Prosim o rady: Vlastní hosting (firma)

Vývojová prostředí, aplikace, skripty, http://www... síťové programy, internet, sdílení...
gplanner
Nováček
Nováček

Prosim o rady: Vlastní hosting (firma)

Příspěvek od gplanner »

Dobrý den,

jsem majitelem menší firmy, zabývající se tvorbou webových stránek, emarketingem, poradenstvím atd..

Delší dobu uvažuji o tom, že by bylo vhodné, pokud by naše firma měla svůj vlastní hosting. Tento hosting by byl využívaný převážně pro weby které naše firma vytvoří.
Při každé tvorbě stránek chceme klientovi navrhnout tuto možnost za minimální poplatek. Má to tak v dnešní době dost firem.

Problém je takový, že jsem nikdy hosting neřídil a vlastně ani nevím co všechno je potřeba. Hledal jsem odbornou literaturu ale konkrétně na toto téma jsem nic nenašel.

Může mi někdo prosím osvětlit tuto problematiku a popřípadě odkázat na nějaké materiály? Případně jak postupovat v tomto směru?

Základní věci jsou určitě tyto:

Vysokorychlostní internet a statickou IP
Pořádný počítač (poradí někdo s optimální konfigurací??)
Záložní zdroj (UPS)
Operační systém linux a apache.

...ale co dál?

Budu vděčný tomu, kdo mě poučí ohledně této problematiky. koupit si knihu o linuxu není problém ale nevím, která pojednává o tom, jak vytvořit server jako plnohodnotný hosting i se zabezpečením. Navíc nevím jak se to řeší s adresami.

Děkuji
OndraSter
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: Prosim o rady: Vlastní hosting (firma)

Příspěvek od OndraSter »

Ten první a třetí bod bod ti zajistí kvalitní serverhousing, třeba přes IGNUM, server 1U tu zrovna na fóru prodávám (2x P III 1.13GHz, 2.5GB RAM, 2x36GB SCSI RAID0/RAID1) - ač je slabší a starší konfigurace, běželo toho na něm hodně a hodně toho utáhnul. Ofc běžel na linuxu - gentoo distribuci.

Z hlavního "serverového" vybavení se jednalo především o:
Apache + PHP + Python + Perl
MySQL
SMTP server - Postfix
POP3/IMAP server - Courier
-- plus Amavis pro spam a Clam pro viry
ProFTPd
a pak openssh pro vzdálený přístup. Bohužel konfiguráky jsem si nezazálohoval tuším, takže nemůžu říct detaily nastavení.
Plus pak věci jako fail2ban (moc nepovedených pokusů o přihlášení = dočasné zabanování IP -- ochrana proti robotům)

Dostaneš pevnou IP, na kterou nasměruješ svoje domény.

Ptej se na jednotlivé dotazy, něco si snad ještě pamatuju 8-)

// Beru zpátky, /etc jsem si zazálohoval, když jsem server rušil, takže mám z čeho čerpat 8-)
PC: i5-2500k 4.5GHz/24GB RAM/GTX560 Ti 1GB/>5TB - W7 Prof x64; Microsoft SideWinder X3 notebook: HP 6715b (4GB RAM) - W7 Prof x64;
mobil: Nokia Lumia 800 Cyan, 16GB; tablet: Toshiba Portege M200 (2GB, 64GB SSD, GeForce FX5200) - W7 Prof x32

Nahraďte Arduino výkonnější variantou!
Vývojová prostředí a nástroje | Webové prohlížeče | Seznam freehostingů
gplanner
Nováček
Nováček

Příspěvek od gplanner »

Díky za odpověd.

Já mám hrubou představu o tom, co je k tomu všechno potřeba ale nemám představu z hlediska konfigurace. Moc nerozumím jak to funguje.

Zaprve by měl stačit nějaký rychlý počítač a UPS (v případě výpadku) - to je jasné. Do počítače bych klidně investoval tolik, aby server / repsketive hosting utáhl hodně návštěvníku a v buducnu třeba i stovku různých webů.

Dál bych si zařídil vysokorychlostní připojení. (momentálně mám wifi, která neni optimální :) )

Naposled by se pak zařídil linux a vše by se muselo nakonfigurovat. Do toho už tolik nevidím.
Další věc je bezpečnost, která by měla být na dobré úrovni.

Co plyne z toho, že si zaregistruju serverhousing? Oni si nějak dají mou statickou IP do registru a já už pak můžu objednávat vlastní domény a naše vytvořené weby můžeme mít na vlastním PC? Pokud bude dobře nakonfigurovaný systém se vším co má mít tak už by neměl být problém hostovat kolik webů budu chtít?
OndraSter
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OndraSter »

Fuj hostovat to doma. Domácí podmínky oproti serverhousingu jsou akorát zabiják serveru.

Kvalitní serverhousing znamená, že vezmeš kvalitní stroj (IBM, ...) a odneseš ho do jejich budovy - bude připojený 24/7, pod dohledem, v budově s klimatizací (aby se nepřehřál), ... plus garantovaná přípojka a ne "ISP se zlobí/je bouřka, tak mě nejde internet", obvykle 100Mbit, 1Gbit bývá za příplatek.

