Pasivní chladící podložky pod NB
Moderátor: morke
- managa
- Nováček

-
Pasivní chladící podložky pod NB
Ahoj všem.
Přemýšlím o koupi pasivní chladící podložky pod notebook. Notebook mám asi rok, ze začátku se větráčky spouštěly jen výjimečně, nyní běží neustále a ruší mě při práci. Proto ani neuvažuju o aktivní podložce, to by bylo z bláta do louže. Notebook používám v 90% případů na stole, na klín jsem si ho vzala tak 10x a občas se mnou jel vlakem.
Myslíte, že mi pasivní podložka může pomoct zchladit NB natolik, aby se větráčky nespouštěly tak často?
Narazila jsem na tyhle podložky:
Nexus TDD 9000
Targus izolační chladící podložka pod notebook
Acutake ACU DarkNoteCool
Thermaltake R150N01 iXoft
Thermaltake a Targus vypadají dost podobně, ceny všech podložek jsou víceméně vyrovnané.
Našla jsem různé testy, ale nikde neporovnávají mezi těmahle podložkama. Nemáte někdo zkušenost?
Díky za odpovědi!
Přemýšlím o koupi pasivní chladící podložky pod notebook. Notebook mám asi rok, ze začátku se větráčky spouštěly jen výjimečně, nyní běží neustále a ruší mě při práci. Proto ani neuvažuju o aktivní podložce, to by bylo z bláta do louže. Notebook používám v 90% případů na stole, na klín jsem si ho vzala tak 10x a občas se mnou jel vlakem.
Myslíte, že mi pasivní podložka může pomoct zchladit NB natolik, aby se větráčky nespouštěly tak často?
Narazila jsem na tyhle podložky:
Nexus TDD 9000
Targus izolační chladící podložka pod notebook
Acutake ACU DarkNoteCool
Thermaltake R150N01 iXoft
Thermaltake a Targus vypadají dost podobně, ceny všech podložek jsou víceméně vyrovnané.
Našla jsem různé testy, ale nikde neporovnávají mezi těmahle podložkama. Nemáte někdo zkušenost?
Díky za odpovědi!
- arxeiss
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Re: Pasivní chladící podložky pod NB
A co ten notebook vyčistit? Sama píšeš že zezačátku nebyly slyšet, a spouštěly se vyjímečně, teď jedou furt protože je tam prach a přehřívá se.
PC : CPU: C2D E5200 2500Mhz @ 3750Mhz a AC Freezer 7PRO MB: Gigabyte GA-P31-DS3L rev.2,1 GPU: ATI Radeon 3650HD 256MB RAM: A-Data Vitesta 2x2GB Zdroj: Forton OEM 400W HDD: Samsung F2 500GB
Netbook : Asus EEE CPU: Intel Atom N270 1,6GHz RAM: A-Data 2GB HDD: 250GB 5400ot/min
Netbook : Asus EEE CPU: Intel Atom N270 1,6GHz RAM: A-Data 2GB HDD: 250GB 5400ot/min
- managa
- Nováček

-
Čištění mě samozřejmě taky napadlo, ale ještě je v záruce a má přelepené šroubky, pokud bych nálepky odlepila, přišla bych o záruku... A to se mi rok před jejím skončením moc nechce.
- arxeiss
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Tak zkus přiložit vysavač k tomu otvoru větracímu, ale něco bych strčil do toho aby se ten větrák netočil, jednou tu kdysi padlo, že se to může nějak poškodit. Nevím jestli to pomůže, ale nevím jestli kupovat podložku kvůli toho že je noťas zaprasený se vyplatí.
Pak kdyžtak zkočit do servisu, někdy to pročistí u nich, i bez ztráty záruky
Pak kdyžtak zkočit do servisu, někdy to pročistí u nich, i bez ztráty záruky
PC : CPU: C2D E5200 2500Mhz @ 3750Mhz a AC Freezer 7PRO MB: Gigabyte GA-P31-DS3L rev.2,1 GPU: ATI Radeon 3650HD 256MB RAM: A-Data Vitesta 2x2GB Zdroj: Forton OEM 400W HDD: Samsung F2 500GB
- managa
- Nováček

-
Vysavač jsem zkoušela, do větráku jsem teda nic nedávala, každopádně to nepomohlo...
Autorizovaný servis je v pro MSI v Polsku, a posílat tam NB kvůli vyčištění... No nevím nevím
Kupovala jsem na Mironetu a žádný z jejich autorizovaných servisů se nenachází poblíž mého bydliště...
Takže proto uvažuju o podložce jako o poslední možnosti...
Autorizovaný servis je v pro MSI v Polsku, a posílat tam NB kvůli vyčištění... No nevím nevím
Kupovala jsem na Mironetu a žádný z jejich autorizovaných servisů se nenachází poblíž mého bydliště...
Takže proto uvažuju o podložce jako o poslední možnosti...
- Jája
- Středně pokročilý

