Asus M2N-E (AM2, nF570 Ultra) - tipy a rady

Základní desky firmy Asus a firmy MSI.

Moderátor: Eddward

Odpovědět
Zakarum
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Re: Asus M2N-E (AM2, nF570 Ultra) - tipy a rady

Příspěvek od Zakarum »

snad do konce týdne by měla přijít
ok ok :) az budes mit novej podvozek poradne otestovanej :) , tak dej inficko :wink:
CPU: Core i7 4790K, MB: Asus Maximus Formula VII, RAM: Kingston HyperX Fury Black 16GB/1866MHz CL10, COOLER: Corsair H110, GPU: ASUS GTX770-DC2OC-2GD5, PSU: Seasonic SS-660XP2 F3 Platinum, DISK: Samsung SSD 840EVO 120GB, Samsung SpinPoint F3 500GB, CASE: Corsair 750D Obsidian Series, MONITOR: Asus MX279H 27"
rigix
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rigix »

Tak už jsem jí dal před hodinou do PC. Vložil flashku že budu instalovat new win. ale zapoměl jsem na boot a ejhle nabíhá windows tak čekám a kuk ono to naběhlo. To mě docela šokovalo protože ještě u visty když jsem chtěl přenést disk se systémem na jiný PC tak to hodilo vždy bluescreen. Takže v tomhle se MS pochlapilo. K desce na úvod hned musim pokárat výrobce že jsou zde poze 3 konektory na FAN z toho jeden na CPU, to bylo velké zklamání o proti asusce, a o to více sem byl zklamaný když jsem zjistil že si je nedokáže bios ani sám regulovat podle teploty. Dále pak nejsou chlazené mosfety což je taky škoda, tim výčet nedostatků z mé strany končí a ted jak sem to vyřešil. Za 350 kč jsem koupil Fan control a reguluju ventilátory pomocí čudlíků na panelu (mam výkone chlazení takže se to nepřehřeje ani když všechny ventilátory vypnu) Na mosfety jsem nalepil chladiče na paměti vypada to velice dobře jak kdyby to tam patřilo :-). Ted k pozitivnim věcem. Na mnoha forech se řika že je zde pci-e bud 1X 16 nebo 2X8, omyl !! je tu crossfire i 2X 16 linek to mě docela šokovalo na tak levnou desku, dále teploty chipsetu jsou hodně nízké a celkově se mi daří všechno taktovat mnohem víš protože PC má celkově menší spotřebu. Udivilo mě jak celé PC je mnohem svižnější a nepřikousává se. Celý systém mi nabíhává minimálně 4X rychleji a to vůbec nepřehánim a zatím jsem ani moc netaktoval. Deska nevidava žádné nepříjemné zvuky, drží kupodivu poměrně stabilní napětí ( V biosu mam 1,400 a v systému to ukazuje 1,4 opčas to spadne na 1,392) Má o proti M2N-e 6 sata konektorů o proti 5. Také se mi líbí že jsou zkosene do boku desky, takže kabely nedělaji takovej bordel v bedně.

Tak to by bylo zatim vše jdu dál testovat a taktovat.

Edit. Tak jsem nakonec uvízl na hodnotě 3,5 GHz. nevim proč ale když jdu přes 250 FBS tak se mi vždy ve windows rozpadnou textury a restartuje PC. Snad na nic nezapomínám dodržuju defaloutní hodnoty HT a NB pro jistotu jsem ještě nastavil všude lechce větší napětí a dle zahraniční recenze maji tyhle desky být stabilní až na hranici 300 FBS, tak nevim kde dělam chybu... nevíte nikdo poradit ? Chtěl bych z toho 3,8 vymáčknout

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1332270

Edit: Další poznatek, má mnohem kvalitnější zvukovou kartu, ten zvuk je fakt ted suprovej (mam repro 5+1) a hlavně zmizelo praskání zvuku a přesycení bassů. Jsem zní nadčen, ještě pořešit to OC.

za 1500 Kč toho opravdu nelituju i kdyby to OC už více nešlo.
Zakarum
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zakarum »

Tak jsem nakonec uvízl na hodnotě 3,5 GHz. nevim proč ale když jdu přes 250 FBS tak se mi vždy ve windows rozpadnou textury a restartuje PC. Snad na nic nezapomínám dodržuju defaloutní hodnoty HT a NB pro jistotu jsem ještě nastavil všude lechce větší napětí a dle zahraniční recenze maji tyhle desky být stabilní až na hranici 300 FBS, tak nevim kde dělam chybu... nevíte nikdo poradit ? Chtěl bych z toho 3,8 vymáčknout
Manualne nastav frekvenci PCIe na 100MHz , jinak nastava prave to co popisujes artefakty , rozpady obrazu . Pokud uz si to neudelal melo by Ti to pomoct :) .
CPU: Core i7 4790K, MB: Asus Maximus Formula VII, RAM: Kingston HyperX Fury Black 16GB/1866MHz CL10, COOLER: Corsair H110, GPU: ASUS GTX770-DC2OC-2GD5, PSU: Seasonic SS-660XP2 F3 Platinum, DISK: Samsung SSD 840EVO 120GB, Samsung SpinPoint F3 500GB, CASE: Corsair 750D Obsidian Series, MONITOR: Asus MX279H 27"
rigix
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rigix »

