[rada] uvažuji o koupi GK kolem 8'000

Cokoli se týká koupě nové grafiky, upgradu starší či porovnání různých typů.

Moderátoři: morke, Walker1134, PKBO

Odpovědět
bornik
Nováček
Nováček

[rada] uvažuji o koupi GK kolem 8'000

Příspěvek od bornik »

Dobrý den,
rozdělím můj dotaz na dva body...
A: uvažuji o koupi grafické karty v hodnotě kolem 8 000 Kč, konkrétně uvažuji o HD5870... rád bych jí využil hlavně ke hraní her hlavně Counter Strike: Source(DX8) a Battlefield Bad Company 2(DX11) (ostatní vypíšu dále).. jelikož mám LCD monitor 17" tak je u mne strop 1280*1024 při 75hz, od karty očekávám seriózní výkon který bude podávat bez trhání, rychlé loadingy atp.
B: jelikož nemám s taktováním grafických karet žádné zkušenosti tam bych rád uvítal nějakou radu ke kartě kterou budete doporučovat a jaké jsou její stropy, resp. srovnat výkon s jinými kartami.

Moje nynější sestava je:
CPU: AMD Phenom II @ 3.8 ghz (stock voltage - napětí v obrázku neodpovídá skutečnosti) http://img832.imageshack.us/img832/6103/cpuz.png
RAM: 4x1gb DDR2 @ 800 mhz (stock clocks & voltage)
MB: MSI K9N2 Platinum
PSU: 550W

Hry které bych si rád v budoucnu zahrál:
Crysis 1, 2, Warhead
Bioshock 1, 2
Singularity
ARMA 2
Operation Flashpoint: Dragon Rising
Call of Duty: Modern Warfare 2
Need For Speed: Hot Pursuit 2, Shift 2 (Jaro 2011)
Metro 2033
Dirt 2, 3 (2011)
Mafia 2
BulletStorm (Jaro 2011)

//beardie: presun do nakupky z grafik
Naposledy upravil(a) bornik dne sob 7. srp 2010, 19:38, celkem upraveno 2 x.
tielka
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: [rada] uvažuji o koupi GK kolem 8'000

Příspěvek od tielka »

HD5870 to je super karta
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Za tyhle prachy GTX470, v low res větší výkon + lepší minimální fps díky lepšímu geometrickýmu výkonu. Toto můžeš ignorovat pokud pod ní nedáš alespoň CPU Nehalem architektury.
bornik
Nováček
Nováček

Příspěvek od bornik »

DOC_ZENITH píše:Za tyhle prachy GTX470, v low res větší výkon + lepší minimální fps díky lepšímu geometrickýmu výkonu. Toto můžeš ignorovat pokud pod ní nedáš alespoň CPU Nehalem architektury.
jakto myslíš s tím procesorem? konkrétně mám tento http://img832.imageshack.us/img832/6103/cpuz.png
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

To bude ok, myslel jsem to tak, že kor v tomhle rozlišení by grafika takovýho kalibru byla až moc často CPU limited.
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lokomotiva »

bornik píše:.. jelikož mám LCD monitor 17" tak je u mne strop 1280*1024 při 75hz, od karty očekávám seriózní výkon který bude podávat bez trhání, rychlé loadingy atp.
...AMD Phenom II @ 3.8 ghz
Škoda peněz:
- ten procesor má maximálně na 5770, výkonnější kartu už bude brzdit
- na uvedené rozlišení bude mít 5770 výkonu ažaž.

EDIT: proč 75 Hz?
60 Hz, tj. 60 x za sekundu přepočítat obrázek musí stačit, ne?
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Ne, pokud hraje CS tak bych mu možná doporučil i koupit ten 120hz 3D monitor ale nepoužívat ho na 3D, jen jet těch 120hz. Kupodivu se opravdu dá poznat rozdíl mezi 60 a 120fps. V UT pokud si to dam na LCD s 60hz a na CRT kde dam třeba 100 tak je to znatelnej rozdíl v plynulosti scény. Ano při 60 nepozoruješ škuby, ale při více je to fakt vizuálně plynulejší. I na tom 120hz LCD to člověk vidí strašně moc, i na blbym kurzoru myši ve win.
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Já jsem zatím nic lepšího na hry než kvalitní CRT na 100 Hz neviděla.
A srovnání LCD a CRT je díky jinému zpracování obrazu vždycky problém.
Ale o tom není řeč.
Mluvím o tom, že se mi zdá zbytečné nechat si zobrazovat změnu plochy 75 x za sekundu, když se to ve srovnání s 60 Hz pravděpodobně nijak pozitivně neprojeví.
bornik
Nováček
Nováček

Příspěvek od bornik »