Pro demonstraci si vypůjčím krájovy fotky: http://kraja.rajce.idnes.cz/vegacom/#IMAGE_001.jpg -- například ten druhý odspoda byl můj "plnydisk.cz" server. V tomhle 42U racku jsou vyskládáné servery, vzadu je připojených pár kabelů. http://kraja.rajce.idnes.cz/vegacom/#IMAGE_005.jpg
A to vše je v uzamykatelných raccích: http://kraja.rajce.idnes.cz/vegacom/#IMAGE_007.jpg
PC: i5-2500k 4.5GHz/24GB RAM/GTX560 Ti 1GB/>5TB - W7 Prof x64; Microsoft SideWinder X3 notebook: HP 6715b (4GB RAM) - W7 Prof x64;
mobil: Nokia Lumia 800 Cyan, 16GB; tablet: Toshiba Portege M200 (2GB, 64GB SSD, GeForce FX5200) - W7 Prof x32

gplanner
Nováček
Nováček

Příspěvek od gplanner »

Aha, už pomalu začínám rozumět. To je velmi dobré řešení.

Takže jaký je celkový postup? Předpokládám, že v serverhousingu mi celý systém nenastaví. To budu muset na v kanceláři vše nastavit a potom jim tam odnést. pak zaplatit roční poplatek?

Změny nastavení hostingu nebo konfigurace jednotlivých domén se dělají vzdáleně?
gplanner
Nováček
Nováček

Příspěvek od gplanner »

Ještě takovou otázku. Sestava, kterou zmiňuješ, že je na prodej by stála kolik? A kolik myslíš, že by mohla hostovat webových stránek (i hodně navštěvovaných). Nebylo by to pomalé?
Díky
KapaCZ
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od KapaCZ »

Tady máš cenu:
http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=116&t=159591

Nastavit si to musíš sám, ale můžeš si sehnat technika, který ti to zprovozní, ale není to zdarma. ;)
OndraSter
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OndraSter »

Ty si koupíš server, a nainstaluješ (alespoň základ) linuxu. Nastavíš síť na IP adresy, co dostaneš (já to řešil tak, že na doma jsem měl eth0 s nastaveným DHCP, a do Vegacomu jsem měl druhou síťovku, eth1, kde jsem měl pevné IP od kráji). Poté nataháš aplikace a nastavíš. A tohle si buď děláš sám, anebo na to máš svého technika (běžně se pohybují kolem 500/hod a výš).

Server tam odneseš buď po základním nainstalování toho absolutního základu (jádro + shell + pár aplikací + openssh) nebo po nainstalování všeho, co potřebuješ a nastavení.

Nastavení hostingu si řešíš sám, na úrovni konfigurace jednotlivých programů - apache pro přístup k webům a povolené/zakázané věci v PHP, mysql pro databáze, ... a musíš si sám vézt seznam, co si komu povolil, jinak se z toho zblázníš.

Co se týče toho mého serveru - kdysi, ještě když měl 1GB RAM a neměl RAID, tak jsem dělal zátěžový test:
28 požadavků za sekundu na stránku s několika (tuším 8) SQL dotazy, upload na FTP rychlostí 5MB/s a využití CPU se nikdy nepřehouplo přes 50%.

gplanner
Nováček
Nováček

Příspěvek od gplanner »

Díky.

Sám bych to asi nakonfigurovat nezvládl. Pokud koupím server tak už stačí jen nakonfigurovat. Třeba mi poradíte nějakou dobrou knihu o linuxu se kde o této problematice pojednává tak, abych to pomocí ní mohl dobře nastavit a donést to do ignum už nastavené. Nikdy jsem knihu o linuxech nevlastnil a nemám ponětí která pojednává o věcech, které jsou potřeba ke sprovoznení hostingu.
OndraSter
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OndraSter »

Bohužel neporadím (a není mi potřeba vykat, na 100% jsem mladší, plus mi to na internetu příjde nepřirozené), já žádnou takovou taky nikdy neměl, všechno je z internetu, co jsem kdysi pogooglil - ať už návody (především) v EN, nebo (pár) v CZ. A ne, v záložkách je taky nemám :(

gplanner
Nováček
Nováček

Příspěvek od gplanner »

No, určitě k tomu budu potřebovat odhodlání a trochu píle abych to dotáhl dokonce. To nastavení mi dělá obavy. Co se staně, když tam budu hostovat například 20 stránek a server spadne nebo dokonce něco shoří. Dělá tam někdo pravidelné zálohy dat nebo to musím mít další server jako záložní? Nemuzu si dovolit, ze bych poskytoval nespolehlivý hosting.
bubanek
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od bubanek »

Nastavení určitě není jen tak, hlavně když nemáš zkušenosti.
Také mám server pěkně v serverovně, primárně určen pro herní hosting, ale web server samozřejmě máme nastaven taky. A i když mám zkušenosti z dřívějška, tak to žádná sranda nebyla. Dobré je mít na paměti, že samotný server je ode mě třeba 200km a nejde tedy jednoduše zmáčknout tlačítko reset, když se něco pokazí...