To ma ta deska automaticky nastavený na 100 MHz a můžu tu hodnotu jen navyšovat. Vypnul jsem nějaké zelené úspory a dostal jsem se nakonec na 3,6 GHz ale už do toho musim pouštět 1.5 V a těch 100 MHz na jádře mi za takovou spotřebu nestojí nechal sem 3,5 s 1,4 V i tak je to mnohem svižnější než předtim jen škoda že sem nenarazil na lepší kus procesoru.
mr.qeg
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od mr.qeg »

Zdravím, kvůli podpoře virtualizace potřebuji flashnout nový BIOS na domácím PC a této desce. Mám tam ještě verzi 0502, ale vše běhá stabilně, tak bych si nerad rozmrdal systém kvůli nedodělanému BIOSu nebo nepovedeném flashi. Proto mě zajímá jestli poslední BIOS 17xx je stabilní a běhá vše bez potíží. Předpokládám, že EZ Flash (pokud nevypadne proud) je spolehlivý, protože jsem si už "užil" s updatem notebooku, který jsem po nepovedeném flashi musel flashem naslepo obnovovat. Díky za tipy.

edit: Takže jsem před updatem dal Load system setings, pak pomocí EZ Flash zazálohoval starý BIOS, poté nahrál poslední nebeta 1703 ze stránek ASUS počkal až se vše vyrestartuje a myslel jsem, že je vše za vodou. Ale najelo mi, že systém nemohl nabootovat a ať pokračuju do BIOSu na základní nastavení, jenže v té době se počítač "zasekl". Nereagoval na nic, takže po hodině jsem to restartoval a teď mám černou obrazovku? Měl by někdo nějakou radu? Pokud flash nepokračuje i po tom restartu, tak nechápu, co jsem mohl pokazit, díky za případné rady.
Demon
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Demon »

Odpojit od sítě, vyndat baterii, chvíli počkej a opět baterii vrať a nastartuj.

Bůh s tebou chlapče.
Athlon 64 X2 5400+ Black Edition (AM2) 2800MHz@3115MHz,AC Freezer 64 Pro Asus M2N-E nForce 570 Ultra Geil DDR II 3x2GB 800MHz
Gainward Golden Sample Goes Like Hell 4850GS DDR5 750/3900 LG GSA H10N Seagate 160GB Sata II , Samsung F3 1TB
Seasonic Energy Knight SS-500ET, T3 500W Case-Thermaltake Matrix VD2000BNS Microsoft Habu

22" Dell 2209WA
mr.qeg
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od mr.qeg »

Tak nakonec jsem to úplně vypnul síťovým vypínačem (dělám to vždy při vypnutí). Teď jsem to po hodině zkusil zapnout a už jedu normálně z něj :) . Jen pro ujasnění, jakmile EZ Flash restartuje počítač po flashi, tak by to mělo být už v cajku ne? Potom teda nevím, co toto bylo za překvápko :D .
rigix
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rigix »

Flashoval sem u týhle desky biosi o sto péro a nikdy se mi nic takového nestalo, ale pokud nepoužíváš grafiku z řady HD5XXX tak ti doporučuju spíš bios 1701. Dosáhl jsem na něm nejlepší přetaktování a přišel by nejstabilnější.
mr.qeg
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od mr.qeg »

Mám tam 4770, on už je i tak brzděný pouze Athlonem X2 3800, ale je to takové rodinné HTPC, které využívám k hraní her. Jinak používám notebook.
rigix
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rigix »

šoupni tam nejnovější bios a kup si tam athlon II X4. Je to obrovská výhoda když to používá víc lidí protože aspon je dost výkonu na výpočet každý blbosti co tam kdo nainstaluje nehledě na rychlosti konverze videii a taky asi méně žere :-)
mr.qeg
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od mr.qeg »

Ono se mi do něho nechce vrážet vlastní prachy, když ho sdílí rodina ;-) . Na hry stačí ten lehce přetaktovaný Athlon a video si raději převedu na Corei7, které mám v laptopu. :twisted:
Nickk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Nickk »

zdravim vas, mam zopar otazok ohladne vymeny CPU kedze sa nazbierali nejake € :)

chcel by som na dosku dat AMD Athlon II X4 640 ale nejak som nenasiel aku najvecsiu spotrebu CPU zvladne doska.
potreboval by som vediet:

