Zdravím,
mám následující problém s kterým si už nevím rady.
Mám v pc 3 HDD... 1. systemový (WD6400AAKS) oddíly C.E.D, 2. datový (WD10EADS) oddíl F, 3. datový (WD15EADS) oddíly G.H. a systém Win7 64bit.
Dnes po spuštění pc, které normálně naběhlo jsem se chtěl podívat na disk WD10EADS a objevila se mi tabulka, že disk musí být před použitím naformátován a disk F:není přístupný.
Na HDD které doposud fungovalo naprosto bezchybně (SMART a jiné diagn. programy nevykazovaly žádné chyby) se nemohu dostat.
Největší problém je, že správce disků ve Win. mi ho detekují jako 31,8 MB a stejně tak i třeba Partition Manager 9 (viz. obrázek).Programy pro obnovu dat GetDataBack for NTFS a jiné to samé.Mohu naformátovat jen těch 31,8 MB a zbytek nikde.
Disk byl skoro plný a vypadá, že je jinak v pořádku (nerachtá, nepíská apod.).
Co se s diskem stalo a dá se disk nějak zachránit, obnovit data na jiný apod.?
Ocením každou pomoc.Děkuji
Pavel
HDD není přístupný - špatná velikost disku
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- PavelHT
- Nováček

-
HDD není přístupný - špatná velikost disku
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
CPU: AMD RYZEN 5 3600X, MB: GIGABYTE X570 AORUS ELITE (Bios F20), RAM: Crucial 32GB KIT DDR4 3600MHz CL16 Ballistix White RGB, GK: MSI Radeon RX 5700 XT GAMING X, ZK: Creative Sound Blaster ZxR, HDD - SATA: WD3TB, SATA SSD: SanDisk Ultra II 960GB, SSD disk M.2: ADATA XPG GAMMIX S11 Pro SSD 512GB + ADATA XPG SX8200 Pro SSD 2TB, CASE: Fractal Design Define R6, ZDROJ: Fractal Design ION+ 860P, LCD: EIZO FORIS FG2421-BK
- PavelHT
- Nováček

-
Re: HDD není přístupný - špatná velikost disku
Tak jsem to nakonec po několika hodinách hledání na internetu vyřešil.Koukal jsem, že se to už párkrát řešilo i tady.
Tento problém může nastat asi jen ve spojení s GIGABYTE deskou s Xpress Recovery BIOSem a možná jen s čipsetem P965 (co jsem vyčetl, ale moje angličtina je skoro nulová), kdy se nastaví nějak špatně Host Protected Area (HPA) oblast.Třeba tady o tom něco píšou: http://www.alexandru.es/blog/2010/05/21 ... a-friend-s
Opravil jsem to tímto programem HDAT2 ( http://www.hdat2.com/index_cz.html ).Stačilo jej vypálit na CD/DVD... nabootovat z něj... vybrat disk... potvdit (S) opravu a byl v původním stavu i se všemi daty.
Zajímalo by mě jak se tohle může stát, desku mám asi 3 roky a prošlo jí už několik disků, asi nějaký vyjímečný jev\stav.Člověk nikdy neví kdy se může disk znenadání pokazit a proto zálohovat, zálohovat a zálohovat.
Tento problém může nastat asi jen ve spojení s GIGABYTE deskou s Xpress Recovery BIOSem a možná jen s čipsetem P965 (co jsem vyčetl, ale moje angličtina je skoro nulová), kdy se nastaví nějak špatně Host Protected Area (HPA) oblast.Třeba tady o tom něco píšou: http://www.alexandru.es/blog/2010/05/21 ... a-friend-s
Opravil jsem to tímto programem HDAT2 ( http://www.hdat2.com/index_cz.html ).Stačilo jej vypálit na CD/DVD... nabootovat z něj... vybrat disk... potvdit (S) opravu a byl v původním stavu i se všemi daty.
Zajímalo by mě jak se tohle může stát, desku mám asi 3 roky a prošlo jí už několik disků, asi nějaký vyjímečný jev\stav.Člověk nikdy neví kdy se může disk znenadání pokazit a proto zálohovat, zálohovat a zálohovat.
CPU: AMD RYZEN 5 3600X, MB: GIGABYTE X570 AORUS ELITE (Bios F20), RAM: Crucial 32GB KIT DDR4 3600MHz CL16 Ballistix White RGB, GK: MSI Radeon RX 5700 XT GAMING X, ZK: Creative Sound Blaster ZxR, HDD - SATA: WD3TB, SATA SSD: SanDisk Ultra II 960GB, SSD disk M.2: ADATA XPG GAMMIX S11 Pro SSD 512GB + ADATA XPG SX8200 Pro SSD 2TB, CASE: Fractal Design Define R6, ZDROJ: Fractal Design ION+ 860P, LCD: EIZO FORIS FG2421-BK
- atomic:)
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Re: HDD není přístupný - špatná velikost disku
Díky moc! Zachránil jsi mi data!!
Pro zlehčení hledání dalším lidem napíšu cestu k příkazu:
Po spuštění HDAT2 vybrat disk (enter) a pak:
SET MAX (HPA) MENU > SET MAX ADRESS > zmáčnout [S] a potvrdit. A je to
Pro zlehčení hledání dalším lidem napíšu cestu k příkazu:
Po spuštění HDAT2 vybrat disk (enter) a pak:
SET MAX (HPA) MENU > SET MAX ADRESS > zmáčnout [S] a potvrdit. A je to
CPU: Athlon 64 X2 5000+ & Alpine 64 Pro / MB: Gigabyte GA-M61P-S3 / GPU: nVidia GeForce 8800GT 256MB/ RAM: 3,5GB Geil DDRII / HDD: 2x Western Digital SATAII - 250GB a 640GB