Test SSD disků - co vás zajímá, jaké modely byste uvítali?

Zde budeme zveřejňovat, co se chystá v časopise - pište náměty, stížnosti, budeme se snažit vyhovět.
fmx rider
Začátečník
Začátečník

Re: Test SSD disků - co Vás zajímá, jaké modely byste uvítali?

Příspěvek od fmx rider »

Jestli ještě můžu, tak já bych byl pro jeden velice důležitý test a to je, jak dlouho se udrží disky "zdravé". Vybrat třeba dva tři modely SSD, změřit testy s novým systémem, pak PC chvilku používat, zase změřit a pak po delší době, s tím že by se prováděl třeba jenom automatický TRIM. Pěkně by to ukázalo jak jsou na tom dnešní disky s výdrží, jestli klesne razatně rychlost, odezva atd. nebo to poběží pořád svižně.
Serj
Červená karta
Červená karta

Příspěvek od Serj »

a to jako podle tebe má PCT rok testovat a pak vydat recenzi?
beardie
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od beardie »

som ochotny rok testovat SSD a pravidelne zverejnovat vysledky pouzivania a opotrebovania, bezplatne

ak by sa dalo, tak Kingston V+ 128GB :P
¿ʇı ʇ,usı 'ƃuıʎouuɐ ʎʇʇǝɹd sı uʍop ǝpısdn ƃuıpɐǝɹ
Ssnake
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Ssnake »

beardie píše:som ochotny rok testovat SSD a pravidelne zverejnovat vysledky pouzivania a opotrebovania, bezplatne

ak by sa dalo, tak Kingston V+ 128GB :P
taky bych do toho sel, idealne vertex2 :-) kdo ty ssd bude rozdavat? :-D

mam vertex (1) uz nejaky ten patek (+- pres rok) a zadne opotrebeni nevidim...ty teoreticke cisla jsou k nicemu, klidne bych se vsadil ze dalsich x let pojede vpohode. bych musel zapisovat na disk kazdy den xxGB abych ty bunky opotrebil...
(jediny pokles - asi o 60% v rychlosti - byl kdyz nejel trim, ale stacilo ho pustit rucne a bylo to. ale kdybych nepoustel testy tak bych to stejne ani nepoznal!!!)
FD node 202, ST45SF, Z97i, i7-4980HQ CB20:1718,CB24:254 NH-L9i, 2x8, R9NANO , 5100MAX
x850xtPE, x1950xtx, hd2900gt, hd3870, hd4890, hd5870 - - 6800ultra, 7900gtx, 8800gtx, 9800gtx+, gtx285
Stano K.
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Stano K. »

Čo sa týka mobilných užívateľov tak čokoľvek pod 80GB je silno neakceptovateľné. Takže nad hračkami tipu 32-40GB by som veľmi neuvažoval min 64GB do desktopu kde sa dá rozšíriť o ďalšie disky a do NTB min je určite 80GB (tým že pôvodný HDD sa prehodí do ext USB BOXu).
fmx rider
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od fmx rider »

Serj píše:a to jako podle tebe má PCT rok testovat a pak vydat recenzi?
Jako existujou zátěžové testy procesory, tak se dají dělat zátěžové testy disku.

Kopírovat enormní množství souborů a za týden máš disk ve stavu jak většina uživatelů po roce.
NoTHX
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od NoTHX »

To by asi nebyla špatná věc... zkusit u každého disku zjistit "odhadovanou dobu do selhání"... Hrubá kapacita zápisu je 10000x kapacita disku, děleno koeficienty wear levelling a write amplification, děleno běžným objemem zápisu za den = jak dlouho bude trvat než disk selže na opotřebení.

Takže navzdory souhlasu se zombem, nebylo by od věci jednu dvě sračky přihodit a ukázat že tyhle levný šmuky jsou vyhozené peníze, IOPS stojí za hovno, dvouciferné koeficienty neefektivity, v kombinaci s malou kapacitou řádově rozdílná životnost.