1.aky BIOS verziu? (momentalne 1504) naposledy som videl 3001 ale uz je dalsia
5001 - Beta support AM3 CPU
2.na ake hodnoty nastavit HT link,nasobic,RAM? pripadne co este aby som nezabudol
3.ci to pojde ok s DDR2 800Mhz kedze vecsinou je na novsich doskach spolu s DDR3
4. ak ho ma niekto z vas alebo iny AM3 ako je spokojny s vymenou stabilita/spolahlivost/vykon?
5.ma vyznam do starsej dosky davat taky vykonny procesor nebude brzdeny tym ze
limit HT linku dosky je 1000Mhz? nebude postacovat napr. Athlon II X2 250?

dakujem
MB:ASUS M2N-E CPU:Athlon II X4 640 GPU:MSI TwinFrozr 250GTS 1GB DDR3 RAM: Kingston 4x1GB DDR2 800MHz HDD: Seagate SATAII 160GB DVD: LG DVD-RW GSA-H20L LCD:LG FLATRON 1750B PSU: SS-500ET 80+ Bronze
rigix
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rigix »

1. Stačí jakákoli verze biosu 3001 a novější.
2. Pokud nechceš taktovat nastav AUTO a deska si to sama nastaví umí pracovat s procesorem celkem dobře.
3. DDR 2 to pojede bezproblémů. DDr 3 jsou tu jen proto aby výrobce pamětí měli zase z čeho těžit prachy. Výkonostný nárust je od 0 do 10 %.
4. Měl se v této desce AMD Athlon II X4 přetaktovaný na 3,5 GHz jel v pohodě, desku jsem ale vyměnil protože v kombinaci s nadupanou grafikou už nestíhali sběrnice.
5. Záleží co od počítače požaduješ a zbytek kompomentů. Pokud nemáš v desce píchlou GTX 470 a lepší nebo HD5850 a lepší tak počítač brzděn nebude, samozřejmě tam o trochu menší výkon než s novou deskou bude ale běžný uživatel to nepocítí, každopádně kup quad core je to lepší i do budoucna.

Deska ti utahne jakýkoli procesor zvládne TDP 160 W ( Zjištěno podle OC procesoru) ovšem může se stát že začnou bzučet cívky, ale to funkci jako takové nevadí. Při taktování jsem se zasekl na maximální frekvenci NB protože tahle deska nemá násobič severního můstku ale i tak se může dostat od 3,5 GHz až na 3,8 záleží na velikosti násobiče procesoru který si koupíš. Můžeš do ní dát i Phenom II X6

Jsem tu našel starej screen tak takhle mi běhal athlon na této desce o které se bavíme:

http://zug.ic.cz/athlon.jpg
Nickk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Nickk »

rigix vdaka za vycerpavajucu odpoved

No taktovat nechcem uplne mi budu stacit 4 jadra na 3Ghz
PC je starsie, takze len upgrade robim nic extra, grafiku som menil
cca pred pol rokom, povodna 7600GT teraz 250GTS twinfrozr
a monitor LCD 17" ale mozno vymenim za vecsi ale max 20".
Jedine co ma teraz brzdi v niektorych hrach/programoch je
procesor X2 4850e 2,5Ghz.
Nuz tak asi kupim tu X4 640.

Este jednu vec by som chcel spravit dat nejaky dodatocny chladic na orig.chladic chipsetu, chipset sa hreje poriadne. Napadlo ma to ze ci sa nebude viac nahrievat s novym procesorom ze bude viac zatazeny tak preto by som chcel dat nejaky dodatocny chladic len neviem kde :) Na miesto ked je chipset "A" na ten orig nedam ziaden kedze nad nim je graficka karta, sice je tam trocha miesta ale malo.
Obrázek

Na to rebrovanie "B" neviem ake by to bolo efektive. Asi niekde tu na fore som videl obrazok ako si niekto na to rebrovanie "B" akoby orig.fan na chipset ale iba fan obaleny v plaste fukajuci vzduch priamo na to rebrovanie. Skoda ze to nemozem ukazat neviem si spomenut kde som to videl :/
Napadlo ma ci nedat dole cely chladic chipsetu a naniest novu pastu , pripadne teplovodivu podlozku ale moc sa mi do toho nechce aby som neposral to co funguje :)
MB:ASUS M2N-E CPU:Athlon II X4 640 GPU:MSI TwinFrozr 250GTS 1GB DDR3 RAM: Kingston 4x1GB DDR2 800MHz HDD: Seagate SATAII 160GB DVD: LG DVD-RW GSA-H20L LCD:LG FLATRON 1750B PSU: SS-500ET 80+ Bronze
oneill_sx1
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od oneill_sx1 »

