980 Ti | Kingston Fury 64 GB 5600MHz | Samsung 990 Evo Plus 1 TB | ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 1 TB | Samsung 870 Evo 2 TB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
Walker
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Walker »

Blue Storm píše:nemáš možnost vyzkoušet jinou desku? znamenalo by to, že by na jednom kanálu nefungovalo dual-channel...ještě mě napadlo...zkus ten takt 860MHz, co máš uvedený v podpise, s každým modulem zvlášť při stejném napětí, ať kdyžtak vyloučíme katastrofický kousek modulu...a nebo zkusit přidat pamětem napětí třeba o 0.1V...případně zkus osadit 4 moduly a pustit verzi MEMTESTu, která běží v DOSu

jinou desku bohužel ne, navíc nemám na takovýhle akce moc času :( zkusím ten dual channel jestli fakt maká to bych mohl udělat dnes a ty takty taky zkusím......ale pokud osadím 4 moduly tak se mi nespustí monitor čili se nedostanu ani do biosu a ani nebudu moc spustit memtest

jinak teď mám osazeno 3 moduly a píše to že to běží v nějakým FLEX modu..nevím co to znamená, btw: jaké časování byste mi na těch 860 doporučili
Blue Storm
Odborník PCT
Odborník PCT

zkoušel jsi to dát na defaultní takty?
Walker
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Walker »

Blue Storm píše:zkoušel jsi to dát na defaultní takty?

od doby co se mi to takhle po.....tak mám vše na defaultu
Blue Storm
Odborník PCT
Odborník PCT

a nejede to, ať ty moduly zpřeházíš jakkoliv i když ten čtvrtý je pokažde jiný?
Walker
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Walker »

Blue Storm píše:a nejede to, ať ty moduly zpřeházíš jakkoliv i když ten čtvrtý je pokažde jiný?

přesně tak, vše mam na default a ať jakkoliv zpřeházím moduly a zasadím 4 modul tak rpostě monitor nenaběhne...teď jdu vyzkoušet ten dual channel
Walker
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Walker »

Nevím jeslti se pohnu dál, ale vyzkoušel jsem to že jsem vzal 4 ty moje moduly, dával jasem je tam po dovjicích, abych vyzkoušel ten dual channel. Jedna dvojice funguje v pořádku na Dual channnel v obou barevných slotech (červené a žlute sloty) druhá dvojice modulů udělá přesně to v čem je problém, tzn. že se počítač spustí, ale nezapne se monitor, ten jen svítí žlutě že je pod proudem. Takže jak bych měl teď postupovat,?! Dvojici špatných slotu otestovat jestli není chyba jen v jednom z nich?! Vyloučil jsem to že by byla špatná deska...
Walker
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Walker »

Zdravím, tak jsem vyměnil jeden pár pamětí na reklamaci a dostal jsem zcela nové paměti ADATA 800+ DDR2 PLUS series, ale mají jiný chaldič než jsem zvyklý link: http://oc.adata.com.tw/1_product_detail ... AD2800EU2K

nikde sem to u nás v nabídce neviděl......

no a o co de, dje o to že jsem tytp nové paměti nasistaloval do pc a pc se mi při nabíhání do windows furt restartuje....na skoro nepostřehnutelnou chvíli to tam odí modrou smrt a šup a je to dole....jinak mám stále u sebe starší ty samé paměti ale s klasickým chladičem a s těma mi pc jede ok.....jak je sakra možný že nový paměti mi to nevezme, pochybuju že by byly kaput :( Moc prosím má někdo nějaký nápad jak to vyřešit?! Znovu reklamaci...už mě to totiž unavuje furt lítat jen okolo blbýho pc
Walker
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Walker »

Walker píše:Zdravím, tak jsem vyměnil jeden pár pamětí na reklamaci a dostal jsem zcela nové paměti ADATA 800+ DDR2 PLUS series...no a o co de.... jde o to že jsem tyto nové paměti nainstaloval do pc a pc se mi při nabíhání do windows furt restartuje....

Pujčil jsem paměti kamarádovi a ty mu fungujou naprosto bez problému v pc. Je tedy možné že je chyba v základní desce, neni možné aby to dělal nějaký software (ikdyž to by byla asi otázka biosu). A nechápu teda proč mi funguje jeden pár a druhý ne....
Odpovědět

Zpět na „Paměti“