...možná by nebylo od věci tyhle věci co tu popisuju více rozpesat, aby lidi neskákali po všem co se prodává pod "SSD", zblbnutý že to stejně má přenosofky jak kráva woe (u SSD naprosto nepodstatné, není na sekvenční bloky dat o velkých objemech)

PS: zkoušet to v RAID-0 nevim nevim k čemu by to bylo dobré, když se SSD místo saty píchne do pcie tak všechny výkonové parametry skáčou nahoru i bez toho...
Ssnake
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Ssnake »

NoTHX píše:To by asi nebyla špatná věc... zkusit u každého disku zjistit "odhadovanou dobu do selhání"... Hrubá kapacita zápisu je 10000x kapacita disku, děleno koeficienty wear levelling a write amplification, děleno běžným objemem zápisu za den = jak dlouho bude trvat než disk selže na opotřebení.
pocital jsem to a myslim ze na opotrebeni by to chtelo tak 2 mesice cisteho casu zapisu na plny knedlik....samozrejme zalezi od kapacity a rychlosti zapisu ale tyden to nebude urcite (pocital jsem to na vertex 60GB ale nevim uz s jakou realnou rychlosti...nekdo to muze prepocitat kdyby se nudil)
FD node 202, ST45SF, Z97i, i7-4980HQ CB20:1718,CB24:254 NH-L9i, 2x8, R9NANO , 5100MAX
x850xtPE, x1950xtx, hd2900gt, hd3870, hd4890, hd5870 - - 6800ultra, 7900gtx, 8800gtx, 9800gtx+, gtx285
Aigor
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aigor »

Taky by mě zajímalo o kolik se změní výsledky testů, když na disk dostaně nějakou dobu záhul.
Nepředpokládám, že všechny disky necháte jet půl roku v zápisové smyčce dokud neskolabují, ale nahodit třeba SQL databázi a WEB server a pustit na tom stress testy propustnosti je docela vypovídající údaj o reálném dopadu IOPS a po několika dnech v zátěži zopakovat klasickou sadu testů + SMART
-HoNY-
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -HoNY- »

Takže pročítám a procházím metodiky a pěkný návod na databázový test jsem našel na http://www.storagesearch.com konkrétně tento. Takže ho použiji na závěr testovací sady (IOPS, náhodné čtení a zápis, sekvanční testy), kterou pak ještě zopakuji. Měřič spotřeby ještě ladím (neroztočí se mi s ním Raptor).

V testu levné modely zastupuje Intel X25-V 40GB a Kingston V 30 GB. Větší disky se mi teprve scházejí. Kromě toho bude v testu poslední generace 600GB Raptora a nějaké SAS disky.

Máte někdo nějaké otázky pro PR oddělení výrobců disků?
Já bych všechny ty pisálky, co se opravdové práce bojí, nahnal do Mišelinky tahat gumy.
Czertik
Nováček
Nováček

Příspěvek od Czertik »

Zdravím, chtěl bych se zeptat, zda by nešlo napsat, na jaké modely se můžeme těšit... a taky datum vydání článku.
Intel C2Q9300 /3GHz 1,15V/, Thermalright Ultra-120 Extreme True Black + Noctua NF-P12-1300@1100, ASUS P5Q-E, 4BG DDR 1066 Patriot, MSI ATI R5850-PM2D1G-OC , WD 5000AAKS + 2x 6400AALS, Enermax MODU82+ 625W, Case Thermaltake Swing
-HoNY-
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -HoNY- »

Takže věc se má následovně, včera ráno mě opustil můj milovaný WD Raptor a od včerejšího oběda intenzivně testuji.

Pretec M2100, 64 GB
Intel X25-M G2, 80 GB
Intel X25-V, 40 GB
Raptor WD6000HLHX, 600 GB
SSD Blue, 256 GB
SSD NOW V+, 64 GB
SSD NOW V, 64 GB
SSD NOW V, 30 GB
T60GSSD25D-M, 60 GB
A-Data 592, 64 GB
A-Data 596, 64 GB
Corsair Performance, 64 GB
Corsair Extreme 64 GB
OCZ Onyx, 32 GB
OCZ Onyx, 64 GB
Patriot PS-100, 32 GB
Patriot PS-100, 64 GB
OCZ Vertex, 60 GB
OCZ Vertex Turbo, 64 GB
Transcend V Series TS64GSSD25S-M, 64 GB

============
total: 20 ks
low-end: 4 ks
mainstream: 15 ks
+WD 256, který dám do drahých disků (můžete se těšit na srovnání s SAS 15KRPM disky v RAID5)

První díl - představení, tipy, triky a low-end bych chtěl dat příští týden. Ke každému disku je bodové hodnocení, původní metodiku jsem byl nucen, kvůli ztrátě předchozích dat zredukova ze 4h na disk na 2h testování na disk, protože bych to do pátku nestihl udělat.
Já bych všechny ty pisálky, co se opravdové práce bojí, nahnal do Mišelinky tahat gumy.
giggso
Nováček
Nováček

Příspěvek od giggso »

Som zvedavy ktory z nich bude natom najlepsie. Prave zhanam ssd disk.
-HoNY-
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -HoNY- »

Můj osobní typ ke koupi je Corsair Extreme X64, špatná volba není ani Kingston V+ a Intel X25-M. Kdo má pevné nervy na update firmwaru může koupit i OCZ (kromě low-endu Onyx, Indilinx Amigos s polovičním počtem kanálů je tragédie). Ještě prochroupávám tabulku s výsledkama. Je to cirka 120 hodnot ke každému disku. Strašně moc mě zdrželo kompletní přeměření, kvůli ztrátě dat z toto úterý. Od teďka ukládám už jen na google docs.