DOC_ZENITH píše:Ne, pokud hraje CS tak bych mu možná doporučil i koupit ten 120hz 3D monitor ale nepoužívat ho na 3D, jen jet těch 120hz. Kupodivu se opravdu dá poznat rozdíl mezi 60 a 120fps. V UT pokud si to dam na LCD s 60hz a na CRT kde dam třeba 100 tak je to znatelnej rozdíl v plynulosti scény. Ano při 60 nepozoruješ škuby, ale při více je to fakt vizuálně plynulejší. I na tom 120hz LCD to člověk vidí strašně moc, i na blbym kurzoru myši ve win.
Ano, třeba právě v tom css vidim znatelnej rozdíl mezi 60 a 100, stejně tak 100 a 400fps, s novou grafickou kartou bych se rád pohyboval nad 250 stabilních snímků za sekundu
Lokomotiva píše: Škoda peněz:
- ten procesor má maximálně na 5770, výkonnější kartu už bude brzdit
- na uvedené rozlišení bude mít 5770 výkonu ažaž.
Počítam do budoucna s koupí nového monitoru ale rozhodně ne ještě tento rok.
Lokomotiva píše: EDIT: proč 75 Hz?
60 Hz, tj. 60 x za sekundu přepočítat obrázek musí stačit, ne?
Nevim, ale měl sem 19" crt kde jsem byl zvyklej na 85hz a byl to sakra rozdíl, při 60hz mě z toho boleli oči, od doby co mám tento lcd používám 75hz takže jen ze zvyku..
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

bornik píše: Ano, třeba právě v tom css vidim znatelnej rozdíl mezi 60 a 100, stejně tak 100 a 400fps, s novou grafickou kartou bych se rád pohyboval nad 250 stabilních snímků za sekundu

Počítam do budoucna s koupí nového monitoru ale rozhodně ne ještě tento rok.

Nevim, ale měl sem 19" crt kde jsem byl zvyklej na 85hz a byl to sakra rozdíl, při 60hz mě z toho boleli oči, od doby co mám tento lcd používám 75hz takže jen ze zvyku..
1) Máš nastavený monitor tak, aby zobrazoval 75 snímků za sekundu. A víc jich tedy zobrazit nemůže.
K čemu může být dobré, aby GK dokázala vyrobit 250 snímků za sekundu, když je nikdy neuvidíš?

2) To nic nemění na tom že máš procesor, který na tebou zamýšlenou GK výkonem nestačí.

3) CRT monitor je opravdu něco jiného: 60 Hz bylo k nekoukání bez polarizačního filtru, 85 Hz bylo fajn, 100 Hz byla skála.
LCD je ale něco jiného. Zkus 60 Hz a možná budeš sám překvapený, že je to lepší (nemusí být - záleží na elektronice tvého monitoru, ale může a pravděpodobně bude).
tielka
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od tielka »

Na ten tvuj monitor stačí bohatě bazarová 8800 gts :lol: takže tu atinu co chceš si s klidem kup možná v budoucnu koupíš novej monitor.
Kyuubi
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Kyuubi »

Lokomotiva píše: 2) To nic nemění na tom že máš procesor, který na tebou zamýšlenou GK výkonem nestačí.
Proč by Phenom II X4 3,8Ghz nestačil? :?:
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

U CRT monitor dle počtu hz blikal, u LCD nebliká, nevadí ti teda blikání, jenže počet obnovení tam furt je, méně obrazovejch dat do monitoru (hz) = méně častá změna obrazu. Upravdu na plynulosti u takto extrémě rychlejch her to je cejtit i u LCD. Pokud už ale i člověk zohledňuje tohle, to už mu víc na hernim (výkonu) ubere input-lůag kterej LCD vždy ňákej maj. To už bych pouvažoval ten monitor vyměnit za ňáký high-end CRT z druhý ruky, ty typy co maj alespoň 22 palců a daj si těch 2048x1536 85hz a 1600x1200 100+hz budou ideální.

Edit: Phenom II X4 stačí bohatě na vše, ale budeš prostě na CPU limitu. Hraješ hru co nevyužije více jader, 3 se ti teda budou furt flákat, a phenom má nížší výkon na takt v porovnání s CPU Nehalem architektury, tudiž přetaktovaná I5 nad 4Ghz by ti dala asi o 1/3 lepší fps.
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Kyuubi píše:Proč by Phenom II X4 3,8Ghz nestačil? :?:
Moje chyba, nevšimla jsem si, že to není x2 ale x4...
bornik
Nováček
Nováček

Příspěvek od bornik »

DOC_ZENITH píše:U CRT monitor dle počtu hz blikal, u LCD nebliká, nevadí ti teda blikání, jenže počet obnovení tam furt je, méně obrazovejch dat do monitoru (hz) = méně častá změna obrazu. Upravdu na plynulosti u takto extrémě rychlejch her to je cejtit i u LCD. Pokud už ale i člověk zohledňuje tohle, to už mu víc na hernim (výkonu) ubere input-lůag kterej LCD vždy ňákej maj. To už bych pouvažoval ten monitor vyměnit za ňáký high-end CRT z druhý ruky, ty typy co maj alespoň 22 palců a daj si těch 2048x1536 85hz a 1600x1200 100+hz budou ideální.

Edit: Phenom II X4 stačí bohatě na vše, ale budeš prostě na CPU limitu. Hraješ hru co nevyužije více jader, 3 se ti teda budou furt flákat, a phenom má nížší výkon na takt v porovnání s CPU Nehalem architektury, tudiž přetaktovaná I5 nad 4Ghz by ti dala asi o 1/3 lepší fps.
To máš pravdu, vim jak je to s CRTckama, je to paráda ale asi bych do něj znovu nešel.. co se týče přenosnosti a na stole taky nemam zrovna moc místa. Intel procesor sem nikdy neměl, cenově si o tom si můžu nechat zdát.. mno uvidíme až tenhle phenom co mam nebude stačit (což v brzké době asi nebude - co se týče her) tak teprve pak možná budu uvažovat a přechodu na intel, ale tou dobou může být situace na trhu s cpu úplně jiná.. takže tohle bych zatim neřešil.
Odpovědět

Zpět na „Rady s nákupem a porovnání“