přetaktování procesoru - bezpečné?

Vše o procesorech Advanced Micro Devices.

Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee

Odpovědět
davidmar
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

přetaktování procesoru - bezpečné?

Příspěvek od davidmar »

Zdravím. Přetaktoval jsem trochu můj procesor AMD Athlon II X2 250 z 3,0 na 3,3 Ghz. V 3D marku to dost zvedlo výkon z cca 12 000 na 12 500, takže paráda. Ovšem je to na starší desce Gigabyte GA-M61PME-S2 původně určené pro AM2 (mám tam přehrátý BIOS), takže bych se chtěl zeptat někoho zkušenějšího jestli je to bezpečné a nemůže se nic stát. Je to jednoznačně lowend deska, takže vím, že jsou lepší desky a mají různe vymoženosti pro taktování, ale moc se v tom nevyznám, takže nevím včem ty vymoženosti spočívají a chtěl bych vědět zda je to v pohodě a můžu to nechat, případně ještě trochu přidat i na této desce :?: :!:

Jinak nastavení v BIOSu které jsem udělal:
- snížil jsem děličku pamětí (ted jedou místo na 800Mhz na nějakých 533 Mhz)
- snížil jsem násobič HT na 4*
- vypnul jsem cool and quiet, ale to mě stejne nefungovalo
- no a pak už jsem jen zvýšil FSB na 220, což mě dalo výslednou frekvenci 3,3 Ghz (násobič je 15*)
Nic víc, nic míň

Vypadá to, že vše jede OK a stabilně.

Moc dík za vaše odpovědi ;-)
PC: Seasonic SS-500ET 500W 80 plus, Gigabyte GA-M61PME-S2 (rev. 2), AMD Athlon II X2 250, Zeppelin DDR 800 2*1GB (Dual Channel), Zotac GeForce GTS 250 Eco, Western Digital S-ATA 160 GB.
Michael24
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: přetaktování procesoru - bezpečné?

Příspěvek od Michael24 »

Tohle mírné přetaktování je naprosto bezpečné a nic se stát nemůže :) Dokud nešáhneš na napětí, tak je to vždy bezpečné, takže můžeš jít i výš, jestli to půjde. A za bezpečné napětí je považováno na dlouhodobý provoz u AMD 45nm klidně 1.5V :)
PC: CPU: Intel Core i5 2500K @4.4 GHz + Coolink Corator DS Gk: MSI Radeon R9 280X Gaming RAM: Kingston 8GB 1600MHz CL9 SSD: Crucial MX300 1TB MB: Asus P8P67 Pro OS: Windows 10 Home x64
davidmar
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od davidmar »

Michael24 píše:Tohle mírné přetaktování je naprosto bezpečné a nic se stát nemůže :) Dokud nešáhneš na napětí, tak je to vždy bezpečné, takže můžeš jít i výš, jestli to půjde. A za bezpečné napětí je považováno na dlouhodobý provoz u AMD 45nm klidně 1.5V :)
OK tak půjdu výš. napětí mám teď 1.440 takže nějaká ta rezerva tam je. Ale napřed zkusím co to dá bez změny napětí tak uvidíme. Teď to mám z 3,0 na 3,3 tak zkusím 3,4 a stím bych už byl celkem spokojený :-)
A ještě mám dotaz jestli třeba nemůžu nějak odpálit disk, protože jak je známo tak se zvyšování FSB se zvyšují frekvence i ostatních komponentů....a nějaký zámek na ostatní věci jsem v BIOSu nenašel. Dá se tam jen napevno nastavi PCI Express 100 Mhz, ale PCI jsem nikde nenasel?!
PC: Seasonic SS-500ET 500W 80 plus, Gigabyte GA-M61PME-S2 (rev. 2), AMD Athlon II X2 250, Zeppelin DDR 800 2*1GB (Dual Channel), Zotac GeForce GTS 250 Eco, Western Digital S-ATA 160 GB.
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lokomotiva »

davidmar píše:A ještě mám dotaz jestli třeba nemůžu nějak odpálit disk, protože jak je známo tak se zvyšování FSB se zvyšují frekvence i ostatních komponentů....a nějaký zámek na ostatní věci jsem v BIOSu nenašel. Dá se tam jen napevno nastavi PCI Express 100 Mhz, ale PCI jsem nikde nenasel?!
Pokud deska neumožňuje samostatně nastavit frekvenci sběrnice PCI, tak ji sama odvozuje z frekvence sběrnice PCI-E jednou třetinou.
A nechceš radši postnout screeny nastavení BIOSu, třeba by tam bylo vidět nějaké omezení a zbavit se ho?
EDIT:
S tím napětím procesoru moc neblázni. Výrobce píše maximálně 1,425V. Tak bude bezpečnější se jeho doporučením řídit.
davidmar
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od davidmar »

Lokomotiva píše:
davidmar píše:A ještě mám dotaz jestli třeba nemůžu nějak odpálit disk, protože jak je známo tak se zvyšování FSB se zvyšují frekvence i ostatních komponentů....a nějaký zámek na ostatní věci jsem v BIOSu nenašel. Dá se tam jen napevno nastavi PCI Express 100 Mhz, ale PCI jsem nikde nenasel?!
Pokud deska neumožňuje samostatně nastavit frekvenci sběrnice PCI, tak ji sama odvozuje z frekvence sběrnice PCI-E jednou třetinou.
A nechceš radši postnout screeny nastavení BIOSu, třeba by tam bylo vidět nějaké omezení a zbavit se ho?
EDIT:
S tím napětím procesoru moc neblázni. Výrobce píše maximálně 1,425V. Tak bude bezpečnější se jeho doporučením řídit.
OK chvílu strpení, hodím screeny :-)
Michael24
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michael24 »

Ano, výrobce sice píše max. 1.425V, ale bezpečných je zaručeně i více :)
PC: CPU: Intel Core i5 2500K @4.4 GHz + Coolink Corator DS Gk: MSI Radeon R9 280X Gaming RAM: Kingston 8GB 1600MHz CL9 SSD: Crucial MX300 1TB MB: Asus P8P67 Pro OS: Windows 10 Home x64
davidmar
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od davidmar »

Tak screeny zatim nehodim, nefujguje v biosu print screen, nevíte jak to vyfotit?
Jinak mám problém....Deska mě nechce pustit pres 220Mhz. 200Mhz se někdy rozjede někdy ne a to jeste musím mít strasne malou delicku (2,66*) Vůbec nenajede systém a napíše mě to toto:
warning!now system is in safe mode.
Vůbec nevím co stím. Tak se vrátím zpět do BIOSiu deletem snížím FSB, zkusím jeste o jedno snížit delicku i když už ji mam hodně malou a vetsinou se to pak rozjede. Nekdy ale ne a znova me to napise tu hlasku....
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Tak postni aspoň screeny z CPU-Z.
davidmar
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od davidmar »

Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Frekvence HT i NB je nízká, ty určitě ničemu nevadí.
Paměti bys mohl nastavit 6-6-6-18, nebo jim o 0,2V zvýšit napětí, nebo oboje.
Taky bys mohl nastavit Command Rate 2T.
Odpovědět

Zpět na „Procesory AMD“