Vysavač je nanic, profoukni to stlačeným vzduchem http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=35616
Core i7 8700K , Asus Prime Z370-A, 2x8GB DDR4 3200 G.Skill TridentZ, GTX1060 6GB, Adata SX 8200 Pro 512GB, 120GB Intel SSD 320, 2x Crucial MX500 1TB, X-Fi Titanium, 22" LG W2252TQ, EK water blocks (CPU+GPU, DDC1+EKtop, NexXxos Pro III+II), Avance C001 Terminator, Seasonic Focus GX-650
- managa
- Nováček

-
No, na to by to asi chtělo se nejdřív dostat dovnitř, ne?Jája píše:Vysavač je nanic, profoukni to stlačeným vzduchem http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=35616
- Jája
- Středně pokročilý

Samozřejmě že pokud se to celý rozebere a profoukne venku, tak to má lepší efekt, ale i zvenku do výdechu chlazení to taky hodně pomůže, pokud to není ucpaný velkejma chuchvalcema. Záleží jak je konstruovanej chladič, ale většinou je to tento jednoduchej systém
http://extranotebook.cnews.cz/galerie/y ... dex.php?12
http://extranotebook.cnews.cz/galerie/y ... dex.php?11
Když to foukneš okrajem výdechu, tak vzduch protáhne žebrování, přes větrák se otočí a druhým okrajem vyletí ven i s bordelem co je uvnitř, část toho taky vyletí přes nasávání. Stačí to párkrát zopakovat a profoukat celou délku žebrování. Můžeš to zkusit taky přes nasávací otvory, ale ty jsou většinou hodně těsný a nemá to ten efekt.
http://extranotebook.cnews.cz/galerie/y ... dex.php?12
http://extranotebook.cnews.cz/galerie/y ... dex.php?11
Když to foukneš okrajem výdechu, tak vzduch protáhne žebrování, přes větrák se otočí a druhým okrajem vyletí ven i s bordelem co je uvnitř, část toho taky vyletí přes nasávání. Stačí to párkrát zopakovat a profoukat celou délku žebrování. Můžeš to zkusit taky přes nasávací otvory, ale ty jsou většinou hodně těsný a nemá to ten efekt.
Core i7 8700K , Asus Prime Z370-A, 2x8GB DDR4 3200 G.Skill TridentZ, GTX1060 6GB, Adata SX 8200 Pro 512GB, 120GB Intel SSD 320, 2x Crucial MX500 1TB, X-Fi Titanium, 22" LG W2252TQ, EK water blocks (CPU+GPU, DDC1+EKtop, NexXxos Pro III+II), Avance C001 Terminator, Seasonic Focus GX-650
- managa
- Nováček

-
Odkazy mi bohužel nefungujou, hlásí chybu v cestě k obrázku...
- LiveBomb
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Myslim ze prelepeny sroubky (pecet) je u dvoulety zaruky nepodstatny a nema to na ni vliv...
PC - CPU: Intel Core i5-4670K MB: MSI Z87-G45 Gaming RAM: Kingston KVR1333D3N9K2/8G GPU: Asus Radeon HD7970 3 GB HDD: Kingston SVP100/96GR, Samsung SpinPoint F3 HD502HJ, Western-Digital WD20EARS PSU: Corsair HX750 Chladiče: AC Freezer 13 Pro, 2x AC F9 PWM, 2x AC F12, AC F12 Pro PWM DVD-RW: Samusng SH-S223C Case: Thermaltake Armor VA8003BWS Monitor: LG IPS236V Keyb: Logitech Wave Keyboard Myš: Logitech MX610 Left-Hand OS: Microsoft Windows 7 Professional x86-64 Notebook - Lenovo ThinkPad E530
- Jája
- Středně pokročilý

ty obrázky jsou odsud http://extranotebook.cnews.cz/dell-xps- ... reje-stale
na těch prvních dvou je chladič dobře vidět
na těch prvních dvou je chladič dobře vidět
- managa
- Nováček

-
Tak jsem si ověřila že můžu porušit nálepku, NB jsem rozmontovala a zevnitř co nejlépe vyčistila a vyluxovala. (Otázka: v čem by byl lepší stlačený vzduch?). Pak jsem ještě udělala další pokus, NB jsem podložila (tak, abych neomezila přísun vzduchu) chladícíma boxama jaké se dávají do chladících tašek. EVEREST mi ukazuje teplotu CPU 38°C a WDC taky 38°C, vypnula jsem všechny programy kromě prohlížeče PDF se kterým pracuju (nic zbytečného mi samozřejmě neběží ani v trayi), ale k ničemu to nevedlo. Větrák se spouští pořád stejně, občas na chvilku vypne a pak zase na delší dobu spustí, i když teplota podle EVERESTU je pořád stejná. Takže nevím, jestli by mi chladící podložka vůbec pomohla... Vypadá to, že se větrák spouští z jiného podnětu, než je změna teploty. Máte někdo nápad, čím to může být? Dřív se mi větrák rozhodně tak často nespouštěl... A NB vypadal zevnitř čistě, zaprášenej byl jen malinko větráček, ale žádné chuchvalce, nic... Tak nevím co s tím, ten hukot větráku mě přivádí k šílenství 
Dík za každou radu!
Dík za každou radu!
- wbali
- Nováček

