[Problém] po několika restartech se mi podtaktuje CPU

Vše o procesorech Advanced Micro Devices.

Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee

Odpovědět
bornik
Nováček
Nováček

[Problém] po několika restartech se mi podtaktuje CPU

Příspěvek od bornik »

Dobrý den,
vlastním AMD Phenom II X4 955 BE @ 3.8 ghz (stabilní při stock napětí)
jelikož mi už moje grafické karta 8800 gt nefunguje tak jsem nucen dočasně používat X1900 GT která se "chytá" jen když chce, resp. abych byl přesný když pouštím pc tak obraz buďto funguje nebo nefunguje, pokud se nechytne tak počítač restartuji třeba 5x dokud se nechytne a obraz naskočí - toto tu řešit nechci, brzy budu mít novou GK..
...a teď už se dostávám k tomu hlavnímu: po těchto několika restartech se mi procesor podtaktuje na 800 mhz (resp. násobič se sníží z 19x na 4x) na všech čtyčech jádrech a napětí se sníží na 1.0000v
Obrázek
.. kdy se mi pak seká i klasické prohlížení internetu přes webový prohlížeč, po dalším restartu se takt vrátí do normálních hodnot, jen bych rád zjistil proč se to děje a jestli se tomu dá zamezit, kdybych tuto GK používal v budoucnu opět jako záložní

edit: zaráží mě taky ten "load" když nic nedělám..
Jája
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: [Problém] po několika restartech se mi podtaktuje CPU

Příspěvek od Jája »

IMHO za to může automatická fce desky která nastavuje CPU do defaultu pokud neproběhne POST - tím že to hned několikrát za sebou resetuješ při POSTu. Snad to píšu srozumitelně
Core i7 8700K , Asus Prime Z370-A, 2x8GB DDR4 3200 G.Skill TridentZ, GTX1060 6GB, Adata SX 8200 Pro 512GB, 120GB Intel SSD 320, 2x Crucial MX500 1TB, X-Fi Titanium, 22" LG W2252TQ, EK water blocks (CPU+GPU, DDC1+EKtop, NexXxos Pro III+II), Avance C001 Terminator, Seasonic Focus GX-650
bornik
Nováček
Nováček

Příspěvek od bornik »

Jája píše:IMHO za to může automatická fce desky která nastavuje CPU do defaultu pokud neproběhne POST - tím že to hned několikrát za sebou resetuješ při POSTu. Snad to píšu srozumitelně
akorát nerozumim tomu POST, jinak pokud to chápu správně tak pokud budu v budoucnu takhle resetovat několikrat počítač před nebo při bootování tak to bude dělat vždycky ?
Jája
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jája »

Jo udělá to vždy když se mu několikrát za sebou nepodaří nabootovat, akorát normální je že se otom objeví zpráva a většinou ji musíš potvrdit - F1 continue, del - enter setup.
Mohlo by to být i něčím jiným, ale v každým případě tohle resetování není moc zdravé

POST = power on self test - bios kontroluje připojená zařízení
Core i7 8700K , Asus Prime Z370-A, 2x8GB DDR4 3200 G.Skill TridentZ, GTX1060 6GB, Adata SX 8200 Pro 512GB, 120GB Intel SSD 320, 2x Crucial MX500 1TB, X-Fi Titanium, 22" LG W2252TQ, EK water blocks (CPU+GPU, DDC1+EKtop, NexXxos Pro III+II), Avance C001 Terminator, Seasonic Focus GX-650
bornik
Nováček
Nováček

Příspěvek od bornik »

Jája píše:Jo udělá to vždy když se mu několikrát za sebou nepodaří nabootovat, akorát normální je že se otom objeví zpráva a většinou ji musíš potvrdit - F1 continue, del - enter setup.
Mohlo by to být i něčím jiným, ale v každým případě tohle resetování není moc zdravé

POST = power on self test - bios kontroluje připojená zařízení
díky za objasnění, jen tak btw: jak myslíš že to není moc zdravé? mohlo by se stát že při opakovaném resetování by mohla deska odejít ?
Jája
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jája »

Asi kvůli tomu hned neodejde, ale prostě na životnosti to nepřidá stejně jako u jiných elekrických spotřebičů neustálé vyp/zap.
Malfis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Malfis »

3.8 při stocku? Děláš si prdel? :-D
CPU: AMD Phenom II X4 945 3.51Ghz@1.4V | MB: ASUS M4A79XTD-EVO | RAM: 4GB Zeppelin 1248Mhz CL7 | GPU: MSI R5770 Hawk 1.05Ghz-5.2Ghz@1.312V | PSU: Corsair HX520 | OS: Windows 7 Home Premium 64-bit |
bornik
Nováček
Nováček

Příspěvek od bornik »

Malfis píše:3.8 při stocku? Děláš si prdel? :-D
ne, jenom sem hejbal násobičem, nerozumim tomu abych dělal ještě s napětim, každopádně odpověď znam a další konverzace na tohle téma by byl offtopic
Odpovědět

Zpět na „Procesory AMD“