Špatná barevnost DVD videí v přehrávači VLC
- Jan Gottwald
- Začátečník

-
Špatná barevnost DVD videí v přehrávači VLC
Zdravím. Už nějakou dobu používám VLC Player 1.1.2 na přehrávání všech videí. Nedávno jsem si pustil film omylem ve Windows Media Player 12 a koukám, že kvalita videí a jejich barevnost je o třídu výš. Prostě při srovnání jsou videa (přehrávám pouze DVD) ve VLC taková "vyblitá". Černá není černá a barvy jsou nevýrazné. Ve WMP je pak obraz jako víno. Systém mám po čisté instalaci, bez jakýchkoli jiných kodeků. V ničem jsem se "nevrtal". Ovladače na gr. kartu mám nejnovější a systém je Win 7 64bit. Na ukázku přikládám screenshoty ze stejných scén v obou přehrávačích. Chápu, že VLC asi používá nějaký svůj interní kodek na přehrávání a WMP nejspíše jede také přes něco jiného. I tak by ale měl být rozdíl minimální ne? Je to normální, nebo jsem výjimka? Díky
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- Lojza
- Začátečník

Re: Špatná barevnost DVD videí v přehrávači VLC
Je to způsobeno nejspíše rozdílným Renderem videa - WMP používá VMR9 render, který má obecně tmavší (výraznější) barvy. VLC nejspíše používá nějaký jiný Render, třeba EVR a už to je - brutální rozdíl v barvách. Já jsem se tomu taky divil, když jsem pouštěl HD videa v KMPlayeru přes VMR9 a přes EVR v MPC to bylo mnohem světlejší. Ono to na první pohled vypadá vyblitě, ale některé filmy a scény jsou přes VMR9 až moc tmavé, třeba Alien a jiné horory
.
- Jan Gottwald
- Začátečník

-
Takže mám řešení. Na jiném fóru mi jeden uživatel poradil následující a funguje to naprosto skvěle! "Spustit ovládací panel nVidia > Upravit nastavení barev videa > S nastavením nVidia > Rozšířené > Dynamický rozsah = Plné (0-255)"
Jen dodám, že takové nastavování bych čekal spíše u nastavení TV výstupu. Hledal jsem problém v kodecích nebo programu, ale ovladače gr. karty mě opravdu nenapadly. Takže všichni kdo jste na tom podobně, zkuste
Jen dodám, že takové nastavování bych čekal spíše u nastavení TV výstupu. Hledal jsem problém v kodecích nebo programu, ale ovladače gr. karty mě opravdu nenapadly. Takže všichni kdo jste na tom podobně, zkuste
- Lojza
- Začátečník

A výsledkem tohoto nastavení v ovladačích je teda co?
- Jan Gottwald
- Začátečník

-
No že obraz má shodnou barevnost jako ve WMP. Lepší a sytější barvy, černá je černá. Není to ta hnusná, světlá šedina jako to ve VLC bylo dřív.Lojza píše:A výsledkem tohoto nastavení v ovladačích je teda co?
- Lojza
- Začátečník

OK, ale v některých scénách to bude problém, protože budou moc tmavé.
- Jan Gottwald
- Začátečník

-
Jasně ale je to spíše o tom, jestli právě ta tmavá není správně. Jestli si spíše lidi už nezvykli na to, že to mají ve VLC světlé a černá tam není 100%. Přece jen budu věřit nějakému obrazovému standardu u WMP. Chtělo by to porovnat třeba s nějakou pořádnou LED televizí což já bohužel nemůžuLojza píše:OK, ale v některých scénách to bude problém, protože budou moc tmavé.
- zombux
- Odborník PCT

no, obrazový standard... dokud není monitor precizně nakalibrován pomocí hardwarové sondy, tak o nějakém standardu moc mluvit nejde, a je to stejně jen nějaká subjektivní záležitost...
ignorelist: kremrole a dezoláti
- Jan Gottwald
- Začátečník

-
Jasně to mi tu vykládat nemusíte. Pracuji jako grafik. Sám mám doma obyčejný kancelářský monitor a nároky na obyčejné sledování filmů mám normální. Šlo mi ale převážně o tu černou barvu a tu myslím rozezná od nějaké šedivé naprosto každý. Chápu ale, že jsou lidi, kterým je to naprosto jedno. Já to řešil hlavně kvůli tomu, že jsem srovnával dva programy na stejném stroji a taková odchylka mi nešla do hlavy.