Záloha dat se většinou řeší RAIDem (disky se zrcadlí). Nebo zálohovat databázi můžete tak, že si ji prostě celou stáhnete na nějaký počítač ve firmě...
OndraSter
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OndraSter »

Když spadne - záleží na tom, jestli mu bude stačit reset. Pokud ano, tak stačí zavolat na poskytovatele a on to zajde resetnout (24/7 u slušných ala IGNUM). Něco shoří - proto se to staví z kvalitních součástí (hlavně základní desky a paměti, disky mají různé "raid" či "nonstop" edice). Když vypadne disk, každý normální hoster má rozjetý RAID5 (potažmo já měl RAID1, jsou tam jenom dva disky), RAID10 atd.

Zálohu dat si řeší zákazník sám - obvykle na druhý stroj, který je zároveň nakonfigurovaný, aby v případě výpadku toho prvního stačilo jednodušše přehodit kabel a aby fungoval jako primární.

Jindy
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jindy »

Jestli nebudeš mít lepší využít něčeho, jako je třeba serverhosting u Forpsi.com. S nimi a jejich odbornou pomocí zdarma mám výborné zkušenosti, jsem u nich už asi 8 let.
gplanner
Nováček
Nováček

Příspěvek od gplanner »

Mé zkušenosti s Forpsi jsou pravý opak tvých zkušeností :) nicméně tady jde o to, že chceme my (naše firma) poskytovat hosting za velmi dobrou cenu svým klientům. zaprve z toho budeme mít pár korun bokem, klient bude spokojen s dobrou cenou a my budeme mít vše pod kontrolou. I ikdyby to mělo stát víc stím počítám ale s konfigurací bude asi problém. Možná pokud přečtu nějakou knihu o linuxu tak už budu vědět. S linuxem zkušenost mám ale jen velmi malou a něco o sítích taky vím ....
OndraSter
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OndraSter »

Konfigurace bude problém prvních cca 20 hodin. Budeš nadávat, budeš klít, budeš kopat. Dalších 10 hodin strávíš nad nějakým problémem (u mě to bylo přihlášení na SMTP :roll: ). A pak to všechno poběží dokonale :).

Nikdy jsem žádnou knížku nečetl, předtím jsem nastavoval vždy apache-php-mysql jenom na windowsu. Server byl prakticky první větší práce s linuxem jakože opravdu do detailu vše nastavit, a to ne přes klikátka.

gplanner
Nováček
Nováček

Příspěvek od gplanner »

Zatím díky. Jsem o dost chytřeljší a vím na co se mám zaměřit. Pak se uvídí :))
sheriff.wiggum
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sheriff.wiggum »

Jdi do managed hostingu ci preprodeje, jinak ti z toho pujde hlava kolem a jeste te lidi rozcupujou. "Ovocnejch" firem je tu dost i tak. Slusna firma ti nabidne ucet, fakturaci na tebe a zakaznikovi si to nauctujes sam, jednoduse receno, tvuj zakaznik nebude vedet ze neni u tebe. Ziska se tim hodne a uspora par kc byt i stovek kc se nevyplati. Nabidnou ti zalohovani, support 24/7 a pronajmou server. Pokud se to pak nevyplati, tak clovek nezustane na ocet se strojem za 30k+ kc, sedejma vlasama a spankovym deficitem. Dalsi a pro mala studia vyhodnejsi varianta je preprodavat webhosting, je to to stejny ale clovek nema pronajatej server. Prodas 1 program mesicne, neni problem. Porad na tom je nejaka marze a neplatis za celej server kde bezi 1 web.
Teuzz
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Teuzz »

Vyborne reseni ma PCTuning, ktery ma pronajaty i HW, kdyz server odejde, do pul hodiny bezime na jinem novem stroji, ktery opet neni nas, ale neni z toho narazove vysoky vydaj. A zaroven mame garanci upgrade serveru po nekolika mesicich.

Po zkusenostech s jinym resenim rozhodne idealni pro amatera v dane problematice, jak poskytovat kvalitni sluzby a pritom neprijit k infarktu.
Burn in hell.
martin-mod
Nováček
Nováček

Příspěvek od martin-mod »

Na http://www.mstv.cz najdeš spoustu návodů pro IIS, což je něco jako apache pro windows server. Také si chchi sestavit server, původně jsem chtěl také linux, ale teď uvažuji o windows server. Konktrétně je tam detailní video+audio návod na přidání nových stránek do hostingu + ftp :) vše pod IIS 7. Já odborník nejsem, co myslíte ostatní, jaké má Windows Server s IIS oproti Linuxu s Apache výhody a nevýhody? Prý je to srovnatelné. Líbí se mi "klikací" prostředí.. v linuxu při tvorbě virtual hostu bych se ztratil :D
Odpovědět

Zpět na „Programování a web“