Ve výsledcích mám tam změřenou i spotřebu, takže bude celkem jasné, co koupit do notebooku.
NoTHX píše:...možná by nebylo od věci tyhle věci co tu popisuju více rozpesat, aby lidi neskákali po všem co se prodává pod "SSD", zblbnutý že to stejně má přenosofky jak kráva woe (u SSD naprosto nepodstatné, není na sekvenční bloky dat o velkých objemech)
Velkým zklamáním celého testu je Patriot PS-100, u kterého nefunguje správě TRIM. Na fóru Patriotu je stížností na mizerný výkon tolik, že bych se nedivil, kdyby za disk začaly vracet peníze. Holt SSD pod $100 má nečo do sebe. :blee: Nedoporučuji všechny extrémně levné disky - při náhodném zápisu se dají operace za vteřinu (IOPS) počítat na prstech jedné ruky a mají latenci i 300 ms. Ale 230 MB/s sekvenční čtení vypadá fakt cool. :inlove:
NoTHX píše:To by asi nebyla špatná věc... zkusit u každého disku zjistit "odhadovanou dobu do selhání"... Hrubá kapacita zápisu je 10000x kapacita disku, děleno koeficienty wear levelling a write amplification, děleno běžným objemem zápisu za den = jak dlouho bude trvat než disk selže na opotřebení.
Doba selhání je u některých disků tři hodiny po zapsání 300 GB dat. :mrgreen:

Náhled tabulky s výsledky, úmyslně jsem ji rozmazal, rozměry jsou okolo 5300×2000 pixelů.
Obrázek
NoTHX píše:PS: zkoušet to v RAID-0 nevim nevim k čemu by to bylo dobré, když se SSD místo saty píchne do pcie tak všechny výkonové parametry skáčou nahoru i bez toho...
RAID-0 je jako vzít disk a hodit ho do koše. Počítám samozřejmně s plně hardwarovým RAID-5.
Ssnake
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Ssnake »

muzes ve vysledku barevne odlisit nejlepsi a nejhoris vysledky? nebo prvnich 5 a poslednich 5, proste aby to slo dobre videt na prvni pohled :-) dik
-HoNY-
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -HoNY- »

Ano, tohle je jen neseřazený přehled, u každého disku bude slovní hodnocení (výborný, velmi dobrý, dobrý, dostatečný a nedostatečný) jako ve škole a bude mít barevný podklad: zelený, oranžový a červený. Navíc nechci míchat kategorie. Abych pravdu řekl, už mi ta tabulka leze ušima. Do budoucna budu přidávat atraktivní duely. Do dalšího kola dám nějaký SandForce (teď tam není žádný), ale mohu říci, že i v rámci stejného čipsetu jsou u disků markantní rozdíly. Finalní tabulku si nechám zálohovanou na Google docs, aby o ni už nikdy nepřišel.

Ano je to megalomanské dílo, ale rozhodnutí udělat to takto rozhodně nelituji.
Navazka
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Navazka »

Zdravím, jestli už není pozdě, tak bych rozhodně uvítal Kingston SSDNow V Series 64 GB (SNV425 - S2BN/64GB). Před pár dny jsem ho koupil do desktopu a zajímalo by mne, jak si vede, jestli jsem neudělal chybu.
Děkuji.
Jája
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jája »

Jak to s článkem vypadá? Kdy vyjde? Doba zase trochu pokročila, tak bych v testu uvítal nový OCZ Vertex 2 60GB, je teď hodně v kurzu.
Core i7 8700K , Asus Prime Z370-A, 2x8GB DDR4 3200 G.Skill TridentZ, GTX1060 6GB, Adata SX 8200 Pro 512GB, 120GB Intel SSD 320, 2x Crucial MX500 1TB, X-Fi Titanium, 22" LG W2252TQ, EK water blocks (CPU+GPU, DDC1+EKtop, NexXxos Pro III+II), Avance C001 Terminator, Seasonic Focus GX-650
tielka
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od tielka »

5huhulalu
Nováček
Nováček

Příspěvek od 5huhulalu »

Zdravím,
chci jenom vědět, jestli se můžu těšit na test SSD disků nebo jestli z toho sešlo...
Odpovědět

Zpět na „PCtuning - webový magazín“