-
noi a co jít vážně do aktivní ale kvalitní... třeba na bráchovým notecu když se rozjede větrák tak to nepřehluší ani repráky ale ta jeho podložka slyšet moc není a to má docela nekvalitní a navíc je to regulovatelný...
- managa
- Nováček

-
No, mě jde o to, aby, zaprvé, ta aktivní podložka byla opravdu tichá. Narazila jsem na podložku PORTE CRF-102W (http://www.alza.cz/chladici-podlozka-po ... d92270.htm) o které psali v jednom testu podložek a chválili, že je uplně neslyšitelná. Jenže každý má jinou představu o tom, co znamená "neslyšitelná"...
A za druhé, je jisté že aktivní podložka by pomohla NB zchladit natolik, aby nespouštěl vlastní větráčky? Jde o to, že jak jsem psala v předchozím příspěvku, ten větrák v NB se mi spouští jakoby zničehonic, i když se nijak nezmění teplota a NB má teplotu 38°C, což je hodně málo... Nerada bych investovala do aktivní podložky, abych pak zjistila, že mě její hluk ruší, a nebo abych zjistila, že se větrák v mém NB spouští nezávisle na teplotě ale na základě jiného mně neznámého podnětu.
A za druhé, je jisté že aktivní podložka by pomohla NB zchladit natolik, aby nespouštěl vlastní větráčky? Jde o to, že jak jsem psala v předchozím příspěvku, ten větrák v NB se mi spouští jakoby zničehonic, i když se nijak nezmění teplota a NB má teplotu 38°C, což je hodně málo... Nerada bych investovala do aktivní podložky, abych pak zjistila, že mě její hluk ruší, a nebo abych zjistila, že se větrák v mém NB spouští nezávisle na teplotě ale na základě jiného mně neznámého podnětu.
- HentaiRush
- Začátečník

Některé notebooky pouštějí chladicí okruh v závislosti na vytížení procesoru..
Wannabe dickface... :]
- managa
- Nováček

-
Aha, to jsem nevěděla. Ale i tak, jak jsem psala, zkoušela jsem toho mít spuštěného minimum. Kromě systémových programů mi běžel jen AVG, příjem wi-fi a Adobe Reader. Everest jsem spustila před pro zjištění teploty, pak jsem ho vypnula a po nějaké době znova zapnula. To se mi zdá jako minimální zatížení... Adobe mi bral asi 44 000 kB. Mám Intel Atom 1,6 GHz, 2GB.HentaiRush píše:Některé notebooky pouštějí chladicí okruh v závislosti na vytížení procesoru..
Otázka č. 1: Pokud to je tím a větráky můj NB spouští na základě zatížení procesoru, čím to je, že dřív se tolik nespouštěl? Snažím se o pravidelnou údržbu, používám CC Cleaner, Advanced SystemCare, Smart Defrag a Revo Uninstaller. Nedávno jsem si dělala nějaký test výkonnosti procesoru (nevzpomínám si kde) a výsledek byl, že funguje na nějakých 99%, což je po roce užívání dobrý výsledek, ne?
Otázka č. 2: Chápu to dobře, že pokud se větrák spouští na základě vytížení procesoru, žádná chladící podložka mi nepomůže? Co by mi teda pomohlo?
Dík za odpověď!
- HentaiRush
- Začátečník

Třeba máš vyjetý ložisko ve ventilátoru (kuličkové ložiska po čase jsou hlučnější).. Každopádně, Atom se dá uchladit pasivně (jako EEEčka)..
Mouh-li se zeptat, co je to za ntb?
Mouh-li se zeptat, co je to za ntb?
Wannabe dickface... :]
- managa
- Nováček

-
Je to MSI Wind U100
- Lapeno
- Nováček

-
Zkus si zavolat do toho servisu a zeptat se jich esi si muzes oddělat ty plastový kryty a očistit od prachu uvidíš co ti řeknou.... ja osobně bych to profoukl kompresorem ale ten nejspíš nemáš po ruce... a nebo jim ho tam klidně pošli na tu reklamaci ale nedělej to přes mironet tam jsou technici naho*** aspon teda v brne
http://cz.msi.eu/servis/servis.html dole máš čísla a do týdne ho máš doma však uvidíš.
jinak netbook máš hezkej
http://cz.msi.eu/servis/servis.html dole máš čísla a do týdne ho máš doma však uvidíš.
jinak netbook máš hezkej