Tak ať čipset hřeje, když je to stabilní. Je tam heat-pipe, stačí průvan.
rigix
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rigix »

Tak jak jsem psal . Když jsem taktoval začal mě limitovat čipset ne proto že by byl už nestabilní kvůli výrobě ale přehříval se. Nalepil jsem Chladiče určený na paměti na místo u tebe psané A. Pomohlo to čipset byl sice horký ale dostal jsem se s NB nad 2 GHz což dosáhlo na výkon nových desek. Ale pokud nehodláš taktovat tak bych to nějak neřešil, protože chladiče na chipsety nejsou levný. Musel by si ten heatpite příštipnou a zároven utěsnit aby fungoval jako chladič mosfetů a na chipset dát novej chladič kterej vybočuje z ihisu protože by jinak překážel grafice.

Jediný který jsem našel a byl by tam vhodný a skutečně by držel chipset studený by byl tento:

http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=48647

Ale nejni zrovna nejlevnější takže nastava otázka zdali se ti to vyplatí, jestli by prostě nebylo lepší šoupnout tam procesor a nějakej čas fungovat než si koupíš novou s DDR 3, do který ti pujde i ten nový procesor.

Ja osobně odmastil plochu A a nalepil jsem tam tohle :

http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=28486

samozřejmě jsem to nastavil tak aby to nekolidovalo s grafikou, ale nevim jak je ta karta dlouha moje HD5850 byla hodne dlouha a přeshovala až přes desku, třeba by to tvé kartě nepřekáželo.

Jo a desce určitě pomůže když dáš pod chladič novou teplovodivou pastu a pořádně vyčistíš styčné plochy, ja když sem chladič sundal nenašel jsem žádnou pastu.
Nickk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Nickk »

No ten chaladic Thermalright HR-05 SLI / IFX je perfektny ale zas zbytocna investicia ak nebudem taktovat.
Tiez som nad tym uvazoval ze vycistim a nanesiem novu pastu a na vrch "A" dam este nejaky pasiv.
Karta presahuje cez cele chladenie a medzi kartou a chladicom je medzera max 1cm takze skusim najst nieco co sa tam zmesti.
Obrázek

Obrázek

Takze vravis ze pod chladicom nebola pasta. A nebola tam ani teplovodivo podlozka ? Preto sa pytam aby som bol pripraveny tam dat nove to co tam bolo predtym, lebo doma mam iba teplovodivu pastu.
Tie biele koliky alebo skrutky ktore drzia heatpipe odtocim nejako alebo musim nejako zo spodu dosky ?
rigix
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rigix »

Ty kolíky musíš ze spodku desky zmáčknou a vytáhnout. Ja tam nic neměl je možný že tam něco bylo vyschlo to a vydrolilo se těžko říct, třeba tam mít ty něco budeš ale stejně bych to vyměnil.

Koukám že jsi nakonec stejně koupil tu GTS 250. No nevim kdyby sis vzal spíš toho radeona tak ma větší výkon a nejni tak náročnej na procesor. Vyplázl si prachy za 4 roky starou kartu :-D. Jojo nvidia díky svému ulhanému martekingu dokáže prodat i Geforc 4 jako supr bomba grafiku, jen škoda že nejsou tak dobrý v navrhování nových grafik jako ve slibování a planých řečí.
Nickk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Nickk »

No to bola dilema s kupou karty :) V tej dobe bola 250GTS za 110-120€ HD5770 za 140-150.
€ nejak nazvys neboli a zaroven mozno viac ako 60% ludi malo vtedy nejaky problem s tou kartou (HD57xx).
Jeden pruhy, dalsi kurzor nasiel som ich zopar co pisali ze im to blbne koli nvidia chipsetu atd. Takze siel som
do karty ktora je dostatocne vykonna a je uz na trhu dlhsie bez nejakych problemov, a nechcel som 57xx aj
koli tomu ze kartu som objednaval a v pripade nejakych problemov by som ju zas musel posielat.
Kupou 250GTS som prisiel o nejake percento vykonu navyse, DX11 a nizsiu spotrebu ale co uz :)
nejni tak náročnej na procesor
To pocujem prvykrat, netvrdim ze to tak nieje len nemam prehlad o tom ako zatazuje GPU CPU.
Michael24
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michael24 »

Je to tak. Radeony jsou všeobecně méně limitované slabším CPU než nVidia :)
PC: CPU: Intel Core i5 2500K @4.4 GHz + Coolink Corator DS Gk: MSI Radeon R9 280X Gaming RAM: Kingston 8GB 1600MHz CL9 SSD: Crucial MX300 1TB MB: Asus P8P67 Pro OS: Windows 10 Home x64
Odpovědět

Zpět na „Asus a MSI“